Baza Filipsa na nawigacjach pracujacych pod Windows CE

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Baza Filipsa na nawigacjach pracujacych pod Windows CE

Post autor: marwaldor » wtorek 23 grudnia 2008, 14:31

Wlasnie zakupilem w markecie smieszna navi Larka. Odblokowalem winde w 15 minut. Odpalilem Navitela w 5 minut. Zainstalowalem i uruchomilem Garmin XT w 20 minut (oczywiscie ze do testow). Starego palmtopa schowalem do szafy w 5 minut. A to wszystko za 175 zł...

Ale jest jedno ALE:
Windows CE nie ma przegladarki internetowej, czyli moja ulubiona baza Filipsa nie robi. Dostalem wytrzeszczu oczu w poszukiwaniu takiej (pod Win CE) przegladarki i nichuchu - nie znalazlem.

Czy moze ma ktos pomysl, na rozwiazanie problemu? A moze zamiast przegladarki jakas aplikacja stworzona do tego typu rzeczy (przegladania bazy)?

Help :)

Pzdrw

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » wtorek 23 grudnia 2008, 15:13

Jesli sie na tym "cudzie" da zainstalowac Opere - to polecam
Obrazek . Obrazek

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: zyr » wtorek 23 grudnia 2008, 15:34

http://www.tucows.com/preview/32214 - 30 sekund z googlem.
Działa nawet na Windzie embadded

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » wtorek 23 grudnia 2008, 22:44

Zyr widzialem to - ale na moim cudzie cos nie funguje :)
Podczas instalacji wyburacza sie komunikatem: cannot load PPCLOAD.DDL. Poczatek nazwy pliku PPC byc moze sugeruje PocketPC czyli Windows Mobile, a na moim cudownym Larku jest WindowsCE...
Jesli masz pomysl co z tym uczynic to podpowiedz...

Niby znalazlem inna przegladarke - troche toporna - dlatego temat dalej aktualny.

Musze sie pochwalic:
Ten chinski wyrob ma taka czulosc, ze na werslace w pokoju w odleglosci ok 3m od okien balkonowych potrafi zlapac synchronizacje gps:):)

Moje PPC Mio ze SIRF 3 nawet nie pierdnelo na samym balkonie... (fakt ze zadaszonym)

Pzdrw

tboniasty

Post autor: tboniasty » środa 24 grudnia 2008, 07:15

Na larku jest b. okrojony windows. Powinienes sprobowac dokopiowac brakujace biblioteki do folderu z programem. Jest tez taki tool co sie zwie Dependency Walker, ktory wykaze jakich bibliotek brak :)

Ktorego modelu Larka uzywasz? Na 35.0 swietnie OziExplorer dziala :)

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » środa 24 grudnia 2008, 09:20

Tak zakupilem Larka 35.0 - ,odblokowalem winde' tzn teraz wyglada i zachowuje sie jak PCet z Windows 98 (ale swietna zabawka) tylko, ze na 3,5'' LCD - czyli wgralem mu jakies (potrzebne) biblioteki (bo na tym odblokowanie polegalo). Byc moze, ze nie wszystkie, wiec sprawdze Dependency Walkerem i dam cynka co wyszlo :)

Mi swietnie dziala z Navitelem (nic wiecej mi nie trzeba ani do nawigacji ani do Gc) ale z przyjemnoscia obadam cototo OziExplorer

Wesolych Swiat

Renia Team
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: niedziela 20 lipca 2008, 20:29
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Renia Team » sobota 18 kwietnia 2009, 11:28

My kupiliśmy Larka 35.5C a nie 35.6, ponieważ ta druga wersja nie ma już ładowania przez port USB, tak jak wcześniejsze modele. Bardzo prosimy o informację jak uruchomić na nim Bazę Filipsa.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=1504][img]http://www.opencaching.pl/statpics/1504.jpg[/img][/url][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=9852cf41-b11a-4f68-91e2-734f1eace277][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Let's+go+geocaching&uid=9852cf41-b11a-4f68-91e2-734f1eace277&bg=1"%20border="0"%20title="Profile%20for%20Renia%20Team"%20alt="Profile%20for%20Renia%20Team[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=992][img]http://geokrety.org/statpics/992.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » sobota 18 kwietnia 2009, 20:15

wszystko czym otwarłem baze filipsa na Larku jest tu:

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t= ... nt&start=0

z tego co pamiętam: trzeba pobrac pewne biblioteki .dll oraz samego Netfronta 3.3 - wszystko tam pisze - jest to nawet prosto i przejrzyście wytłumaczone - w razie wiekszych problemów piszcie - postaram się pomóc

P.S. nie jest potrzebna dodatkowa klawiatura (którą tam zalecają) bo Lark ma swoją klawiaturę - odpala się ją przyciskiem koło przycisku wł/wył....

