Garmin e-Trex H

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
T_Rex
Nowy na forum
Posty: 10
Rejestracja: niedziela 29 sierpnia 2010, 10:01
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Garmin e-Trex H

Post autor: T_Rex »

W geocaschingu jestem zupełnym nowicjuszem, więc nie bijcie za głupie pytania. Jakiś czas temu nabyłem garmina e-Trex H. Zakup był zupełnie nie związany z poszukiwaniem skrzynek. Niedawno zainteresował mnie geocasching. Powiedzcie, czy urządzenie które posiadam wystarczy do tej zabawy?

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35
Podziękował;: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Re: Garmin e-Trex H

Post autor: Krysiul »

Pewnie, że wystarczy. Jedyne, co musi mieć turystyczny odbiornik GPS, aby można było się nim bawić, to oprogramowanie wyświetlające aktualne współrzędne w WGS-84, a Twój Garmin takowe posiada. Tyle, że gdybyś chciał sobie ułatwić poszukiwania, to ewentualne opisy skrzynek i zdjęcia ze spojlerami będziesz musiał sobie zapisywać na innym urządzeniu. Swoją drogą przed zadaniem pytania poszperaj na forum albo w ABC geocachingu, bo prawdopodobnie większość odpowiedzi na pytania, które zadajesz sobie na początku, została już udzielona. Pozdrawiam.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
cichy
Forumator
Posty: 528
Rejestracja: poniedziałek 13 lipca 2009, 12:29
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Garmin e-Trex H

Post autor: cichy »

T_Rex pisze:Powiedzcie, czy urządzenie które posiadam wystarczy do tej zabawy?
Oczywiście że tak dwóch moich znajomych działa tak już przeszło rok czasu i są zadowoleni
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
T_Rex
Nowy na forum
Posty: 10
Rejestracja: niedziela 29 sierpnia 2010, 10:01
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Garmin e-Trex H

Post autor: T_Rex »

A teraz kolejne głupie pytanie: Niech mi ktoś wytłumaczy w jaki sposób ręcznie wstawić waypoint do etrexa H ? Chodzi mi konkretnie o to czy jest możliwość wpisania współrzędnych tak by miejsce, które określają zostało przez etrexa potraktowane jako waypoint i by można było do niego nawigować.

Awatar użytkownika
Ivanhoe84
Bywalec
Posty: 31
Rejestracja: niedziela 08 listopada 2009, 15:47
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Re: Garmin e-Trex H

Post autor: Ivanhoe84 »

Zdaje się że jest tam przycisk mark/enter. Używając go zapisujesz aktualną lokalizację, ale także możesz swobodnie edytować coordy na jakie chcesz. Więcej informacji znajdziesz tu http://tinyurl.com/22v4k3o :)
Pozdrawiam!
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
T_Rex
Nowy na forum
Posty: 10
Rejestracja: niedziela 29 sierpnia 2010, 10:01
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Garmin e-Trex H

Post autor: T_Rex »

Dzięki Ivanhoe!

Awatar użytkownika
taiffun
Bywalec
Posty: 57
Rejestracja: poniedziałek 25 października 2010, 23:41
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Garmin e-Trex H

Post autor: taiffun »

Nasuwa mi się takie pytanie po obsłudze urzadzenia w terenie:
Czy źle ustawiona w waypoincie wysokość może wpłynąć na rozrzut pomiaru w terenie?

sq7obj
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Garmin e-Trex H

Post autor: sq7obj »

