GPS Garmin Dakota 20

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
cichy
Forumator
Posty: 528
Rejestracja: poniedziałek 13 lipca 2009, 12:29
Lokalizacja: Opole

Re: GPS Garmin Dakota 20

Post autor: cichy » niedziela 06 marca 2011, 15:01

Mam pytanie do właścicieli Dakoty.
Chciałbym podczas jazdy autem do kesza podłączyć Dakotę do zasilania z zapalniczki. Z nawigacji samochodowej mam "ładowarkę" na usb. Jednak wystąpił u mnie problem. Gdy podłączam do zasilania samochodowego garmin przełącza się w tryb "podłączenia do kompa". Wiem że Żywcu w swoim Oregonie też miał ten problem lecz go rozwiązał. Czy ktoś wie jak to uczynić w Dakocie 20?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Doc_with_the_dog
Forumator
Posty: 952
Rejestracja: niedziela 26 września 2010, 09:28
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Re: GPS Garmin Dakota 20

Post autor: Doc_with_the_dog » niedziela 06 marca 2011, 16:32

Gdy ja podpinam Oregona faktycznie pojawia się ekran sugerujący podpiecie pod kompa. Niemniej jednak u mnie gdy wciśniesz guzik odpowiadający włączeniu sprzętu problem znika. Gieps się normalnie odpala i działa. Podejrzewam, że w Dakocie jest podobnie.
Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale wolę do piekła ze względu na towarzystwo.

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1617
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Lokalizacja: blisko Krakowa.
Kontakt:

Re: GPS Garmin Dakota 20

Post autor: Lza » niedziela 06 marca 2011, 18:48

U mnie było to samo w oregonie. Spróbuj na zasialaniu bateryjnym przejśc do konfiguracja -> system -> Interfejs i ustaw na "Garmin Spaner"
teraz po podłączeniu zalicza USB wyświetli się pytanie, Czy przejść do pamieci masowej. klikasz "nie" i uruchamia się w normalnym trybie.

oregon tryb "garmin spaner" zapamietuje się dla każdego profilu odddzielnie, więc trzeba na to uważać, bo jesli ustawisz tylko dla jednego profilu, a zasialcz podepniesz na innym to znów pojawi się "komputerek"

Awatar użytkownika
cichy
Forumator
Posty: 528
Rejestracja: poniedziałek 13 lipca 2009, 12:29
Lokalizacja: Opole

Re: GPS Garmin Dakota 20

Post autor: cichy » niedziela 06 marca 2011, 21:17

Lza pisze: Spróbuj na zasialaniu bateryjnym przejśc do konfiguracja -> system -> Interfejs i ustaw na "Garmin Spaner"
Niestety w Dakocie nie ma takiego ustawienia.
Jutro spróbuję rady
Doc_with_the_dog pisze:... gdy wciśniesz guzik odpowiadający włączeniu sprzętu problem znika. Gieps się normalnie odpala i działa...
Napiszę co uzyskałem.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Stryker
Forumator
Posty: 1052
Rejestracja: piątek 23 lipca 2010, 15:32

Re: GPS Garmin Dakota 20

Post autor: Stryker » poniedziałek 07 marca 2011, 18:24

Cichy, jak Ci nie pójdzie to spróbuj "hacka" jaki mi kiedyś pomógł w jakimś chińskim, zabytkowym pda.

Jakiś durnowaty chipset wymusza zasilanie kontrolera usb wyłącznie z portu, nigdy z baterii. Podając napięcie sprawiasz, że przełącza się dziadostwo w tryb mass storage - masz dostęp do tego, co na nim, ale ono się w tym czasie blokuje (nie można korzystać, ekran wygaszony). Problemem jest rezystancja na pinie bodajże czwartym - powyżej iluśtam kiloohmów z urządzenia robi się pendrive, poniżej - ładuje się i można normalnie korzystać z urządzenia.

