[WM] cachebox

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
supaplex
Stały bywalec
Posty: 85
Rejestracja: środa 26 sierpnia 2009, 09:09
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: [WM] cachebox

Post autor: supaplex »

Wersja 496, 500 i 517.
Toshiba Tg01 na WM6.5
Wrzutka Toruńskich keszy w ilości od 300 do 1000 sztukos.
Próba dla plików GPX oraz GPX GC z importem samych GPX lub GPX+Images.

Przy próbie importu przy dowolnej wyżej wymienionej konfiguracji softu, wersji i paczek wyrzuca mi błąd na cache. Prawdopodobnie winą są dodatkowe waypointy. Program zatrzymuje się na skrzynkach, ale z racji przysłonięcia okna z importem po przez komunikat błedu nie mogę doczytać na których sie wywala.

Udało mi się namierzyć jedną i zawiera ona dodatkowe Waypointy.
Czy ktoś może podpowiedzieć jak problem z importem rozwiązać ?
System.Exception: Failed to prase GPX w Cachebox.Geocaching.GpxImport.ImportGPX() w Cachebox.FormImportPocketQuery.threadEntryPoint()
Obrazek Obrazek
Geocaching to zabawa, a nie wyścig szczurów.

fred__
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: wtorek 02 czerwca 2009, 13:56
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: [WM] cachebox

Post autor: fred__ »

mam tak samo niestety, najlepiej edytować plik i wyrzucić te dodatkowe punkty.... szkoda, a tak dobrze się zapowiada ten program
Obrazek

Awatar użytkownika
sp2ong
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Re: [WM] cachebox

Post autor: sp2ong »

Mozecie przeciez skontaktowac sie autorem programu jest na jego stronie zakladka "Contact" opisac problem i wyslac mu przykladowy GPX GC.
Waldek
OpenGeoInfo -Serwis informacyjny o Geocaching OC PL http://info.opencaching.pl

Awatar użytkownika
supaplex
Stały bywalec
Posty: 85
Rejestracja: środa 26 sierpnia 2009, 09:09
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: [WM] cachebox

Post autor: supaplex »

Inaczej jak po polsku biegle nie potrafię.
Obrazek Obrazek
Geocaching to zabawa, a nie wyścig szczurów.

Awatar użytkownika
sp2ong
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Re: [WM] cachebox

Post autor: sp2ong »

To mniej biegle po angielsku napiszesz uzywajac http://translate.google.pl/ nikt nie zabije cie za to ze napiszesz tak :-)
Przychodza czasami od osob zagranicznych listy na OC PL wlasnie w via google tlumacz po polsku i da sie zrozumiec o co im chodzilo

Pozdrawiam
Waldek
OpenGeoInfo -Serwis informacyjny o Geocaching OC PL http://info.opencaching.pl

Awatar użytkownika
supaplex
Stały bywalec
Posty: 85
Rejestracja: środa 26 sierpnia 2009, 09:09
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: [WM] cachebox

Post autor: supaplex »

OK mail do autora poszedł z prośbą o zmodyfikowanie cachebox tak, aby nasze dodatkowe waypointy pomijał i się nie wysypywał. Dałem znać do autora, że na poziomie aktualnej współpracy lepiej aby tylko wyeliminował błąd, który uniemożliwia całkowity import, niż wgłębiał się w znaczenie tych waypointów i ich prawidłowe importowanie i później wyświetlanie.

Spolszczenia gdzieś tu na forum opisanego jeszcze nie sprawdzałem.

Aby program w nowych wersjach (od 643) się w ogóle uruchamiał musi być w większości telefonów zainstalowany (bez względu na to, że poprzednie wersją banglały) netframework 3,5 dla urządzeń mobilnych.
Aby cachebox nie sprawiał potem znanych problemów z brakiem przewijania i dużych czcionkach, musi być ten Framewrok zapatchowany tym linkiem: http://www.microsoft.com/downloads/en/d ... 41345b3385 (informacja dzięki koledze "zbyszaci")

Jeżeli chodzi o GPS to w przypadku nie wykrycia lub słabego działania cacheboxa z gps wbudowanym czy zewnętrznym zalecana jest instalacja gps mod driver.
Obrazek Obrazek
Geocaching to zabawa, a nie wyścig szczurów.

Awatar użytkownika
supaplex
Stały bywalec
Posty: 85
Rejestracja: środa 26 sierpnia 2009, 09:09
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: [WM] cachebox

Post autor: supaplex »

Import kilku cache, czy nawet kilkudziesięciu jest fajny, pod warunkiem, że ręcznie usunę z GPX'ów informacje o dodatkowych waypointach. Wczytywanie automatyczne mapek, obrazó na 1GHZ Toshibie idzie naprawdę, szybko tym bardziej, że zbudowana wcześniej baza zostaje szybko aktualizowana przy wczytywaniu tych samych skrzynek na nowo.

Problemem pozostaje wczytywanie dużych ilości skrzynek, gdzie przy 100 sztukach, odnajdywanie tych posiadających waypointy dodatkowe i ich ręcze usówanie jest udręką.

1. Do autora programu pisałem dwa razy, ale albo Mnie nei zrozumiał, albo ma gdzieś moją prośbę. Wysłałem mu napwet przykłądowy plik gpx z jedną skrzyną zawierającą waypointa dodatkowego, która powoduje wysypywanie importu.
2. Umożliwienie ustawienia jakiegoś przełącznika w opencaching.pl, który powodowałby, iż przy tworzeniu GPX'ów nie byłby podłączane dodatkowe waypointy.

