Cachewolf - program nie tylko dla odwiedzających Niemcy

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Trwalo ok. godziny (ciut dluzej?) Mozna przygotowac mniejsze zestawy np. w GSAK i wtedy faktycznie pojdzie szybciutko.
Krzychu Blues pisze:No i jak tu się Cachewolfem podłączyć do OC PL
Jesli ktos korzysta ze SmartGPX to przygotowalem program, ktory na podstawie pliku gpx z OC zbiera fotki z bazy Filipsa i ustawia je odpowiednio w okreslonym folderze. Opracja trwa szybko, bo dane pobierane sa z dysku.
http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?t=2939

Dlaczego CacheWolfe? Jest baza Filipsa.
Dodatkowe zalety?

Krzychu Blues
Stały bywalec
Posty: 101
Rejestracja: środa 20 sierpnia 2008, 16:58
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Krzychu Blues »

Baza Filipsa jest świetna, szczególnie pod Ozim - rewelacja. Zrobiłem zresztą o tym całą instrukcję.
Ale jest obszerna, aktualizacja trochę trwa, potem kopiowanie na SD itd.
Fotki nie są ( i nie bedą z przyczyn technicznych) za duże.

Na tym etapie - tak jak napisał Ted69 - mogę sobie w 10 minut zrobić GSAKiem bazę HTML-ową powiedzmy 50 -100 waypointów do podglądu w PDA. Obrazki są duże, wyszukiwanie wg kodu, nazwy, właściciela itd., więc na razie pozostanę chyba przy tej metodzie, jako najprostszej i najpraktyczniejszej dla osoby, która i tak będzie do samego szukania używała GPS-a Garmina, a PDA potrzebuje do obrazków i różnych querries.
GSAK generuje gotowy katalog z "wszystkim" do podglądu w PDA. Poniższą bazę zrobiłem rano w kilka minut:

Klikając na każdy z tych zbiorów ma się natychmiastowy dostęp do różnych danych:
Obrazek

Dostęp do wszystkich danych cache , to praktycznie dwa , trzy dotknięcia ekranu:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie mniej mozliwość aktualizacji w terenie na PDA nie byłaby zła, szczególnie że wszystko niby jest, skoro Cachewolf ściąga z GC i OCDE. Brakuje tylko linku do OCPL.

pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado, FS Loox N560 <> "soko" na Garniaku
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1294][img]http://geokrety.org/statpics/1294.png[/img][/url] [url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=5446][img]http://www.opencaching.pl/statpics/5446.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Krzychu Blues pisze:Baza Filipsa jest świetna, ... Ale jest obszerna, aktualizacja trochę trwa, potem kopiowanie na SD itd.
Fotki nie są ( i nie bedą z przyczyn technicznych) za duże.

Na tym etapie - tak jak napisał Ted69 - mogę sobie w 10 minut zrobić GSAKiem bazę HTML-ową powiedzmy 50 -100 waypointów do podglądu...

Nie mniej mozliwość aktualizacji w terenie na PDA nie byłaby zła...
Brakuje tylko linku do OCPL.
Co do aktualizacji w terenie z CacheWolfe... byloby milo ;)

Z GSAK jest tak, ze za kazdym razem trzeba pobierac obrazki i nie sa ukryte. W telefonie kazdy jeden natychmiast mam indeksowany, wiec musze je ukrywac. Przy wiekszej ilosci danych pobieranie jednak troche trwa...

Mozna ewentualnie zrobic wyciag z bazy Filipsa, np. na podstawie pliku gpx + wykaz do tych wybranych skrzynek. Wszystkie dzialania sa offline i blyskawiczne.
W drugim etapie mozna pokusic sie o pobranie obrazkow bezposrednio z OC, ale ten krok zostal juz przedstawiony w cytowanym wczesniej watku.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Wlasnie patrze, ze bardzo ladnie w bazie html z CacheWolf wygladaja pliki index z GSAK zamiast kobylastych tabel z tego programu. Na duzym ekranie mozna sobie popatrzec, ale przy wczytywaniu takiej tabeli do PDA, czy nie daj Boze, w telefonie...

