[Java] TrekBuddy dla geocachingu

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

bebe
Stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: piątek 10 października 2008, 15:40
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

[Java] TrekBuddy dla geocachingu

Post autor: bebe » piątek 28 listopada 2008, 10:43

Jak można wyczytać tutaj, w nowym TrekBuddy planowane jest wprowadzenie wsparcia dla geocachingu, póki co - w wydaniu GC.com.

Myślę, że jest to dobry moment, żeby zacząć lobbować za wprowadzeniem wsparcia dla waypointów z OC.pl. Autor wspomnianego posta (Ranger) jest chyba jednym z developerów TrekBuddy, więc można zacząć od niego, zamiast tłumaczyć wszystko od początku autorowi TB. :)

Z samym TrekBuddy jeszcze nie walczyłem, ale mam zamiar. W porównaniu z TMJ ma kilka zalet - obracane mapy, możliwość definiowania interfejsu pod siebie, zdaje się, że łyka też mapy z Oziego (nie trzeba walczyć z dedykowanym utyliszczem, jak w TMJ). Jeśli do tego dojdzie jeszcze natywna obsługa waypointów z OC, zaleję się krwią zachwytu. :]
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Ranger
Stały bywalec
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek 05 stycznia 2009, 11:35
Otrzymane podziękowania: 10 razy

Post autor: Ranger » poniedziałek 05 stycznia 2009, 12:20

Lobbing udany :-)
Chociaż z tym obrotem map w TrekBuddy to lekko przesadziłes :-)
To była wiadomość zła.
Dobra jest taka, że polska wersja TB 2.0 PL która wkrótce się ukaże na rynku, ma bezpośrednią obsługę skrzynek serwisu opencaching.pl (pliki gpx). Nie ma potrzeby korzystania przy tym z jakichkolwiek konwerterów, wystarczy pobrać skrzynki korzystając np. z wyszukiwarki serwisu. Więcej o tym można przeczytać i obejrzeć tu:
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=2439

Obrazek

A tutaj jak geocaching wygląda w TB w praktyce

Obrazek

I coś dla niecierpliwych.
Angielska wersja TB z bezpośrednią obsługą skrzynek z opencaching.pl jest do pobrania tu:
http://www.trekbuddy.net/releases/0.9.83/index.html
Wszelkie uwagi użytkowników dotyczące obsługi skrzynek w TB są mile widziane.
Pozdrawiam,
Ranger
Ostatnio zmieniony czwartek 02 lipca 2009, 14:08 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Ranger za post:
Calineczka

Awatar użytkownika
Ranger
Stały bywalec
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek 05 stycznia 2009, 11:35

Post autor: Ranger » czwartek 22 stycznia 2009, 11:42

Jak poprawnie zapisać w TrekBuddy współrzędne zakładanej skrzynki ?
Gwoli przypomnienia, ekran kompasu w TB powstał specjalnie dla geocacherów i jego używa się do wyznaczenia współrzędnych skrzynki. Ba, ale ekrany kompasu są dwa (patrz obrazek poniżej). Czym się różnia ?

Obrazek

Ten z niebieską strzałką igły to ekran bez uśredniania pozycji, ten z czerwoną oznacza włączenie uśredniania pozycji. Przy włączonym uśrednianiu należy odczekać przynajmniej minutę zanim zapisze się pozycję. Warto też przed zapisem punktu sprawdzić jaka jest deklarowana przez system GPS dokładność wskazywania pozycji widoczna w lewym górnym rogu ekranu kompasu. Wartość ta zależy bezpośrednio od rodzaju używanego modułu GPS, miejsca i warunków odbioru. Dla typowych odbiorników konsumenckich wartość ta wynosi od kilka metrów.
Nie muszę też chyba przypominać, że w geocachingu nie sprawdzą się moduły o samochodowej charakterystyce.
Życzę dobrych warunków odbioru sygnału GPS przy chowaniu skrzynek.

