Zasilacze bateryjne

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » poniedziałek 02 lutego 2009, 22:24

kwieto pisze: Ostatnio Philips wchodzi na rynek z całkiem niezłymi produktami zasilającymi, proponowałbym się przyjrzeć serii Power4life
Ciekawie to wyglada :)
http://www.consumer.philips.com/consume ... _CONSUMER/

EDIT
Cena ok 500 zl - hmmmm
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Whatever
Wyjadacz
Posty: 417
Rejestracja: środa 14 maja 2008, 09:22
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: Whatever » poniedziałek 02 lutego 2009, 23:25

one mają małe prądy ładowania ... 350 mA, w sumie coś prądożernego nie naładuje, tylko podtrzyma przy życiu za 500 zł stanowczo się nie opłaca
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=3306][img]http://www.opencaching.pl/statpics/3306.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=976][img]http://geokrety.org/statpics/976.png[/img][/url]

kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kwieto » wtorek 03 lutego 2009, 07:37

Akurat ten największy, za 5 stówek ma 2000mA, chwalą się że jest w stanie pociągnąć np. laptopa.

Najmniejszy ma 350mA, nie wiem jak "średni"
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » wtorek 03 lutego 2009, 07:46

kwieto pisze:Akurat ten największy, za 5 stówek ma 2000mA, chwalą się że jest w stanie pociągnąć np. laptopa.

Najmniejszy ma 350mA, nie wiem jak "średni"
Z broszury pdf
Ładowanie urządzeń przenośnych w dowolnym miejscu
•Zapewnia do 60 godzin zasilania
•W komplecie końcówki do złącz większości marek
•W zestawie wiele rodzajów końcówek złącz do laptopów
Zaprojektowany dla wygody użytkownika
•Wskaźnik LED pokazuje stan ładowania
•Diody pokazują pozostałą energię akumulatora
•Dołączona poręczna torba podróżna do przechowywania i przenoszenia
•Rozwijany przewód
•Uchwyt do wymiennych końcówek złącza
•Zestaw jest ładowany przez złącze USB
Spokój i pewność
•Wbudowana ochrona przed przeładowaniem

Dane techniczne
Moc wyjściowa
•Napięcie: 5,6 V DC, maks. 350 mA, 16-19 V DC, maks. 2000 mA
Moc
•Pojemność baterii: 8000 mA
•Rodzaj baterii: Litowo-polimerowy
Ładowanie i sterowanie
•Czas ładowania: 3 godziny
•Prąd ładowania: maks. 3200 mA
Wymiary produktu
•Wymiary produktu (szer. x wys. x gł.): 8,1 x 12 x 2,5 cm
•Waga: 0,282 kg
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » wtorek 03 lutego 2009, 18:16

...ja sporo rzeczy zamawiam z Chin, całkowicie darmowa wysyłka(0,01$).
Nie wiem jak z jakością takich bateryjek-akkusków ale z latarkami bywa bardzo dobrze (to moje hobby)
Takie przenosne źródełka zasilania tez mnie interesują, popatrzcie sobie ...poczytajcie komentarze ludzi pod spodem...etc:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.8222
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11927
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3205
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.8079
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4505
...i inne....
O ile mają na stanie (napis in stock nie zawsze jest zgodny z prawdą) to w przeciągu tygodnia zazwyczaj wysyłają i po kolejnym tygodniu towar w domku...
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » wtorek 03 lutego 2009, 19:30

To pierwsze wyglada interesujaco
http://www.dealextreme.com/feedbacks/br ... 22~id.1519
zwlaszcza z podpisem:
Two dealextreme products working together!
Mam taka mala ladowareczke solarna na dwa paluszki i kabelek do Nokii - sprawuje sie calkiem dobrze (jak jest slonce:) )
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » wtorek 03 lutego 2009, 20:42

Czy moglby mi ktos znajacy sie na elektronice wytlumaczyc ?
Standardowy akumulatorek R6 to ok 2ooo mAh przy napieciu 1,2 V

To cudo
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.14772
wg opisu:
- 3W total solar panel powers your devices and recharges the unit's backup battery
- Built-in 2000mAh rechargeable battery provides power without sunlight
- 90V~240V AC adapter and 12V car charger included for quickly recharging built-in battery
- 4 selectable output voltages: 4.5V / 5.4V / 6.4V / 9V
- Maximum current output: 1000mA / 1A
- Comes with cell phone adapters (see pictures to check if they fit your phone)
- USB port powers common devices such as MP3/MP4/PDA/GPS/Hard disks etc
ma wbudowana wlasna baterie 2000 mAh
Patrzac na sama liczbe - jakby porownywalna z jednym akumulatorkiem - ale na pewno cos zle licze :)

EDIT
Drugi produkt
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.8222
tez ma niby wbudowana baterie 2000 mAh - ale cena zupelnie inna
Obrazek . Obrazek

makos
Wyjadacz
Posty: 250
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: inąd

Post autor: makos » wtorek 03 lutego 2009, 21:06

Bardzo podobną zabawkę miał elektronika, do ładowania PDA, na spotkaniu u Snufferów, podpytaj może go.