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: nemrodek »

dzisiaj znalazłem pierwszą skrzynkę używając PDA (Mio P550) i programu Cachewolf

Nawigacja do skrzynki nie jest zbyt wyszukana, jako użytkownik Garmina byłem nieco zawiedziony. Mianowicie na ekranie z nieruchomą różą kierunków pokazują się 3 strzałki
żółta - wskazuje słońce
niebieska - kierunek w którym jest cache
czerwona (zielona) kierunek w którym się poruszasz (kolor zalezy od zgodności twoich ruchów)

znaczenie strzałek dzięki legendzie, w której wyświetlają się informacje liczbowe (odległość, namiar itp) jest jasne od razu.

Ponieważ skrzynka była umieszczona w czymś w rodzaju tunelu, w bardzo ciasnej starej zabudowie, doszedłem do odległości 32 m do celu i wyłączyłem gps, bo zobaczyłem ów tunel, nie mogę więc wypowiedzieć się jak to wygląda w otwartym terenie, gdzie można dojść do samej skrzynki z gpsem.

Po znalezieniu zmieniłem status skrzynki na znaleziona, data i godzina wpisały się same, można też dodać notatkę (wpis do logu) jest też jeden przycisk którego tajemnego działania jeszcze nie odkryłem. Przycisk to białe kółko w kwadracie, po kliknięciu kółko zamienia się na czarne, innych działań nie stwierdziłem :-)
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
toczygroszek
Forumator
Posty: 1815
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 43 razy

Post autor: toczygroszek »

nemrodek pisze: jest też jeden przycisk którego tajemnego działania jeszcze nie odkryłem. Przycisk to białe kółko w kwadracie, po kliknięciu kółko zamienia się na czarne, innych działań nie stwierdziłem :-)
A ja się zdziwiłem, czemu dziś u mnie słońce zgasło w ciągu jednej chwili...
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=efde318e-5da8-4e48-9bf9-726b9a41c98a][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=...&uid=efde318e-5da8-4e48-9bf9-726b9a41c98a[/img][/url][url=http://www.drunners.de/cachestats/][img]http://www.drunners.de/cachestats/stat2.aspx?id=10025285[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: nemrodek »

znalazłem rozwiązanie
Vielleicht gibt es Caches die einfach "nerven". Durch einen Klick auf diesen Button wird dieser Cache auf die "Blacklist" gesetzt. Somit erscheint er dann nicht mehr in der Listenansicht. Dies ist nicht das gleiche wie lÜschen, denn gelÜschte Caches wßrden bei der nächsten Aktualisierung wieder erscheinen.
co prawda nie pamiętam z niemieckiego ze szkoły za wiele - ale ten przycisk służy do umieszczenia cache'a na czarnej liście :-)

a to zaćmienie w Irlandii to może jacyś Aztekowie :-)
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Krzychu Blues
Stały bywalec
Posty: 101
Rejestracja: środa 20 sierpnia 2008, 16:58
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Krzychu Blues »

Bas: Co do aktualizacji w terenie z CacheWolfe... byloby milo
shchenka: Może namówić autora, żeby włączył też OC PL ?
Zapytałem więc grzecznie, odpowiedzieli jeszcze milej:
I actually only wanted for this request
Mam wrażenie, że moglibyśmy się podłączyć : http://www.geoclub.de/viewtopic.php?f=4 ... &sk=t&sd=a

Tak więc prośba do fachowców z OCPL o dalsze kroki! Może mamy szansę na aktualizację on-line na PDA naszego OCPL ?

Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado, FS Loox N560 <> "soko" na Garniaku
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1294][img]http://geokrety.org/statpics/1294.png[/img][/url] [url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=5446][img]http://www.opencaching.pl/statpics/5446.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
RobertM
Stały bywalec
Posty: 104
Rejestracja: wtorek 02 czerwca 2009, 16:57
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: Cachewolf - program nie tylko dla odwiedzających Niemcy

Post autor: RobertM »

Wczoraj zainstalowałem na PDA CacheWolfa, program działa bardzo dobrze. Niestety nie potrafię wgrać danych CacheWolfa z PC do PDA. Pobieram na PC dane, są dobrze widoczne w CW na PC. Kopiuje te dane na karte SD, ustawiam w CacheWolfie katalog z tymi danymi i niestety nic. Czy jest jakiś na to sposób, czy może coś źle wpisuję?
Obrazek

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Re: Cachewolf - program nie tylko dla odwiedzających Niemcy

