Wolne wysyłanie bazy na telefon

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Dafiorxd
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: wtorek 17 maja 2011, 23:30
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Dafiorxd »

A więc mam taki problem że baza strasznie długo się wysyła.
Prędkość wysyłania bazy to max 70 kb/s a inne pliki wysyłają sie prędkością 5 mb/s.
Czy to jest normalne?

Awatar użytkownika
Michu4000
Stały bywalec
Posty: 126
Rejestracja: środa 04 sierpnia 2010, 11:54
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Michu4000 »

Tak, ponieważ baza to zbiór dużej ilości małych plików.
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1985
Rejestracja: niedziela 19 lipca 2009, 22:26
Podziękował;: 314 razy
Otrzymał podziękowań: 215 razy

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: r00t7 »

nie polecam bazy na telefon, wolno działa.

Co to za telefon ?
Obrazek Obrazek Obrazek

Dafiorxd
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: wtorek 17 maja 2011, 23:30
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Dafiorxd »

Xperia X8

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1619
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Lza »

Dafiorxd pisze:A więc mam taki problem że baza strasznie długo się wysyła.
Prędkość wysyłania bazy to max 70 kb/s a inne pliki wysyłają sie prędkością 5 mb/s.
Czy to jest normalne?
Tak to normalne.

Swoją drogą przydały by się "wojewódzkie" bazy filipsa, żeby nie trzeba było przetwarzać i gromadzić tysięcy niepotrzebnych plików.

Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1985
Rejestracja: niedziela 19 lipca 2009, 22:26
Podziękował;: 314 razy
Otrzymał podziękowań: 215 razy

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: r00t7 »

jest na andku, więc polecam geobeagle, columbus itp. poczytaj o programach do GEO na andka
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
Kontakt:

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: filips »

r00t7 pisze:nie polecam bazy na telefon, wolno działa.
To nieuprawnione uogólnienie. Zależy to od telefonu (czy np ma nawyk indeksowania wszystkich multimediów). Jeżeli tak, to rzeczywiście telefon zamula. Jeśli nie, to jest OK. Ale i na to pierwsze da się zaradzić...

Awatar użytkownika
Bombadil
Bywalec
Posty: 49
Rejestracja: niedziela 05 grudnia 2010, 14:25
Podziękował;: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Bombadil »

Na e51 śmiga aż miło :) jak coś chce indeksować to grzecznie się pyta :)
Obrazek Obrazek Obrazek

Dafiorxd
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: wtorek 17 maja 2011, 23:30
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Dafiorxd »

To raczej nie telefon bo na pena przesyłałem i też zamula.
Ale jeżeli to normalne to ok.A i mam jeszcze jedno pytanie jak pobierać
skrzynki ze strony razem z obrazkami bo jak ściągam plik GPX GC to nie ma obrazków
offline na telefonie.Korzystam z programu Locus.

Awatar użytkownika
Żywcu
Forumator
Posty: 2509
Rejestracja: środa 26 marca 2008, 08:38
Podziękował;: 175 razy
Otrzymał podziękowań: 191 razy
Kontakt:

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Żywcu »

To chyba LOC, a nie GPX GC powinieneś zasysać :mrgreen:

u810
Wyjadacz
Posty: 465
Rejestracja: wtorek 28 września 2010, 18:11
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: u810 »

Lza pisze: Swoją drogą przydały by się "wojewódzkie" bazy filipsa, żeby nie trzeba było przetwarzać i gromadzić tysięcy niepotrzebnych plików.
Lza pisze: A i mam jeszcze jedno pytanie jak pobierać skrzynki ze strony razem z obrazkami bo jak ściągam plik GPX GC to nie ma obrazków
Można zrobić sobie własną małą Bazę Filipsa. Tworzymy sobie plik gpx według uznania, z mapy lub z wyszukiwania, nazywamy go moja_baza.gpx

Następnie niezawodny gpsbabel

Kod: Zaznacz cały

gpsbabel -i gpx -f moja_baza.gpx -o html -F moja_baza.html
Otwieramy html-a w przeglądarce i zapisujemy tą stronę jeszcze raz jako "Strona WWW. kompletna" ( tak jest w Firefox) ale w innym katalogu.

Obrazki nie będą pomniejszone.

Dla całego województwa trochę to potrwa a na windows pewnie przeglądarka się zawiesi. Ja testowałem na max 300 keszach.


Z odkodowanymi hintami

Kod: Zaznacz cały

gpsbabel -i gpx -f moja_baza.gpx -o html,encrypt -F moja_baza.html
i jeszcze z logami:

Kod: Zaznacz cały

gpsbabel -i gpx -f moja_baza.gpx -o html,encrypt,logs -F moja_baza.html

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1971
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55
Podziękował;: 120 razy
Otrzymał podziękowań: 403 razy

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: krystiant »

u810 pisze:Następnie niezawodny gpsbabel
Nie myślałeś nigdy o tym żeby zrobić jakiś howto do gpsbabel w dziale software?
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Podziękował;: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Rob »

Dafiorxd pisze:A i mam jeszcze jedno pytanie jak pobierać
skrzynki ze strony razem z obrazkami bo jak ściągam plik GPX GC to nie ma obrazków
offline na telefonie.Korzystam z programu Locus.
Obrazki offline z bazy filipsa otwierane bezpośrednio w Locusie: http://forum.opencaching.pl/viewtopic.p ... 2&start=15
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Podziękował;: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Rob »

Lza pisze:
Dafiorxd pisze:A więc mam taki problem że baza strasznie długo się wysyła.
Prędkość wysyłania bazy to max 70 kb/s a inne pliki wysyłają sie prędkością 5 mb/s.
Czy to jest normalne?
Tak to normalne.

Swoją drogą przydały by się "wojewódzkie" bazy filipsa, żeby nie trzeba było przetwarzać i gromadzić tysięcy niepotrzebnych plików.
Skrypt zmniejszający bazę: http://forum.opencaching.pl/viewtopic.p ... it=+skrypt
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Michu4000
Stały bywalec
Posty: 126
Rejestracja: środa 04 sierpnia 2010, 11:54
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Michu4000 »

Przy okazji, może komuś się przyda:
Aby w androidzie wyłączyć indeksowanie wystarczy nazwę folderu poprzedzić kropką (np. ".baza_filipsa") lub umieścić w folderze plik ".nomedia" (jak zrobić taki plik: http://www.youtube.com/watch?v=LfR_Lq2tZdg).
Obrazek Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