Geokesz a telefony komórkowe

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: Hern »

ted69 pisze:Do wczoraj lubilem Nokie - wczoraj mi przeszlo :)
Szczegoly opisalem na forum PDAClubu
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=105169.0
hyhy :)
Wczoraj miałem ten sam problem. "Nagle" nie wiadomo dlaczego przestał mi działaś na kompie program typu "jar". Na szczęście szybko się zoriętowałem, że instalator Nokii zakłada, że wszystkie pliki "jar" user chce instalować w telefonie. Naprawa potrwała 2 sekundy :)
Jedna sprawa, to że soft Nokie na PC jest czasami dziwny, nie znaczy przecież, że telefony są złe :) Moje dotychczasowe nokie: 3310, 6310i, 6230i, N95 - innych nie chcę :)
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
Whatever
Wyjadacz
Posty: 418
Rejestracja: środa 14 maja 2008, 09:22
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Whatever »

Indar pisze:Przyznam szczerze że interesuję się Nokią E51
Polecam ma bardzo szybki procesor, 369 mhz, około 45 mb wolej pamięci ( całość o ile się nie myle to 64 mb) poza tym masz na e51 tomtoma, garmina mobile xt, smart gpx i mnóstwo innych rzeczy, sam telefon jest bardzo szybki i w sumie jak na symbianowca długo w nim trzyma bateria.
Bas pisze: Przy telefonach na Symbianie (chyba wszystkich?) trzeba ukryc obrazki z bazy Filipsa, bo system na sile wprowadza je do bazy, wrrr. Po zrobieniu tego kroku wszystko idzie jak po masle.
U mnie w n82 taki myk niestety nie działa, po ukryciu obrazków nie widac ich też przy przeglądaniu bazy :/
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=3306][img]http://www.opencaching.pl/statpics/3306.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=976][img]http://geokrety.org/statpics/976.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4284
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Kontakt:

Post autor: shchenka »

Swiją drogą, kto kilka lat temu myślał, że przy wyborze telefonu komórkowego najistotniejszymi kryteriami będzie szybki procesor i duża pamięć ? :)
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Hern pisze:[
Jedna sprawa, to że soft Nokie na PC jest czasami dziwny, nie znaczy przecież, że telefony są złe :) Moje dotychczasowe nokie: 3310, 6310i, 6230i, N95 - innych nie chcę :)
Do telefonow nic nie mam (sam mam 6310i i 6230i).
A posiadaczon Nokii i pocketa polecam swietny program - SmartGSM http://www.smartsoftworks.com/smartgsm/
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Whatever
Wyjadacz
Posty: 418
Rejestracja: środa 14 maja 2008, 09:22
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Whatever »

shchenka pisze:Swiją drogą, kto kilka lat temu myślał, że przy wyborze telefonu komórkowego najistotniejszymi kryteriami będzie szybki procesor i duża pamięć ? :)
Hehe :) teraz to w sumie są już nawet procki dwurdzeniowe w komorkach ;)
Za ten post autor Whatever otrzymał podziękowanie:
Indar
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=3306][img]http://www.opencaching.pl/statpics/3306.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=976][img]http://geokrety.org/statpics/976.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Whatever pisze:
shchenka pisze:Swiją drogą, kto kilka lat temu myślał, że przy wyborze telefonu komórkowego najistotniejszymi kryteriami będzie szybki procesor i duża pamięć ? :)
Hehe :) teraz to w sumie są już nawet procki dwurdzeniowe w komorkach ;)
i aparaty foto z 8 megowa matryca i zoomem optycznym, nie cyfrowym :)
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: Hern »

Whatever pisze:
shchenka pisze:Swiją drogą, kto kilka lat temu myślał, że przy wyborze telefonu komórkowego najistotniejszymi kryteriami będzie szybki procesor i duża pamięć ? :)
Hehe :) teraz to w sumie są już nawet procki dwurdzeniowe w komorkach ;)
Wszystkie UMTS (G3) mają po 2 procesory, a przyszłym roku mogą pojawić się już nawet z trzema (ARM)
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
pilowbox
Nowy na forum
Posty: 17
Rejestracja: niedziela 17 sierpnia 2008, 09:55
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: pilowbox »

