Żarówkowy Petzl - modyfikacja dla prostego człowieka

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Dziku
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Dziku »

Używam akumulatorków. I na wymianę źródeł zasilania (żeby znów bateryjki nie napisać) właśnie akumulatorki miałem. Podobnie wraz z Tusią w GPSach. Przyznam się jednak, że do Petzla często kupowałem właśnie baterie. Problem w tym, że one tam włażą w ilości 3 sztuk, a moja ładowarka samochodowa jednorazowo obsługuje 2 sztuki. Jak Calineczka dokona modyfikacji to raczej już zainwestuję w dwa komplety specjalnie dedykowane do Petzla oraz może nawet w większą ładowarkę - w końcu Rumunia w perspektywie...
kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Podziękował;: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: kwieto »

Przeglądając stronę Petzla znalazłem coś takiego:

http://www.petzl.com/en/pro/hybrid-head ... ex-1-w-led

Wychodzi na to, że można kupić LED'owy zamiennik i to bezpośrednio od producenta?
Żarówka jest dedykowana do Myo i wg producenta daje w tej lampce zasięg maksymalnie 70m. (50m po 10h). Halogen daje w Duo podobny zasięg (100m na starcie, 70m po 30min, po 10h, nie zostaje już nic :"P)
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]
Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Podziękował;: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

...ano na to wygląda. Szkoda, że nie podali żadnych konkretnych informacji jak rodzaj diody, jasność, wat watowi nierówny...
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]
Awatar użytkownika
JohnDoe
Wyjadacz
Posty: 279
Rejestracja: środa 11 marca 2009, 13:28
Podziękował;: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: JohnDoe »

...i kosztuje ok 20€
Obrazek Obrazek
kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Podziękował;: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: kwieto »

JohnDoe pisze:...i kosztuje ok 20€
Sporo...

Co do jasności - wg specyfikacji takiego samego Duo z żarówką halogenową, osiąga on zasięg 100m na świeżych bateriach. Myślę że można wykorzystać tę informację do oceny jasności - odbłyśnik w obu przypadkach powinien być ten sam.
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]
Awatar użytkownika
lennin
Bywalec
Posty: 44
Rejestracja: czwartek 02 kwietnia 2009, 20:09
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: lennin »

Myśle że sie mylisz. Za dużo jest aspektów dla takich teoretycznych porównań. 3W w cree Q5 a 3W w żarówce halogenowej to zupełnie inny "stopień jasności". Do tego co to za dioda etc etc. Żeby wszystko było tak prosto jak piszesz nie było by swiatelek.pl ;)
Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
Kontakt:

Post autor: filips »

gdyż albowiem w watach nie mierzy się jasności tylko moc

http://pl.wikipedia.org/wiki/Nat%C4%99% ... iat%C5%82a
http://pl.wikipedia.org/wiki/Moc
kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Podziękował;: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: kwieto »

lennin pisze:Za dużo jest aspektów dla takich teoretycznych porównań. 3W w cree Q5 a 3W w żarówce halogenowej to zupełnie inny "stopień jasności".
Toteż ja nie zamierzam mierzyć Watów.

Jeśli przy tej samej konstrukcji latarki jedna żarówka nam daje 100m zasięgu, a druga daje 70m zasięgu, to znając jasność (np. w lumenach) tej pierwszej, można z grubsza powiedzieć coś o jasności tej drugiej, czy nie tak?

Zostaje pytanie czy jest gdzieś info na temat jasności żarówki halogenowej siedzącej w Duo?

Można też prościej, czyli zajrzeć na stronę petzla do zestawienia parametrów wszystkich modeli i tam wyczytać, że dla Duo ATEX, wyposażonego w taką diodę, producent podaje 30 lumenów :"P
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]
Awatar użytkownika
toczygroszek
Forumator
Posty: 1815
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 43 razy

Post autor: toczygroszek »

Znam paru ludzi, którzy sobie ZOOMa poprzerabiali na diody, ale w końcu z rezygnowali i w końcu pokupowali sobie DUO, MIO czy co tam jeszcze. Z kilku powodów:
- diody powszechnie dostępne na rynku miały gorsze parametry od tych stosowanych przez PETZLa, takie można było kupic tylko w ilościach hurtowych (nie wiem jak to jest obecnie).
- ZOOM niestety nie jest wodoodporny
- można w nim stosować tylko baterie płaskie albo adapter na 3 paluszki (po pierwsze to mniej niż 4 po drugie nieparzysta ilość czasem bywa upierdliwa)

Tak więc da się to poprzerabiać, ale moim zdaniem lepiej zainwestować w coś nowszego w myśl powiedzenia "co tanie to drogie".
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=efde318e-5da8-4e48-9bf9-726b9a41c98a][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=...&uid=efde318e-5da8-4e48-9bf9-726b9a41c98a[/img][/url][url=http://www.drunners.de/cachestats/][img]http://www.drunners.de/cachestats/stat2.aspx?id=10025285[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Podziękował;: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Panowie, w sumie czołówka Johna Doe przerobiona. Modem prostym. Foto story potem, za kilka/naście dni bo czasu brak, chciałem Wam tylko pokazac różnicę.
na szybko, robione z kolana na mój (nie)artystyczny nieład w pokoju, fotki robione z maksymalnym skupieniem(od lewej) i rozproszeniem (te po prawej)
Z dioda nie walczyłem tak, by uzyskac jakis super skupiony snop światła-to co wyszło-wyszło naturalnie
Zarówka pobiera mniej prądu od leda, jakies 0,22-0,25A, LED-0,3A i grzeje się znacznie. Nie wiem, na ile wpłynie to na jej(diody) żywotnośc, może spadnie z 50tys. godzin (do 70% jasności pierwotnej) do 5tys. godzin?:D
Mod z lepszym chłodzeniem i ciekawym sterownikiem wkrótce 8)

oto efekty świetlne;

