Modyfikator współrzędnych, c:geo

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

xmall
Stały bywalec
Posty: 161
Rejestracja: poniedziałek 28 stycznia 2019, 12:56
Podziękował;: 134 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Modyfikator współrzędnych, c:geo

Post autor: xmall »

Dobry wieczór!
Mam pytanie czy jest możliwość/sposób by zmodyfikowane współrzędne były przekazywane do c:geo? Pomijając eksport/import gpx i wklepywanie w c:geo. Tak z ciekawości pytam.
Pozdrawiam :)
kojoty
Rada Techniczna
Posty: 364
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14
Podziękował;: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 238 razy

Re: Modyfikator współrzędnych, c:geo

Post autor: kojoty »

hmm. chyba nie ma takiej opcji aktualnie w c:geo

na pewno można sobie zrobić notatkę w skrzynce i notatki się pięknie synchronizują

natomiast alternatywne kordy dla quizów/nietypów nie są przez c:geo obsługiwane
OKAPI wystawia takie dane - tylko c:geo ich nie uzywa zdaje się

c:geo to opensource wiec zawsze można samemu coś się udzielić albo poprosić autorów :)
Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 2012
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55
Podziękował;: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 436 razy

Re: Modyfikator współrzędnych, c:geo

Post autor: krystiant »

Ale OC i OKAPI mogłoby c:geo w tym wyręczyć :D
Fajnie by było mieć na stronie kesza checkbox "używaj zmodyfikowanych współrzędnych" po zaznaczeniu którego znacznik na mapie OC wyświetlał by się w miejscu kordów wpisanych jako rozwiązanie quizu i gdyby te zmodyfikowane były przez OKAPI przekazywane do aplikacji jako współrzędne kesza...
Taki ukłon w stronę tych, co wcześniej rozwiązują quizy, a w terenie chcieliby od razu widzieć kesza w miejscu ukrycia.
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)
xmall
Stały bywalec
Posty: 161
Rejestracja: poniedziałek 28 stycznia 2019, 12:56
Podziękował;: 134 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Re: Modyfikator współrzędnych, c:geo

Post autor: xmall »

krystiant pisze: czwartek 04 marca 2021, 20:03 te zmodyfikowane były przez OKAPI przekazywane do aplikacji jako współrzędne kesza...
Zgrabnie ujęte. O to mi chodziło. Nie jest to sprawa życia lub śmierci. Myślałem, że lokalnie można pokombinować.
Awatar użytkownika
dallas
Wyjadacz
Posty: 455
Rejestracja: czwartek 21 czerwca 2012, 22:17
Podziękował;: 104 razy
Otrzymał podziękowań: 162 razy

Re: Modyfikator współrzędnych, c:geo

Post autor: dallas »

Skoro pojawił się temat z c:geo, to mam pytanie:
Jak jednym kliknięciem spowodować, aby skrzynki znalezione zniknęły z całego widocznego obszaru mapy.
Zapisać widoczne da się bez problemu ale w drugą stronę męczę się po jednej skrzynce odświeżając ją.
edithkal
Bywalec
Posty: 56
Rejestracja: wtorek 15 września 2015, 21:56
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Re: Modyfikator współrzędnych, c:geo

Post autor: edithkal »

dallas pisze:Skoro pojawił się temat z c:geo, to mam pytanie:
Jak jednym kliknięciem spowodować, aby skrzynki znalezione zniknęły z całego widocznego obszaru mapy.
Zapisać widoczne da się bez problemu ale w drugą stronę męczę się po jednej skrzynce odświeżając ją.
Nie wiem czy o to ci chodzi, ale w najnowszym c:geo u dołu mapy jest ikona zębatki, która prowadzi do ustawień filtrów - w tym możliwości wyłączenia wyświetlania znalezionych.
Awatar użytkownika
dallas
Wyjadacz
Posty: 455
Rejestracja: czwartek 21 czerwca 2012, 22:17
Podziękował;: 104 razy
Otrzymał podziękowań: 162 razy

Re: Modyfikator współrzędnych, c:geo

Post autor: dallas »

Zapomniałem odpisać...
Chodziło o skrzynki zapisane ręcznie dodatkowo w telefonie w wersji offline. Dopóki są zapisane na liście, to nawet znalezienie nie powoduje ich usunięcia z mapy. Trzeba ręcznie klikać każdą i robić odśwież lub usunąć wszystkie zapisane z listy. Tylko czasem na tych ręcznych mam dodany jakieś własne waypointy i niekoniecznie chce czyścić te zapisy.
Awatar użytkownika
atris
Stały bywalec
Posty: 96
Rejestracja: wtorek 13 maja 2008, 22:54
Podziękował;: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Re: Modyfikator współrzędnych, c:geo

Post autor: atris »

dallas pisze: środa 17 marca 2021, 23:03 Zapomniałem odpisać...
Chodziło o skrzynki zapisane ręcznie dodatkowo w telefonie w wersji offline. Dopóki są zapisane na liście, to nawet znalezienie nie powoduje ich usunięcia z mapy. Trzeba ręcznie klikać każdą i robić odśwież lub usunąć wszystkie zapisane z listy. Tylko czasem na tych ręcznych mam dodany jakieś własne waypointy i niekoniecznie chce czyścić te zapisy.
W c:geo? Zapisane offline i znalezione jak najbardziej znikają. Wystarczy je odświeżyć, a to można robić hurtowo. W głównym menu wchodzisz w listę zapisanych skrzynek (możesz w listę "Wszystkie skrzynki" lub dowolną inną jaka Cie interesuje), trzy kropki prawy górny róg -> zarządzanie skrzynkami -> Odśwież wszystkie. I tyle - wszystko co było na wybranej liście zostanie odświeżone, a te które spośród nich były znalezione znikną z mapy.
xmall pisze: czwartek 04 marca 2021, 19:40 Mam pytanie czy jest możliwość/sposób by zmodyfikowane współrzędne były przekazywane do c:geo? Pomijając eksport/import gpx i wklepywanie w c:geo. Tak z ciekawości pytam.
Dla multi, quizów, nietypowych masz możliwość na OC.pl wpisania zmodyfikowanych współrzędnych. Jak wejdziesz potem w c:geo w daną skrzynkę (możliwe, że będziesz musiał ją odświeżyć), to te zmodyfikowane współrzędne widnieją w waypointach (przesuń w lewo z głównego ekranu skrzynki) jako <waypoint>-USER-COORDS. C:geo samo je zaciąga, poza odświeżeniem skrzynki nie musisz nic robić.
krystiant pisze: czwartek 04 marca 2021, 20:03 Fajnie by było mieć na stronie kesza checkbox "używaj zmodyfikowanych współrzędnych" po zaznaczeniu którego znacznik na mapie OC wyświetlał by się w miejscu kordów wpisanych jako rozwiązanie quizu
O ile na stronie takiej opcji faktycznie brakuje, w c:geo to też jest. Jak masz zapisany waypoint (np. wspomniany wyżej <waypoint>-USER-COORDS) to możesz go otworzyć i na dole jest opcja "Ustaw jako współrzędne skrzynki w c:geo". Od tej pory znacznik skrzynki na mapie będzie wyświetlany na tych zmodyfikowanych koordach (a oryginalne będą pokazywane jako dodatkowy waypoint).
Za ten post autor atris otrzymał podziękowania (total 3):
krystiantxmallmaciej.rutecki
ODPOWIEDZ