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » środa 04 lutego 2009, 00:41

Ted, co miał bym Ci wytłumaczyć?
Pojemność to absolutnie nie wszystko. Te podawane parametry co nieco tylko zapewne przybliżają sprawę...lepiej mieć 2000mAh niż 1400mAh, teoretycznie ;-)
Dlaczego?
Bo tak naprawdę informacją o ilości zgromadzonej w urządzeniu...baterii...pakiecie energii jest nie pojemnośc tegoż a tzw. Wh czyli watogodziny. Zauważ, że na niektórych sprzetach elektronicznych takiego własnie parametru się używa.
Dlaczego?
Jeden akkus AA o pojemności 2000mAh, załóżmy dla uproszczenia o napięciu 1,2V ma 2,4Wh

Akumulator litowo-jonowy o tej samej pojemności, załózmy o nap. 3,6V ma...już 7,2W
Nie wiemy co jest źródłem zasilania w tym czymś, jeden akumulator NiMh (1,2V) czy jeden ale li-ion (3,6V)
Poza tym dochodzi kwestia sprawności elektroniki która zamienia 1,2V na 5V(usb). Zazwyczaj przetwornice podnoszące napięcie z 3,6V do 5V mają wyższą sprawność od tych które podnoszą napięcie z 1,2V do 5V.
Uff... ;-)
Nie za skomplikowanie?

Jeżeli prawdą jest że ma wydajnośc pradową na poziomie 1A to jest to raczej ogniwo litowo jonowe albo 3 akkusy NiMh połączone szeregowo
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » środa 04 lutego 2009, 10:04

Calineczka pisze:Ted, co miał bym Ci wytłumaczyć?
Pojemność to absolutnie nie wszystko.
Zdaje sobie z tego sprawe :)
Tylko ze na roznych urzadzeniach podawan sa rozne parametry (dla mnie - nieprownywalne).
Z mojego pudelka na 4 paluszki R6 moge pocketa prawie dwa razy naladowac od zera do 100%. Mnie interesuje to jak porownac taki panel sloneczny z moja ladowarka. Na ile bylaby (ewentualnie) wydajniesza, czyli "zawierajaca" wiecej energii.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » środa 04 lutego 2009, 11:28

Hmm, nie ma prostej odpowiedzi.
Zależy co jest w twoim pudełku oprócz paluszków i co w tej czarodziejskiej ładowarce za ogniwo siedzi...i z jaką elektroniką.
Obawiam się, że odpowiedź dostaniesz dopiero jak to to zakupisz....porównasz na żywca...
Myślę, że będzie podobnie...ale to tylko moje gdybanie...
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » środa 04 lutego 2009, 11:43

Calineczka pisze:Bo tak naprawdę informacją o ilości zgromadzonej w urządzeniu...baterii...pakiecie energii jest nie pojemnośc tegoż a tzw. Wh czyli watogodziny.
Pozwole sie nie zgodzic z takim ujeciem tematu - watogodziny sa prosta funkcja pojemnosci i napiecia i same w sobie nie daja zadnej dodatkowej informacji, gdyby chciec na to spojrzec tak jak dotychczas rozmawiamy. Owszem daje nam informacje o calkowitej ilosci zmagazynowanego pradu, co pozwala skalkulowac czas pracy dla roznych urzadzen pod roznym obciazeniem, ale TUTAJ ten parametr jest staly, czyli mozna go pominac - wystarczy policzyc raz (zrobic tabelke jak ktos chce) i bedzie odpowiednie dla calosci, bo "odbiornik" jest ten sam, chocby i byl z 3 roznych skladowych.

Jesli juz to predzej istotna bedzie charakterystyka rozladowania co ma znaczenia zwlaszcza przy duzych pradach. Tutaj?
Ostatnio zmieniony środa 04 lutego 2009, 11:46 przez Bas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » środa 04 lutego 2009, 11:43

Calineczka pisze:Hmm, nie ma prostej odpowiedzi.
Rozumiem.
Na te tansza (za kilkanascie $) jestem juz prawie zdecydowany. Natomiast ta za 45$ - hmmm, troche drogo jak na eksperymenty :)
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » środa 04 lutego 2009, 12:03

Bas, pozwolę sobie mieć inne zdanie ;-)
Jak myślisz, czy więcej urządzeń naładuję z akumulatora 12V 2Ah czy 1,2V 2Ah?
Watogodzina to nie, jak sugerujesz funkcja pojemnosci i napiecia a funkcja mocy i czasu, gdzie moc to napiecie*prąd, więc to najlepsza informacja jaką na ogniwie możemy dodatkowo mieć.
Widzisz, są tu wymienione urządzenia dające nam owe potrzebne 5V zarówno z palucha AA jak i z wbudowanego ogniwa. Na pewno więcej prądu wyciągniesz z takiego, które ma 2000mAh i akumulator 3,6V niż 2000mAh i akumulator 1,2V. BILANS MOCY będzie na korzyść tego z wewnętrznym akumulatorem 3,6V. Powtórzę, dla mnie sama informacja że "w środku jest akkus 2000mAh" jest mało precyzyjna. A co do wielkości pradów, to pojęcie jest chyba odrobinę subiektywne. Wszystko zalezy od układu....sprecyzuj ;-)
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » środa 04 lutego 2009, 12:12

Dobra - to zgodnie z Waszymyu przeliczeniami - jak porownac taka informacje
Built-in battery: 2500mAh / 3.8V
to takiego awaryjnego zasilacza na 4 standardowe paluszki R6 ?


P.S. - dane z opisu
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4785
Obrazek . Obrazek

ODPOWIEDZ