[Problem z c:geo]

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

pukuuu
Nowy na forum
Posty: 3
Rejestracja: niedziela 22 grudnia 2013, 20:29

[Problem z c:geo]

Post autor: pukuuu » poniedziałek 23 grudnia 2013, 17:37

Witam :)
Mam do Was jedno pytanie odnośnie c:geo. Otóż chodzi o to, że dosyć dużo się przemieszczam ostatnio między różnymi miastami i chciałbym to wykorzystać do keszowania. c:geo bardzo dobrze pracuje, świetnie kieruje do skrzynek jednak jest jeden problem. Mianowicie chodzi o to, że zapisuje on sobie moją ostatnią pozycje i gdy się przemieszczę to on wciąż pokazuje skrzynki z ostatniej pozycji. Chodzi mi o wyznaczanie pozycji na podstawie samego Wi-Fi. Przykład: jestem w Kluczborku, włączam Wi-Fi, uruchamiam c:geo i na dole pokazuje że wyznaczył pozycje na podstawie sieci. Pora więc na szukanie skrzynek. Wchodzę w "najbliższe" i owszem pokazuje mi skrzynki najbliższe mojej lokalizacji. Wszystko świetnie, jednak teraz się zaczynają schody. Jadę do innego miasta, tam uruchamiam Wi-Fi i c:geo i na dole wyświetlają się współrzędne i napis "ostatnia pozycja". Kiedy wchodzę w "Najbliższe" to pokazuje skrzynki z okolic Kluczborka. Nie pomaga ponownie uruchamianie programu ani Wi-Fi. Wiecie może Szanowni Koledzy co mogę z tym zrobić? :)

Pozdrawiam serdecznie,
Paweł.

Awatar użytkownika
Layio
Bywalec
Posty: 33
Rejestracja: sobota 27 sierpnia 2011, 11:40

Re: [Problem z c:geo]

Post autor: Layio » środa 25 grudnia 2013, 12:50

Jeśli wszystkie opcje masz prawidłowo włączone - czyli lokalizowanie po sieciach bezprzewodowych, i aktywną transmisję danych 3G/2G, to powinno znajdować Twoją nową pozycję. Pamiętaj, że samo włączenie szukania sieci WiFi bez aktywnej transmisji 3G/2G nie znajdzie Twojej lokalizacji. Musi być spełniona prosta zależność - niezależnie od typu transmisji (wifi czy 3G) musi być dostępna łączność z internetem, inaczej nie ma jak wyznaczyć tej pozycji.

Jeśli te warunki są spełnione, a lokalizacja się nie aktualizuje, to spróbuj wtedy wejść w aplikację Mapy Google i nacisnąć przycisk wyznaczania lokalizacji, powinno wtedy znaleźć nową lokalizację. Jeśli tak się stanie, a c:geo dalej wyświetla poprzednią, widocznie to jakiś błąd w aplikacji. Może wtedy wystarczy tylko uruchomić GPSa, złapać sygnał i go wyłączyć, wtedy na pewno nowa lokalizacja zostanie już uwzględniona.

sajmon
Wyjadacz
Posty: 341
Rejestracja: czwartek 17 października 2013, 10:39

Re: [Problem z c:geo]

Post autor: sajmon » sobota 28 grudnia 2013, 10:41

Pozwolę się podpiąć z moim problemem.
Otóż instaluję c:geo na smartfonie samsunga i po uruchomieniu wyskakuje mi okno wyboru serwisu, po daniu wstecz wyświetlane są ustawienia, natomiast po kolejnym wstecz mam pusty ekran tapety zamiast menu głównego a po chwili znów wskakuje samoczynnie ekran wyboru serwisu. W tym samym czasie zainstalowalem c:geo na tablecie tej samej firmy i wszystko działa poprawnie. Ponowna instalacja nic nie dała. Wszystko robię offline bo tak ma działać docelowo. Ma ktoś jakąś radę.?
EDIT
już ogarnąłem, miał zaznaczoną opcję logowania do gc i wystarczyło oznaczyć :)

pukuuu
Nowy na forum
Posty: 3
Rejestracja: niedziela 22 grudnia 2013, 20:29

Re: [Problem z c:geo]

Post autor: pukuuu » środa 15 stycznia 2014, 13:53

Niestety musi to być wina programu, bo nic nie pomaga :(

Dziękuję bardzo za pomoc :)

Awatar użytkownika
chinczyk
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 453
Rejestracja: środa 12 października 2011, 00:20
Lokalizacja: JG
Kontakt:

Re: [Problem z c:geo]

Post autor: chinczyk » czwartek 16 stycznia 2014, 22:13

To nie jest wina programu , to na 100 % problem modułu AGPS który zapamiętuję ostatnią pozycję i nie odświeża jej po ponownym włączeniu. Miałem tak na andku 2.2.2 na Culumbusie i cGeo.
Obrazek

p_nowik
Nowy na forum
Posty: 15
Rejestracja: piątek 31 stycznia 2014, 09:40

Re: [Problem z c:geo]

