Skrzynka bez GPS ?

Zaczynasz zabawę, tu znajdziesz pożyteczne informacje. Tu również możesz się przywitać...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Posty: 1353
Rejestracja: czwartek 12 lutego 2009, 22:31
Podziękował: 31 razy
Otrzymane podziękowania: 55 razy

Re: Skrzynka bez GPS ?

Post autor: Highlander » środa 01 grudnia 2010, 18:11

u810 pisze: Oszczędzaj czas i papier
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=3219
Dla trekbuddy ale chyba można jakoś konwertować do garmina.Zresztą gdzieś widziałem programik ściągający na garmina.
Akurat tak się składa że używam TrekBuddy i znam te możliwości. Ale:

1) Po pierwsze lubię chodzić z mapą papierową i kompasem, szczególnie dlatego że mogę sobie planować wyprawę - widzę całość obszaru a nie malutki wycinek na ekranie telefonu, mogę robić sobie szybkie notatki przy punktach. Po prostu wychowałem się na marszach na orientację.

2) Po drugie prezentowałem możliwości dla osoby która chce bez GPS szukać skrzynki założonej w lesie. Dzięki mapie papierowej TOPO można sobie "strzelić" azymut z charakterystycznego punktu w lesie do miejsca ukrycia skrzynki i czasami osiągnąć lepszą dokładność niż z pływającym w gęstym listowiu ekonomicznym GPS-ie.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Highlander za post:
lavinka
ObrazekObrazekObrazek

u810
Wyjadacz
Posty: 465
Rejestracja: wtorek 28 września 2010, 18:11

Re: Skrzynka bez GPS ?

Post autor: u810 » środa 01 grudnia 2010, 22:04

Jeśli tak, to racja. Ja z papieru nawet kilku słów nie potrafię przeczytać. Nawet książki skanuję by czytać "normalnie" czyli z ekranu :)

Awatar użytkownika
lavinka
Forumator
Posty: 981
Rejestracja: czwartek 15 października 2009, 21:48
Lokalizacja: Warszawa/Żyrardów
Kontakt:

Re: Skrzynka bez GPS ?

Post autor: lavinka » czwartek 02 grudnia 2010, 13:25

My sobie robimy fotki aparatem i w terenie odpalamy podgląd zdjęć(w tym spoilery). Nie zawsze odpalają się jpgi zgrane na kartę także szybciej jest zrobić zdjęcie monitorowi(wiem że głupie ale działa). Wystarcza w terenie, nawet zoomować można :) Tylko opisy sobie drukujemy, by oszczędzić baterie. Problem robi się w temperaturze poniżej -5. Aparaty wysiadają,elektronika dokładniej.Ale Gps też wtedy może mieć problem.
sześć zero siedem sześć jeden dwa trzy dwa siedem mejl: lavinka gazetowa
Obrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek

Ota_Ota_Ota
Nowy na forum
Posty: 21
Rejestracja: wtorek 26 października 2010, 18:50

Re: Skrzynka bez GPS ?

Post autor: Ota_Ota_Ota » czwartek 02 grudnia 2010, 13:37

Zdjęcia- spoilery wgrywam na telefon a opis kesza, dziennik i podpowiedź mam w nawigacji bo zasysam pliczki GPX GC :) Ze 2 dni temu używałem nawigacji przy -10 stopni i jakichś spowolnień nie widziałem ale typowa elektronika jak telefon czy cyfrówka może "wolniej" działać :)
Teraz przez ten śnieg nawet nie myślę szukać skrzynek, no bo jak?

Awatar użytkownika
Liszewski.36
Wyjadacz
Posty: 212
Rejestracja: poniedziałek 20 lipca 2009, 23:19
Lokalizacja: Gdynia

Re: Skrzynka bez GPS ?