Jednym słowem - jeśli masz kilka różnych kabli, popróbuj z każdym z nich. Najlepiej powinny się sprawdzić przyłącza do dysków zewnętrznych, takie z 2x usb(a) i 1x miniUSB. Jak nie znajdziesz w domu to gdzieś znajdę może takiego cudaka. Jak uśmiechniesz się do kogoś, kto jest biegły w temacie to może Ci dobierze i dolutuje jakiś rezystor do tego zapalniczkowego zasilacza :)
Obrazek

Awatar użytkownika
cichy
Forumator
Posty: 528
Rejestracja: poniedziałek 13 lipca 2009, 12:29
Lokalizacja: Opole

Re: GPS Garmin Dakota 20

Post autor: cichy » środa 09 marca 2011, 11:45

@mwoz
Dziś sprawdziłem na dwóch różnych kablach i niestety nie przełącza się na zasilanie z zapalniczki tak jak to zrobiła wczoraj na twoim kabelku :( .
Został mi jeszcze jeden kabel ale też nie daje mu dużych szans.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1617
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Lokalizacja: blisko Krakowa.
Kontakt:

Re: GPS Garmin Dakota 20

Post autor: Lza » środa 09 marca 2011, 12:33

mwoz ma rację, zasilacze USB wbrew pozorom nie są wszystkie jednakowe, miałem dwa zasilacze samochodowe USB, jeden z nawigacji MIO drugi z nawigacji MANTA. Ten z Mio działał z oregonem, a ten z Manty w oregonie aktywował tryb przesyłania danych (komputer na ekranie). dopiero jak przełączyłem na grmin spanner, to po podłączeniu pyta czy podłączony kabel to zasilacz, czy komputer. natomiast z rezystorkami "zrób to sam" trzeba ostrożnie podejśc do tematu bo może się okazać że dakota po takim zabiegu będzie na śmietnik. Byc może lepiej kupić gotowy zasilacz. rozwiązanie droższe, ale pewniejsze.

opoliensis
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: poniedziałek 19 kwietnia 2010, 08:22

Re: GPS Garmin Dakota 20

Post autor: opoliensis » środa 09 marca 2011, 12:38

Cichy , szukaj ładowarki dedykowanej do Garmina.

http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=2948

Klaudiusz
Nowy na forum
Posty: 13
Rejestracja: piątek 12 listopada 2010, 18:36
Lokalizacja: Krapkowice

Re: GPS Garmin Dakota 20

Post autor: Klaudiusz » środa 09 marca 2011, 14:35

Cichy może ta ładowrka podejdzie do Dakoty.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=13&t=9506
Klaudiusz
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Doc_with_the_dog
Forumator
Posty: 952
Rejestracja: niedziela 26 września 2010, 09:28
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Re: GPS Garmin Dakota 20

Post autor: Doc_with_the_dog » środa 09 marca 2011, 19:05

Kabel TomToma działa z Oregonem
Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale wolę do piekła ze względu na towarzystwo.

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1617
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Lokalizacja: blisko Krakowa.
Kontakt:

Re: GPS Garmin Dakota 20

Post autor: Lza » środa 09 marca 2011, 19:57

co nie oznacza, że bedzie działać z dakotą :-)

Awatar użytkownika
Żywcu
Forumator
Posty: 2507
Rejestracja: środa 26 marca 2008, 08:38
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: GPS Garmin Dakota 20

Post autor: Żywcu » środa 09 marca 2011, 22:45

Lza pisze:co nie oznacza, że bedzie działać z dakotą :-)
Mi z oregonem działał zamiennik do V3, w niedzielę się popsuł - kupię taki sam w media, jak chcesz podłączymy i będziesz miał jasność.

Awatar użytkownika
cichy
Forumator
Posty: 528
Rejestracja: poniedziałek 13 lipca 2009, 12:29
Lokalizacja: Opole

Re: GPS Garmin Dakota 20

Post autor: cichy » czwartek 10 marca 2011, 08:00

JUŻ DZIAŁA :)
Podłączyłem oryginalny kabel Garmina i po chwili Dakota przełączyła się w tryb zasilania 8)
Dzięki za podpowiedzi.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1617
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Lokalizacja: blisko Krakowa.
Kontakt:

Re: GPS Garmin Dakota 20

Post autor: Lza » czwartek 10 marca 2011, 09:39

Fajne są te garminy - uzyskanie połączenia z zasilaczem trwa 4 dni..

Awatar użytkownika
cichy
Forumator
Posty: 528
Rejestracja: poniedziałek 13 lipca 2009, 12:29
Lokalizacja: Opole

Re: GPS Garmin Dakota 20

Post autor: cichy » czwartek 10 marca 2011, 12:13

Lza pisze:Fajne są te garminy - uzyskanie połączenia z zasilaczem trwa 4 dni..
Ale za to jaka radość w sercu gdy wreszcie wszystko się uda :lol:
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