Dodatkowy zasilacz

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Ranwers
Forumator
Posty: 807
Rejestracja: wtorek 30 marca 2010, 15:52
Podziękował;: 133 razy
Otrzymał podziękowań: 191 razy

Re: Dodatkowy zasilacz

Post autor: Ranwers »

r00t7 pisze:i to jest minus samochodówek. Z oregona wyciągam baterie, wkładam nowe i dalej w trasę ;P
Nie da się temu zaprzeczyć, poza tym odporniejszy jest (woda, uderzenia, kurz - wczoraj keszowaliśmy w takiej śnieżycy, że przy przewijaniu opisu musiałem jednocześnie czyścić ekran ze śniegu). Tylko kosztuje ponad tysiąc złotych... Jak będziesz chciał mi sprzedać swojego sprawnego oregona za stówę, to biorę ;-)
Jeśli góra idzie do Ciebie, a Ty nie jesteś Mahometem - spieprzaj, to lawina!
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
łowca
Forumator
Posty: 1141
Rejestracja: środa 30 grudnia 2009, 10:15
Podziękował;: 122 razy
Otrzymał podziękowań: 143 razy

Re: Dodatkowy zasilacz

Post autor: łowca »

Ranwers pisze:
r00t7 pisze:i to jest minus samochodówek. Z oregona wyciągam baterie, wkładam nowe i dalej w trasę ;P
Nie da się temu zaprzeczyć, poza tym odporniejszy jest (woda, uderzenia, kurz - wczoraj keszowaliśmy w takiej śnieżycy, że przy przewijaniu opisu musiałem jednocześnie czyścić ekran ze śniegu).
No proszę - ja wczoraj w tej samej śnieżycy z samochodówką pomykałem na nartach po lesie. I po powrocie nawet nie musiałem specjalnie suszyć ;)
Obrazek Obrazek
Jeśli hobby koliduje ci z pracą - zmień pracę.

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35
Podziękował;: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Re: Dodatkowy zasilacz

Post autor: Krysiul »

łowco, kwestia szczęścia i konkretnego modelu. Kiedyś keszowałem z nawigacją samochodową i w zimie się po prostu nie dało, bo bateria na mrozie trzymała raptem 10 minut. No ale taki jest już urok naszych partyzanckich, budżetowych rozwiązań - można zaoszczędzić, ale w zamian trzeba zaryzykować i mieć trochę szczęścia.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
łowca
Forumator
Posty: 1141
Rejestracja: środa 30 grudnia 2009, 10:15
Podziękował;: 122 razy
Otrzymał podziękowań: 143 razy

Re: Dodatkowy zasilacz

Post autor: łowca »

No mnie właśnie partyzanckie rozwiązanie z samochodówką do szału doprowadza, bo pomimo wymiany baterii wewnętrznej po dwóch godzinach nawigacja mi mówi 'orientuj się wedle gwiazd i mchu na drzewach'.
Obrazek Obrazek
Jeśli hobby koliduje ci z pracą - zmień pracę.

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35
Podziękował;: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Re: Dodatkowy zasilacz

Post autor: Krysiul »

Właśnie dlatego po kilku miesiącach oraz nieaktywnej, metaforycznej i rzeczywistej zarazem zimie keszerskiej, kupiłem budżetowy telefon z GPS-em, który po paru miesiącach wymieniłem na inny telefon z GPS-em i dopiero od tamtej pory jestem zadowolony :D
ObrazekObrazekObrazek

bogas33
Nowy na forum
Posty: 15
Rejestracja: czwartek 02 czerwca 2011, 22:27
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Dodatkowy zasilacz

Post autor: bogas33 »

Ja osobiście korzystam, z Powerbanku Omegi dostępnym w sieci hipermarketów z R w nazwie na początku :) Gram też czasami w Ingress czyli gierkę wykorzystującą także GPS. Pierwsze ładowanie faktycznie długie, ale z własnego doświadczeniapowiem, że wydajność tego banku energi wzrasta z czasem. Pewno energia się kumuluje w jakiś sposób tak jak to w bteriac bywa.
Teraz potrafi i 3 razy smartfona naładować a mam 4,7 cala z niecałym 2 tyś na baterii.
Jeżdżę rowerem więc często telefon się ładuje w kieszeni torby na ramię. Jeśli ktoś używa aktywnie smartfona to podtrzyma na pewno baterię przy życiu a jeśli macie wolną chwilę to telefon wam naładuje.
Radzę uważać czy nie są to magiczne chońskie miliampergogodzinki ;) Bo wiadomo są na Allegro SIII z telewizorami.

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35
Podziękował;: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Re: Dodatkowy zasilacz

Post autor: Krysiul »

A jak z pojemnością i ceną tego power banku, o którym mówisz? BTW: tutaj nie mamy takiej polityki, że trzeba cenzurować nazwy marketów ;P
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Podziękował;: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Dodatkowy zasilacz

Post autor: Rob »

bogas33 pisze:Gram też czasami w Ingress
Masz może wolne zaproszenie do rozdysponowania ;)?
ObrazekObrazek

Teokryt
Wyjadacz
Posty: 463
Rejestracja: poniedziałek 06 sierpnia 2012, 12:19
Podziękował;: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 43 razy

Re: Dodatkowy zasilacz

Post autor: Teokryt »

Jest wybitnie budżetowe rozwiązanie.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2205031.html
Oczywiście można kupić sama przejściówkę i trochę kabelkologi i drutologi i wsadzasz 4x NIMH 1200mA
Mnie całość, koszyk na NiMH, aku NiMH 1200mA i kabelkologia plus przejściówka kosztowało 30zł.
Wielokrotnie chodziłem z zapasowym zmajstrowanym zasilaniem, czasami niektórzy się dziwili czemu z kieszeni kurtki wystaje mi kabelek podłączony do telefonu ;)

ODPOWIEDZ