Post autor: Liszewski.36 » czwartek 02 grudnia 2010, 16:55

Ota_Ota_Ota pisze:Zdjęcia- spoilery wgrywam na telefon a opis kesza, dziennik i podpowiedź mam w nawigacji bo zasysam pliczki GPX GC :) Ze 2 dni temu używałem nawigacji przy -10 stopni i jakichś spowolnień nie widziałem ale typowa elektronika jak telefon czy cyfrówka może "wolniej" działać :)
Teraz przez ten śnieg nawet nie myślę szukać skrzynek, no bo jak?
Nawiązując do wypowiedzi Ota... i lavinki.
GPS daję rade przy niskiej temperaturze, ale telefony komórkowe na których często mamy bazy/trek... itp. itd. już nie. Byłem w ten weekend na wypadzie w terenie, raczej by pojeździć na rowerku niż pocachować i w pełni naładowany telefon dzień wcześniej w ciągu klilku godzin stracił baterię i pokazywał się komunikat o tym, że telefon zaraz się wyłączy... Gdy jednak wszedłem do ciepłego samochodu pare minut pózniej i telefon znowu się ogrzał - bateria znowu pokazywała full :P Także morał z tego taki, że jeżeli pada wam komórka na cachowaniu podczas zimy to raczej z zimna niż by miała się rozładować - warto ją wtedy ogrzać/pochuchać/ponacierać :)

PS. Ota... to że jest zima całkowicie nieprzeszkadza w cachowaniu. (no może nie całkowicię, ale napewno nie tak strasznie) To idealny moment, aby pogłowić się nad Quizami czy też Adwentowym Kalendarzu Quizowym :)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Doc_with_the_dog
Forumator
Posty: 952
Rejestracja: niedziela 26 września 2010, 09:28
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Re: Skrzynka bez GPS ?

Post autor: Doc_with_the_dog » czwartek 02 grudnia 2010, 19:59

Na mrozy polecam baterie litowe. Nic ich nie rusza :D Ostatniej zimy śmigałem przy -20 Pentaksem kilkaset zdjęć na jednym komplecie.
Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale wolę do piekła ze względu na towarzystwo.

Ota_Ota_Ota
Nowy na forum
Posty: 21
Rejestracja: wtorek 26 października 2010, 18:50

Re: Skrzynka bez GPS ?

Post autor: Ota_Ota_Ota » czwartek 02 grudnia 2010, 20:10

Baterie to jeden problem, innym jest to, że przy uczciwym mrozie swego czasu ekran w moim telefonie się spowalniał, tzn. działał bardzo powooooli ;) z ciekawości przetestuje jutro garmina na mrozie ;]

Awatar użytkownika
lavinka
Forumator
Posty: 981
Rejestracja: czwartek 15 października 2009, 21:48
Lokalizacja: Warszawa/Żyrardów
Kontakt:

Re: Skrzynka bez GPS ?

Post autor: lavinka » czwartek 02 grudnia 2010, 23:31

U mnie był ten problem, że właśnie nie widziało baterii. Czyli nie tyle aparat, co paluszki na styku z aparatem. Dziś idąc do bałwanka trzymałam aparat za pazuchą i działał. Komórka zresztą też :) Wczoraj jednak lepienie bałwana nieco się przedłużyło.

BTW jak to nie da się zimą.Zimą jest łatwiej, idzie się po śladach założyciela albo poprzedniego znalazcy. ;) To nikt nie wybiera się po bałwanka?
http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=12229
sześć zero siedem sześć jeden dwa trzy dwa siedem mejl: lavinka gazetowa
Obrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1963
Rejestracja: niedziela 19 lipca 2009, 22:26

Re: Skrzynka bez GPS ?

Post autor: r00t7 » czwartek 02 grudnia 2010, 23:54

lavinka pisze:U mnie był ten problem, że właśnie nie widziało baterii. Czyli nie tyle aparat, co paluszki na styku z aparatem. Dziś idąc do bałwanka trzymałam aparat za pazuchą i działał. Komórka zresztą też :) Wczoraj jednak lepienie bałwana nieco się przedłużyło.

BTW jak to nie da się zimą.Zimą jest łatwiej, idzie się po śladach założyciela albo poprzedniego znalazcy. ;) To nikt nie wybiera się po bałwanka?
http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=12229
poczekaj jak ludziska będą na mikołajki jechać ;) przeniesione są do izabelina C więc wielu będzie miało po drodze ;)
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
lavinka
Forumator
Posty: 981
Rejestracja: czwartek 15 października 2009, 21:48
Lokalizacja: Warszawa/Żyrardów
Kontakt:

Re: Skrzynka bez GPS ?

