Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
wrygiel
Wyjadacz
Posty: 292
Rejestracja: czwartek 18 sierpnia 2011, 08:54
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy
Kontakt:

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: wrygiel »

Dzięki, część z tych błędów jest juz w naszym issue trackerze. Ktoś z nas zajmie się nimi niedługo.
Obrazek Obrazek
Proszę nie piszcie "prywatnych wiadomości" przez forum. Kontakt na email - rygielski@mimuw.edu.pl.
Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Limak »

miklobit pisze: W momencie generowania zipa to faktycznie nie ma sensu,
ale np. sprawdzenie w momencie wrzucania na serwer i ew. konwersja do jpg'a 24BPP to narzut czasowy byłby pomijalny, a przy okazji można by "wyprostować" twórczość tych co wrzucają wielkie pliki bez kompresji.
No tak, można by przy wrzucaniu odrazu jakoś sensownie to sprawdzać i konwertować. Tylko to musi być jeszcze zrobione dla wszystkich zdjęć które już są w serwisie - mogę odpalić skrypt w nocy, ale mam obawy, czy to się uda na tej naszej maszynie na której stoi oc.pl... Najwyżej jakoś "na raty" się to puści. Problemem jest też to, że jest parę takich keszy w których zdjęcie jest steganograficzną zagadką, więc robienie wszelkich operacji typu zmiana formatu, rozmiaru, głębi, dpi, czy kompresii "popsuje" te zdjęcia (już nie mówiąc o takich fotkach, które po zmianie rozszerzenia są plikami mp3 które można odtworzyć, bo też widziałem takiego kesza), więc nie wiem czy to sztuka dla sztuki nie jest, bo puszczę konwersję która naprawi 20 zdjęć z 8 BPP, ale zepsuje 10 innych...
Ajger pisze: Chyba nie do końca to jest tak. Garmin (a przynajmniej modele 62s/st, Dakota i eTrex 30) potrafi wyświetlić czarno białe obrazki z głębią 8 bitową. Mam w odbiorniku załadowane dziesiątki takich zdjęć górskich panoram Edwarda Moskały i wszystkie prawidłowo są wyświetlane, więc problem leży gdzie indziej, ale nie pytajcie mnie gdzie. Nie wiem.

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. W plikach gpx (generowanych przez OKAPI) w opisach skrzynek nie ma 'Notatki własnej'. W standardowych plikach GPX GC są i dlatego ja radzę sobie jak na razie w ten sposób, że pobieram dwie paczki: GPX GC i Garmin, przy czym z tej drugiej kopiuję do odbiornika tylko fotki.

Zauważyłem też, że chyba źle są oznaczane wielkości skrzynek w pliku gpx. Mam taki filtr w odbiorniku (62s) i z plikami GPX GC to ładnie działa, wyświetlane są tylko te z największymi pojemnikami, natomiast na pliku gpx z OKAPI na liście skrzynek niektóre (nie wszystkie) skrzynki wogóle nie mają określonego parametru Size i filtrowanie nie działa.
No to nie wiem, w każdym bądź razie z tego kesza który podała Łza (op1451) te które działają mają 24 BPP, a te które są rozsypane 8 BPP - przypadek? Mi to wystarczyło, ale skoro mówisz, że to nie to, to trzeba będzie bardziej zbadać sprawę.
miklobit pisze:
Ajger pisze: Zauważyłem też, że chyba źle są oznaczane wielkości skrzynek w pliku gpx.
Z tego co widzę to wielkość jest zaniżona o jeden w dół tzn. normalne się pokazuja jako małe, małe jako mikro itd.
Tak, też to zauważyłem już wcześniej. Poprawione to zostanie. Problem w tym po prostu, że my nie mamy swojej specyfikacji GPX i generujemy albo zgodną z groundspeak (gc), albo z opencaching.com (ox) (albo z 2 na raz), a GC ma o 1 rozmiar mniej niż my... z kolei OX jako rozmiar 1 ma "nano", którego my nie mamy i stąd te rozbieżności. No ale dostosujemy to tak, by było jak w "GPX_GC". Swoich wartości nie możemy zwracać, bo Garmin olewa naszą specyfikacji (której w sumie nie mamy), więc by działało to na giepsach, musimy się dostosować.
Obrazek
Jano
Wyjadacz
Posty: 437
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował;: 125 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Jano »

