Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Limak »

kociruch pisze:
Lza pisze:czy nie dało by się umożliwić jakiegoś zakolejkowania ściania plików? w tej chwili po otwarciu się strony z linkami do n plików zip, nie mogę zklikać ich wszystkich do ściągania i iść na kawę. Teraz po kliknięciu jednego i rozpoczęcia ściągania, klik na kolejny nic nie daje. Muszę czekać aż się cały ściągnie i dopiero wtedy wyświetli się okno zapisu kalejnego pliku.
Można by to zrealizować poprzez wklejenie linków do dowolnego download managera (ja używam JDownloader). Pliki pobierałyby się kolejno. Tylko na stronie Pobieranie: Garmin ZIP, powinny być podane bezpośrednie linki do plików (możliwe do zaznaczenia i skopiowania bezpośrednio ze stony) a nie same nazwy. Myślę, że nie było by to wielkim problemem dla koderów z serwisu (ja się na tym kompletnie nie znam).
Samo pobieranie plików nie jest bardzo uciążliwe, ale czemu sobie nie ułatwiać życia...

Właśnie testuję nową funkcjonalność na moim Oregonie 550. Zauważyłem spore spowolnienie działania urządzenia. Szczególnie podgląd opisu skrzynki oraz logów. Zdjęcia też się dosyć długo ładują. Wrzuciłem 511 keszy (wrocław 77km aktywne). Jak znajdę jakieś problemy z wyświetlaniem fotek to chętnie doniosę.
No to żaden problem - mogą być linki dla download managera, z tym, że nie wiem czy takie pobieranie zadziała. A co do przymulania, to planujemy opcję wrzucania tylko spoilerów, oraz opcję ograniczenia liczby logów do ostatnich N (dowolna liczba wybrana przez użytkownika). Pracuję nad tym.
Obrazek

ElGustaff
Nowy na forum
Posty: 4
Rejestracja: niedziela 15 sierpnia 2010, 23:14
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: ElGustaff »

Hm, tak się zaststanawiam, czy testował to może ktoś na 62s? Dzisiaj zaktualizowałem FW do wersji 3.90, więc obsługa zdjęć powinna być :) Wyszukałem sobie skrzynki w okolicy "35 km od Jarocina" pobrałem zipa i wypakowałem do pamięci wewnętrznej. Odpalam garmina i w zasadzie nic się nie zmieniło, nie widzę żadnej dodatkowej opcji, jeśli być może zdjęcia powinny sie pokazać w opisie kesza, to tam też pusto :-( Sprawdzam w photo viewer - pusto...

OK, sam sobie znalazłem przypadkowo rozwiązanie. Nie wiem czy tak jest we wszystkich urządzeniach, ale aby zdjęcia działały w opcjach Geocache/Wygląd/Lista Geocache trzeba mieć ustawiony na "Pokaż kody" a nie na "Pokaż nazwy". Po zmianie tej opcji pozycja "pokaż zdjęcia" jest widoczna.
Szkoda, że w opisie na stronie garmina nie ma o tym słowa :)
Za ten post autor ElGustaff otrzymał podziękowanie:
wrygiel

Awatar użytkownika
wrygiel
Wyjadacz
Posty: 292
Rejestracja: czwartek 18 sierpnia 2011, 08:54
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy
Kontakt:

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: wrygiel »

ElGustaff pisze:OK, sam sobie znalazłem przypadkowo rozwiązanie. Nie wiem czy tak jest we wszystkich urządzeniach, ale aby zdjęcia działały w opcjach Geocache/Wygląd/Lista Geocache trzeba mieć ustawiony na "Pokaż kody" a nie na "Pokaż nazwy". Po zmianie tej opcji pozycja "pokaż zdjęcia" jest widoczna.
Szkoda, że w opisie na stronie garmina nie ma o tym słowa :)
O, dzięki. To pewnie by tłumaczyło, dlaczego u mojej znajomej też nie działało. Przekażę jej info :)
Obrazek Obrazek
Proszę nie piszcie "prywatnych wiadomości" przez forum. Kontakt na email - rygielski@mimuw.edu.pl.

Jano
Wyjadacz
Posty: 428
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował;: 125 razy
Otrzymał podziękowań: 85 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Jano »

To raczej nie to. Ja mam 62s i w ustawieniach keszy "Pokaż nazwy", i wszystko działa OK.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

ElGustaff
Nowy na forum
Posty: 4
Rejestracja: niedziela 15 sierpnia 2010, 23:14
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: ElGustaff »

To raczej nie to. Ja mam 62s i w ustawieniach keszy "Pokaż nazwy", i wszystko działa OK.
Hm, ciekawe dlaczego u mnie jest inaczej... masz fw3.90?

Z innej beczki - czy pojawi się opcja pobierania keszy ze "Schowka" razem ze zdjęciami ? :) Korzystam głównie z tej funkcji przy planowaniu wypadów.

Pozdrawiam

Jano
Wyjadacz
Posty: 428
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował;: 125 razy
Otrzymał podziękowań: 85 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Jano »

ElGustaff pisze:Hm, ciekawe dlaczego u mnie jest inaczej... masz fw3.90?
Tak, mam 3.90.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Doc_with_the_dog
Forumator
Posty: 952
Rejestracja: niedziela 26 września 2010, 09:28
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 115 razy
Kontakt:

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Doc_with_the_dog »

A ja mam mały problem z wgrywaniem keszy na Oregona 450. Zastosowałem się do instrukcji zawartej w wątku i niestety 450 nie widzi mi zdjęć.
W moim przekonaniu robię wszystko dobrze, gdyż kilkakrotnie wczytywałem zdjęcia do "zaprzyjaźnionej" 550 i śmiga jak rakieta. Wie ktoś czym to może być spowodowane? Dodam, że na obu urządzeniach firmware to 5.00.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

Edit: Teraz doczytałem, że potrzebny firmware od 5.3 wzwyż czy to prawda? Jeśłi tak to dlaczego w 550 chodzi na 5.0? ;)
Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale wolę do piekła ze względu na towarzystwo.

