GSAK

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Wigem
Nowy na forum
Posty: 20
Rejestracja: wtorek 01 września 2009, 17:33
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: GSAK

Post autor: Wigem »

Witam
Po dłuższym czasie postanowiłem nieco zaktualizować bazę skrzynek w moim NUVI 200. Zassałem GPXa i przy pierwszej próbie wczytania do GSAK wywala komunikat: "Invalid argument to data encode" ?? Spotkał się ktoś z takim problemem ? O co może chodzić ? Wydaje mi się że robię dokładnie tak jak wcześniej i nie było takich problemów.
EDIT
Ok, problem rozwiązany pobrałem GPX GC i udało się wczytać plik. Wcześniej pobierałem GPX.

Awatar użytkownika
Pawel brasia
Forumator
Posty: 1784
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Podziękował;: 241 razy
Otrzymał podziękowań: 293 razy

Re: GSAK

Post autor: Pawel brasia »

GSAK-a nie używam, zasysam bazę ze strony filipsa (najczęściej przez rsync):
http://oc.achjoj.info/index-n.php#baza
Następnie Poiloaderem zapisuje plik poi. Nigdy nie miałem problemu :)
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
tlewand
Bywalec
Posty: 33
Rejestracja: czwartek 13 sierpnia 2009, 01:57
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: GSAK

Post autor: tlewand »

Wigem pisze:Zassałem GPXa i przy pierwszej próbie wczytania do GSAK wywala komunikat: "Invalid argument to data encode" ?? Spotkał się ktoś z takim problemem ?
Ja się właśnie spotkałem. W okolicach weekendu SmartGPX odmówił mi współpracy ze świeżo pobranymi plikami gpx. Wcześniejsze były ok. Czy coś zmieniło się w formacie plików gpx na OCPL?
PS. istotnie gpx gc działają bez problemu.
ObrazekObrazek

Wigem
Nowy na forum
Posty: 20
Rejestracja: wtorek 01 września 2009, 17:33
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: GSAK

Post autor: Wigem »

Plik GPX GC trochę więcej waży od GPX (dla około 6000 skrzynek ponad 91 MB). Jedyna pozytywna różnica po wczytaniu do NUVI to brak krzaków w miejscu polskich liter i znaków specjalnych. Opisy skrzynek są bardziej przejrzyste i czytelne. Trzeba się będzie przestawić na GPX GC.

Awatar użytkownika
łowca
Forumator
Posty: 1141
Rejestracja: środa 30 grudnia 2009, 10:15
Podziękował;: 122 razy
Otrzymał podziękowań: 143 razy

Re: GSAK

Post autor: łowca »

A do którego NUVI to wczytujesz?
Obrazek Obrazek
Jeśli hobby koliduje ci z pracą - zmień pracę.

Wigem
Nowy na forum
Posty: 20
Rejestracja: wtorek 01 września 2009, 17:33
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: GSAK

Post autor: Wigem »

do NUVI 200

Awatar użytkownika
łowca
Forumator
Posty: 1141
Rejestracja: środa 30 grudnia 2009, 10:15
Podziękował;: 122 razy
Otrzymał podziękowań: 143 razy

Re: GSAK

Post autor: łowca »

Hmmm

ja w NUVI 1200 (brak wsparcia geocachingowego) dostawałem z GPXa tylko OCnumer i nazwę skrzynki. Problem rozwiązałem konwertując GPXa na własną rękę napisanym przez siebie skryptem. A, i odrzucam z pełną świadomością waypointy pośrednie ...
Obrazek Obrazek
Jeśli hobby koliduje ci z pracą - zmień pracę.

Wigem
Nowy na forum
Posty: 20
Rejestracja: wtorek 01 września 2009, 17:33
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: GSAK

Post autor: Wigem »

Opisywałem już na forum jak to zrobić. Dokładna instrukcja w tym wątku:
http://forum.opencaching.pl/viewtopic.p ... 896#p66896
Spróbuj tak jak tam napisane (jedyna róznica pobrać GPX GC zamiast GPX). W moim NUVI 200 zmieściłem 6500 skrzynek z pełnym opisem, wpisami do logów itd. Jedyne czego niestety brakuje to zdjęcia. Zaletą tego jest możliwość sprawdzenia co to za kesz akurat w pobliżu, przeczytać opis bez wyciągania dodatkowych urządzeń podczas jazdy.
Mimo tego iż jest to inny model NUVI macro do GSAK obsługuje chyba wszystkie z tej serii.

Krzychu Blues
Stały bywalec
Posty: 101
Rejestracja: środa 20 sierpnia 2008, 16:58
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: GSAK

Post autor: Krzychu Blues »

Wigem pisze: Jedyne czego niestety brakuje to zdjęcia.
Skoro używasz GSAK'a, to warto rozważyć wgrywanie keszy ze zdjęciami (spoilerami) do telefonu.
Efekt w telefonie widzisz tutaj:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=103192#p103192

A wątek na ten temat tutaj: http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?f=6&t=3061
Wg mnie o niebo prostsze od bazy Filipsa. No i nie zawala telefonu mnóstwem plików.
Krzysztof
Za ten post autor Krzychu Blues otrzymał podziękowanie:
Wigem
60CSx, Colorado, FS Loox N560 <> "soko" na Garniaku
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1294][img]http://geokrety.org/statpics/1294.png[/img][/url] [url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=5446][img]http://www.opencaching.pl/statpics/5446.jpg[/img][/url]

Wigem
Nowy na forum
Posty: 20
Rejestracja: wtorek 01 września 2009, 17:33
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: GSAK

Post autor: Wigem »

Dzięki za podsunięcie pomysłu. W wolnej chwili spróbuję załadować do telefonu. Argument "nie zawala telefonu mnóstwem plików" mnie jak najbardziej przekonuje. Moja nokia nie najlepiej sobie radzi z bardzo obszerną bazą filipsa. W ilu plikach się to zamyka ?
Mimo tego z wgrywania skrzynek do NUVI nie zrezygnuję bo mam je zawsze pod ręką w samochodzie :).
Dzięki
Robert

MardoQ
Wyjadacz
Posty: 276
Rejestracja: niedziela 26 lipca 2009, 15:25
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy
Kontakt:

Re: GSAK

Post autor: MardoQ »

Wigem pisze:Argument "nie zawala telefonu mnóstwem plików" mnie jak najbardziej przekonuje. Moja nokia nie najlepiej sobie radzi z bardzo obszerną bazą filipsa. W ilu plikach się to zamyka ?
W mojej Nokie e52 dodatkowo daje atrybut Ukryte i Systemowe dla obrazków to wtedy nie indeksuja mi się w galerii
Obrazek
Michał vel. MardoQ | Krytykuję krytykowanie innych
Jeżeli ktoś pomógł Ci w Twoim temacie - kliknij Obrazek To nic nie kosztuje

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Podziękował;: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: GSAK

Post autor: Rob »

Czy macie rowniez problem ze zlym wyswietleniem ikony "znaleziona" w logach? Zamiast znaleziona GSAK wyswietla mi ikone komentarza.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Podziękował;: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: GSAK

Post autor: Rob »

Problem rozwiazany: trzeba importowac GPX GC zamianst GPX
ObrazekObrazek

Wigem
Nowy na forum
Posty: 20
Rejestracja: wtorek 01 września 2009, 17:33
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: GSAK

Post autor: Wigem »

Czyli jakieś zmiany w formacie pliku GPX nastąpiły. Do MAP SOURCE też ostatnio nie udało mi się zaimportować pliku GPX. GPX GC natomiast bez problemu.

ODPOWIEDZ