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » niedziela 19 kwietnia 2009, 13:43

...no to powiem co wiem....
Zakupiłem dla rodzinki i znajomych 3szt. Larka 35.5 (wg. sprzedawcy, moim zdaniem to 35.6)
Walczyłem długo, bo oczywiście uparłem się żeby z Larka zrobić full sprzecik do cachingu. Jakoś na tym forum nikt mi nie mógł pomóc, wciąż ów netfront nie chciał mi się uruchomić.Tej nocy udało mi się, po walce z bibliotekami. Zrobiło się z tego fajne urządzonko, dograłem m.in. OziExplorera, jeszcze tylko ożenić Oziego z baza filipsa i będzie super. Jak dogram szczegóły to napiszę co i jak. Sprawdzę wszystko tylko na 3cim, jeszcze nie modowanym LArku bo w tym jest już bałagan w plikach :D
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » niedziela 19 kwietnia 2009, 16:14

wszystko w temacie przegladarki, ktora robi na Larku z bazą filipsa, jest na forum, ktorego link podałem 2 posty wyzej...

bardzo chwale Larka, choć teraz kupilem w promocji F-S N100 (tez w Carrefourze)- to dopiero turystyczny sprzet - 2,8 cala - uchwyt na smycz - robi na bateriach z wlaczonym gps 9h...

Lark stał sie navi samochodowa :D (oczywiscie też z bazą filipsa)

W razie kłopotów służe pomocą w temacie Larka - choć nie jestem alfą i omegą to coś w jego temacie załapałem (po kilku nieprzespanych nocach doszłem do pewnej wiedzy) :D

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » niedziela 19 kwietnia 2009, 19:01

marwaldor pisze: W razie kłopotów służe pomocą w temacie Larka - choć nie jestem alfą i omegą to coś w jego temacie załapałem (po kilku nieprzespanych nocach doszłem do pewnej wiedzy) :D
...też jestem na tym etapie-ślęczę godzinami....
Spróbuję zapytać-jak poradziłeś sobie z koniecznością wpisywania hasła do Netfronta po restarcie? Próbowałeś może używac jakiejś innej przeglądarki? Zmieniłes menu oryginalne?Na jakie?Szukam czegoś prostego i funkcjonalnego, póki co chyba skrypty Windows7 będą najlepsze...?
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » niedziela 19 kwietnia 2009, 19:34

po wpisaniu hasla, a przed restartem uzylem saverega z pulpitu Larka...
inaczej po restarcie startuje z czystym rejestrem bez jakiejkolwiek info o NetFoncie...i znowu pyta o haslo...

pytanie - czy w/w savereg ci teraz dziala??

jesli nie to podaj wersje larka : 35.ile ?

pzdrw

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » niedziela 19 kwietnia 2009, 20:19

lark 35.5
Używałem savereg, właśnie trenuję, mam inny problem, poprzednio jeszcze mi się netfront uruchamiał, teraz jakies błędy wywala.Skrypty startujesz z win.exe czy start.exe, bo to chyba róznica jest...?
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » niedziela 19 kwietnia 2009, 20:38

oczywiscie. ze jest
mi saverega udalo sie odpalic dopiero po paru zabiegach i experymentach
aby nie zapomniec jak to zrobic zrobilem sobie notatke.txt, ktora ci teraz wkleje...

!!!!!!!!!!!! Windows uruchamiany WIN.EXE!!!!!!!!!!!

Z poziomu windowsa: programs->lark-> do wyboru 2 funkcje:

light plus - resetuje rejestr (charakterystyczne: po restarcie lark czarny i english) i uniemozliwia wpisywanie zmian SAVEREGiem

light minus - umozliwia wpisywanie zmian w rejestrze poprzez SaveReg (charakterystyczne: po restarcie lark czarny ale jezyk polski)

CZYLI: aby miec wplyw na zapis rejestru nalezy wybrac LIGTMINUS nastepnie wylaczyc urzadzenie start->SUSPEND i dopiero wtedy po ustawieniu opcji instalowanego progsa uzyc SAVEREG i po ponownym odpaleniu zainstalowany progs rusza z wczesniej ustawionymi opcjami...

koniec cytatu - sorry za skladnie - to jest sama tresc, bez formy... a co ma wspolnego regulacja jasnosci z mozliwoscia zachowania zmian w rejesrze to pytaj specow co pisali te skrypty...ja jestem za słaby w przyslowiowych uszach
Ostatnio zmieniony niedziela 19 kwietnia 2009, 21:02 przez marwaldor, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » niedziela 19 kwietnia 2009, 21:00

Dzięki bardzo, zaraz przetrenuję ;-)
Właśnie po raz kolejny restartuję Larka...miałem problem z netfrontem, niby zainstalowany, a przy uruchamianiu jakiś błąd pokazywał, co ciekawe pomogło przesunięcie suwaka memory w prawo w systemie...idę walczyć ;-)
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

ODPOWIEDZ