Post autor: nemrodek »

a co dokładnie kopiujesz?
w cachewolf na PDA musisz wskazać folder (nazwijmy go baza), w którym znajdują się foldery o nazwach takich jak poszczególne profile i dopiero w tych folderach są poszczególne pliki (xml, jpg)

Ja robię tak, że bazę mam tylko na karcie i jak używam cachewolfa na PC to wkładam kartę do czytnika i wskazuję ją jako bazę danych. W ten sposób używam tylko jednej bazy danych i odpada kopiowanie.
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
RobertM
Stały bywalec
Posty: 104
Rejestracja: wtorek 02 czerwca 2009, 16:57
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: Cachewolf - program nie tylko dla odwiedzających Niemcy

Post autor: RobertM »

Już wszystko działa, problem rozwiązał Waldek we wcześniejszym poście, który nie wiem czemu jest nie widoczny (został skasowany po chwili przez autora?) Podziękowanie czeka.


Problem był bardzo prosty, wersje programu na PC i na PDA nie były te same. Na PDA miałem zainstalowana wcześniejsza wersję CacheWolfa. Zainstalowanie tych samych wersji programu rozwiązało mój problem.
Obrazek

omen1975
Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: wtorek 16 lutego 2010, 20:11
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Cachewolf problem ze ściaganiem skrzynek z GC.COM

Post autor: omen1975 »

Nie zakładam nowego tematu bo mój problem dotyczy wspomnianego tu Cachewolfa. Chodzi mi o ściągnanie danych skrzynek lub ich aktualizacje z GC.COM. Non stop wywala mi ten sam błąd bez względu na ustawienia programu oraz wybór języka EN na GC.COM. Ściąganie danych z OC.PL działa BEZPROBLEMOWO.

Obrazek

1. Sprawdziłem swój UserID na GC.COM i wpisałem go do preferencji Cachewolfa.
2. Zmieniłem opcje języka programu oraz język na GC na "EN"
3. Próbowałem różnych przeglądarek bo czytałem na innych forach że sposób obsługi cookies może mieć znaczenie.
4. Nie działa zarówno ściąganie nowych skrzynek jak i aktualizacja tych które wcześniej ściągnąłem z GC ręcznie w postaci pliku LOC - błąd wciąż ten sam.

Czy ktoś z Was miał/ma podobny problem i wie jak temu zaradzić ????
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Stryker
Forumator
Posty: 1052
Rejestracja: piątek 23 lipca 2010, 15:32
Podziękował;: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Re: Cachewolf - program nie tylko dla odwiedzających Niemcy

Post autor: Stryker »

po zmianie layoutu i innych cudów na GC połowa programów wymagała "poprawek" - spróbuj zaktualizować soft do najnowszej wersji, może już obsługuje "nowe" gc
Obrazek

omen1975
Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: wtorek 16 lutego 2010, 20:11
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: Cachewolf - program nie tylko dla odwiedzających Niemcy

Post autor: omen1975 »

Miałem wersje 1.3.3000 , zaktualizowałem do 1.3.3001 ale niestety nic się nie zmieniło - błąd ten sam.

p.s. a czym się różni "memberID" od "UserID" ? Może popełniam jakiś dziecinny błąd po prostu. Jako memberID wpisuję numer ze swojego profilu na GC.COM (drugie pole- bezpośrednio pod nazwą uźytkownika). Czym jest w takim razie UserID ????? Próbuję tam wpisać ten sam numer albo swój login i wciąż wywala ten sam error !!!!
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Maliniak
Forumator
Posty: 664
Rejestracja: sobota 27 grudnia 2008, 02:22
Podziękował;: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Re: Cachewolf - program nie tylko dla odwiedzających Niemcy

Post autor: Maliniak »

część,
też korzystam z CW i też mam ten sam błąd - na forum GC się oto pytałem i taką dostałem odpowiedź od Spidera
SpiderPL pisze: Musisz poczekać na aktualizację CW. Teraz na Geocaching.com jest logowanie przez https a wcześniej było http.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
...Mówię Tobie: "Wiarę miej!
W drodze swojej nie ustawaj!
Żebyś doszedł dokąd chcesz!
Niech marzenia staną się Twoją nocą, Twoim dniem!
Głosem serca w życiu kieruj się!"...

ODPOWIEDZ