jak ustawic colorado do lazenia po szlakach?

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
woytas
Wyjadacz
Posty: 366
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Rybnik

jak ustawic colorado do lazenia po szlakach?

Post autor: woytas » sobota 03 stycznia 2009, 11:22

na garniaku nic nie znalazlem, na gpsmaniaku tylko opos do 60 - raaatunku!
Jade w poniedzIalek w karkonosze - szlaki coprawda znam na pamiec i mape tyz posiadam papirowo-laminowana ale chcialem pobawic sie nowa zabawka :)
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=12][img]http://www.opencaching.pl/statpics/12.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » sobota 03 stycznia 2009, 11:44

Szlaki, przynajmniej te z Topo 100, maja "niska kategorie" - jesli ustalasz trase w oparciu o szlak i krzyzuje sie on z jakas droga, to trasa wyznaczana jest po tej drodze (zejscie ze szlaku) nawet kosztem nadrobienia kilometrow. Wyglada na to, ze w preferencjach/profilu trzeba ustawic "pieszy", a nie samochod - Colo nie mam, ale idea jest ta sama, wiec chyba w tym kierunku trzeba uderzyc. Przy "dziwnym" wyznaczeniu trasy mozna dostawic jakis punkt posredni (lub wiecej) w strategicznych punktach planowanej trasy.
Ostatnio zmieniony sobota 03 stycznia 2009, 11:46 przez Bas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
woytas
Wyjadacz
Posty: 366
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: woytas » sobota 03 stycznia 2009, 11:46

w te strone knulem i nic nie wyknulem :(
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=12][img]http://www.opencaching.pl/statpics/12.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » sobota 03 stycznia 2009, 11:48

Gdzie sie sypie?
Najlepszy bylby gotowy profil do Colo ;)
Ostatnio zmieniony sobota 03 stycznia 2009, 11:50 przez Bas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
woytas
Wyjadacz
Posty: 366
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: woytas » sobota 03 stycznia 2009, 11:50

a juz sam niewiem - poprostu nie idzie szlakiem i tyle :(
I wogole nie mam kolorowych szlakow w colo - mapa jest wgrana, jest wybrana a nie widac oznaczen
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=12][img]http://www.opencaching.pl/statpics/12.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » sobota 03 stycznia 2009, 11:52

Moze TA konkretna mapa nie obsluguje routingu? Moze nie ma routingu na szlakach? Patrzyles na Topo 100? Tam szlaki sa kolorowe i routing obsluguja.

Awatar użytkownika
woytas
Wyjadacz
Posty: 366
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: woytas » sobota 03 stycznia 2009, 11:54

mam "setke" od maniaka i nie widze na moim colo zadnych szlakow...
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=12][img]http://www.opencaching.pl/statpics/12.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » sobota 03 stycznia 2009, 12:01

No, jak to?
MUSZA byc! Skala? Szczegolowosc? Zerknij na: http://gps.astronet.pl/new/mapy.htm (mniej wiecej od polowy)
Przykladowe 2 punkty do trasy po szlaku:
- N49 08.870 E22 41.173
- N49 06.571 E22 43.297

Awatar użytkownika
woytas
Wyjadacz
Posty: 366
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: woytas » sobota 03 stycznia 2009, 12:06

chyba juz robilem jak opisane ale sproboje raz jeszcze..
Narazie dzieki :)
Moze ktos z Colo sie odezwie i powie jakie ma ustawienia (Kwieto??)
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=12][img]http://www.opencaching.pl/statpics/12.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » sobota 03 stycznia 2009, 12:06

wyglada tak:
Obrazek

Awatar użytkownika
hipul
Forumator
Posty: 780
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Trojmiasto / Grudziadz

Post autor: hipul » sobota 03 stycznia 2009, 12:30

woytas pisze:Moze ktos z Colo sie odezwie i powie jakie ma ustawienia (Kwieto??)
Wystarczy, ze napiszesz iz 60tka jest fajnym giepsem to Kwieto zaraz sie pojawi ;).

Awatar użytkownika
Saracen
Forumator
Posty: 1443
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 15.126' E 019° 1.258'

Post autor: Saracen » sobota 03 stycznia 2009, 17:33

Może spróbujesz zaplanować trasę z punktami "kontrolnymi"? Ja przez większość czasu mam profil geocachowy włączony, ale wprowadzałem jakieś modyfikacje w ustawieniach... w każdym razie jest dla pieszego i prowadzi "po szlaku", wcześniej prowadził "na krechę" i to bez znaczenia czy mapa była routowalna czy nie... ( metoda wyznaczania trasy była ustawiona na bezdroże)
Proponuję: Ustawienia > Kalkulacja trasy, i tam:
- Metoda wyznaczania tras: Na drodze - czas
- Oblicz trasy dla: pieszy
- Zejścia z drogi: auto

kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kwieto » sobota 03 stycznia 2009, 18:20

hipul pisze:Wystarczy, ze napiszesz iz 60tka jest fajnym giepsem to Kwieto zaraz sie pojawi ;).
Czemuś mnie wzywał...?

A na poważnie:

1. Preferencje wyznaczania tras można ustawić dla Colo tak samo jak dla 60-ki, tu nie ma różnicy (o ile mi wiadomo, dostępne ustawienia są takie same dla obu modeli)

2. To jak trasa jest wyznaczana jest mocno zależne od mapy

3. TOPO_100 jest mocno "nierówne" w zależności od regionu - w jednych miejscach jest routing po szlakach, w innych nie. W jednych jest to sposób preferowany dla pieszego turysty, w innych nie. W jednych nawigacja jest dostępna po drogach i szlakach, w innych tylko po szlakach. I tak dalej...

Podsumowując:
To co mówi Saracen (środek lokomocji: pieszy, zejścia z trasy: auto, w menu "mapa" włączona nawigacja po drogach) powinno działać. Metoda wyznaczania trasy - akurat proponowałbym "na dystans" (najkrótsza), bo pieszy i tak nie wyciągnie więcej niż 6-8km/h, a to za mało by mówić skuteczności trasy "najszybszej" :")
Sprawdź jeszcze czy nie masz zaptaszkowanego unikania dróg nieutwardzonych (jeśli tak, to wyłącz)

Jak bardzo chcesz, mogę Ci przesłać profil, który mam ustawiony jako "pieszy miejski"

Turystycznie nie używam routingu i mam go wyłączonego - właśnie ze względu na niską jakość map zwłaszcza pod względem danych do routingu i to, że potrafi być on w związku z tym wyznaczany baaardzo dziwnie.
Nawet na swoich własnych mapach (nawiasem mówiąc - południowe okolice W-wy w opracowaniu) nie używam routingu :"P
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]

Awatar użytkownika
woytas
Wyjadacz
Posty: 366
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: woytas » sobota 03 stycznia 2009, 18:48

przeinstalowalem mapy i poprostu dziala...
pojawily sie szlaki - sam niewiem co bylo...
Dzieki wszystkim za zainteresowanie :)
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=12][img]http://www.opencaching.pl/statpics/12.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
woytas
Wyjadacz
Posty: 366
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: woytas » niedziela 11 stycznia 2009, 20:31

pospacerowalem, dzialalo - byly jakies dziwne problemy z wysokosciomierzem - nie dal sie skalibrowac az zaczol samemu dzialac...
A colorado przy -13 zamarznol- tzn kolko pomarzlo...- i po tym pomarznieciu wysokosciomierz zaczol dzialac :P
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=12][img]http://www.opencaching.pl/statpics/12.jpg[/img][/url]

ODPOWIEDZ