Baza z podziałem na regiony

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Nie wiem jak jest w SE. Nokia ma w kazdym folderze z obrazkami ukryty folder z plikami miniatur obrazkow - trzeba je skasowac.

Moze tak jest w SE?

Awatar użytkownika
JohnDoe
Wyjadacz
Posty: 279
Rejestracja: środa 11 marca 2009, 13:28
Podziękował;: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: JohnDoe »

O Nokii i ukrytym folderze z miniaturami już gdzieś kiedyś czytałem, w SE niestety tak nie jest.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

No, to nie wiem :(
Mozna sprobowac sortowania obrazkow - moze wtedy wyrzuci "puste" wpisy, ale to tylko gdybanie...

szym86
Wyjadacz
Posty: 239
Rejestracja: sobota 22 marca 2008, 21:51
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: szym86 »

Nie wiem czy już zadecydowaliście czy nie , ja zwykle podrzucam pomysły już po wszystkim , ale na moje rozumowanie te regiony mogłyby się nakładać żeby np Warszawiacy ( o ile w-wa leży na środku )nie musieli pobierać całej Polski . Mieliby swój region niezależnie od zasięgu pozostałych
[img]http://www.opencaching.pl/statpics/429.jpg[/img][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=&uid=e4ea139e-657d-4575-9a3a-cbe6b851f88a&bg=1[/img][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=127][img]http://geokrety.org/statpics/127.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
Kontakt:

Post autor: filips »

Takie są plany.

Jest jeszcze jeden pomysł - pobieranie skrzynek w promieniu n km od współrzędnych lat,lon. Tylko czasu brak na realizację... :(

szym86
Wyjadacz
Posty: 239
Rejestracja: sobota 22 marca 2008, 21:51
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: szym86 »

To by było dobre .
Trudno , ja programistą nie jestem , ja Wam nie pomogę . Jedynie wspieram duchowo i podsuwam pomysły do rozważenia ( w imię dobrze działającego systemu)
[img]http://www.opencaching.pl/statpics/429.jpg[/img][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=&uid=e4ea139e-657d-4575-9a3a-cbe6b851f88a&bg=1[/img][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=127][img]http://geokrety.org/statpics/127.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Post autor: marwaldor »

z okazji zblizającego się Nowego Roku życzę Filipsowi wszystkiego co najlepsze oraz duuużo wolnego czasu :wink:

(choć z autopsji wiem, że wolny czas mieć będziemy jak dzieci osiągną pełnoletność i wyprowadzą się z domu :D )

pozdrawiam

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
Kontakt:

Post autor: filips »

... czego sobie i Państwu życzę :)

Awatar użytkownika
Liszewski.36
Wyjadacz
Posty: 212
Rejestracja: poniedziałek 20 lipca 2009, 23:19
Podziękował;: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Liszewski.36 »

Mam takie pytanie. Bo ściągnieciu Bazy na komputer rozumiem, że mogę sam sobie wybrac co chce wrzucić na telefon? czyli jesli chce "Regiony" to wrzucam regiony, a jesli nie chce "okolic" to nie musze ich tam wrzucać. Chodzi mi o to, ze baza działa niezaleznie czy sa tam wszytskie foledry czy tylko np. "okolice"?
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Kontakt:

Post autor: picek »

Niestety, nie, w "Regionach" są tylko i wyłącznie linki do plików w folderach op\0 i op\1. Niestety na razie nie można sobie wybrać tylko części.

Teoretycznie możesz skopiować tylko "Regiony", ale to nie przynosi w ogóle oszczędności miejsca. "Rejony" zajmują jakieś 320KB
Tytuły i Userzy po 1MB.
W porównaniu do całej bazy to ledwo procencik...

Żeby wybrać tylko swoją okolicę musiałbyś zrobić tak:
Sprawdzić KAŻDĄ skrzynkę jak się nazywa (waypointy) i zostawić w folderze baza\OP\ TYLKO te skrzynki, które są w Twojej okolicy.
Ale to dużo roboty. I nie wiem, czy warto. Poza tym, gdybyś tak zrobił, nie możesz uruchamiać RSYNC-a bezpośrednio z karty pamięci (zassałoby skasowane przez Ciebie skrzynki).
Sposobem byłoby też wybranie skrzynek i obrazków do nich z folderów op/1/ i op/0/, synchronizować wszystko na dysku a przenosić na kartę pamięci tylko nowości z /op/2/, ale tym samym wyklucza się zmiany w skrzynkach OP0xxx i OP1xxx - nie ma nowszych logów i nie ma zmian w opisach/nowych obrazków.
Jak dla mnie ilość pracy nieadekwatna do potrzeb. Wolałbym korzystać z bazy Filipsa online...

