POMOCY! Nie umiem uruchomić Geokreta.

Zaczynasz zabawę, tu znajdziesz pożyteczne informacje. Tu również możesz się przywitać...

Moderator: Moderatorzy

ulin
Nowy na forum
Posty: 2
Rejestracja: środa 24 lutego 2010, 00:00
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

POMOCY! Nie umiem uruchomić Geokreta.

Post autor: ulin »

Witam.
Nie potrafię uruchomić geokreta. Schowałem skrzynkę z kretem, ale nie potrafię "schować go do tej skrzynki w systemie. Nie potrafię ustawić tak żeby wyznaczyć mu miejsce początkowe trasy - czyli tam gdzie go dzisiaj schowałem. Nie wiem czy nie namieszałem w systemie, bo zamiast czerwonego znaczka "Początek trasy" pojawił się zielony "Ostatnio widziany" a w zakładce "gdzie są moje geokrety" pokazuje mi go na południowo-zachodniej granicy Polski.

Bardzo proszę o pomoc co gdzie wpisywać i w jakiej kolejności. Ogólnie JAK URUCHOMIĆ WĘDRÓWKĘ GEOKRETA????
Awatar użytkownika
mushin
Forumator
Posty: 557
Rejestracja: poniedziałek 02 czerwca 2008, 10:07
Podziękował;: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Re: POMOCY! Nie umiem uruchomić Geokreta.

Post autor: mushin »

Cześć.
Napisz jaki to jest geokret, żebyśmy mogli zobaczyć co w nim zalogowałeś.

Jeżeli skrzynka do której wrzuciłeś geokreta jest świeżo zarejestrowana, to może musisz poczekać chwilę od jej opublikowania (np. 15 minut) aby była widoczna dla serwisu geokrety.org.
Spróbuj jeszcze raz na stronie kreta dodać wpis typu "wrzuciłem geokreta" i podać waypoint skrzynki.
Obrazek Obrazek Obrazek
ulin
Nowy na forum
Posty: 2
Rejestracja: środa 24 lutego 2010, 00:00
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: POMOCY! Nie umiem uruchomić Geokreta.

Post autor: ulin »

Mój geokret nazywa się "Wesoły krecik" GeoKret wesoły krecik (Tradycyjny) by ulin
Reference Number: GK19C6 - i umieściłem go w skrzynce "Widokowy Płock" wczoraj wieczorem. Rzeczywiście trzeba było poczekać na pojawienie się kreta w serwisie OC na stronie skrzynki (swoją drogą jeszcze skrzynka niedostępna), ale nie rozumiem dlaczego zamiast czerwonego znacznika POCZĄTEK PODRÓŻY mam zielony - czyli OSTATNIO WIDZIANY.

Dlaczego nie mogę w edycji skrzynki zmienić statusu z 'jeszcze niedostępna" na 'gotowa do szukania", bo pojawia mi się komunikat >>Status skrzynki nie pasuje do opcji publikacji<<
????
Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 2013
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55
Podziękował;: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 436 razy

Re: POMOCY! Nie umiem uruchomić Geokreta.

Post autor: krystiant »

ulin pisze:Rzeczywiście trzeba było poczekać na pojawienie się kreta w serwisie OC na stronie skrzynki (swoją drogą jeszcze skrzynka niedostępna), ale nie rozumiem dlaczego zamiast czerwonego znacznika POCZĄTEK PODRÓŻY mam zielony - czyli OSTATNIO WIDZIANY.

Dlaczego nie mogę w edycji skrzynki zmienić statusu z 'jeszcze niedostępna" na 'gotowa do szukania", bo pojawia mi się komunikat >>Status skrzynki nie pasuje do opcji publikacji<<
????
Co do kreta to nie wiem, ale jeśli chodzi o status skrzynki to pewnie ustawiłeś "jeszcze nie publikuj" (czy jakoś tak to było i dopuki nie zmienisz na "publikuj teraz" to nie zmienisz statusu.
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)
Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: POMOCY! Nie umiem uruchomić Geokreta.

Post autor: Limak »

krystiant pisze:(...) ale jeśli chodzi o status skrzynki to pewnie ustawiłeś "jeszcze nie publikuj" (czy jakoś tak to było i dopuki nie zmienisz na "publikuj teraz" to nie zmienisz statusu.
no właśnie troche dziwnie to działa ;) jak publikuję, to powinno automatycznie zmieniać na "gotowa do szukania", a nie wywalać błąd. No bo raczej rzadko ktoś publikuje skrzynkę na portalu i odrazu jest "tymczasowo niedostepna". Raczej bez sensu. Taki detal, ale podczas publikacji, musimy klikać w 2 miejscach a właściwie zmieniamy to samo...
Obrazek
Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Kontakt:

Re: POMOCY! Nie umiem uruchomić Geokreta.

Post autor: picek »

Limak pisze: No bo raczej rzadko ktoś publikuje skrzynkę na portalu i odrazu jest "tymczasowo niedostepna". Raczej bez sensu. Taki detal, ale podczas publikacji, musimy klikać w 2 miejscach a właściwie zmieniamy to samo...
Czy ja wiem? Ja tak robię dość często, że skrzynki czekają z "jeszcze nie publikuj" - co przez to zyskuję? Mogę przygotować logbook, certyfikaty itd od razu z oznaczeniem skrzynki, np FTF OP203B.
I udoskonalić opis :)
Osiedle w mieście Łańcut - Łańcut - osiedle Sikorskiego
Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: POMOCY! Nie umiem uruchomić Geokreta.

Post autor: Limak »

picek pisze:
Limak pisze: No bo raczej rzadko ktoś publikuje skrzynkę na portalu i odrazu jest "tymczasowo niedostepna". Raczej bez sensu. Taki detal, ale podczas publikacji, musimy klikać w 2 miejscach a właściwie zmieniamy to samo...
Czy ja wiem? Ja tak robię dość często, że skrzynki czekają z "jeszcze nie publikuj" - co przez to zyskuję? Mogę przygotować logbook, certyfikaty itd od razu z oznaczeniem skrzynki, np FTF OP203B.
I udoskonalić opis :)
oj, nie zrozumielismy się chyba ;) to co mówisz to oczywiście jest ok - wiekszość tak robi, że nie publikuje odrazu, ale nie o to chodzi. Zauważ, że jak masz "jeszcze nie publikuj" i chcesz ją opublikować, to musisz zmienić status skrzynki na "gotowa do szukania" lub "tymczasowo niedostepna" - w przeciwnym wypadku, nie uda Ci się jej opublikować. I na odwrót - jeśli chcesz zmienić status nieopublikowanej jeszcze skrzynki na "gotowa do szukania" operacja się nie uda, gdy na dole formularza nie wybierzesz opcji "publikuj". Chodziło mi o takie małe usprawnienie, że gdy wybierasz "gotowa do szukania" to automatycznie zaznacza się "publikuj" i odwrotnie - jak zaznaczam publikuj, to wybiera się "gotowa do szukania" ;) Ale tak jak mowilem już, to detal i nie przeszkadza tak bardzo - myślałem, że to był niezamierzony efekt i chciałem zwrócić na to uwage - ale jeśli tak ma być, to ok ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