Jak zrobić Kabel do GARMIN eTrex H (PORADNIK)

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
gary i izek
Nowy na forum
Posty: 21
Rejestracja: niedziela 17 kwietnia 2011, 12:09
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Jak zrobić Kabel do GARMIN eTrex H (PORADNIK)

Post autor: gary i izek » sobota 02 lipca 2011, 17:08

Wiele osób pyta gdzie można kupić kabel do eTrex-a, bo ostatnio zginęły z allegro, ale poco kupować skoro można zrobić go samemu nie trzeba nawet znać się na elektronice.
Co potrzebujemy:

1. Wtyczkę Com RS232 (do nabycia na allegro po 5 zł)
2. Kawałek kabelka z trzema żyłami ( może byź to kabel od starej myszki, kabelek sieciowy telefoniczny itp.)
3. Lutownica (nie masz pożycz od sąsiada :) )
4. Inwencja twórcza
Obrazek
Obrazek
Co do samej wtyczki do garmina to ja zrobiłem ze starej karty płatniczej. Wyciąłem pożądany kształt, rozgrzaną igłą wypaliłem otwory na kabelki w miejscach w których powinny one stykać się z gniazdem garmina i przeciągnąłem kabelki przez otwory tak by wystawały nieco. Wszystko zalałem klejem z pistoletu na gorąco i gotowe. Wtyczkę RS232 połączyłem zgodnie z schematem i gotowe kabel działa (cena mojego zestawu 0zł wszystkie części były w domu )

PAMIĘTAJ ŻEBY NIE PODŁĄCZAĆ (+)

http://www.deathclawteam.republika.pl/wtyk.jpg <------- tak wygląda moja wtyczka (zdjęcie telefonem sorry za jakość ale widać jak to wygląda)
Ostatnio zmieniony wtorek 05 lipca 2011, 15:26 przez gary i izek, łącznie zmieniany 1 raz.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi gary i izek za post:
gnz87
"Walczący z potworami powinien uważać, aby samemu nie stać się jednym z nich.
(...) Kiedy patrzysz w otchłań ona także patrzy w ciebie. (...)" - Friedrich Nietsche
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
schron
Wyjadacz
Posty: 366
Rejestracja: wtorek 03 listopada 2009, 00:10
Lokalizacja: 3miasto

Re: Jak zrobić Kabel do GARMIN eTrex H (PORADNIK)

Post autor: schron » sobota 02 lipca 2011, 18:13

Sprawdzał może ktoś jakąś przejściówkę rs232 -> usb ?
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
gary i izek
Nowy na forum
Posty: 21
Rejestracja: niedziela 17 kwietnia 2011, 12:09
Lokalizacja: Szczecin

Re: Jak zrobić Kabel do GARMIN eTrex H (PORADNIK)

Post autor: gary i izek » sobota 02 lipca 2011, 21:57

Przejściówki nie działają najlepiej trzeba kilka kupić zanim trafisz na właściwą lepiej kopić kontroler rs232 na PCI a do laptopa na expres-cart
"Walczący z potworami powinien uważać, aby samemu nie stać się jednym z nich.
(...) Kiedy patrzysz w otchłań ona także patrzy w ciebie. (...)" - Friedrich Nietsche
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
miklobit
Forumator
Posty: 1429
Rejestracja: poniedziałek 20 września 2010, 12:24
Lokalizacja: Wrocław/Warszawa/Katowice
Podziękował: 112 razy
Otrzymane podziękowania: 194 razy
Kontakt:

Re: Jak zrobić Kabel do GARMIN eTrex H (PORADNIK)

Post autor: miklobit » sobota 02 lipca 2011, 22:56

gary i izek pisze:Przejściówki nie działają najlepiej trzeba kilka kupić zanim trafisz na właściwą lepiej kopić kontroler rs232 na PCI a do laptopa na expres-cart
Zwykle to nie jest problem samej przejściówki ( hadrware ) ale ustawień w sterowniku do niej.
Chodzi głownie o ustawienia buforowania. Z protokołu garmina wynika, że najlepiej ustawić buforowanie na minimum, czyli żeby program z drugiej strony nie czekał aż nazbiera się ileś znaków do wysłania, bo jak są krótkie pakiety danych, to może oznaczać, że np garmin wyśle do przejściówi pakiet danych a sterownik PC nie przekaże go natychmiast do aplikacji, bo jeszcze się bufor nie napełnił. Jeśli timeout w programie będzie mniejszy niż timeout bufora usb to na oko efekt będzie taki że przejściówka działa proporawnie z programami który odbiera z garmina NMEA ale już nie działa z programem który gada po protokole garmin.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi miklobit za post:
gary i izek

Awatar użytkownika
gary i izek
Nowy na forum
Posty: 21
Rejestracja: niedziela 17 kwietnia 2011, 12:09
Lokalizacja: Szczecin

Re: Jak zrobić Kabel do GARMIN eTrex H (PORADNIK)

Post autor: gary i izek » niedziela 03 lipca 2011, 22:47

Zwykle to nie jest problem samej przejściówki ( hadrware ) ale ustawień w sterowniku do niej.
Chodzi głownie o ustawienia buforowania. Z protokołu garmina wynika, że najlepiej ustawić buforowanie na minimum, czyli żeby program z drugiej strony nie czekał aż nazbiera się ileś znaków do wysłania, bo jak są krótkie pakiety danych, to może oznaczać, że np garmin wyśle do przejściówi pakiet danych a sterownik PC nie przekaże go natychmiast do aplikacji, bo jeszcze się bufor nie napełnił. Jeśli timeout w programie będzie mniejszy niż timeout bufora usb to na oko efekt będzie taki że przejściówka działa proporawnie z programami który odbiera z garmina NMEA ale już nie działa z programem który gada po protokole garmin.
Kurcze że ja na to nie wpadłem :P widać człowiek całe życie się uczy. Mimo to działają mi tylko 3 przejściówki ta najtańsza za 7 zł niestety nie daje znaku życia, ale dzięki za radę
"Walczący z potworami powinien uważać, aby samemu nie stać się jednym z nich.
(...) Kiedy patrzysz w otchłań ona także patrzy w ciebie. (...)" - Friedrich Nietsche
Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