Ale baza bez folderów /tyt/ /usr/ /rejony/ /okolice/ oczywiście będzie działać
Za ten post autor picek otrzymał podziękowanie:
Liszewski.36
Osiedle w mieście Łańcut - Łańcut - osiedle Sikorskiego

Awatar użytkownika
Liszewski.36
Wyjadacz
Posty: 212
Rejestracja: poniedziałek 20 lipca 2009, 23:19
Podziękował;: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Liszewski.36 »

Dzięki picek za włączenie się do dyskusji! Stawiam soczka! Dalej:

Sczerze mowiac miałem nadzieje ze wgram na telefon, pojde w teren bez wiekszego przygotowania zgarne pare keszy i git a tu ci taki majonez...
Całą baze wgrywałem ok 3h na komórke... byłem zadowolony ze jest podział na userów i nazwy bo to wielki + w szukaniu, a tu sie okazuje, ze po nacisnieciu przykladowego kesza nie przekierowywuje mnie wcale czyli mozna powiedziec ze mam fajny spis samych nazw keszy. Potem wchodze w te foldery "1,2..." i wszystkie kesze widze w kupie nieogarrniete. klikam na jednego a potem na drugiego które maja nazwy typu "01.html" i sa one rozsiane po polsce. Więc zanim bym znalazł jakiegoś to przejrzenie paru tysiecy keszy by zajelo. Teraz usunolem cala baze bo jednak jej zawartosc zaczela mi lagować komórke. trwało to też ok.3h. I teraz poprostu myslalem, ze wbije sobie sam folde userzy i nazwy, ale racja co z tego skoro bedzie to jedynie sam link, a kesze bedą na moim kompie pod nazwami "01.html" więc na nic mi się to nieprzyda :(

Może być coś poradził? Denerwuje mnie szukanie keszy sposobem "Druknij, znajdz, druknij, znajdz..." i szukam uproszczeń tego typu jak baza itp. Wiem ze, jednym z lepszych rozwiazan bylo by porostu kupienie GPS, wbiciu sobie na niego wspolrzednych keszy w okolicy i szukaniu, ale to potem. Co poradzisz? Posiadam nokie 5530.

r00t7 pomógł mi troche w sprawie i doradził parę programów. Resztę napiszę na pw, aby nie offtopować zbytnio :)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1963
Rejestracja: niedziela 19 lipca 2009, 22:26
Podziękował;: 275 razy
Otrzymał podziękowań: 200 razy

Post autor: r00t7 »

zawsze możesz wyszukiuwać po OP :) wpisujesz i już masz kesza - wystarczy tylko w domu czy też z programów o których Ci pisałem wynotować OP i już
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Kontakt:

Post autor: picek »

Liszewski.36 pisze:Dzięki picek za włączenie się do dyskusji! Stawiam soczka! Dalej:

Sczerze mowiac miałem nadzieje ze wgram na telefon, pojde w teren bez wiekszego przygotowania zgarne pare keszy i git a tu ci taki majonez...
Całą baze wgrywałem ok 3h na komórke... byłem zadowolony ze jest podział na userów i nazwy bo to wielki + w szukaniu, a tu sie okazuje, ze po nacisnieciu przykladowego kesza nie przekierowywuje mnie wcale czyli mozna powiedziec ze mam fajny spis samych nazw keszy. Potem wchodze w te foldery "1,2..." i wszystkie kesze widze w kupie nieogarrniete. klikam na jednego a potem na drugiego które maja nazwy typu "01.html" i sa one rozsiane po polsce. Więc zanim bym znalazł jakiegoś to przejrzenie paru tysiecy keszy by zajelo. Teraz usunolem cala baze bo jednak jej zawartosc zaczela mi lagować komórke. trwało to też ok.3h. I teraz poprostu myslalem, ze wbije sobie sam folde userzy i nazwy, ale racja co z tego skoro bedzie to jedynie sam link, a kesze bedą na moim kompie pod nazwami "01.html" więc na nic mi się to nieprzyda :(

