Czy uzywasz GSAK

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Czy używasz programu GSAK

TAK
6
14%
NIE
36
86%
 
Liczba głosów: 42

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 887
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: Rob » wtorek 28 marca 2017, 09:51

Mi osobiście Locus działa dobrze. Jeżeli są problemy to loguj do autora.
Nie da rady wyświetlać keszy online.
ObrazekObrazek

Kipcior
Bywalec
Posty: 59
Rejestracja: niedziela 02 czerwca 2013, 18:47

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: Kipcior » wtorek 28 marca 2017, 10:08

U mnie Locus od paru lat też hula rewelacyjnie - praktycznie bez większych problemów od długiego czasu, a jedyne jakie miałem wcześniej to nie były związane z samą apką tylko ze słabym sprzętem, który nie wydalał obsługiwać zbyt dużej bazy POI (keszów) i się zamulał kompletnie. Mam wersję PRO, cena 10 euro (bodajże tyle płaciłem) za bezterminową licencję to praktycznie nic. Za samą pracę autora należy się tyle, a biorąc pod uwagę fakt, że keszowanie do tanich sportów nie należy (bo chociażby benzyna kosztuje, a kesze w okolicy które na pieszo lub rowerem da się zdobyć kiedyś się kończą - przynajmniej w mojej okolicy :) ) to wydanie takiej kwoty na przydatne narzędzie nie powinno stanowić problemu. A trzeba dodać, że wsparcie jest też na wzorowym poziomie, po wrzuceniu błędu na forum w ciągu godziny-dwóch jest odpowiedź więc jeśli tylko korzystasz to kupuj wersję PRO.
Co do live keszy z OC to nie widziałem nigdzie takiej opcji, a mam zainstalowane niemal wszystkie add-ony związane z keszowaniem. Mozna w dość prosty sposób wyciągnąć live w c:geo i przenieść do Locusa, ale ja osobiście zawsze regularnie aktualizuje bazę Locusa (np wieczór przed wyprawą) więc bardzo rzadko się zdarza, żeby czegoś mi brakowało w terenie.

A wracając do głównego tematu. Chyba skuszę się na tego GSAK, bo o ile do wczoraj nag nag pojawiał się tylko przy starcie i przy wejściu w macro (ale tylko przy samym wejściu) o tyle wieczorem już zaczął pojawiać się co chwilę - np po każdej linii makra, a nawet osobno przed eksportem z GC do gpx i potem przed importem do GSAK - jest to dość uciążliwe i przy tym trzeba powiedzieć skutecznie zmusza, albo do rezygnacji z użytkowania, albo do kupna licencji. A ponieważ sam też param się częściowo developmentem to staram się też wynagradzać za trud włożony w napisanie aplikacji innym osobom. Jedyny zgryz jaki mam to kwestia tego czy czasem za parę miechów nie pojawi się nowa wersja i będę zmuszony wykupić rejestracje ponownie - z tego co widzę ostatnia zmiana wersji miała miejsce w 2011 więc 6 lat już minęło i być może można spodziewać się wersji 9 niebawem - czy ktoś się orientuje?

azhag
Wyjadacz
Posty: 240
Rejestracja: wtorek 14 października 2014, 17:43

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: azhag » środa 29 marca 2017, 17:04

W połączeniu z Awaryjniejszym GPX da się prawie live. Choć ja wolę c:geo.
Obrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 887
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: Rob » czwartek 30 marca 2017, 10:19

c:geo mnie irytuje ze zględu na problemy z ukrywaniem własnych i znalezionych keszy. Podobnie jak chce zgrać sobie paczkę offline to nie ma opcji - nie ściągaj zdjęć. Przez to ściąganie się wlecze. Używam w sytuacjach awaryjnych online, w przypadku gdy nie mam ściągniętego danego obszaru w Locusie.
ObrazekObrazek

azhag
Wyjadacz
Posty: 240
Rejestracja: wtorek 14 października 2014, 17:43

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: azhag » czwartek 30 marca 2017, 10:31

Nie wiem jak definiujesz „problemy”, ale jestem prawie pewien, że ukrywanie/pokazywanie oraz pobieranie zdjęć jest do wyklikania w ustawieniach.
Obrazek

Awatar użytkownika
Leśne oko
Stały bywalec
Posty: 97
Rejestracja: sobota 28 czerwca 2014, 07:41
Lokalizacja: Pomorze

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: Leśne oko » czwartek 30 marca 2017, 13:05

Tak jak pisze azhag C:GEO ściąga offline wszystko łącznie ze zdjęciami jak i dodatkowymi waypontami . Nie rozumiem dlaczego nie możesz w ustawieniach ukryć własne kesze bo to naprawdę proste .
Nie rozdziobią nas kruki ni wrony ....

azhag
Wyjadacz
Posty: 240
Rejestracja: wtorek 14 października 2014, 17:43

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: azhag » czwartek 30 marca 2017, 20:59

Dokładniej domyślnie ściąga zdjęcia (i chyba też statyczne fragmenty map dla punktów), ale można w Ustawienia > Dane offline wszystko wyłączyć (bo o to Robowi chodzi).
Obrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 887
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: Rob » czwartek 30 marca 2017, 21:47

