Samsung Omnia (i900) vs Geocaching

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
darecki_77
Nowy na forum
Posty: 8
Rejestracja: niedziela 03 stycznia 2010, 18:57

Samsung Omnia (i900) vs Geocaching

Post autor: darecki_77 » niedziela 03 stycznia 2010, 19:21

Witam,

do zabawy w szukanie skrzynek używam mojego telefonu Omnia z wbudowanym gps. Wygląda na to, że jest to raczej moduł do korzystania z nawigacji samochodowej, bo ma marne wskazania przy małych prędkościach typu spacer.
Może jest to wina modułu (nie jest to chipset SSIII)
lub softu do gps (pod WM jest wiele programów)
lub też tz. Radio romu (czegoś w rodzaju sterownika do GPS, a jest ich wiele).

Czy ktoś z Was korzysta z Omni do keszowania? jeśli tak jakie są wasze opnie? jakiego softu używacie i na jakim Radio?

z góry dziękuję za odpowiedzi

pozdrawiam

darecki_77

Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1963
Rejestracja: niedziela 19 lipca 2009, 22:26

Post autor: r00t7 » niedziela 03 stycznia 2010, 23:50

napisz jakiego Ty używasz softu? Złe wskazania przy niskich prędkościach mogą być też spowodowany tym iż masz ustawiony tryb jazdy samochodem a nie tryb pieszy.

miałem podobnie na nokii 5800 z tym że była to bardziej wina softu jaki wgrałem na początku - także podziel się info jaki masz soft do obsługi Twojego gpsa :)
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » poniedziałek 04 stycznia 2010, 07:14

a tak naprawde zacznij od wylaczenia funkcji static navigation - i kazdy soft zacznie reagowac na predkosc ,spacerowa'

pzdrw

Awatar użytkownika
darecki_77
Nowy na forum
Posty: 8
Rejestracja: niedziela 03 stycznia 2010, 18:57

Post autor: darecki_77 » poniedziałek 04 stycznia 2010, 19:52

na chwilę obecną używam BasicGps i nie jestem zadowolony z jego wskazań. zacząłem testować teraz BeeLineGPS i GeoScout ale chwilowo brak czasu na wypad po kesza.
marwaldor pisze:a tak naprawde zacznij od wylaczenia funkcji static navigation - i kazdy soft zacznie reagowac na predkosc ,spacerowa'

pzdrw
problem w tym że static navigation jest typowym ustawieniem dla SSIII. Omnia pracuje na chipsecie Qualcomm, który takiej opcji nie ma lub inaczej się nazywa. Do tej pory nie udało mi się znaleźć informacji na temat włączenia trybu spacerowego na Omni. Dlatego też pytam o inne Omnie może ktoś ma sposób na lepsze działanie, inny firmware lub sterowniki.

pozdrawiam

darecki_77

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » poniedziałek 04 stycznia 2010, 20:00

obilo mi sie o uszy wylacznenie odpowiednika SN w Larku - który nie ma SS3 - wiec chyba jest jakis wentyl :D

milego szukania :D

Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1963
Rejestracja: niedziela 19 lipca 2009, 22:26

Post autor: r00t7 » poniedziałek 04 stycznia 2010, 20:01

ale włączenie trybu spacerowego nie zależy od omni tylko od wgranego softu - to w nim musisz znaleźć opcję - żeby wyznaczało czas i drogę dla pieszego
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Lokalizacja: 19° w cieniu;)

Post autor: Limak » wtorek 05 stycznia 2010, 00:36

r00t7 pisze:ale włączenie trybu spacerowego nie zależy od omni tylko od wgranego softu - to w nim musisz znaleźć opcję - żeby wyznaczało czas i drogę dla pieszego
chyba zle zrozumiales - Ty mówisz o sposobie wyznaczania trasy w programie do nawigacji, a tutaj chodzi o funkcję samego odbiornika wbudowanego w urządzenie, więc jak najbardziej to zależy od omni.

dokladnie chodzi o to: http://asuspda.pl/index.php?option=com_ ... iew&id=177
tylko tutaj ^ dotyczy to SiRF Star III, a w Omni go nie ma (zdaje sie ze Qualcomm jest)..

Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1963
Rejestracja: niedziela 19 lipca 2009, 22:26

Post autor: r00t7 » wtorek 05 stycznia 2010, 01:10

Limak pisze:
r00t7 pisze:ale włączenie trybu spacerowego nie zależy od omni tylko od wgranego softu - to w nim musisz znaleźć opcję - żeby wyznaczało czas i drogę dla pieszego
chyba zle zrozumiales - Ty mówisz o sposobie wyznaczania trasy w programie do nawigacji, a tutaj chodzi o funkcję samego odbiornika wbudowanego w urządzenie, więc jak najbardziej to zależy od omni.

dokladnie chodzi o to: http://asuspda.pl/index.php?option=com_ ... iew&id=177
tylko tutaj ^ dotyczy to SiRF Star III, a w Omni go nie ma (zdaje sie ze Qualcomm jest)..
faktycznie mój błąd ;)
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4284
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: shchenka » środa 06 stycznia 2010, 10:09

Co prawda nie mam Omnii, ale też mam telefon z wbudowanym GPS (nokia) i w związku z tym ... używam tylko zewnętrznego modułu BT :)

Wykonałem kilka testów i porównań i szybko przekonałem się, że wbudowanego GPS nie chcę używać.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
darecki_77
Nowy na forum
Posty: 8
Rejestracja: niedziela 03 stycznia 2010, 18:57

Post autor: darecki_77 » środa 06 stycznia 2010, 15:42

Można wiedzieć jakiego odbiornika używasz?
Zastanawiam się nad zakupem takowego ale chciałbym wybrać coś co jest już sprawdzone w konkretnych przypadkach.

pozdrawiam

darecki_77

Awatar użytkownika
snp
Stały bywalec
Posty: 145
Rejestracja: wtorek 21 kwietnia 2009, 12:05
Lokalizacja: Toruń

Post autor: snp » środa 06 stycznia 2010, 18:00

Polecam LD-3W Nokii.
ObrazekObrazek

Spider

Post autor: Spider » środa 06 stycznia 2010, 18:04

Post usuniety na prosbe autora.

Awatar użytkownika
Whatever
Wyjadacz
Posty: 417
Rejestracja: środa 14 maja 2008, 09:22
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: Whatever » środa 06 stycznia 2010, 18:23

a ja Pentagram Pathfinder 3101 ;-)
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=3306][img]http://www.opencaching.pl/statpics/3306.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=976][img]http://geokrety.org/statpics/976.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4284
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: shchenka » środa 06 stycznia 2010, 20:53

darecki_77 pisze:Można wiedzieć jakiego odbiornika używasz?
Zastanawiam się nad zakupem takowego ale chciałbym wybrać coś co jest już sprawdzone w konkretnych przypadkach.
Mam cztery ;)

jakąś motorolę na sirfie,
ten wbudowany w nokii N95,
i dwa na MTK: Qstarz B1300 i najstarszy holux M-1000.

no i najlepszy jest ten najstarszy M-1000 :) (nawet nie wersja "B")
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
futrzak
Bywalec
Posty: 74
Rejestracja: wtorek 06 stycznia 2009, 14:47
Lokalizacja: WLKP
Kontakt:

Post autor: futrzak » czwartek 07 stycznia 2010, 11:40

Soft:
Ja do nawigacji używam BeeLineGPS na Omnii. Jak na razie nie znalazłem nic lepszego - prowadzi kompasem lub 'mapą'. Bardzo przyjemny soft - szkoda, że nie darmowy ;)

Sprzęt:
Wbudowany GPS przeważnie sprawdza się poprawnie (szału ni ma), ale zwykle używam Pentagrama P3101 na MTK. Ten łapie sygnał dużo szybciej (niż wbudowany) i jego wskazania są stabilniejsze. Różnicę widać zwłaszcza w gęstym lesie, czy innych niesprzyjających warunkach.

Pozdrawiam,
Futrzak
ObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