Android i moduł GPS

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

wujekadrian
Nowy na forum
Posty: 2
Rejestracja: wtorek 21 lutego 2012, 14:44
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Android i moduł GPS

Post autor: wujekadrian »

Witam od niedawna zajmuje bawię się w geocaching do poszukiwań używam mojego wysłużonego telefonu HTC G1.
Postanowiłem zainwestować w sprzęt konkretnie w moduł GPS z bluetooth ponieważ chce coś uniwersalnego coś co będę mógł połączyć z :
-telefonem na androidzie
-telefonem dziewczyny z java
-netbookiem lub tabletem

Czytam o tych modułach wiem że chipset jest najważniejszy srif star III albo MTK ale mam wątpliwości czy taki moduł sprawdzi się w lesie, lub między blokami bo mój aktualny sprzęt nie radzi sobie dokładność 24-48m współrzędne wariują. Czy taki moduł sprawdzi się dużo lepiej czy szukać modułów z możliwością podpięcia anteny ? Czy takie moduły będą pracować z Androidem ?

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Podziękował;: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Android i moduł GPS

Post autor: Rob »

wujekadrian pisze:Czytam o tych modułach wiem że chipset jest najważniejszy srif star III albo MTK ale mam wątpliwości czy taki moduł sprawdzi się w lesie, lub między blokami bo mój aktualny sprzęt nie radzi sobie dokładność
Sprawdzi się.
wujekadrian pisze:Czy takie moduły będą pracować z Androidem ?
Z wersjami 2.0+ tak, ale z tego co pamiętam to na G1 jest wersja 1.6, która ma problem z bluetooth'em.
ObrazekObrazek

wujekadrian
Nowy na forum
Posty: 2
Rejestracja: wtorek 21 lutego 2012, 14:44
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Android i moduł GPS

Post autor: wujekadrian »

spoko ja na mojej G1 mam 2.2.1 więc myślę że nie powinno być problemu. Tylko czy taki moduł dobrze się sprawdzi w terenie czy będzie dokładniejszy od telefonu ?? Chodzi mi o takie trudne warunki typu las, zachmurzenie itp... ?

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Podziękował;: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Android i moduł GPS

Post autor: Rob »

Moja Nokia LD-4W ma dokładność +-10m. Na pustej przestrzeni w dobrych warunkach ok +-2m.
ObrazekObrazek

lazyjones
Bywalec
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek 24 października 2011, 19:41
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Odp: Android i moduł GPS

Post autor: lazyjones »

A mój pentagram na sirfie III (chyba odpowiednik którejś nokii) w lesie głupieje.

~ wymęczone tapatokiem z galaksego ~

Awatar użytkownika
Karls
Forumator
Posty: 577
Rejestracja: czwartek 15 września 2011, 20:58
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 34 razy

Re: Android i moduł GPS

Post autor: Karls »

Cześć, pozwolę sobie podpiąć się pod ten temat aby nie dublować. Obecnie mam Samsung i9001 (SGS+). Czy odczuję jakąkolwiek różnicę, poza zmniejszonym zużyciem baterii oczywiście, gdybym korzystał z zewnętrznego modułu połączonego przez bluetooth? Zależy mi na opinii kogoś kto ma porównanie bo waham się czy warto wydać te 200zł. Obecnie gdy np. wejdę w gęstszy las to zimny fix jest często niemożliwy, gdy mam już wcześniej fix to pozycje pokazuje mi skokowo. Czy taki gps po bluetooth jest dużo gorszym pod względem dokładności rozwiązaniem od niezależnego odbiornika np. od Garmina?
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Re: Android i moduł GPS

Post autor: marwaldor »

W porządnym lesie czyli gęstym, wysokim np smrekowym wszystko głupieje :)

Nie wiem czy jest sens inwestować w moduły GPS BT np dwie stówy, jak za to już można kupić kompletne urządzenie tzn z wbudowanym GPS.

Miałem już wiele urządzeń, które bądź odsprzedałem lub teraz wykańcza je moje potomstwo, ale najbardziej pasuje mi zwykły palmtop z WM (taki jak mój ulubiony można wyhaczyć na alledrogo za stowkę).