Ja osobiście używam od długiego już czasu telefonów z odbiornikami GPS. Pierwszym była nieszczęśliwa Motorola A925 - dużo zabawy, olbrzymi dotykowy wyświetlacz, ale strasznie wolna jeśli chodzi o uzyskiwanie fixa w GPS, teraz przesiadlem się na FujitsuSiemens Loox 700 - z Windows Mobile 5.0 i tu też mam wbudowany GPS oraz zainstalaowaną AutoMapę - do nawigacji sprawdza się wyśmienicie - ale trzeba pamiętać o jednym - większość tego użądzeń "fixuje" z namiarami jeśli poruszamy się z prędkością mniejszą niż 4 km/h (nie wiem jak jest w przypadku zastosowania zewnętrznej anteny - nigdy nie używałem).
Dziś sprawdzę jak się sprawdzi ten telefonik i AutoMapa przy poszukiwaniach :D zaraz ruszam w drogę.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pilowbox
Nowy na forum
Posty: 17
Rejestracja: niedziela 17 sierpnia 2008, 09:55
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: pilowbox »

No tak teraz jeszcze doczytałem o braku dokładności w AutoMapie - więc wypróbuję programik który jest wprany na stałe w fona tzn. GPS lokalizator - zobaczymy na ile dane z AM i Lokalizatora przy dochodzeniu do kesza będą się rozjeżdżać.
Pozdrawiam ponownie i w trasę.

ps.
AM - tylko do ogólnego doprowadzenia się nadaje - potem to trzeba coś dokładniejszego :/ albo dobre rozeznanie w terenie :D i uważne przyglądanie się spojlerom :D

Awatar użytkownika
Indar
Stały bywalec
Posty: 140
Rejestracja: niedziela 11 maja 2008, 22:28
Podziękował;: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Indar »

Dobra, jestem szczęśliwym posiadaczem Nokii E51. Teraz prowadzony za rękę przez Whatever'a przedzieram się przez gąszcz aplikacji. :)
Dam znać jak się sprawdza w boju.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

pilowbox pisze:większość tego użądzeń "fixuje" z namiarami jeśli poruszamy się z prędkością mniejszą niż 4 km/h (nie wiem jak jest w przypadku zastosowania zewnętrznej anteny - nigdy nie używałem)
Zewnetrzna antena nic nie zmienia - trzeba zmienic ustawienia SN.
Link (tak na szybko): http://pdaclub.pl/index.php?option=com_ ... e&id=10727

Czesc skrzynek w OC jest zalozona z AM - kilka odkrylem i bylem mile zaskoczony dokladnoscia wskazan. Wiecej zalezy od zakladajacego cache 8)
Zewnetrzna antena spisuje sie znakomicie przy slabym sygnale.

Awatar użytkownika
Indar
Stały bywalec
Posty: 140
Rejestracja: niedziela 11 maja 2008, 22:28
Podziękował;: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Indar »

Po tygodniu używania Komórki z GiePSem mogę powiedzieć że jestem zadowolony. Używam modułu na chipsecie MTK połączone z Nokią E51 i jest super. Garniak 60 jest w porównaniu do tego zestawu strasznie wolny - miał też problemy przy leśnej skrzynce, za to moduł pokazywał bezbłędnie.
Teraz zabieram sie za instalowanie bazy :)
I.

Awatar użytkownika
fck
Wyjadacz
Posty: 337
Rejestracja: środa 23 kwietnia 2008, 22:14
Podziękował;: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Kontakt:

Post autor: fck »

ted69 pisze: i aparaty foto z 8 megowa matryca i zoomem optycznym, nie cyfrowym :)
Zapomniałeś wspomnieć, że te 8mpx matryce są takiej wielkości, że to nie aparat, a generator szumów. ;)
ObrazekObrazekObrazek

szym86
Wyjadacz
Posty: 239
Rejestracja: sobota 22 marca 2008, 21:51
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: szym86 »

Ja używam do naszej zabawy SonyEriksson p990i + moduł Wintec wbt201 , nie polecam tego drugiego , bo to sprzęt samochodowy (uwzględnia pewną bezwładność), i jak się ruszę , nie od razu powoduje to zmianę współrzędnych
[img]http://www.opencaching.pl/statpics/429.jpg[/img][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=&uid=e4ea139e-657d-4575-9a3a-cbe6b851f88a&bg=1[/img][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=127][img]http://geokrety.org/statpics/127.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
belfegor
Bywalec
Posty: 75
Rejestracja: czwartek 18 września 2008, 16:17
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: belfegor »

jestem posiadaczem nokii e61 i rozglądam się za jakimś modułem GPS. czy NOKIA LD 3W będzie dobrym wyborem?
http://allegro.pl/item440515412_nokia_m ... wagsm.html

ODPOWIEDZ