Leśne oko pisze:Tak jak pisze azhag C:GEO ściąga offline wszystko łącznie ze zdjęciami jak i dodatkowymi waypontami . Nie rozumiem dlaczego nie możesz w ustawieniach ukryć własne kesze bo to naprawdę proste .
Mogę, ale średnio to działa odkąd pamiętam. Jedne ukrywa, inne nie (znalezione i własne). Nie wiem od czego to zależy.
Sprawdzone na różnych urządzeniach.
Ostatnio zmieniony czwartek 30 marca 2017, 21:52 przez Rob, łącznie zmieniany 1 raz.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 887
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: Rob » czwartek 30 marca 2017, 21:50

azhag pisze:Dokładniej domyślnie ściąga zdjęcia (i chyba też statyczne fragmenty map dla punktów), ale można w Ustawienia > Dane offline wszystko wyłączyć (bo o to Robowi chodzi).
Z tego co widzę, to nie wszystko, bo zdjęć w opisach nie da się wyłączyć. A o to mi chodzi.
Napisałem w tej sprawie do autorów, ale zostałem spławiony :)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
deg
Forumator
Posty: 1051
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: deg » piątek 31 marca 2017, 10:37

Tak tylko dorzucę nieco obok tematu, że do wczoraj c:geo mógł mieć problemy ze ściąganiem niektórych obrazków. Problem został naprawiony i wszystkie powinny pojawiać się prawidłowo.
Rob pisze:Z tego co widzę, to nie wszystko, bo zdjęć w opisach nie da się wyłączyć. A o to mi chodzi.
Napisałem w tej sprawie do autorów, ale zostałem spławiony :)
Niedawno sporo korespondowałem z autorami c:geo w sprawie poprawek OC UK. Odniosłem wrażenie, że to grupa ludzi, która bardzo się stara. Nazwałbym nawet, że nadaktywnie ;). Może źle trafiłeś? :)
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę" Antoni de Rivarol
Obrazek

Elvis7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 764
Rejestracja: poniedziałek 10 października 2011, 10:29
Lokalizacja: Warszawa+okolice

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: Elvis7 » poniedziałek 03 kwietnia 2017, 10:22

azhag pisze:Dokładniej domyślnie ściąga zdjęcia (i chyba też statyczne fragmenty map dla punktów), ale można w Ustawienia > Dane offline wszystko wyłączyć (bo o to Robowi chodzi).
Jesli chodzi o mapy to wystarczy ściągnąć mapę offline. Bardzo prosta i bardzo przydatna sprawa. Nie wymaga dostępu do netu.

azhag
Wyjadacz
Posty: 240
Rejestracja: wtorek 14 października 2014, 17:43

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: azhag » wtorek 04 kwietnia 2017, 10:05

Elvis7 pisze:Jesli chodzi o mapy to wystarczy ściągnąć mapę offline. Bardzo prosta i bardzo przydatna sprawa. Nie wymaga dostępu do netu.
Potwierdzam, mapy offline są super. Nie tylko nie wymagają dostępu do netu (co oprócz transferu żre też baterię), ale również można zmieniać dowolnie motywy.

Osobiście pliki map polecam z http://www.openandromaps.org/en/downloads/europe, a motyw mapy Elevate z tej samej strony http://www.openandromaps.org/en/legend/ ... hike-theme. Jeśli dobrze pamiętam motyw wymaga włączonej obsługi Mapsforge beta, bo standardowa wersja jest za niska: Ustawienia > System > Mapsforge beta jako domyślne (na samym dole).
Obrazek

Elvis7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 764
Rejestracja: poniedziałek 10 października 2011, 10:29
Lokalizacja: Warszawa+okolice

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: Elvis7 » wtorek 04 kwietnia 2017, 11:10

azhag pisze: Osobiście pliki map polecam z http://www.openandromaps.org/en/downloads/europe, a motyw mapy Elevate z tej samej strony http://www.openandromaps.org/en/legend/ ... hike-theme. Jeśli dobrze pamiętam motyw wymaga włączonej obsługi Mapsforge beta, bo standardowa wersja jest za niska: Ustawienia > System > Mapsforge beta jako domyślne (na samym dole).
Ja tam pobieram z:
http://download.mapsforge.org/maps/

azhag
Wyjadacz
Posty: 240
Rejestracja: wtorek 14 października 2014, 17:43

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: azhag » wtorek 04 kwietnia 2017, 11:38

Elvis7 pisze:
azhag pisze: Osobiście pliki map polecam z http://www.openandromaps.org/en/downloads/europe, a motyw mapy Elevate z tej samej strony http://www.openandromaps.org/en/legend/ ... hike-theme. Jeśli dobrze pamiętam motyw wymaga włączonej obsługi Mapsforge beta, bo standardowa wersja jest za niska: Ustawienia > System > Mapsforge beta jako domyślne (na samym dole).
Ja tam pobieram z:
http://download.mapsforge.org/maps/
Tu rzadziej aktualizują, przykładowo Polska jest ze stycznia. Choć to i tak częściej niż ja aktualizuję na telefonie. ;)
Obrazek

Elvis7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 764
Rejestracja: poniedziałek 10 października 2011, 10:29
Lokalizacja: Warszawa+okolice

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: Elvis7 » wtorek 04 kwietnia 2017, 12:09

W moim przypadku to tylko przyzwyczajenie. Złaziłem z tymi mapami Strasburg, Kopenhagę, Warnę, Kijów i kilka innych miast - zawsze dawały radę i nigdy nie było tak żeby czegoś nie uwzględniały.

ODPOWIEDZ