Może dlatego, że do turystyki toleruję tylko mapy rastrowe, a te obsługuję Ozi'm, a ten najlepiej robi na WM. Ale to już inna bajka...

Awatar użytkownika
Karls
Forumator
Posty: 577
Rejestracja: czwartek 15 września 2011, 20:58
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 34 razy

Re: Android i moduł GPS

Post autor: Karls »

Ja do rastrów ale też wektorów preferuję locusa na androidzie. Pasuje mi rozwiązanie z nawigacją w telefonie, choćby ze względu na możliwość korzystania z internetu. No i w mieście telefon mniej rzuca się w oczy. 4'' wyświetlacz też daje radę.

Wiadomo że w gęstym lesie czy budynkach będzie kiepsko ale wbudowany gps w telefon potrafi w średnio gęstym parku pływać. Czy pod tym względem zewnętrzny moduł wiele nie zmieni?
ObrazekObrazekObrazek

Way88
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 21 sierpnia 2011, 22:32
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Odp: Android i moduł GPS

Post autor: Way88 »

Oj zmieni. Ja zakupiłem gps iBlue 737 na chipsecie MTK i różnica między tym co mam w moim Galaxy S a zewnętrznym gps-em jest ogromna. Muszę też wspomnieć, że podginalem antenę w telefonie, bo ten model tego potrzebuje. Po tych zabiegach w Locusie miałem dokładność rzędu 15m (przy czystym niebie na duużej łące schodziło do 5m). Praktycznie szukałem skrzynek gps-free. Po podpięciu zewnętrznego gpsa mam dokładność w Locusie rzędu 2.6 do 3m trzymaną cały czas.
Wczoraj sprawdzałem moduł w lesie
i myślę, że wypadł dobrze. Trochę "pływał", ale dało się spokojnie wejść w kesza.
Ja kupiłem moduł używany za 50 zł i jestem bardzo zadowolony. Gps wbudowane w komórki nadają się tak na prawdę tylko do nawigacji samochodowej.

Wysłane z mojego GT-I9000

Awatar użytkownika
Karls
Forumator
Posty: 577
Rejestracja: czwartek 15 września 2011, 20:58
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 34 razy

Odp: Android i moduł GPS

Post autor: Karls »

Widzę że jesteś obeznany w temacie. Ten chipset który podałeś jest dobry? Widziałem na takim pentagrama używanego na allegro. A jak jest z bateria? Bluetooth dużo mniej zużywa w telefonie niż wbudowany gps?

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Podziękował;: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Android i moduł GPS

Post autor: Rob »

Potwierdzam co pisze Way88. Moduł zewnętrzny ma na pewno wpływ na mniejsze zużycie baterii w smartfonie. Dokładność zazwyczaj też ma lepszą. Z doświadczenia wiem, te na chipsecie MTK (qstarz) łapią fixa praktycznie po paru sekundach, gorzej z modułami np nokii (srif3), które potrzebowały min pół minuty. Z kolei te na MTK mają nazwałbym to charakterystykę samochodową. Często zdarzało mi się, że idąc do kesza mijałem go a gps pokazywał jeszcze 20m dalej. Dopiero po zatrzymaniu powoli (pewnie uśredniając sygnał) wracał do punktu. Polecam kupić jakąś używkę na allegro. Za 200zl to raczej nieopłacalny zakup.
ObrazekObrazek

Way88
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 21 sierpnia 2011, 22:32
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Android i moduł GPS

Post autor: Way88 »

