Pentagram Pathfinder Logger P 3106

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Posty: 1353
Rejestracja: czwartek 12 lutego 2009, 22:31

Pentagram Pathfinder Logger P 3106

Post autor: Highlander » czwartek 10 września 2009, 22:29

Od tygodnia szukam ww. sprzętu (Pentagram Pathfinder Logger P 3106) w sklepach internetowych i wszędzie jest on "niedostępny/tymczasowo niedostępny". Niektóre sklepy ściemniają że niby załatwiają w 3-5 dni ale też go nie mają na stanie. Nie ma go również u jedynego oficjalnego dystrybutora - podobno się wyczerpał nakład i czekają na dostawę która płynie z USA.

Pytanie czy może ktoś z Was zna sklep który ja przeoczyłem, a który ma jeszcze na stanie ten model? Zależy mi na czasie i nie za bardzo mogę czekać (np. na merlin.pl jest informacja że Pentagramy będą dostępne od 22 września)
Ostatnio zmieniony piątek 11 września 2009, 10:29 przez Highlander, łącznie zmieniany 1 raz.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
jakub_27
Stały bywalec
Posty: 166
Rejestracja: środa 03 czerwca 2009, 22:07
Lokalizacja: <*Łódź*> N51°44.806' E19°30.535'

Post autor: jakub_27 » czwartek 10 września 2009, 22:54

[color=#4040FF]Colorado 300 + GPMapa Topo, UMP-pcPL, Topo_PL_100[/color]
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=10680][img]http://www.opencaching.pl/statpics/10680.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=3051][img]http://geokrety.org/statpics/3051.png[/img][/url]
[color=#FF0000][b]Wódka, fason, kultura ...[/b][/color]

Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Posty: 1353
Rejestracja: czwartek 12 lutego 2009, 22:31

Post autor: Highlander » czwartek 10 września 2009, 22:58

Widziałem tę aukcję wcześniej, tylko że ta licytacja potrwać może jeszcze 8 dni a chętnych jest widać sporo.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
jakub_27
Stały bywalec
Posty: 166
Rejestracja: środa 03 czerwca 2009, 22:07
Lokalizacja: <*Łódź*> N51°44.806' E19°30.535'

Post autor: jakub_27 » czwartek 10 września 2009, 23:02

Spójrz jeszcze tutaj, z info umieszczonej na stronie wynika, że mają je na stanie: http://www.intermarket24.pl/odbiornik-b ... 34217.html
[color=#4040FF]Colorado 300 + GPMapa Topo, UMP-pcPL, Topo_PL_100[/color]
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=10680][img]http://www.opencaching.pl/statpics/10680.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=3051][img]http://geokrety.org/statpics/3051.png[/img][/url]
[color=#FF0000][b]Wódka, fason, kultura ...[/b][/color]

Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Posty: 1353
Rejestracja: czwartek 12 lutego 2009, 22:31

Post autor: Highlander » czwartek 10 września 2009, 23:04

Widzę że idziemy łeb w łeb - przed chwilą wygooglałem ten sklep. Jutro zadzwonię bo nie wiem co tak naprawdę oznacza ta ich ikonka dostępności, dzięki za pomoc!

Dodano po 11 godzinach 29 minutach:

Jeszcze jedna sprawa do znawców tematu - czy tego typu model GPS ma funkcję uśredniania pomiarów? W sumie jest to konieczne żeby wiarygodnie wyznaczyć pozycję przy zakładaniu skrytki.

Dodano po 13 godzinach 39 minutach:
jakub_27 pisze:Spójrz jeszcze tutaj, z info umieszczonej na stronie wynika, że mają je na stanie: http://www.intermarket24.pl/odbiornik-b ... 34217.html
No niestety również nie mają na stanie, niezaktualizowane stany magazynowe mieli. Ale za to Merlin.pl przyspieszył czas dostawy z 21 na 16 września.
ObrazekObrazekObrazek

Mosh
Bywalec
Posty: 71
Rejestracja: środa 24 czerwca 2009, 01:11

Post autor: Mosh » piątek 11 września 2009, 23:08

http://www.monsterpc.pl/index.php?page= ... &Itemid=26

A może tu ? :)

A co do uśredniania to czasem nie uśrednia soft np trekbuddy ?
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=2637 ale ja się nie znam więc mogę się mylić :>

Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Posty: 1353
Rejestracja: czwartek 12 lutego 2009, 22:31

Post autor: Highlander » środa 23 września 2009, 17:16

Sprzęt kupiony! Na razie zainstalowałem sobie aplikację TMJ.

Czy ktoś się orientuje gdzie (i czy) w TMJ jest funkcja uśredniania pomiarów?
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
mushin
Forumator
Posty: 557
Rejestracja: poniedziałek 02 czerwca 2008, 10:07
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 29 razy

Post autor: mushin » środa 23 września 2009, 17:45

Sprawa wyjaśniona już mailowo :) Ale i tutaj napiszę, może komuś jeszcze się przyda:


Wchodzisz do menu > GPS > pause track recording.
(musisz mieć zaznaczoną opcję o uśrednianiu pozycji kiedy nagrywanie
tracka jest spauzowane - tak jest ustawione domyślnie).

Kiedy wejdziesz w widok [4] oprócz kółka oznaczającego aktualny pomiar
pozycji, pojawił się krzyżyk. Oznacza on pozycję uśrednioną. Ciągle
zwiększająca się liczba obok krzyżyka to ilość pomiarów wziętych pod
uwagę przy uśrednianiu.