PETZL żarówkowy
Obrazek



PETZL z LED SSC P4@0,3A
Obrazek


czas fotografowania ten sam, dobrany tak, by aparat pokazywał mniej więcej to co widzi oko gdy świeci żarówa...
Za ten post autor Calineczka otrzymał podziękowanie:
JohnDoe
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]
Awatar użytkownika
JohnDoe
Wyjadacz
Posty: 279
Rejestracja: środa 11 marca 2009, 13:28
Podziękował;: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: JohnDoe »

Już nóżkami przebieram na przesyłkę od Arka, czas by w końcu podziękować Kwieto za darowiznę :) i Arkowi za moda.
Obrazek Obrazek
makos
Wyjadacz
Posty: 250
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: makos »

Calineczka pisze:...oto efekty świetlne...
To ja chyba rozmontuję mojego black daimonda i zgłoszę się po instrukcję co dalej, bo _widać_ różnicę.
Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Podziękował;: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

...no dobra, Petzl w drodze do Johna a może i dotarł, czas zdradzić szczegóły operacji...
Tak więc...wtrąciłem do Petzla swoje 4 grosze :D
...

Rzut okiem w oryginał:
Obrazek
Najpierw musimy z żaróweczki usunąć bańkę szklaną i wszystko to, co pod nią znajdziemy...
Obrazek
Obrazek
teraz mamy do ożenienia taki komplecik:
Obrazek
Obrazek
no to lutujemy drucik do "cycka" żaróweczki(byłej)
Obrazek
Obrazek
następnie dolutowujemy LED-a (SSC P4) tak, aby anoda była połączona z "plusikiem" żarówki, a katoda dolutowana bezpośrednio do cokołu. Nalezy to zrobic tak, by LED był potem umieszczony możliwie centralnie. Do pustego cokołu paćkamy KLEJU termoprzewodzącego i otrzymujemy...
Obrazek
Obrazek
należy uważać, by druga, wisząca elektroda (ta podłaczona drucikiem do cycka) nie dotykała cokołu...
No i mamy LEDA zamiast żarówki
Obrazek
ALE ALE..nie podłączać bateryjek...LED musi mieć w jakiś sposób ograniczony prąd. Można to zrobic przez włączenie szeregowo z diodą odpowiedniego rezystora lub dac nawet jakis układ specjalnie stworzony do stabilizacji pradu diody.Takim układem jest AMC7135
http://www.micro-bridge.com/AMC7135.asp

Obrazek

no to zaczynam wtrącac te swoje 5 grosze :D
Obrazek
Obrazek
dodaję szeregowo diodę zabezpieczającą przez odwrotnym zasilaniem AMC-ka (dioda to np. 1N4148,dostępna w każdym sklepie z częściami elektronicznymi)
Obrazek
Obrazek
zapomniałem dodać, że wcześniej wtrąciłem swoje 2 grosze tak, by LED był odrobinę lepiej chłodzony :D
Obrazek
a tu z kolei widać, jaki kabelek nalezy przeciąć żeby podłączyć stabilizator:
Obrazek
a tak wygląda całość
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mam nadzieję, że dobrze widać którędy jaki kabelek sobie idzie...i dokąd :D
pomiary:
prąd diody przy zasilaniu 4,5V
Obrazek
3,6V
Obrazek
3,3V
Obrazek
3,0V-prądu może i niewiele ale światła więcej niż daje żarówka!!
Obrazek

a tak wygląda rzut oka w ref...
Obrazek

W zasobnik na życzenie Johna wstawiłem bezpiecznik 2A. Leda można by zdecydowanie lepiej chłodzić, macie ochotę to kombinujcie, owe 4 grosze to najprostsze co na szybko wymyśliłem.
na moda czeka następny taki Petzl, Dzika, który podsunął mi ciekawą ideę chłodzenia...i mam zamiar zrobic takiego "Pana Samochodzika" w wydaniu czołówkowym. Brzydal, ale z wykopem :D Tylko do następnego foto story upłynie pewnie sporo czasu....jak by co-pytajcie, John, testuj to ustrojstwo proszę, zgłaszaj wnioski, uwagi, i niech Ci noce jasnymi będą :wink:

Aaa, był bym zapomniał, było już wyżej ale dla porządku-porównanie przed i po z widokiem na mój bałagan....

Obrazek

Obrazek
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]
Awatar użytkownika
lennin
Bywalec
Posty: 44
Rejestracja: czwartek 02 kwietnia 2009, 20:09
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: lennin »

Co odbiera ciepło od leda? :) W sumie 300mA to nie aż tak dużo.
Mało wiem ale się dowiem ;) | "Pokeszujemy" nocą razem? :D
Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Podziękował;: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

podstawka pod ledem poprzez styk dodatni i ten sprężynujący drut który chwyta cokół-do niego dolutowałem 2 grosze.
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]
ODPOWIEDZ