Może być coś poradził? Denerwuje mnie szukanie keszy sposobem "Druknij, znajdz, druknij, znajdz..." i szukam uproszczeń tego typu jak baza itp. Wiem ze, jednym z lepszych rozwiazan bylo by porostu kupienie GPS, wbiciu sobie na niego wspolrzednych keszy w okolicy i szukaniu, ale to potem. Co poradzisz? Posiadam nokie 5530.

r00t7 pomógł mi troche w sprawie i doradził parę programów. Resztę napiszę na pw, aby nie offtopować zbytnio :)
Ja napiszę trochę tu jako poradnik ogólny.
Otóż zauważ, że w każdym folderze nazwy kolejnych podfolderów i plików html są w postaci szesnastkowej, hexadecymalnej. I to jest bardzo logiczne, bo tak są opisane waypointy.
Przykładowo, szukasz waypointu OP034C, znajdziesz go:
Baza\op\0\3\4C.html
Szukasz OP21C2
Baza\op\2\1\C2.html
Szukasz OP11C2
Baza\op\1\1\C2.html
Widzisz logikę?
Niektóre KOMPUTERY (a co dopiero komórki) mają problem, gdy w folderze jest ponad 1000 plików. Dzięki temu Filips się tego problemu pozbył.Dzięki temu możesz wybrać tylko te, które Cię interesując, całkowicie odrzucając skrzynkę np OP2068 bo to za daleko od Twojego domu.
OK. Wiesz już, gdzie są konkretne skrzynki i ich opis. Teraz obrazki. W folderze gdzie są pliki 01.html jest jeszcze folder "o". W tym folderze są obrazki. Tu już sprawa prostsza. Nazwa każdego obrazka zaczyna się numerem waypointu. Czyli chcesz zostawić obrazki tylko dla waypointu OP034C, to ZOSTAWIASZ w folderze tylko obrazki rozpoczynające się tak:
Baza\op\0\3\o\OP034C-***.html
Szukasz OP21C2
Baza\op\2\1\o\OP21C2-***.html
Szukasz OP11C2
Baza\op\1\1\o\OP11C2-***.html
*** - dalsza część nazwy, Ciebie już nie interesuje.

Co zyskujesz?
Olbrzymie odchudzenie Bazy
Co tracisz?
W momencie jak klikniesz np w "najbliższych skrzynkach" na skrzynkę, której NIE skopiowałeś, wyskoczy błąd.
W momencie kiedy wejdziesz w wyszukiwanie po użytkownikach i klikniesz na jakąś skrzynkę danego usera, której NIE skopiowałeś, wyskoczy błąd.
Jeśli uruchomisz rsync z karty pamięci, dociągnie Ci wszystkie skrzynki i obrazki, które z mozołem kasowałeś.

Wyjście z tego ostatniego? Synchronizować BF na komputerze i kopiować na kartę tylko folder \Baza\op\2\
Wtedy tracisz nowe wpisy/zmiany opisów/nowe obrazki w skrzynkach OP1xxx i OP0xxx. Ale to jeszcze jest do przejścia ;)
Osiedle w mieście Łańcut - Łańcut - osiedle Sikorskiego

Awatar użytkownika
smok6
Stały bywalec
Posty: 128
Rejestracja: środa 28 października 2009, 20:38
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: smok6 »

picek pisze:Wtedy tracisz nowe wpisy/zmiany opisów/nowe obrazki w skrzynkach OP1xxx i OP0xxx. Ale to jeszcze jest do przejścia ;)
Można to obejść np. Total Commanderem. Po synchronizacji bazy na twardym dysku, mozna użyć funkcji porównaj albo synchronizuj katalogi (chyba tak się nazywa) i skopiowac tylko wybrane pliki, które już są na komórce.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=14296][img]http://www.opencaching.pl/statpics/14296.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=4033][img]http://geokrety.org/statpics/4033.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Kontakt:

Post autor: picek »

smok6 pisze:
picek pisze:Wtedy tracisz nowe wpisy/zmiany opisów/nowe obrazki w skrzynkach OP1xxx i OP0xxx. Ale to jeszcze jest do przejścia ;)
Można to obejść np. Total Commanderem. Po synchronizacji bazy na twardym dysku, mozna użyć funkcji porównaj albo synchronizuj katalogi (chyba tak się nazywa) i skopiowac tylko wybrane pliki, które już są na komórce.
O, też prawda, zapomniałem o porównaniu katalogów w TC :)
Osiedle w mieście Łańcut - Łańcut - osiedle Sikorskiego

ODPOWIEDZ