HTC Touch HD. Sprzęt pod GC (TG01)

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
supaplex
Stały bywalec
Posty: 85
Rejestracja: środa 26 sierpnia 2009, 09:09
Lokalizacja: N=ok.53°16' E=ok.18°57'

Re: HTC Touch HD. Sprzęt pod GC

Post autor: supaplex » poniedziałek 24 stycznia 2011, 19:44

Jeździłęm z Hermesem i LD3w w Matizie. Było tak jak mówiliście. Dokładnie 10% licznik zaniżał
Przesiadłem się do Scenica na 16" 205/50 i liczni pokazywał o 2% za mało. Jak dałem mu fabryczne opony 195/65/15 to licznik pokazywał dokładnie tak jak GPS.
Ucieszyłem się, że, że Renówka na fabrycznych kółkach nie przekłamuje.

Teraz mam tg01 z wbudowanym modułem i znów jest inaczej, a paramtery auta, kół i teoretycznie programu ( po za wersją) się nie zmieniła. Zmienił się telefon, system i fizycznie układ modułu GPS.

No ale to nie jest przedmiotem rozmów. :-)
Obrazek Obrazek
Geocaching to zabawa, a nie wyścig szczurów.

Awatar użytkownika
supaplex
Stały bywalec
Posty: 85
Rejestracja: środa 26 sierpnia 2009, 09:09
Lokalizacja: N=ok.53°16' E=ok.18°57'

Re: HTC Touch HD. Sprzęt pod GC (TG01)

Post autor: supaplex » niedziela 13 lutego 2011, 13:53

Jestem po testach na pierwszych skrzynkach.

1. Moduł wewnętrzny, podkreślam, to tragedia.
2. Na Zewnętrznym LD3W chodzi ładnie.
3. W trybie najwyższej wydajności, przeskakując między aplikacjami, na zimnie i łącząc się z internetem, wytrzymał 2h bez ładowania - na poszukiwania dłuższe np w lesie - bez możliwości podładowania w samochodzie - się nie nadaje.
Musiałbym powalczyć z tylko jedną aplikacją, bez internetu, w trybie oszczędności i na wbudowanym module GPS - powinien wytrzymać koło 4-5h.
4. Potężny wyświetlacz strasznie ułatwia szukanie po spoilerach, zdjęcia się wyraźniejsze przez co lepiej wszystko widać.
5. Używając GPS mod driver i dokładniej tej samej automapy i tego samego samochodu na tej samej trasie (obwodnicy na otwartym terenie) moduł wewnętrzny wskazuje inną prędkość niż moduł zewnętrzny na bluetooth. Trudno powiedzieć dlaczego.

Jeżeli ktoś nie ma pieniędzy na urządzenie dedykowane pod geocaching, zmienia swój telefon na coś nowszego, nie boi się WM i skrzynki są dla niego fajnym dodatkiem, a nie uzależnieniem, to gorąco polecam tę pozycję.
Obrazek Obrazek
Geocaching to zabawa, a nie wyścig szczurów.

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1617
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Lokalizacja: blisko Krakowa.
Kontakt:

Re: HTC Touch HD. Sprzęt pod GC (TG01)

Post autor: Lza » niedziela 13 lutego 2011, 17:17

masz jakąś możliwość porównania dokładnosci pomiaru punktu (współrzędnych) za pomocą maodułu wbudowanego?

Awatar użytkownika
supaplex
Stały bywalec
Posty: 85
Rejestracja: środa 26 sierpnia 2009, 09:09
Lokalizacja: N=ok.53°16' E=ok.18°57'

Re: HTC Touch HD. Sprzęt pod GC (TG01)

Post autor: supaplex » niedziela 13 lutego 2011, 19:08

Nie wiem dokładnie jaki rodzaju pomiaru masz na myśli.

Jeżeli chodzi o stwierdzenie, iż moduł wbudowany jest tragedią to opieram się o kompas w BasicGPS.
W przypadku mojego modułu zewnętrznego, poruszanie się do cache jest precyzyjne jak na warunki jakie posiadam. W przypadku korzystania z modułu wbudowanego, strzałka tegoż kompasu, co odświeżenie, wskazuje co innego i idąc prosto ciężko jest stwierdzić czy idziemy w dobrym kierunku, ponieważ moduł wskazuje punkty rozstrzelone myląc tym sposobem soft. No tragedia.

Robiłem też ścieżki (ślady) za pomocą automapy i widać na nich wyraźnie, iż na zakrętach moduł wskazuje różne dziwne odchyły, jakbym wchodził w zakręt bokiem, albo jechał po chodniku. Automapa na liniach prostych ślad zapisywała już poprawnie, ale pewnie jest to związane z przyklejaniem się śladu do drogi.
Jeżeli chodzi o moduł zewnętrzny i automapę: Jest normalanie, jak na moje warunki, choć nigdy nie miałem okazji oglądać zapisu trasy za pomocą urządzeń np. Garmina.

Jakie testy mógłbym wykonać, aby w jakiś sensowny i rzeczowy sposób móc porównać wspomniane moduły dla potomnych?
Obrazek Obrazek
Geocaching to zabawa, a nie wyścig szczurów.

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1617
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Lokalizacja: blisko Krakowa.
Kontakt:

Re: HTC Touch HD. Sprzęt pod GC (TG01)

Post autor: Lza » niedziela 13 lutego 2011, 20:17

Chodzi mi brdziej o ustalenie konkretnego punktu za pomocą tego modułu. i porównanie jak bardzo się różni od pomiarów np. garminem. na pewno automapą nie da się tego dokonać, jakimś softem który umie uśredniać punkt w któryn sie aktualnie znajdujesz. nie orientuje się za bardzo w sofcie na telefony, ale na pewno coś jest takiego.

ODPOWIEDZ