Pozdrawiam,
Ranger
Ostatnio zmieniony piątek 03 lipca 2009, 20:55 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » czwartek 29 stycznia 2009, 12:22

...czy w Trekbuddy mogę zmienić szybkość odświeżania współrzednych wyswietlanych na ekranie? Chodzi mi o to by widzieć nawet najmniejsze zminay w pozycji, nawet bez uśredniania...w tej chwili stanowczo za rzadko mi się te dane zmieniają....nawet co kilkadziesiąt kroków...

p.s. no tak, dokopałem się do kompasu i przy zmianach kolorów, na niebieskiej igle zmiany sa bardzo szybkie...sorry :oops:
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » czwartek 05 lutego 2009, 14:49

Mam kolejne pytanko, jeśli mozna ;-)
Moja Nokia-moduł gps pozyczona...i pomaga w poszukiwaniach kolezance...a ja z kolei pozyczylem Pathfindera 3101 . Mam problem, o ile poprzednio skomunikowanie TrekBuddy z Nokią wyszlo intuicyjnie i zawsze dzialalo, o tyle teraz nie moge skomunikowac sie z TrekBuddy.Sam telefon widzi gps-a, dodalem go do moich urzadzen...sam TrekBuddy po starcie nie znajduje pozycji. I pika...
Modul pentagrama na 100% ok, PDA+oziexplorer dziala, sprawdzone. Czy jest gdzies w TrekBuddy opcja wyszukiwania modulu bluetooth?
Samej aplikacji oczywiscie zezwalam w czasie startu na polaczenie via Bluetooth....
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Ranger
Stały bywalec
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek 05 stycznia 2009, 11:35

Post autor: Ranger » czwartek 05 lutego 2009, 19:40

Opcja jest.
TB ma w menu polecenie Start xxx, gdzie xxx nazwa już skojarzonego modułu oraz Start (bez xxx), które powoduje wyszukanie urządzeń BT znajdujących się w zasięgu i aktywnych (przy wybraniu interfejsu BT w Ustawienia, Źródła współrzędnych).
Prawdopodobnie użyłeś "Start Nokia LD-3W", więc telefon szuka tego modułu ... :-)

Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Lokalizacja: Tuchola/Bydgoszcz

Post autor: loslos » sobota 07 lutego 2009, 19:15

loslos pisze:
Ranger pisze:W C702 można wyłączyć agps, to ma tylko wpływ na szybsze złapanie fiksa. Natomiast mam pytanie do loslosa - próbowałeś podejść do skrzynki z TB na ekranie kompasu - niebieska igła ?
Nie próbowałem, ale dzisiaj idę w teren to spróbuję.
Przeskoczyłem tutaj, żeby nie offtopować.
Spróbowałem z niebieską igłą i ..... od dziś nie muszę przełączać się na TMJ.
Dzięki za podpowiedź
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=2205][img]http://geokrety.org/statpics/2205.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » poniedziałek 09 lutego 2009, 15:11

Ponowne, wielkie dzięki Ranger.
:D
Łażę z Trekbuddy 8)
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Maliniak
Forumator
Posty: 664
Rejestracja: sobota 27 grudnia 2008, 02:22
Lokalizacja: Sopot

Post autor: Maliniak » sobota 02 maja 2009, 09:44

znaleziony przypadkiem ZumiBuddy:
ze strony:
ZumiBuddy – tak się nazywa nowy program (polski i darmowy), który pozwala na ściąganie map z serwisu Zumi.pl i ich zapis na dysku wraz z plikiem kalibracyjnym. Powstałą w ten sposób mapę można pociąć i spakować dla popularnej, javkowej aplikacji TrekBuddy, a także odczytać za pomocą jeszcze bardziej popularnego OziExplorera.
link:
http://smartnav.pl/zumibuddy-mapy-z-zum ... ziexplorer

sam nie testowałem ;)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
...Mówię Tobie: "Wiarę miej!
W drodze swojej nie ustawaj!
Żebyś doszedł dokąd chcesz!
Niech marzenia staną się Twoją nocą, Twoim dniem!
Głosem serca w życiu kieruj się!"...

