GLONASS

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Lokalizacja: między lasem a centrum miasta
Kontakt:

Re: GLONASS

Post autor: picek » wtorek 28 maja 2013, 11:48

Krysiul pisze:W przypadku Androida internet też pomaga, jeśli w ustawieniach lokalizacji wyraziłeś zgodę na lokalizację na podstawie sieci WiFi. Google jeździło po Polsce i innych krajach samochodem, który skanował topografię sieci WiFi i na podstawie sieci, które aktualnie widzi Twój telefon, jest w stanie ustalić pozycję dokładniej niż BTS.
Poczytajcie o Almanachu - Sygnaly GPS. Internet wyraznie pomaga w zlapaniu fixa przez sciagniecie informacji o konstelacji GPS. A-GPS to "satelity naziemne" pomagajace w zlapaniu fixa, ale dzialaja nadal jak zwykle satelity - przesylajac pelna informacje w dluzszym czasie.
Oznaczanie pozycji na podstawie GSM NIE POMAGA w fixie GPS a tylko w poczatkowym ustawieniu na mapie. Przy czym to jest mega niedokladne patrzac z punktu widzenia geocachingu. Informacje z GSM tylko umiejscawiaja "mniej wiecej" na mapie. GPS wtedy dopiero sie wlacza i dopoki on nie zlapie fixa - tylko info z GSM jest uzywane, ale jak tylko GPS sie zalapie - jest uzywany a lokalizacja GSMowa praktycznie pomijana juz wtedy.
Osiedle w mieście Łańcut - Łańcut - osiedle Sikorskiego

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35

Re: GLONASS

Post autor: Krysiul » wtorek 28 maja 2013, 12:12

picek - to, co napisałeś, to nie do końca prawda. AGPS robi to, co napisałeś o połączeniu internetowym, czyli może pobrać almanach, możesz też pobrać za pośrednictwem tego rozwiązania dokładny czas, co pomaga w lokalizacji. Tak w ogóle to np. z artykułu na Wiki wynika, że pobranie przez net almanachu to nic innego tylko jedna z funkcji AGPS.

https://en.wikipedia.org/wiki/Assisted_GPS
ObrazekObrazekObrazek

lazyjones
Bywalec
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek 24 października 2011, 19:41

Odp: GLONASS

Post autor: lazyjones » wtorek 28 maja 2013, 12:33

W obrębie miasta, gdzie zagęszczenie accesspointów jest duże, lokalizacja bts+wifi jest zadziwiająco dobra. Kiedyś dla zabawy nagrałem sobie track jadąc z pracy do domu korzystając wyłącznie z tej metody. Byłem w szoku :) Prawdę mówiąc GPS w galaxy s często pogarszał te dokładność kiedy się wreszcie włączał. To naprawdę było kuriozum.
W S3 wszystko na pozór jest cacy, trylion widocznych satelitów, fix w pięć sekund,ale na końcu... dokładność 5-50m i nieustajace pływanie.
Ech, ale przynajmniej w odróżnieniu od jedynki chociaż do samochodu się nadaje. Tam ciężko było nawet sprawdzić, która to przecznica...


~ wymęczone ciapciakiem z galaktykiiii ~

bogas33
Nowy na forum
Posty: 15
Rejestracja: czwartek 02 czerwca 2011, 22:27
Lokalizacja: Łódź, łódzkie, Polska

Re: GLONASS

Post autor: bogas33 » sobota 14 grudnia 2013, 20:52

Mam eTrexa10 i widzę poprawę jakości sygnału przy włączonej opcji WAAS/EGNOS. Chodzi tu o niwelowanie błędów danych czasowych z satelitów. Dane te są co kilka sekund przesyłane do satelitz nadajników naziemnych. Mamy nawet taki w Wawie.
Co do szybkości fixa nie ma chyba cudów Znalezienie Sat'ek pobranie danych i ich przeliczenie.
AGPS to dane z sieci komórkowej... operator może namierzyć Cię na podstawie nadajników ale co najwyżej mniej więcej do skrzyżowania ulic lub mniej więcej numeracji ulicy. Kiedyś można było w telefonie z androidem zobaczyć to na mapach Google. Wyłączyć WiFi i GPS i dać się pokazać na mapie tylko używając pakietu GPRS/3G.

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 887
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Odp: GLONASS

Post autor: Rob » sobota 14 grudnia 2013, 22:15

To dlaczego wyraźne przyspieszenie łapania fixa następuje tylko przy włączonym necie?
ObrazekObrazek

bogas33
Nowy na forum
Posty: 15
Rejestracja: czwartek 02 czerwca 2011, 22:27
Lokalizacja: Łódź, łódzkie, Polska

Re: GLONASS

Post autor: bogas33 » sobota 14 grudnia 2013, 22:46

Wtedy fix może być szybszy bo podstawową lokalizacje już masz a GPS ją po prosu uściśli. Ale w urządzeniach "bez GSMowych" nie masz tego dobrodziestwa.

ODPOWIEDZ