Post autor: lavinka » piątek 03 grudnia 2010, 13:10

Akurat w Mikołajki wypadają urodziny Meteora, będzie mu miło jak ktoś wtedy złupi :) Pomysł miał już zeszłej zimy,ale nie starczyło zapału do realizacji (BTW Gazownia czekała na założenie z pół roku albo więcej) :)
sześć zero siedem sześć jeden dwa trzy dwa siedem mejl: lavinka gazetowa
Obrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek

rubeus
Wyjadacz
Posty: 207
Rejestracja: czwartek 05 listopada 2009, 11:51

Re: Skrzynka bez GPS ?

Post autor: rubeus » poniedziałek 20 grudnia 2010, 09:30

Moje miejsko-wiejskie skrzynki są zakładane w trybie GPS-Free - korzystam z mapy skrzynek i tylko w sporadycznych przypadkach, kordy są kopnięte, ale wynika to raczej z mojej winy - jak tu trafić w jedno z wielu drzew widzianych z góry, kiedy nie pamięta się dokładnie, kóre to było ? niż przesunięć mapy. Ale staram się wybierać jakieś charakersytyczne miejsca, albo dawać na tyle dokładny opis, aby mimo wszystko dało się właściwe miejsce odnaleźć.

alex22
Forumator
Posty: 591
Rejestracja: poniedziałek 01 września 2008, 19:46
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Re: Skrzynka bez GPS ?

Post autor: alex22 » czwartek 24 lutego 2011, 09:27

Potwierdzam słowa rubeusa. Kilka razy korzystałem z tego typu rozwiązania przy poprawianiu koordów będąc już w domu. Problemem jest duży budynek ( wysoki) do którego instalujemy kesza. Zawsze koordy są lekko walniete, ale po zerknięciu na mapę OC jest możliwość ich skorygowania tak aby błąd dla poszukiwaczy zniwelować do minimum. No chyba, że ktoś celowo tak robi zaznaczają, że to skrzynka TRADYCYJNA aby poszukiwacz trochę sobie połaził.
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1110][img]http://geokrety.org/statpics/1110.png[/img][/url][url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=4502][img]http://www.opencaching.pl/statpics/4502.jpg[/img][/url]

Dunkan_Idacho
Nowy na forum
Posty: 3
Rejestracja: środa 23 lutego 2011, 14:23

Skrzynka bez GPS

Post autor: Dunkan_Idacho » piątek 25 lutego 2011, 15:40

Witam !Jadę do Szczyrku na szkolenie. Znalazłem dwa koordynaty na kesze ,będę biegał z mapami własnej roboty bo GPS to zadurzy wydatek .
Zamiast chlać browary w góry po kesze zasuwam .
Pochwale się w niedziele na wieczór czy odnalazłem. POZDRO DLA POCZĄTKUJĄCYCH jak znajdę :lol: :lol: :lol: to będzie kszynka 2i3 :D :D :D :D :D :D

Awatar użytkownika
Doc_with_the_dog
Forumator
Posty: 952
Rejestracja: niedziela 26 września 2010, 09:28
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Re: Skrzynka bez GPS ?

Post autor: Doc_with_the_dog » piątek 25 lutego 2011, 17:25

No to życzę udanych łowów :) masz rację... z górami i piwem może być niebezpiecznie dokładnie tak jak z kwasem i wodą . Można łączyc pod warunkiem odpowiedniej kolejności :wink:
Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale wolę do piekła ze względu na towarzystwo.

Dunkan_Idacho
Nowy na forum
Posty: 3
Rejestracja: środa 23 lutego 2011, 14:23

Re: Skrzynka bez GPS

Post autor: Dunkan_Idacho » niedziela 27 lutego 2011, 21:35

Dunkan_Idacho pisze:Witam !Jadę do Szczyrku na szkolenie. Znalazłem dwa koordynaty na kesze ,będę biegał z mapami własnej roboty bo GPS to zadurzy wydatek .
Zamiast chlać browary w góry po kesze zasuwam .
Pochwale się w niedziele na wieczór czy odnalazłem. POZDRO DLA POCZĄTKUJĄCYCH jak znajdę :lol: :lol: :lol: to będzie kszynka 2i3 :D :D :D :D :D :D
Odnalazłem tylko jedną na drugą zabrakło czasu ale było zajefajnie bez gps ale z pamięcią wzrokową mapa satelitarna w domu i spojler wystarczył.
POZDRO!!!

ODPOWIEDZ