Google earth

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » środa 15 lipca 2009, 16:21

Sposob Spidera jest absolutnie skuteczny :)
Twierdzenie Teda tez jest calkiem dobre 8)

Chcialbym jednak sprawdzic sam adres docelowy dla pliku gpx - czy ktos go zna?
Ostatnio zmieniony środa 15 lipca 2009, 16:29 przez Bas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » środa 15 lipca 2009, 16:29

Na stronie skrzynki (GC) jest klawisz do pobrania pliku GPX - w zrodle wyglada to tak


<input type="submit" name="btnGPXDL" value="GPX eXchange File" id="btnGPXDL" />
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » środa 15 lipca 2009, 16:40

Tak, na to patrzylem. Mozna tez zapisac strone, usunac "disabled" i uaktywnic przycisk gpx i kliknac go, choc wtedy odwolanie jest tylko do strony skrzynki (?) Glowy nie dam, bo odwolanie jest wzgledne. Mozliwe, ze w adresie COS jeszcze powinno na poczatku byc ;)

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » środa 15 lipca 2009, 16:47

Opera pokazuje mi przy sciaganiu cos takiego:

http://www.geocaching.com/seek/cache_de ... wp=GC1GBDB

czyli ..... adres strony skrzynki
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » środa 15 lipca 2009, 17:13

eee, to juz znacznie lepiej wyglada to od strony wtyczki:

Kod: Zaznacz cały

createXmlHttpRequest();
	   		try {
	   			statusLog(readingDataLabel + cacheCode, "gold");
	      		var gUrl = "/geocaching/gpxbuilder?cacheCode="+cacheCode;
	      		xmlHttp.open( "GET",gUrl, true );

Spider

Post autor: Spider » środa 15 lipca 2009, 17:19

Post usuniety na prosbe autora.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » środa 15 lipca 2009, 17:50

Autoryzacja i premium... ja to wszystko rozumiem ;)

Tak, czy inaczej najpierw trzeba miec pelny adres. Chcialem sprawdzic jeden skrypt, choc i tak pewnie nie zadziala. Az tak mnie to nie gryzie - w okolicy Lodzi nie ma tylu skrzynek na GC, zeby to automatyzowac, a w dodatku nie mam nawet wpisanych na www tych z GC, ktore i tak dawno temu juz znalazlem - najwazniejsze, ze mam wpis w logbooku, a punkcik wiecej do statystyki na GC mnie nie rusza... na razie 8)

Tyle, ze ciekawy jestem tego adresu gpx...

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » czwartek 23 lipca 2009, 13:32

Zdjecia satelitarne z Polski w GE sa na razie w wielu miejscach .... takie sobie (mowiac deelikatnie). GE daje mozliwosc nakladania na ich zdjecia wlasnych plikow graficznych - np mapek i planow. Dwa takie pliki - Minsk Mazowiecki i Szczecin wstawilem do dzialu pliki na Nowym Forum - http://groups.google.pl/group/opencaching/files
Otworzylem tez tam temat do rozmow o takich, skalibrowanych pod GE mapach - http://groups.google.pl/group/opencachi ... 17473af335#
Obrazek . Obrazek

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: zyr » czwartek 23 lipca 2009, 13:40

Ciekawe,
A jak taką mapkę sobie skalibrować?
Na grupie google nie mam już konta, więc zapytuję tutaj.

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » czwartek 23 lipca 2009, 13:46

Nakladasz taki plik graficzny na GE i myszka przesuwasz tak, by pasowalo :)
Nie mam duzego doswiadczenia w takiej zabawie - raz kiedys mape okolic Czarnej Bialostockiej tak sobie robilem - troche jest z tym zabawy - ale efekt DLA MNIE (mowiac po bialostocku) sie podoba :)

Mozesz sprawdzic jak to dziala - klikajac prawym klawiszem myszki na ten obiekt, wybierasz wlasnosci - i pojawiaja sie rozne zielone kreseczki na zdjeciu (mapie) i mozesz rozciagas, sciagac, obrazac przesuwac itp

Inna sprawa ze przydalby sie (moze juz jest) jakis program ktory potrafilby kalibracje z innych systemow przerabial ma KML - i w druga strone
Obrazek . Obrazek

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: zyr » czwartek 23 lipca 2009, 13:51

No właśnie pytam, bo ja taki program mam :) Tyle że jest dość drogi. I od niedawna taka opcja, czyli eksportu do kmz jest, muszę sprawdzić. Sam program jest dość niewygodny, z racji formatów importu, ale pozwala na kalibrację z dokładnością cm.
Ciek byłem czy na GE można mapę kalibrować za pomocą punktów dostosowania, bo to dużo prostsze rozwiązanie, niż rozciąganie i wpasowywanie tak żeby pasowało, bo nie o to chodzi. Tylko o to, że można z GE byłoby mieć dość dokładne współrzędne.

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » czwartek 23 lipca 2009, 13:53

Sama idea kalibracji jest prosta - i w KML i w MAP robione jest to tak, ze odpowiednio opisanym punktom w pliku graficznym przyporzadkowywane sa wspolrzedne.
I nie wazne - czy plik graficzny to jakas mapa czy zdjecie ladnej dziewczyny na plazy :)
Dlatego sadze ze napisanie takiegp programu byloby w miare proste. Oba pliki - KML i MAP to sa pliki tekstowe
Obrazek . Obrazek

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: zyr » czwartek 23 lipca 2009, 14:00

Problem tu jest inny: Jaką dokładność można nadać punktom kalibracyjnym? Moim zdaniem - lipną. Mamy fajnie wszystko wpasowane, uliczki się zgadzają, ale to ciągle dokładność rzędu kilku m, a dałoby się więcej osiągnąć i mieć ciekawe narzędzie do "udokładniania" współrzędnych założonej skrzynki. Jeśli mapy googla i nakładane skany można było lekko poprawić.

GeoNornik
Stały bywalec
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek 29 czerwca 2009, 13:15
Lokalizacja: z Zadupia

Post autor: GeoNornik » czwartek 23 lipca 2009, 14:09

ted69 pisze:Niektore osoby tak postepuja. Wazne jest tylko prawidlowe ustawienie formatu w GE (stopnie, minuty w formacie dziesietnym).

może i głupie pytanie, ale:

czy da się zmienić format tych współrzędnych korzystając z mapy googli przez http://mapy.google.pl/
a nie przez ten instalowany program GoogleEarth ?
[img]http://www.opencaching.pl/tpl/stdstyle/images/cache/virtual.png[/img] Jestem ZA powrotem skrzynek wirtualnych.

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: zyr » czwartek 23 lipca 2009, 14:14

Nie, ja przynajmniej takiej opcji nie znalazłem

ODPOWIEDZ