Ja zdecydowałem się na MTK, bo czytając opinie w internecie można wywnioskować, że to MTK mniej "pływa" przy mniejszych prędkościach. Ma to związek głównie z opcją Static Navigation* która w chipsetach MTK została wcześniej usunięta niż w Sirfach i łatwiej trafić na model bez tej opcji właśnie w chipsetach MTK. Tutaj http://www.gpspassion.com/forumsen/topi ... C_ID=98507 masz temat z którego dowiedzieć się można, że chipsety MTK wyprodukowane od maja 2007 roku na pewno nie mają Static Navigation (dokładniej opisane jest to w linku).
Ogólnie polecam strone http://www.gpspassion.com bo są tam testy większości używek sprzedawanych teraz na allegro. Tylko pamiętaj, że tam porównywane są one głównie pod kątem nawigacji samochodowej.
*Static Navigation
Gdy tryb ten jest aktywny, odbiornik GPS automatycznie zamraża pozycję użytkownika, gdy prędkość poruszania się spada poniżej 1.2m/s na przynajmniej trzy sekundy. Opcja ta przydatna jest gdy poruszamy się samochodem, ale np. w czasie pieszych wycieczek, gdzie prędkość nie jest zbyt duża, takie zamrażanie pozycji może zaowocować niezbyt płynnym obrazowaniem zmiany pozycji użytkownika.

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35
Podziękował;: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Re: Android i moduł GPS

Post autor: Krysiul »

Way88, nie wprowadzaj proszę w błąd nowych użytkowników, którzy będą czytać ten wątek, pisząc o telefonach ogólnie na podstawie jednego modelu, który miałeś, a który w dodatku wyszedł na rynek 2 lata temu. Nic mi nie wiadomo o dokładności tego Samsunga, ale w moim, również już nienowym i na pewno nie z najwyższej półki, HTC Wildfire przeważnie osiągam dokładność na poziomie od 2 do 4 metrów, również w kiepską pogodę. Z lokalizacją keszy w lesie także nie miałem problemów. W bazie urządzeń GC również znajdziesz opinie wielu keszerów zadowolonych z dokładności uzyskiwanej telefonem. Wszystko zależy od konkretnego modelu - na pewno są lepsze i takie, które, tak jak napisałeś, nadają się co najwyżej do nawigacji samochodowej (bo tego stwierdzenia w Twojej wypowiedzi się czepiam), ale tak jest ze wszystkim. W tym drugim przypadku zewnętrzny moduł pewnie może zauważalnie poprawić dokładność, w pierwszym obstawiałbym, że nie będzie dużej różnicy. Sam mając w perspektywie dokupienie modułu do pierwszego telefonu, u którego z dokładnością było cienko, wolałem zmienić telefon :P Oprócz większej dokładności szybciej działa i przyjemniej się używa. No ale używany moduł BT za 50zł pewnie też jest rozwiązaniem, jeśli chcemy maksymalnie ciąć koszty.

Co do static navigation w sirfach, to to w ogóle występuje poza nawigacjami samochodowymi? Zresztą są darmowe programy, którymi można ją wyłączyć, tylko trzeba się przed zakupem zainteresować, czy taki program będzie dostępny w naszym konkretnym przypadku.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
snp
Stały bywalec
Posty: 145
Rejestracja: wtorek 21 kwietnia 2009, 12:05
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Re: Android i moduł GPS

Post autor: snp »

W Galaxy S był SirfStar IV, który miał domyślnie włączony Static Navigation - stąd problemy z GPS w tym telefonie. Ja używam zamiennie GPS w Swifcie i LD-3W na SSIII - dokładność ta sama, ale na BT można dłużej :)
ObrazekObrazek

Way88
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 21 sierpnia 2011, 22:32
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Android i moduł GPS

Post autor: Way88 »

Jeśli chodzi o gps w Smasungu Galaxy S to największym jego problemem jest bardziej nie działanie w ogóle, niż pływanie w niskich prędkościach. Jedynym wyjściem jest podgięcie anteny co wiąże się z rozkręceniem telefonu i utrata gwarancji. Ze moduł ma włączony Static Navigation nie wiedziałem i w sumie wiele to wyjaśnia.

Co do wprowadzania nowych użytkowników w błąd- trochę za bardzo generalizowałem, że gps z tel. nadaje się tylko do nawigacji. Ale myślę, że każdy jest w stanie sobie odpowiedzieć, czy to co daje mu jego tel. mu wystarcza- ja podałem konkretny przykład do którego każdy może się odnieść. Telefon telefonowi nie równy- też to wiem, gpg w mojej starej nokii 6220c był znacznie lepszy od tego w galaxy s- dziwne, ale prawdziwe.

ODPOWIEDZ