W widoku [1] wyświetlone współrzędne dotyczą uśrednionej pozycji - mam
taką nadzieję. Tego akurat nie wyczytałem w dokumentacji, ale mam
nadzieję, że tak jest. Gdyby wyświetlane współrzędne dotyczyłyby tylko
aktualnego pomiaru całe uśrednianie mijałoby się z celem :)

I cytat z User's Guide:
"Show Averaged Location When Paused: If selected then when track recording
is paused every GPS fix is averaged into a single location, helping to
eliminate errors from the GPS signal. The Averaged Location is shown as a cross on
the Plan/Map pages, along with a figure giving the total number of 'fixes'
that have been averaged together to determine the new location. During this time
any new Waypoints that are created will use this location. Useful for
determining a more precise location when stationary."
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi mushin za post:
Highlander
Obrazek Obrazek Obrazek

MardoQ
Wyjadacz
Posty: 276
Rejestracja: niedziela 26 lipca 2009, 15:25
Lokalizacja: Wrocław / Świdnica
Kontakt:

Post autor: MardoQ » czwartek 12 listopada 2009, 14:35

Przepraszam z góry, że wykopuję stary temat, ale czy ktoś używa tego Pentagrama?
Zastanawiam się aby zakupić go głównie do logowania tras ew jako dodatek do komórki i TB wtedy.
Obrazek
Michał vel. MardoQ | Krytykuję krytykowanie innych
Jeżeli ktoś pomógł Ci w Twoim temacie - kliknij Obrazek To nic nie kosztuje

Awatar użytkownika
mushin
Forumator
Posty: 557
Rejestracja: poniedziałek 02 czerwca 2008, 10:07
Lokalizacja: Trójmiasto

Post autor: mushin » czwartek 12 listopada 2009, 15:34

Ja mam poprzednika, bez opcji loggera (używam z komórą i TMJ).
Natomiast Maciej mógłby Ci conieco poopowiadać.
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Posty: 1353
Rejestracja: czwartek 12 lutego 2009, 22:31

Post autor: Highlander » czwartek 12 listopada 2009, 23:34

No ja używam. A co chciałbyś wiedzieć? Od razu zaznaczam, że:

1) nie miałem jeszcze okazji przetestować loggera
2) używam go w połączeniu z NOKIA E50 z granym programem TMJ
ObrazekObrazekObrazek

MardoQ
Wyjadacz
Posty: 276
Rejestracja: niedziela 26 lipca 2009, 15:25
Lokalizacja: Wrocław / Świdnica
Kontakt:

Post autor: MardoQ » piątek 13 listopada 2009, 10:52

Wczoraj sobie go kupiłem właśnie, nie tylko do Geocachingu
Log ściąga się w gpx bo to sprawdziłem już.
Niestety mój Samsung L760 nie chce się połączyć z nim (funkcja niedostępna - mimo, że w liście usług mam port szeregowy)
Uśredniania pomiaru to raczej tam nie uświadczę.
Obrazek
Michał vel. MardoQ | Krytykuję krytykowanie innych
Jeżeli ktoś pomógł Ci w Twoim temacie - kliknij Obrazek To nic nie kosztuje

Mosh
Bywalec
Posty: 71
Rejestracja: środa 24 czerwca 2009, 01:11

Post autor: Mosh » piątek 13 listopada 2009, 11:06

MardoQ pisze:Wczoraj sobie go kupiłem właśnie, nie tylko do Geocachingu
Log ściąga się w gpx bo to sprawdziłem już.
Niestety mój Samsung L760 nie chce się połączyć z nim (funkcja niedostępna - mimo, że w liście usług mam port szeregowy)
Uśredniania pomiaru to raczej tam nie uświadczę.
No miałem tego samsunga ;) i z tego co pamiętam, tam żeby grę zainstalować w javie trzeba było się namęczyć. Wymienilem na Nokie 6630 :) i jestem bardzo zadowolony ;) a Ty jakiś soft do GPS na nim byłeś w stanie zainstalować ?

MardoQ
Wyjadacz
Posty: 276
Rejestracja: niedziela 26 lipca 2009, 15:25
Lokalizacja: Wrocław / Świdnica
Kontakt:

Post autor: MardoQ » piątek 13 listopada 2009, 11:08

O ile ściąga się go z intenretu, a nie z komputera to normalnie się da.
A zainstalowałem TreckBuddy ale skoro GPS nie łacyz sie bo BT to chyba go wymienie faktycznie na Nokie jakąś
Obrazek
Michał vel. MardoQ | Krytykuję krytykowanie innych
Jeżeli ktoś pomógł Ci w Twoim temacie - kliknij Obrazek To nic nie kosztuje

Mosh
Bywalec
Posty: 71
Rejestracja: środa 24 czerwca 2009, 01:11

Post autor: Mosh » piątek 13 listopada 2009, 11:13

Tylko do trekbuddy nie kupuj 6630 :) bo mi się wiesza nie wiem dlaczego, ja używam TMJ ale płatnego + smartGPX.

A żeby telefon łączył się z GPS musi mieć jakaś funkcję która pozwala używać BT w programach Javowych, chociaż zakładam, że znasz się na tym lepiej niż ja :)

ale jakby ktoś miał problem z doborem telefonu do tych modułów i trekbuddy to tutaj jest lista może komuś się przyda.

http://wiki.trekbuddy.net/index.php/Devices

Pozdro

ODPOWIEDZ