Limak pisze:No to nie wiem, w każdym bądź razie z tego kesza który podała Łza (op1451) te które działają mają 24 BPP, a te które są rozsypane 8 BPP - przypadek? Mi to wystarczyło, ale skoro mówisz, że to nie to, to trzeba będzie bardziej zbadać sprawę.
Skriny z 62s:
Miniatury
Miniatury
78.jpg (56.32 KiB) Przejrzano 1879 razy
Wybrana fotka
Wybrana fotka
96.jpg (45.18 KiB) Przejrzano 1879 razy
Tak to przynajmniej działa w Photo Viewer, może przy fotkach skrzynek się sypie, ale na pewno garmin sobie radzi z takimi plikami.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Limak »

Ajger pisze:
Limak pisze:No to nie wiem, w każdym bądź razie z tego kesza który podała Łza (op1451) te które działają mają 24 BPP, a te które są rozsypane 8 BPP - przypadek? Mi to wystarczyło, ale skoro mówisz, że to nie to, to trzeba będzie bardziej zbadać sprawę.
Skriny z 62s:
96.jpg
Tak to przynajmniej działa w Photo Viewer, może przy fotkach skrzynek się sypie, ale na pewno garmin sobie radzi z takimi plikami.
Ten obrazek ma 24 bitową głębię....
Wystarczy go pobrać (ten 96.jpg), dać właściwości na pliku (pod windowsem) i sprawdzić w szczegółach, że ma 24. To, że obrazek jest czarno-biały wcale nie oznacza, że ma 8 bitową głębię.

wrzuć sobie do garmina ten: http://www.opencaching.pl/upload/A9DA32 ... 9A6A4D.jpg
Ten ma 8 bitową głębię, i ten nie działa.
Obrazek
Jano
Wyjadacz
Posty: 437
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował;: 125 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Jano »

Ten tak (96.jpg), bo to jest obraz, który utworzył odbiornik przy wykonywaniu zrzutu ekranu, ale panoramy wgrane do 62s na pewno mają 8 bit, właśnie sprawdziłem.
Sprawdzę z podanym przez Ciebie plikiem.

Edit:
Sprawdziłem z Twoim plikiem i działa:
87.jpg
87.jpg (53.06 KiB) Przejrzano 1872 razy
98.jpg
98.jpg (15.78 KiB) Przejrzano 1872 razy
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Limak »

Ajger pisze:Ten tak, bo to jest obraz, który utworzył odbiornik przy wykonywaniu zrzutu ekranu, ale panoramy wgrane do 62s na pewno mają 8 bit, właśnie sprawdziłem.
Sprawdzę z podanym przez Ciebie plikiem.
No to chyba najprościej jako dowód, podać linka do zdjęcia .jpg które ma 8 bitową głębię i działa na Garminie. A czy ten 96.jpg to był zrzut ekranu czy oryginalny obrazek, to nie wiem bo w EXIFach "origin -> program name" jest "Microsoft Windows Photo Galery" - dziwne, że garmin robi zrzuty, podpisując się jako windows.. no bo przecież twierdzisz że to screenshot z garmina był, który załączyłeś. Sprawdziłem, i screeny garmina nie mają takich EXIFów.

--- edit ----

ok, więc jeśli wrzuciłeś ten obrazek bez żadnych konwersji itp itd, to wychodzi na to, że na niektórych modelach działa, a na innych nie. Jakbyś mógł jeszcze podać linka do jednego obrazka z tymi górami, które są w 8 BPP. To przetestuję, czy też nie działają, podobnie jak obrazki z kesza Sebastiana.
Obrazek
Jano
Wyjadacz
Posty: 437
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował;: 125 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Jano »

Bo skriny z garmina są z formacie bmp 24 bity, te załączone przekonwertowałem do jpg, bo zwykle fora takie właśnie formaty zdjęć przyjmują.
Tu masz linka do panoramy, która na 100% działa w garminie.
http://jano.sarzyna.com/40.jpg
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Limak »

Ajger pisze:Bo skriny z garmina są z formacie bmp 24 bity, te załączone przekonwertowałem do jpg, bo zwykle fora takie właśnie formaty zdjęć przyjmują.
Tu masz linka do panoramy, która na 100% działa w garminie.
http://jano.sarzyna.com/40.jpg
Właśnie sprawdziłem i na Oregonie 450 nie działa ten obrazek^. Jest tak samo, jak na tych zdjęciach z kesza Sebastiana (na screenie Łzy). No to jak widać, problem nie dotyczy wszystkich odbiorników garmina. Dzięki za pomoc w zbadaniu sprawy.
Obrazek
Jano
Wyjadacz
Posty: 437
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował;: 125 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Jano »