Czy ktoś może przemyśleć podpunkt 2 ? Jakiś haczyk w profilu typu :pobieraj GPX BEZ dodatkowych Waypointów ?
Obrazek Obrazek
Geocaching to zabawa, a nie wyścig szczurów.

u810
Wyjadacz
Posty: 465
Rejestracja: wtorek 28 września 2010, 18:11
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Re: [WM] cachebox

Post autor: u810 »

Przepuścić przez GSAK.
GSAK potrafi "oczyścić" z child waypoints lub wyeksportować je jako osobne kesze.

A ponieważ GSAK korzysta z GPS Babel to pewnie można sobie napisać skrypcik, który to zrobi bez wchodzenia do GSAK.

Awatar użytkownika
supaplex
Stały bywalec
Posty: 85
Rejestracja: środa 26 sierpnia 2009, 09:09
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: [WM] cachebox

Post autor: supaplex »

Hymm. Właśnie opanowałem w Notapad++ znajdowanie niechciany waypointów ręcznie ;-)

Parę programików do edycji GPX przerobiłem, ale każdy po zapisie obcinał wiele znaczników

Dzięki za notkę - przyjrzę sie jak to w gsaku wygląda.
Obrazek Obrazek
Geocaching to zabawa, a nie wyścig szczurów.

Awatar użytkownika
supaplex
Stały bywalec
Posty: 85
Rejestracja: środa 26 sierpnia 2009, 09:09
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: [WM] cachebox

Post autor: supaplex »

To podsumowanie z wersją 680 Cacheboxa. Myślę, że jest to program numer jeden jeżeli chodzi o Windows Mobile:

Na chwile obecną program, w jednym miejscu posiada dosłownie wszystko co jest potrzebne do geocachingu. Mapy topo, logi, opisy, podpowiedzi kodowane, zdjecia offline, kompas, radar, możliwość notowania do skrzynek, a w przypadku GC.com nawet i logowania online. Jest po polsku (dzięki zbyszaci )!
Aktualizacja, to ściąganie plików gpx OC(*) i online program sam dociąga mapy, aktualizuje zdjęcia i wszystko trzyma w bazie MS SQL Mobile.
Ostatnio trzymałem w bazie ponad 500cachy, których pełna aktualizacja trwała koło 30min przez Wifi, zakładając wszystko powyższe.
Nie używam już Bazy Filipsa, nie przełączam się między oknami. Program startuje w kilka sekund i nie sprawia żadnych problemów. To złapania FIX na tym dziwnym telefonie nie potrzebuje żadnych modów GPS i innych driverów.

Zdarzyło mu się z raz, dwa razy zawiesić, ale tylko w przypadku, gdy był zminimalizowany a ja sobie gdzieś indziej w telefonie grzebałem co w rzeczywistości nie było dobrym pomysłem. Program raz zgubił całą bazę cachy i musiałem wywalać MS SQL'a i cache boxa, instalować jeszcze raz i wrzucać na świeżo skrzynki.

(*) - Należy aktualnie za pomocą dowolnego edytora tekstu wyrzucić z pliku gpx całość <wpt> do </wpt> która wewnątrz zawiera słowo "Parent".
Obrazek Obrazek
Geocaching to zabawa, a nie wyścig szczurów.

winnetu
Nowy na forum
Posty: 22
Rejestracja: piątek 03 czerwca 2011, 16:46
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: [WM] cachebox

Post autor: winnetu »

Witam,

na jakim systemie pracuje cachebox? Posiadam Nokie5230 z Symbianem v60 bodajże i nie wiem czy mam w ogóle próbować to instalować, czy program nie jest np. kompatybilny tylko z androidem albo windows CE albo windows mobile?

Pdm,
winnetu
Szukać, albo nie szukać - oto jest pytanie :)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
supaplex
Stały bywalec
Posty: 85
Rejestracja: środa 26 sierpnia 2009, 09:09
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: [WM] cachebox

Post autor: supaplex »

Przecież post wyżej pisze, że jest to program numer jeden na Windows Mobile ;-)
nie działa z żadnymi Symbianami, Androidami, a także wg mojej wiedzy, choć w tym momencie nie potwierdzonej na działa na Windows Phone, ani Windows CE.
Obrazek Obrazek
Geocaching to zabawa, a nie wyścig szczurów.

Awatar użytkownika
supaplex
Stały bywalec
Posty: 85
Rejestracja: środa 26 sierpnia 2009, 09:09
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: [WM] cachebox

Post autor: supaplex »

Cache box pokazał się na androida.
Jeżeli chodzi o WM to można ściągnąć wersję 752, która nie ma błędu z waypointami OC i wgrywają się one już automatycznie.

Na dzień dzisiejszy cachebnox pod wm nie wymaga niczego dodatkowego przy wgrywaniu skrzynek. Wrzucamy interesującego nas gpx'a do odpowiedniego folderu i importujemy go z cacheboxa. Jeżeli telefon ma w tym czasie internet to pociągnie nam mapy, fotki i spoilery do skrzynke z gpx automatycznie.
Obrazek Obrazek
Geocaching to zabawa, a nie wyścig szczurów.

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35
Podziękował;: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Re: [WM] cachebox

Post autor: Krysiul »

W sensie pociągnie raz i będą dostępne offline?
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
supaplex
Stały bywalec
Posty: 85
Rejestracja: środa 26 sierpnia 2009, 09:09
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: [WM] cachebox

Post autor: supaplex »

Oczywiście.
Zdjęcia, spoilery, podpowiedzi, logi, mapy, waypointy i oczywiścei opis. Wszystko w jednym miejscu.
Obrazek Obrazek
Geocaching to zabawa, a nie wyścig szczurów.

ODPOWIEDZ