Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 2053
Rejestracja: niedziela 19 lipca 2009, 22:26
Podziękował;: 363 razy
Otrzymał podziękowań: 268 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: r00t7 »

@wrygiel : teraz quizy są jako znak zapytania czyli tak jak było! wszystko ok.

@Sebek, masz rację można dojść metodą prób i błędów - taki swego rodzaju quiz

generalnie cieszę się że całość idzie na przód i będzie jak kiedyś z komórką, aparatem i filmem fotograficznym, wszystko osobno, latać wywoływać, a teraz smartfony, tak samo teraz gps, baza, opisy => wszystko w gpsie
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Limak »

Sebastian pisze:Oczywiście, że fajnie gdyby była możliwość wybrania GARMIN-SPOJLERY lub GARMIN-WSZYSTKIE ZDJĘCIA, jak najbardziej jestem za. Fajnie by było, się zapytać supportu garmina, jaka długość znaków w podpisie jest dozwolona, ale w sumie to możemy sami zrobić mały rewerse enginiering :D bo fajniej mieć na ekranie podpis fotografii, a nie tylko numerek.

Pozdrawiam serdecznie - Sebek
Tak własnie zamierzam zrobić, ale w jakiś bardziej estetyczny sposób niż tylko zwykly link (który i tak tam nie wejdzie już do layoutu). Developerów garmina już się zapytaliśmy o maksymalną długość znaków w podpisie obrazka, który nie zawiesza garmin, ale jeszcze nie odpisali. Chyba będziemy musieli jeszcze o głębię kolorów zapytać, choć to przynajmniej nie zawiesza urządzenia.

Seba, jak chcesz to rób rewerse enginiering, ja wole poczekać co developerzy garmina odpiszą, bo jakoś nie chce mi się co chwile wyciągać baterii z giepsa i go odblokowywać jak nie będzie sie chciał załączyć ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 2053
Rejestracja: niedziela 19 lipca 2009, 22:26
Podziękował;: 363 razy
Otrzymał podziękowań: 268 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: r00t7 »

RT powinna dostać od Garmina jakiegoś Giepsa do testów... wszak rozwój zabawy nabija im klientów. A testowanie nowości na swoim może być ryzykowne
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Limak »

r00t7 pisze:@wrygiel : teraz quizy są jako znak zapytania czyli tak jak było! wszystko ok.
Błąd po prostu się wkradł do OKAPI i nasz quiz to był multi-cache a nie "inny typ" (innym typem czyli znakiem zapytania oznaczamy też own cache, oraz... inny typ oczywiscie, więc nie ma rozróżnienia w garminie pomiędzy tymi keszami).
Kesz mobilny też jest oznaczony jako multi-cache, a chyba też sensowniej byłoby gdy był "inny typ" czyli pytajnikiem. Jak było wcześniej?
r00t7 pisze:
@Sebek, masz rację można dojść metodą prób i błędów - taki swego rodzaju quiz
ta, najszybciej metodą "dziel i zwyciężaj" ;)
r00t7 pisze: generalnie cieszę się że całość idzie na przód i będzie jak kiedyś z komórką, aparatem i filmem fotograficznym, wszystko osobno, latać wywoływać, a teraz smartfony, tak samo teraz gps, baza, opisy => wszystko w gpsie
hehe, nawet spis geokretów w keszu i dodatkowe waypointy (w OKAPI narazie jeszcze nie ma, ale będa;))
Obrazek
Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Limak »

r00t7 pisze:RT powinna dostać od Garmina jakiegoś Giepsa do testów... wszak rozwój zabawy nabija im klientów. A testowanie nowości na swoim może być ryzykowne
No dokładnie;) Choć wystarczyłaby sama specyfikacja jakaś konkretna, a nie taki badziew jak teraz, że napisali sobie "no, tam sie zdjęcia wrzuca do folderu i one będą widoczne" ;) No ale nie oczekujmy że dadzą jakieś konkretne informacje co i jak, jak oni sami nie wiedzą.. Wojtek się pytał developerów garmina czy w nazwie zdjęcia mogą być polskie znaki, to odpisali że "chyba tak"... :| "chyba", bo pewnie się bali sprawdzić, by nie zrobić cegły sobie z urządzenia ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 2053
Rejestracja: niedziela 19 lipca 2009, 22:26
Podziękował;: 363 razy
Otrzymał podziękowań: 268 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: r00t7 »

zdecydowanie mobil też powinien być jako znak zapytania - wtedy się nie będzie myliło. Swoją drogą, fajnie by było się od Garmina dowiedzieć jak zrobić nowe ikonki, tak by się wyświetlały takie jak w OC, wtedy w ogóle by nie było problemu. Ale pewnie takich danych nie udostępnią. Swego czasu próbowałem podmienić te ikonki deflautowe na te z wiki, ale nie chciałem zbyt ingerować by sobie giepsa nie powiesić
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Limak »

