zasilacz bateryjny miniUSB

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
tlewand
Bywalec
Posty: 33
Rejestracja: czwartek 13 sierpnia 2009, 01:57
Lokalizacja: Łódź

Post autor: tlewand » piątek 02 października 2009, 19:30

ted69 pisze:To ja nie rozumiem jak te gotowe moga kosztowac 20 zl ?
1. Są najczęściej robione w chińskich, tajwańskich fabrykach.
2. Jak do masowej produkcji kupują kontener MAX'ów to cena jest duuuużo mniejsza.
3. Nie wiadomo jaka tak naprawdę elektronika w tym konkretnym modelu siedzi.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » piątek 02 października 2009, 19:32

zgadzam sie, ze proste rozw. sa najlepsze - jednak znalazlem nieco doskonalsze rozwiazanie - tamto nie robilo do konca :D

Toczy: zalozmy, ze twoj Palmofon (co za idiota wymyslil taka nazwe) ma aku. o pojemnosci 1500mAh - jest to aku. litowo-jonowy jego napiecie pracy (srednie na oko) to 4V: jego pojemnosc w mWh to 1500mAh*4V co daje 6000mWh (oczywiscie z fizyki wiesz, ze W=A*V)

Chcacy naladowac taki aku mozna przyjac, ze potrzeba mu zadac o 50% ladunku wiecej niz jego pojemnosc (taka jego sprawnosc)

Czyli Twe 6000mWh + 50% sie rowna 9000mWh

Teraz masz 2 szt. R6 Ni-MH o realnej pojemnosci 2500mAh, zakladajac napiecie jednego R6 na 1,2 V ladunek zgromadzony w dwoch paluszkach to: 2500mAh*2,4V czyli 6000mWh ....czyli naladujesz swoj palmofon (co za idiota wymyslil te nazwe) do 66%

Paniał :?: :D

P.S. Policz mi kolego w nagrode ile to kWh te Twoje 9000mWh :D

Awatar użytkownika
toczygroszek
Forumator
Posty: 1815
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: z Krainy Deszczowców

Post autor: toczygroszek » sobota 03 października 2009, 03:58

Chyba byłem wtedy chory jak była ta lekcja na fizyce :lol:
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=efde318e-5da8-4e48-9bf9-726b9a41c98a][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=...&uid=efde318e-5da8-4e48-9bf9-726b9a41c98a[/img][/url][url=http://www.drunners.de/cachestats/][img]http://www.drunners.de/cachestats/stat2.aspx?id=10025285[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » sobota 03 października 2009, 06:22

ja tez czesto ,chorowalem' :D

kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kwieto » sobota 03 października 2009, 09:16

ted69 pisze:To ja nie rozumiem jak te gotowe moga kosztowac 20 zl ?
No wiesz.... idziesz na stronę producenta, i prosisz o próbki. Dostajesz dwie za darmo. Jak się skrzykniecie z kumplami z osiedla, to akurat na produkcję startową starczy :")

Jak byłem na etapie samoróbki takiej ładowarki (musiała być na 2 x AA lub 3 x AAA) to zamówiłem próbki kilku różnych modeli MAX'ów.

BTW, ten Energizer, o którym mówię, to właśnie na 2 baterie AA
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]

Awatar użytkownika
tlewand
Bywalec
Posty: 33
Rejestracja: czwartek 13 sierpnia 2009, 01:57
Lokalizacja: Łódź

Post autor: tlewand » sobota 03 października 2009, 11:51

Tak, jest to wyjście. Swego czasu zamawiałem dużo próbek, z różnych firm: Texas Instruments, STMicroelectronics, National Semiconductor, Maxim, Atmel i za każdym razem to była loteria... przyślą albo nie. Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś niektóre firmy jawnie pisały na stronach, że do Polski próbek wysyłać nie będą. Pewnie próbki były zamawiane w ilościach hurtowych :wink:. Po drugie czas. Ze Stanów, jeśli się szybko zbiorą, to było 3 tygodnie czekania. Do przeżycia, ale po ponad pół roku też do mnie trafiały próbki, o których już dawno zapomniałem. Ale jak najbardziej Kwieto, jest to wyjście i jeśli się komuś nie śpieszy to spróbować warto.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » sobota 03 października 2009, 12:03

a ja widze, ze na str producenta max1703 kosztuje ok 3 $...
mysle, ze przy zakupie wiekszej ilosci cena spadnie do 1$
czyli cena 20 zł w detalu jest i tak lekko przesadzona :D
(ja dalem 23 zlote)

Awatar użytkownika
tlewand
Bywalec
Posty: 33
Rejestracja: czwartek 13 sierpnia 2009, 01:57
Lokalizacja: Łódź

Post autor: tlewand » sobota 03 października 2009, 15:17

A gdzie dotarłeś do takich cen?? Ja widzę na stronie Maxim'a takie ceny:
Obrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » sobota 03 października 2009, 16:29

to ciekawe, ze dalem 23 gole :)

ODPOWIEDZ