Akumulatory i ładowarki AA i AAA

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kwieto » środa 15 kwietnia 2009, 10:11

hipul pisze:Na pewno? Ja zasadniczo pamietam co jak laduje ale zwrocilem uwage, ze jak ustawie tryb "discharge" to tenze napis po roladowaniu znika i zostaje samo "charge". Nie wiem jak dla trybow test i refresh bo rzadko z nich korzystam.
Hmm, na 99% (teraz zasiałeś we mnie wątpliwosć) przynajmniej w trybach odświeżania lub testów - ja dla odmiany prawie nie używam trybu rozładowywania.

Co do prądów ładowania, to są dwie torie, obie przeciwstawne (lepiej dużym, lub małym prądem).
IMO więcej przesłanek jest za prawdziwością teorii "małoprądowej", zwłaszcza że wcześniej używałem ładowarki 2A, która dość skutecznie obniżyła parametry niektórych akumulatorów (np. Sanyo zamiast 2700 mają 2400-2500mAh, przy akumulatorkach niższych pojemności wygląda to jeszcze gorzej).
Tutaj sporym atutem MH-9000 jest możliwość bardzo precyzyjnego ustawienia prądu ładowania, pozwalająca na lepsze dopasowanie tego parametru do pojemności (z tego co wiem prąd nie powinien być niższy niż [pojemność]/10, z kolei zbyt wysoki też niedobrze)
Z drugiej strony, producent MH-9000 zaleca ładowanie wysokimi prądami twierdząc, że przy niskich czujnik odcinający prąd nie zawsze reaguje prawidłowo...

Sam jestem zadowolony ze swojej BC-9000, choć nadal mam "szybką" ładowarkę domowo/samochodową (2A na kanał) a jakiś czas temu dokupiłem lekką podróżną (tu priorytetem była niska waga urządzenia)
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » czwartek 16 kwietnia 2009, 20:58

kwieto pisze: 3. Czasem ładowarka nieprawidłowo odczytuje poziom naładowania ogniwa. Zdarzało mi się, że ładowarka wskazywała "full", podczas gdy wskaźnik napięcia ogniwa pokazywał raptem 1,4V (zwykle maks to około 1,47-1,49V).
Jak to jest wlasciwie z tym napieciem aku ? Dostalem dzisiaj BC 700 i testuje. Wlozylem 4 AAA, zapuscilem test. Na starcie pokazal napiecie ok 1,43 ale po chwili na wszystkich 4 pokazywal napiecie pona 1,50 (od 1,52 do 1,56) ale to trwalo jakies dwie minuty - teraz wszedzie jest ponizej 1,40.
NIC NIE ROZUMIEM :)
Obrazek . Obrazek

kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kwieto » czwartek 16 kwietnia 2009, 21:40

Jakieś dziwne masz akumulatory... nie widziałem jeszcze akumulatorków, które by naładowały się powyżej 1,5V, przy 1,56 dochodzimy powoli do napięcia startowego litówek (1,8V) :"P
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » czwartek 16 kwietnia 2009, 21:52

Zobaczymy co pokaza PO tescie :) To sa te MaxCell AAA z napisem ze maja po 15000 mAh.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
hipul
Forumator
Posty: 780
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Trojmiasto / Grudziadz

Post autor: hipul » czwartek 16 kwietnia 2009, 21:57

kwieto pisze:Hmm, na 99% (teraz zasiałeś we mnie wątpliwosć) przynajmniej w trybach odświeżania lub testów - ja dla odmiany prawie nie używam trybu rozładowywania.
No wiec sprawdzilem test i rozladowanie i jest tak, ze obaj mamy racje odnosnie tego czego uzywamy.

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » czwartek 16 kwietnia 2009, 23:55

Tiaaaaa - po pierwszym tescie (500 mA) wyszlo ze maja od 540 do 610 :lol:
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
hipul
Forumator
Posty: 780
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Trojmiasto / Grudziadz

Post autor: hipul » piątek 17 kwietnia 2009, 00:06

ted69 pisze:Tiaaaaa - po pierwszym tescie (500 mA) wyszlo ze maja od 540 do 610 :lol:
Troche malo ale nowe czasem tak maja. Rozladuj ladowarka i zaladuj jeszcze raz. Zdarzaly mi sie skoki nawet o blisko 1000 przy nowych juz przy drugim ladowaniu.

ed: Przy AA w sensie. Z AAA nie mialem jeszcze takich prioblemow. Wczoraj mi sie zdarzyla przy dwoch akkusach AAA enelop pokazala po ladowaniu, ze naladowala je na 000mAh. No ale dzialaja :).

Awatar użytkownika
lennin
Bywalec
Posty: 44
Rejestracja: czwartek 02 kwietnia 2009, 20:09
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki , Łódź
Kontakt:

Post autor: lennin » piątek 17 kwietnia 2009, 00:40

Nie bede pisał co myślę o tych AAA maxcelach czy jak je tam zwał tylko pokarze : Obrazek

kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kwieto » piątek 17 kwietnia 2009, 06:58

ted69 pisze:Tiaaaaa - po pierwszym tescie (500 mA) wyszlo ze maja od 540 do 610 :lol:
Wrzuć je na tryb refresh i ustaw prąd ładowania 200mA (prąd rozładowania wtedy będzie bodaj 350mA).
Jest szansa, że do 1000mAh dociągną, ale 1500 się nie spodziewaj :"P
Ciekawe ile mają w takim razie akumulatorki o których mówisz, że mają 1100mAh?