r00t7 pisze:zdecydowanie mobil też powinien być jako znak zapytania - wtedy się nie będzie myliło. Swoją drogą, fajnie by było się od Garmina dowiedzieć jak zrobić nowe ikonki, tak by się wyświetlały takie jak w OC, wtedy w ogóle by nie było problemu. Ale pewnie takich danych nie udostępnią. Swego czasu próbowałem podmienić te ikonki deflautowe na te z wiki, ale nie chciałem zbyt ingerować by sobie giepsa nie powiesić
No jakbym miał 20 giepsów na biurku, albo zapewnienie, że jak uwalę giepsa, to mi garmin wyśle kurierem nowego na drugi dzień, to bym się pobawił w reverse engineering, ale tak to strach cokolwiek zmieniać, jak on się zawiesza po wrzuceniu obrazka z długim opisem :| O, tapetkę sobie możesz zmienić (oprócz dakoty) ;)

A tak w ogóle, to problemem nie są inne ikonki niż nasze, bo do tego się można przyzwyczaić co która oznacza, tylko sam fakt, że jest mniej możliwych ikonek do wyświetlenia niż my mamy typów keszy, a to to już nie jest taka prosta sprawa jak podmiana obrazków na inne w firmware garmina;)

--- edit ---

a tak w ogole, to po zmianie stylu wyświetlania na oc.com (konfiguracja -> geocache -> wygląd -> styl skrzynki -> opencaching.com), typ "inny typ" nie jest znakiem zapytania, a puzlem :) Czyli w sumie lepiej pasuje do quizu naszego (na oc.com puzel to typ "zagadka").
Ostatnio zmieniony wtorek 31 stycznia 2012, 00:29 przez Limak, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 2053
Rejestracja: niedziela 19 lipca 2009, 22:26
Podziękował;: 363 razy
Otrzymał podziękowań: 268 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: r00t7 »

Limak pisze:
r00t7 pisze:zdecydowanie mobil też powinien być jako znak zapytania - wtedy się nie będzie myliło. Swoją drogą, fajnie by było się od Garmina dowiedzieć jak zrobić nowe ikonki, tak by się wyświetlały takie jak w OC, wtedy w ogóle by nie było problemu. Ale pewnie takich danych nie udostępnią. Swego czasu próbowałem podmienić te ikonki deflautowe na te z wiki, ale nie chciałem zbyt ingerować by sobie giepsa nie powiesić
No jakbym miał 20 giepsów na biurku, albo zapewnienie, że jak uwalę giepsa, to mi garmin wyśle kurierem nowego na drugi dzień, to bym się pobawił w reverse engineering, ale tak to strach cokolwiek zmieniać, jak on się zawiesza po wrzuceniu obrazka z długim opisem :| O, tapetkę sobie możesz zmienić (oprócz dakoty) ;)

A tak w ogóle, to problemem nie są inne ikonki niż nasze, bo do tego się można przyzwyczaić co która oznacza, tylko sam fakt, że jest mniej możliwych ikonek do wyświetlenia niż my mamy typów keszy, a to to już nie jest taka prosta sprawa jak podmiana obrazków na inne w firmware garmina;)
otóż to, ja pilki giepsa swego czasu zgrałem przez kopiowanie i na tym działałem, ale nigdy nie odważyłem się tego wgrać, właśnie z takiego powodu że mogliby nie uznać gwarancji, za grzebanie w firmware, a tak dla zabawy rzucić tysiakiem...
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Limak »

r00t7 pisze:
otóż to, ja pilki giepsa swego czasu zgrałem przez kopiowanie i na tym działałem, ale nigdy nie odważyłem się tego wgrać, właśnie z takiego powodu że mogliby nie uznać gwarancji, za grzebanie w firmware, a tak dla zabawy rzucić tysiakiem...
No po grzebaniu w firmware to napewno by nie uznali gwarancji.. jak mi się zbiła szybka w oregonie 450 podczas trzymania go w ręku (nie, że spadł czy coś), to mi nie chcieli uznać i powiedzieli, że za 800zł mogą dać nowego jak im zbitego odeśle..