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1621
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Lza »

A usunąłeś 'stare' (poprzednie) gpxy z tego samego obszaru? bo 'nowe' mają inne nazwy no i oregon oczywiście, zgodnie z garmionowską logiką jak ma do wyboru stare i nowe, to bierze stare.

A tak przy okazji chciałem zapytać, w "dziennikach" zauważyłem jakieś niedorzeczne dystanse. np log wygląda w ten sposób:

kto_znalazł, data_kiedy_znalazł
N0 00.000 E0 00.000 - 5460km.
kesza znalezłem pod drzewkiem

itp.
Jeśli trzeba - dajcie znać, to wrzucę screena.

Awatar użytkownika
Doc_with_the_dog
Forumator
Posty: 952
Rejestracja: niedziela 26 września 2010, 09:28
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 115 razy
Kontakt:

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Doc_with_the_dog »

@ Łza
Wywaliłem wszystkie stare gpx'y. Oregonik zawsze jest czysty jak.... łza ;)
Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale wolę do piekła ze względu na towarzystwo.

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1621
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Lza »

no to pewnie firmware. u mnie jest 5.30 i "działa" (o ile w ogóle o garminowskim oprogramowaniu można powiedzieć że działa)

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1976
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55
Podziękował;: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 403 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: krystiant »

U mnie "o systemie..." zeznaje, że mam: Software Version 5.30 Wersja oprogramowania GPS: 5.00 i też działa (na wcześniejszych nie próbowałem). Nie pozostaje ci nic innego jak sprawdzić i ewentualnie wgrać nowszy soft...
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Jano
Wyjadacz
Posty: 428
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował;: 125 razy
Otrzymał podziękowań: 85 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Jano »

Doc_with_the_dog pisze:W moim przekonaniu robię wszystko dobrze, gdyż kilkakrotnie wczytywałem zdjęcia do "zaprzyjaźnionej" 550 i śmiga jak rakieta. Wie ktoś czym to może być spowodowane? Dodam, że na obu urządzeniach firmware to 5.00. [..]Teraz doczytałem, że potrzebny firmware od 5.3 wzwyż czy to prawda? Jeśłi tak to dlaczego w 550 chodzi na 5.0? ;)
Bo 550-ka ma wbudowany aparat foto, zatem ma inny firmware niż 450-ka. Zaktualizuj soft i będzie git.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
marvet
Wyjadacz
Posty: 312
Rejestracja: wtorek 20 września 2011, 22:45
Podziękował;: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: marvet »

STRONA 2 - trzeba czytać ze zrozumieniem :)
Limak pisze:Nie sprawdziałem, bo nie mam takiego oregona, ale z tego co wyczytałem, ta funkcja nie działa w Oregonach x00, tzn 200, 300, 400i, 400c i 400t... Poniżej tabelka na jakich Garminach to działa (w nawiasie wymagany firmware):

Garmin Montana 600 (fw ≥ 3.80)
Garmin Montana 650 (fw ≥ 3.80)
Garmin Montana 650t (fw ≥ 3.80)

Garmin Oregon 450 (fw ≥ 5.30)
Garmin Oregon 450t (fw ≥ 5.30)
Garmin Oregon 550 (fw ≥5.30)
Garmin Oregon 550t (fw ≥ 5.30)

Garmin Dakota 10 (fw ≥ 5.10)
Garmin Dakota 20 (fw ≥ 5.10)

Garmin GPSMAP 78sc (fw ≥ 3.80)
Garmin GPSMAP 78s (fw ≥ 3.80)
Garmin GPSMAP 78 (fw ≥ 3.80)
Garmin GPSMAP 62st (fw ≥ 3.80)
Garmin GPSMAP 62s (fw ≥ 3.80)
Garmin GPSMAP 62 (fw ≥ 3.80)

Garmin eTrex 20 (fw ≥ 2.60)
Garmin eTrex 30 (fw ≥ 2.60)

Jeśli ktoś z was nie wie, jak wgrać najnowszy firmware do Garmina, to podaję linka do programu za pomocą którego się to robi:

Garmin WebUpdater
Obrazek Obrazek

luftmause
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: środa 02 maja 2012, 12:32
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: luftmause »

mam problem polegający na tym że nie moge otwierać zdjęć z opisu.zdjęcia ściągają mi się do "przeglądarki zdjęć" ale tam nie umię ich odnaleźć.

MardoQ
Wyjadacz
Posty: 276
Rejestracja: niedziela 26 lipca 2009, 15:25
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy
Kontakt:

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: MardoQ »

luftmause pisze:mam problem polegający na tym że nie moge otwierać zdjęć z opisu.zdjęcia ściągają mi się do "przeglądarki zdjęć" ale tam nie umię ich odnaleźć.
Wgrałeś na kartę pamięci i to jest powód. Zdjęcia z cachy wgrywamy tylko do pamięci wewnętrznej
Za ten post autor MardoQ otrzymał podziękowanie:
luftmause
Obrazek
Michał vel. MardoQ | Krytykuję krytykowanie innych
Jeżeli ktoś pomógł Ci w Twoim temacie - kliknij Obrazek To nic nie kosztuje

ODPOWIEDZ