Czyli jak zwykle Garmin coś schrzanił w firmware Oregona. Z tego, co pisali koledzy na Garniaku, to oprócz garmina 62 takie fotki działają poprawnie również w nowych eTrexach i w Dakocie. Co do innych modeli - nikt się nie chwalił.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Limak »

Ajger pisze:Czyli jak zwykle Garmin coś schrzanił w firmware Oregona. Z tego, co pisali koledzy na Garniaku, to oprócz garmina 62 takie fotki działają poprawnie również w nowych eTrexach i w Dakocie. Co do innych modeli - nikt się nie chwalił.
Zaraz zgłoszę buga do garmina.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sebastian
Forumator
Posty: 855
Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2008, 19:31
Podziękował;: 217 razy
Otrzymał podziękowań: 79 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Sebastian »

Limak pisze:Seba, jak chcesz to rób rewerse enginiering, ja wole poczekać co developerzy garmina odpiszą, bo jakoś nie chce mi się co chwile wyciągać baterii z giepsa i go odblokowywać jak nie będzie sie chciał załączyć ;)
Zrobiłem, niestety nie jest to powtarzalne, czasem się wywala przy 70 znakach w opisie zdjęcia, czasem przejdzie 80, ale na pewno długość ma znaczenie. Nigdy mi się nie wywalił gdy długość opisu nie przekraczała 64 znaków.

Daj znać, co deweleparzy Garmina napisali :?:

Pozdrawiam serdecznie - Sebek
Obrazek
Awatar użytkownika
wrygiel
Wyjadacz
Posty: 292
Rejestracja: czwartek 18 sierpnia 2011, 08:54
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy
Kontakt:

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: wrygiel »

Nie odpisali. Co dziwne, bo zwykle mi dość szybko odpisywali.
Ostatnio zmieniony wtorek 31 stycznia 2012, 18:37 przez wrygiel, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek
Proszę nie piszcie "prywatnych wiadomości" przez forum. Kontakt na email - rygielski@mimuw.edu.pl.
Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Limak »

Sebastian pisze: Zrobiłem, niestety nie jest to powtarzalne, czasem się wywala przy 70 znakach w opisie zdjęcia, czasem przejdzie 80, ale na pewno długość ma znaczenie. Nigdy mi się nie wywalił gdy długość opisu nie przekraczała 64 znaków.
No to luz, bo zdjęć które mają opis dłuższy opis niż 64 znaki jest w bazie tylko 310 (nie licząc tych w logach), co stanowi mniej niż 1% wszystkich 42413 zdjęć. Będziemy obcinać dłuższe opisy po prostu, tym bardziej że w tych 310 zdjęciach nie są one jakoś bardzo istotne.
Obrazek
Jano
Wyjadacz
Posty: 437
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował;: 125 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Jano »

wrygiel pisze:Nie odpisali. Co dziwne, bo zwykle mi dość szybko.
No niestety, u Garmina to standard. Nie odpowiedzieli, bo nie wiedzą, gdzie jest błąd. Zlokalizowanie i naprawa może potrwać wiele czasu, jeśli w ogóle to naprawią.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek
Jano
Wyjadacz
Posty: 437
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował;: 125 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Jano »

Jeszcze sobie pomarudzę trochę, jeśli można.
Rzecz nie dotyczy fotek, ale generowanego przez OKAPI pliku gpx.

1. Opis skrzynki.
Niektóre skrzynki w opisie na www mają powiększone i wytłuszczone teksty. Te wytłuszczenia są też w pliku gpx, no i oczywiście pojawiają się w odbiorniku. Ale odbiornik wytłuszczenia niezbyt dobrze wyświetla, tekst jest mało czytelny. Da się to wytłuszczenie usunąć?

2. Polskie znaki w opisach, komentarzach i podpowiedziach - raz są, raz ich nie ma, a w zamian krzaczki. Proponuję usunąć polskie znaki, o ile to możliwe. No chyba, że da się zrobić tak, aby były zawsze nasze ogonki prawidłowo generowane przez OKAPI.

3. Atrybuty skrzynki.
Pojawiają się w opisie skrzynki i tu jest OK. Ale te same atrybuty są także w logach i podpowiedziach. Stąd akurat można by je usunąć, bo tu są niepotrzebne, zwłaszcza w podpowiedziach.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