Post autor: p_nowik » czwartek 09 kwietnia 2015, 13:23

Pozwolę sobie "podpiąć" się do wątku, bo tytuł bardzo ogólny i w sumie pasuje ;) Od dosyć dawna już używam c:geo (tylko dla OC) ale wczoraj stała się rzecz dziwna. Po odpaleniu okazało się, że jestem jakby wylogowany z serwisu i za nic nie mogłem dokonać ponownej autoryzacji. W moich aplikacjach na stronie OC c:geo cały czas było dodane. Myślałem, że może jakiś chwilowy problem, ale dzisiaj jest to samo. Usunąłem z moich aplikacji na OC i dalej nic. Ponownie zainstalowałem i dalej nic (przy próbie autoryzacji pojawia się komunikat: "c:geo nie mógł rozpocząć autoryzacji"). Jakieś pomysły p co może chodzić?
Obrazek

Awatar użytkownika
Leśne oko
Stały bywalec
Posty: 93
Rejestracja: sobota 28 czerwca 2014, 07:41
Lokalizacja: Pomorze

Re: [Problem z c:geo]

Post autor: Leśne oko » czwartek 09 kwietnia 2015, 13:45

Ja używam tej apki i nie ma problemu (dziś sprawdziłem). Podejrzewam że coś z transmisją danych tj przesył danych przy transferze , spróbuj się połączyć przez router , wifi .
Nie rozdziobią nas kruki ni wrony ....

p_nowik
Nowy na forum
Posty: 15
Rejestracja: piątek 31 stycznia 2014, 09:40

Re: [Problem z c:geo]

Post autor: p_nowik » piątek 10 kwietnia 2015, 10:31

No niestety, dalej nie działa. Próbowałem z wifi, próbowałem z internetem w telefonie. Generalnie aplikacja działa (również online), ale bez możliwości zalogowania...
Obrazek

Awatar użytkownika
Leśne oko
Stały bywalec
Posty: 93
Rejestracja: sobota 28 czerwca 2014, 07:41
Lokalizacja: Pomorze

Re: [Problem z c:geo]

Post autor: Leśne oko » piątek 10 kwietnia 2015, 11:16

Nie rozumiem , pokazuje ci skrzyneczki online ? Nie możesz ich tylko logować ? Bo tak to odbieram . A może masz włączona funkcję logowanie offline w ustawieniach logowania .
Nie rozdziobią nas kruki ni wrony ....

p_nowik
Nowy na forum
Posty: 15
Rejestracja: piątek 31 stycznia 2014, 09:40

Re: [Problem z c:geo]

Post autor: p_nowik » piątek 10 kwietnia 2015, 13:31

Skrzynki online mi pokazuje. Problemem jest to, że nie mogę autoryzować aplikacji (połączyć z serwisem OC). Przez to w trybie online pokazuje mi wszystkie skrzynki bez względu na to czy mam już jakąś znalezioną czy nie i generalnie jestem jakby noname'owym użytkownikiem. Logowanie skrzynek oczywiście tez jest niemożliwe, ale to jest konsekwencja braku autoryzacji. Dotychczas było OK, wczoraj zauważyłem, że autoryzacja jakby wygasła i za nic nie mogę jej odnowić.
Obrazek

p_nowik
Nowy na forum
Posty: 15
Rejestracja: piątek 31 stycznia 2014, 09:40

Re: [Problem z c:geo]

Post autor: p_nowik » piątek 10 kwietnia 2015, 13:49

No dobra udało się uruchomić: odinastalowałem kolejny raz c:geo, usunąłem antywirusa Sophos, zainstalowałem Clean Mastera, przeskanowałem Clean Masterem, zainstalowałem c:geo i udało się autoryzować. Możliwe, że antywirus blokował połączenie ze stroną, choć 100% pewności nie mam. Grunt że już działa prawidłowo :D Dzięki za próbę pomocy :)
Obrazek

Ethefor
Nowy na forum
Posty: 2
Rejestracja: czwartek 23 lipca 2015, 15:27

Re: [Problem z c:geo]

Post autor: Ethefor » niedziela 23 sierpnia 2015, 10:21

Skoro jest tutaj taki ogólny temat o problemach z c-geo również się podepnę. Mianowicie chciałem się zapytać, czy ktoś już gdzieś poruszał problem tego, że jeśli dwa kesze są na tych samych współrzędnych (np. skrzynka dwusystemowa, lub jeżeli event jest w miejscu kesza) to wtedy nie da się w c-geo bezproblemowo wybrać odpowiedniego kesza.

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1887
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Re: [Problem z c:geo]

Post autor: krystiant » niedziela 23 sierpnia 2015, 12:50

Na mapie może być problem, ale możesz wyświetlić kesze jako listę...
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Jano
Wyjadacz
Posty: 405
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17

Re: [Problem z c:geo]

Post autor: Jano » niedziela 23 sierpnia 2015, 20:58

Takie przypadki zdarzają się często, nigdy nie zauważyłem z tym problemu. C:geo pokazuje wtedy danego kesza podwójnie.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Belkaa
Nowy na forum
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek 07 grudnia 2015, 18:12
Lokalizacja: Strzelce Opolskie

Re: [Problem z c:geo]

Post autor: Belkaa » niedziela 17 stycznia 2016, 15:19

Podepnę się do tematu, też mam drobny problem z c:geo: chodzi o wyświetlanie ilości znalezionych skrzynek. Z serwisu Opencaching jest wszystko ok, tylko z Geocaching wyświetla mi że mam (0) zaś na mapie jest wszystko ok. Odinstalowałem c:geo i zainstalowałem na nowo i problem dalej istnieje i nie wiem co jest przyczyną ? Pasek statystyk normalnie aktualizuje. Jeszcze tydzień temu wszystko cykało jak należy... czy ktoś ma podobny problem ??
ObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