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » niedziela 03 maja 2009, 23:09

ooo, bardzo ciekawe info, trzeba będzie wypróbowac, dzięki ;-)
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

ImperatorD
Bywalec
Posty: 32
Rejestracja: środa 01 kwietnia 2009, 20:25
Lokalizacja: Łódź

Post autor: ImperatorD » niedziela 10 maja 2009, 21:50

O ile dobrze zrozumiałem ->

Trzeba zaopatrzyć się w trekbuddy i moduł gps do telefonu, oraz sciągnąć baze skrzynek w gpx ->

Następnie można korzystać już w taki sposób jaki na screenie przedstawił ranger?

Że prowadzi prosto do skrzynki, pokazuje spojlery i opis? Czy pobiera to cudo coś przez przeglądarkę? Jeśli tak to ile mb, na skrzyneczkę mniej wiecej?

Pozdrawiam!

/Szukam dobrego sposobu na szukanie skrzynek, dziś z navigonem pokierowało mnie 1 km od skrzynki, walą mu się współrzędne, nie można jechać do danego punktu, nie ma mowy o wgraniu czegokolwiek, ogólnie masakra/

Awatar użytkownika
coza
Forumator
Posty: 556
Rejestracja: środa 28 maja 2008, 08:27
Lokalizacja: zza dupia

Post autor: coza » niedziela 10 maja 2009, 21:52

Wszystko się zgadza poza spoilerami, ale od tego masz bazę Filipsa.
[i]Sponsorem mojej nieobecności był Żubr[/i]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » niedziela 10 maja 2009, 22:34

ImperatorD pisze:Czy pobiera to cudo coś przez przeglądarkę? Jeśli tak to ile mb, na skrzyneczkę mniej wiecej?
Nie pobiera zadnych danych.

Jesli w telefonie wylaczymy wsparcie operatora sieci GSM dla gps (i bez tego dziala blyskawicznie), to to juz w ogole bedzie za darmo ;)

Proponuje:
http://www.linuxtechs.net/kruch/tb/foru ... 2180#22180

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4283
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: shchenka » niedziela 10 maja 2009, 23:23

Hm, kiedyś to sobie zainstalowałem, ale jakoś się zniechęciłem szybko. Spróbuję chyba ponownie. Czy on ma jakieś wsparcie dla map wektorowych online, czy trzeba najpierw zainstalować ręcznie mapy bitmapowe ?
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » niedziela 10 maja 2009, 23:33

Z tego co wiem TB pracuje wylacznie na rastrach, choc mozna w zestawie map (atlasie) ustawic sobie kilka kolejnych poziomow (z rozna skala).

Jestem przyzwyczajony do map wektorowych, gdzie skale zmienia sie jednym guzikiem (jeden na + i drugi na -). Na razie jest to trudne w telefonie dla TB (dotykowy ekran i chyba kwestia przyzwyczajenia). Bezcenna jest mozliwosc uzycia dowolnej mapy rastrowej - niektore skrzynki sa w takich miejscach do ktorych nie ma jeszcze dokladnych map Garmina. Niezla alternatywa.

Drugim plusem jest mozliwosc korzystania z map off-line. Laduje mapy na karte w telefonie i ide w las. Nie musze sie martwic, czy bedzie tam zasieg. Nie chcialbym tez placic za sciaganie danych z sieci w lesie skoro juz raz place za stale lacze w domu i moge komfortowo przygotowac mapy siedzac przy biurku przed duzym ekranem. Jesli jade gdzies dalej, to zwykle szukam kilku skrzynek na dosc duzym terenie - sciaganie do nich map online byloby... nie dla mnie ;)

ODPOWIEDZ