BTW, ładowałeś je wcześniej często w "szybkiej" ładowarce?
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]

Krzychu Blues
Stały bywalec
Posty: 101
Rejestracja: środa 20 sierpnia 2008, 16:58
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Krzychu Blues » piątek 17 kwietnia 2009, 08:08

Ted69:Tiaaaaa - po pierwszym tescie (500 mA) wyszlo ze maja od 540 do 610
No i prawidłowo i tak to własnie bywa.
I właśnie dlatego warto mieć ładowarkę pokazującą te parametry.
I teraz masz dwie możliwości:
1./ używasz je wiedząc, że może być mniejsza pojemność praktyczna ( nie musi) i po kilku rozładowaniach i naładowaniach okaże się, że mają pojemnośc nominalną, albo nie, albo:
2./ puścisz je przez "refresh" co zajmie ładowarce kilka dni i wtedy już stanie się oczywiste, dlaczego warto mieć jeszcze drugą ładowarkę porządną. Bo przez kilka dni nie będziesz miał możliwości ładowania na tej pierwszej.
A jeśli masz większą ilość akumulatorków i stale je używasz i nie masz zamiaru wymieniać ich w gpsie po 2 godzinach z powodu za niskiej pojemności , o czym nie wiedziałeś- to prędzej czy później i tak całą "stajnię" akumulatorków przepuścisz przez refresh by wiedzieć, czy nie ma całkiem felernych.
pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado, FS Loox N560 <> "soko" na Garniaku
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1294][img]http://geokrety.org/statpics/1294.png[/img][/url] [url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=5446][img]http://www.opencaching.pl/statpics/5446.jpg[/img][/url]

tboniasty

Post autor: tboniasty » piątek 17 kwietnia 2009, 08:10

ted69 pisze: To sa te MaxCell AAA z napisem ze maja po 15000 mAh.
Ile??? 15 Ah?

Nawet w mopliku nie mam aku o takiej pojemnosci :D

Awatar użytkownika
hipul
Forumator
Posty: 780
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Trojmiasto / Grudziadz

Post autor: hipul » piątek 17 kwietnia 2009, 08:13

kwieto pisze:Wrzuć je na tryb refresh i ustaw prąd ładowania 200mA (prąd rozładowania wtedy będzie bodaj 350mA).
Chyba odwrotnie i tez nie do konca bo prad ladowania to jest 2x prad rozladowania. Chyba,z e w refreshu to jeszcze inaczej wyglada ale z tego copamietam to nie.

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » piątek 17 kwietnia 2009, 09:30

kwieto pisze:
ted69 pisze:Tiaaaaa - po pierwszym tescie (500 mA) wyszlo ze maja od 540 do 610 :lol:
Wrzuć je na tryb refresh i ustaw prąd ładowania 200mA (prąd rozładowania wtedy będzie bodaj 350mA).
Jest szansa, że do 1000mAh dociągną, ale 1500 się nie spodziewaj :"P
Ciekawe ile mają w takim razie akumulatorki o których mówisz, że mają 1100mAh?

BTW, ładowałeś je wcześniej często w "szybkiej" ładowarce?
te aku maja ponad rok, byly srednio wykorzystywane a ladowane caly czas i tylko w szybkiej ladowarce.
Zapuscilem wieczorem refresh, ze standardowymi ustawieniami - jeszcze walczy. Po prostu na nich testuje i ladowarke i swoje umiejetnosci jej obslugiwania :)
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » piątek 17 kwietnia 2009, 09:33

Krzychu Blues pisze: A jeśli masz większą ilość akumulatorków i stale je używasz i nie masz zamiaru wymieniać ich w gpsie po 2 godzinach z powodu za niskiej pojemności , o czym nie wiedziałeś- to prędzej czy później i tak całą "stajnię" akumulatorków przepuścisz przez refresh by wiedzieć, czy nie ma całkiem felernych.
pozdrawiam Krzysztof
Szczesliwie moj GPS dziala na baterie z Nokii - moge go ladowac z USB a aku potrzene tylko w battery pack do doladowywania: GPSa, Pocketa, telefonu, wiec nie jest zle.
Planuje wlasnie "przeleciec" wszystkie swoje starsze komplety aku i wiem ze to zajmie pewnie z miesiac, jestem na to przygotowany a na razie testuje na mniejszych AAA, bo to troche szybciej byc powinno.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » piątek 17 kwietnia 2009, 09:35

tboniasty pisze:
ted69 pisze: To sa te MaxCell AAA z napisem ze maja po 15000 mAh.
Ile??? 15 Ah?

Nawet w mopliku nie mam aku o takiej pojemnosci :D
Upssss - jedno zero za duzo mi sie wklepalo - oczywiscie 1500 :lol:
Obrazek . Obrazek

ODPOWIEDZ