No ale dobra, bo trochę oftop się robi. Wracając do tematu - kesz mobilny jako (?) zaraz zrobię;)
Obrazek
Awatar użytkownika
miklobit
Forumator
Posty: 1431
Rejestracja: poniedziałek 20 września 2010, 12:24
Podziękował;: 113 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy
Kontakt:

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: miklobit »

Limak pisze:My raczej nic nie możemy zrobić w tej kwestii, no bo przecież nie będę ładować w kodzie każdego obrazka do pamięci i sprawdzać jaką ma głębię, bo wtedy taki ZIP będzie się 10 minut robić zamiast 3 sekund...
W momencie generowania zipa to faktycznie nie ma sensu,
ale np. sprawdzenie w momencie wrzucania na serwer i ew. konwersja do jpg'a 24BPP to narzut czasowy byłby pomijalny, a przy okazji można by "wyprostować" twórczość tych co wrzucają wielkie pliki bez kompresji.
Awatar użytkownika
miklobit
Forumator
Posty: 1431
Rejestracja: poniedziałek 20 września 2010, 12:24
Podziękował;: 113 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy
Kontakt:

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: miklobit »

Zapuściłem download 653 keszy : Dolnośląskie ( bez nieaktywnych ).
Na liście pokazuje się 14 zip'ów z których nr 8 i 9 mają wielkośc po 204 bajty a próba ich rozpakowania daje błąd.
Problem jest powtarzalny - za każdym wyszukiwaniem te same części zipa są obcięte (?).
Prawdopodobnie w tych uszkodzonych częściach cos powinno być ale nie wiem jak policzyć w oregonie ile keszy się faktycznie załadowało z poprawnie rozpakowanych zipów.
Awatar użytkownika
wrygiel
Wyjadacz
Posty: 292
Rejestracja: czwartek 18 sierpnia 2011, 08:54
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy
Kontakt:

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: wrygiel »

A co jest w tych 204 bajtach? Może komunikat błędu jakiś? Serwis OC korzysta z OKAPI i w razie nieprawidłowego żądania OKAPI zwraca HTTP 400 i komunikat błędu, być może kod w po stronie OC tego komunikatu nie łapie na przykład. (Ja nie mam u siebie kodu OC, mam tylko OKAPI.)

(EDIT: W przypadku wywołania bezpośredniego (nie HTTP) ServiceRunner::call rzuca wyjątkiem subklasującym \Okapi\BadRequest.)
Obrazek Obrazek
Proszę nie piszcie "prywatnych wiadomości" przez forum. Kontakt na email - rygielski@mimuw.edu.pl.
Awatar użytkownika
miklobit
Forumator
Posty: 1431
Rejestracja: poniedziałek 20 września 2010, 12:24
Podziękował;: 113 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy
Kontakt:

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: miklobit »

wrygiel pisze:A co jest w tych 204 bajtach? Może komunikat błędu jakiś?
No faktycznie komunikat jest :
<b>Fatal error</b>: Allowed memory size of 33554432 bytes exhausted (tried to allocate 14360249 bytes) in <b>/var/www/ocpl/okapi/services/caches/formatters/garmin.php</b> on line <b>107</b>
Jano
Wyjadacz
Posty: 437
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował;: 125 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Jano »

Limak pisze:Już chyba wiem - problemem jest głębia (BPP) - te obrazki które się zle wyświetlają mają głębię 8 bitową (są czarno białe), a te które są ok mają głębię 24 bitową. To nie nasza wina, tylko garmina, że nie potrafi takich obrazków wyświetlać.
Chyba nie do końca to jest tak. Garmin (a przynajmniej modele 62s/st, Dakota i eTrex 30) potrafi wyświetlić czarno białe obrazki z głębią 8 bitową. Mam w odbiorniku załadowane dziesiątki takich zdjęć górskich panoram Edwarda Moskały i wszystkie prawidłowo są wyświetlane, więc problem leży gdzie indziej, ale nie pytajcie mnie gdzie. Nie wiem.

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. W plikach gpx (generowanych przez OKAPI) w opisach skrzynek nie ma 'Notatki własnej'. W standardowych plikach GPX GC są i dlatego ja radzę sobie jak na razie w ten sposób, że pobieram dwie paczki: GPX GC i Garmin, przy czym z tej drugiej kopiuję do odbiornika tylko fotki.

Zauważyłem też, że chyba źle są oznaczane wielkości skrzynek w pliku gpx. Mam taki filtr w odbiorniku (62s) i z plikami GPX GC to ładnie działa, wyświetlane są tylko te z największymi pojemnikami, natomiast na pliku gpx z OKAPI na liście skrzynek niektóre (nie wszystkie) skrzynki wogóle nie mają określonego parametru Size i filtrowanie nie działa.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
miklobit
Forumator
Posty: 1431
Rejestracja: poniedziałek 20 września 2010, 12:24
Podziękował;: 113 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy
Kontakt:

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: miklobit »

Ajger pisze: Zauważyłem też, że chyba źle są oznaczane wielkości skrzynek w pliku gpx.
Z tego co widzę to wielkość jest zaniżona o jeden w dół tzn. normalne się pokazuja jako małe, małe jako mikro itd.
ODPOWIEDZ