Z tego co mi wiadomo, to nie. Jak stoisz na danych współrzędnych, to stojąc np. na drabinie pionowo nad tym punktem nadal stoisz na tych samych współrzędnych. Łatwo to sprawdzić - wyjdź na pustą przestrzeń (nie zalecam miasta, jak już to park bez drzew nad głową), zaznacz czymś punkt w którym jesteś, połóż tam GPSa na kilka minut żeby się uspokoił, i dodaj waypoint. Odejdź powiedzmy 100m, wróc w miejsce, i zobacz z jaką dokładnością pokazuje waypointa. Potem wpisz waypointa z tymi samymi współrzędnymi, tylko ustaw wysokość np. 5 km. Albo 10, jak szaleć do szaleć ;) Odejdź, wróć, sprawdź. Ale tak jak mówie - z tego co mi wiadomo, nie powinno to mieć żadnego wpływu.
Aż się chyba sam zaraz przejdę i sprawdzę ;)
//edit:
No i sprawdziłem. Test wyglądał następująco: 3 kartki papieru, 3 patyki od szaszłyków, trochę pustej przestrzeni. Włączyłem GPSa, poczekałem około 1-2 minut aż się ogarnie, kartke przybiłem patyczkiem, położyłem na niej GPSa, włączyłem stoper, odszedłem na ok. 3-4 metry aby nie zasłaniać GPSowi nieba, poczekałem ponad 3 minuty (ze stoperem w ręce), zaznaczyłem punkt, spisałem współrzędne (i wysokości, jakie podawał GPS, chociaż odrazu widziałem, że podawał błędne), i tak dla 3 oddalonych o 30-60 metrów od siebie punktów. W czasie pomiaru zbierał dane z 10-11 satelitów, i odbierał poprawki różnicowe z WAAS. Wyłączyłem go na 10-15m, w domu wprowadziłem współrzędne tych 3 punktów, ALE: pierwszy z wysokością, jaką podawał GPS, drugi z wys. 5km, trzeci 10km, odszedłem ponad 100m, włączyłem. Wróciłem do pierwszego punktu, w pierwszej chwili podawał, że jest on oddalony o 1.6m, powoli wzrastało aż do 3.8, spadło do minimalnego poziomu 0.7m, a potem wachało się w przedziale 0.9-1.5m. Kolejny punkt - na początku 4, spadło do 1.8, wachało się w okolicach 2-3m. Trzeci punkt - na początku 3m, spadło do 1.5m, wachało się w okolicach 3m. Po przełączeniu przy trzecim punkcie na wysokość, jaką wcześniej wskazywał GPS nie zauważyłem żadnych zmian, ciągle w okolicach 3m. Przy powtórnych pomiarach GPS nie załapał sygnału różnicowego.
Mój wniosek: wysokość nie ma żadnego wpływu na pomiar. Te dane są w granicach błędu pomiaru, dla znaaacznie przesadzonych wysokości.
Wiem, że z teoretycznego punktu widzenia nie było możliwości, aby wysokość wpływała na pomiar, ale chciałem to sprawdzić w praktyce, przy okazji byłem ciekaw jak bardzo GPS się będzie mylił ;)
Jest tylko jeden powód, dla którego wysokość może wpływać na odległość, jaką GPS pokazuje do celu. Im jesteśmy dalej od powierzchni Ziemi, tym większą odległość trzeba pokonać aby przejść z punktu o współrzędnych A do punktu o współrzędnych B. Przykład z życia: weź balon, lekko go nadmuchaj, zaznacz markerem dwa punkty, zmierz odleglość między nimi. Nadmuchaj go na maksa, ponownie zmierz odległość. Jednak różnica poziomu rzędu kilku[dziesięciu/set] metrów nie może powodować zauważalnych różnic. I ten błąd o którym pisze nie zależy od wysokości ustawionej w waypoincie, ale od wysokości, jaką odczytuje odbiornik GPS.
Podsumowanie: nie ma co się przejmowac wysokością ;) Siła sygnału GPS: http://sq7obj.rootnode.net/public/sygnal.png

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1975
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55
Podziękował;: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 403 razy

Re: Garmin e-Trex H

Post autor: krystiant »

Ale teoretycznie w tym trzecim przypadku, gdy byłeś na kordach, powinien raczej pokazać, że do celu masz 10km :wink:
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

sq7obj
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Garmin e-Trex H

Post autor: sq7obj »

krystiant pisze:Ale teoretycznie w tym trzecim przypadku, gdy byłeś na kordach, powinien raczej pokazać, że do celu masz 10km :wink:
Właśnie mnie zastanawia, po jaką cholere można w GPSy wpisać wysokość punktu, skoro większość nawiguje w 2D i nie ma możliwości pokazywać odległości w 3D ;) Chyba tylko do późniejszej pracy z tymi punktami na PCcie.

//edit: nabazgrałem conieco nt. moich odczuć po kontakcie z eTrexem. Raczej nie ma sensu zakładać dla tych wypocin oddzielnego tematu. Uwaga, zawiera same subiektywne opinie ;) http://sq7obj.rootnode.net/?p=50

Awatar użytkownika
miklobit
Forumator
Posty: 1431
Rejestracja: poniedziałek 20 września 2010, 12:24
Podziękował;: 112 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy
Kontakt:

Re: Re: Garmin e-Trex H

Post autor: miklobit »

Właśnie mnie zastanawia, po jaką cholere można w GPSy wpisać wysokosc punktu. . .
Np. do latania na lotni.
Informacja o wysokości miejsca startu/lądowania jest znacznie ważniejsza niż współrzędne poziome

ODPOWIEDZ