Baza z podziałem na regiony

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
JohnDoe
Wyjadacz
Posty: 279
Rejestracja: środa 11 marca 2009, 13:28
Podziękował;: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: JohnDoe »

I ten pomysł jest nie głupi. Miałem przez jakiś czas w telefonie (SE C902) bazę i musiałem się jej pozbyć. Telefon indeksował wszystkie zdjęcia z bazy i przez to strasznie się zamulał. Jeśli baza będzie w wersji z podziałem na regiony to i fotek będzie mniej, a poza tym nie jest mi potrzebna baza wszystkich skrzynek tylko tych w moim regionie.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Telefon nadal bedzie szybki - nadaj tylko obrazkom atrybut "ukryty" i wszystko bedzie OK. Pliki miniaturek mozna smialo skasowac.

Awatar użytkownika
JohnDoe
Wyjadacz
Posty: 279
Rejestracja: środa 11 marca 2009, 13:28
Podziękował;: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: JohnDoe »

Tylko jak to zrobić w SonyEriccsonie?
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

W telefonie to raczej sie nie da zrobic tego latwo i szybko. Trzeba to zrobic na poziomie komputera - przed wgraniem plikow do telefonu lub, juz po zgraniu, po podlaczeniu telefonu w trybie pamieci masowej, gdy widac pamiec telefonu/karty pamieci jak dysk. Najlepszy wydaje mi sie do tego Total Commander. Katalogi z plikami miniatur moga byc ukryte - zawartosc tez lepiej skasowac.

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Bas pisze:Najlepszy wydaje mi sie do tego Total Commander. Katalogi z plikami miniatur moga byc ukryte - zawartosc tez lepiej skasowac.
Albo maly batch (skrypcik) :) Bedzie w sam raz na przyszlosc
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
Kontakt:

Post autor: filips »

1) a jaki jest linuxowy odpowiednik dosowego ukrywania plików? (paczki przygotowywane są pod linuxem, może zatem można by ukryć je od razu?)

2) jeśli pliki są ukryte, to czy podlegają rsynchronizacji?

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

filips pisze:1) a jaki jest linuxowy odpowiednik dosowego ukrywania plików? (paczki przygotowywane są pod linuxem, może zatem można by ukryć je od razu?)
"kropeczka" na poczatku nazwy ?
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
lennin
Bywalec
Posty: 44
Rejestracja: czwartek 02 kwietnia 2009, 20:09
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: lennin »

bednarek.wroclaw.pl jako mirror nie działa :/ A szybki był.

Tak kropka przed nazwą pliku - katalogu spowoduje że będzie on ukryty ale w linuxie. Jak wtedy zachowa sie ten sam plik pod windowsem? Raczej bedzie widoczny. :/
Mało wiem ale się dowiem ;) | "Pokeszujemy" nocą razem? :D

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
Kontakt:

Post autor: filips »

Kropka to tylko kropka :) A że MC nie pokazuje plikow z kropką, to tylko jego zachowanie. Poza tym trzeba by całe odnośniki pozmieniać.

Szukamy innego pomysłu :)

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Zwykle ls -l tez nie pokaze (bez -a)
mozna sie pobawic chattr / lsattr czyli dodatkowymi atrybutami plikow.
Przy niektorych wlamach do Linuxa ustawiane sa wlasnie te atrybuty "odbierajace" naturalne prawa rootowi (root nie moze usunac jakiegos pliku).
bardzo dobra metoda na szybkie zabezpieczenie Linuxa przed wlamem - zabazpieczenie wten sposob pliku /etc/passwd :) sprawdzone :)
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

filips pisze:2) jeśli pliki są ukryte, to czy podlegają rsynchronizacji?
Podlegaja - pobierane sa na nowo ;)

Na serio:
kiedys mialem pochowane wszystkie obrazki w Bazie i bylo OK. Nie wiem kiedy i nie wiem, czy to byl przypadek (nie weryfikowalem tego -wymaga potwierdzenia), ale po rsync calosci (html + obrazki) znowu byly pobierane obrazki, w tym rowniez te ukryte. Od tamtej pory znowu mam je odkryte i ukrywam tylko te przesylane do telefonu/PDA.

Nie wiem. Moze to kwestia ustawien (opcji) rsync, a moze przypadkowo tak sie kiedys stalo - nie wnikalem w to.

Podzial Bazy na mniejsze czesci - proponuje wydzielic Warszawe i okolice. Jest tam co najmniej 1100 skrzynek (wszystkich skrzynek niecale 6400). Jesli przyjac podzial 4 cwiartki i centrum, to cale Mazury beda miec niezla paczke do pobrania.

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
Kontakt:

Post autor: filips »

Bardzo zatem proszę o podanie współrzędnych kwadratów jakie miała by obejmować baza. Chwilowo nie mam możliwości sensownie zaprojektować współrzędnych a poza tym będzie szybciej. Format współrzędnych dd.ddddd
wspł górnego lewego rogu, wspł dolnego prawego rogu

pozdrowienia,
F

Awatar użytkownika
leniwce.gora
Bywalec
Posty: 30
Rejestracja: niedziela 11 stycznia 2009, 15:50
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: leniwce.gora »

to jak to z telefonami marki SE? nie ma żadnego sensownego sposobu? (c702, biedniejszy brat c902 ;-) )
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=6610][img]http://www.opencaching.pl/statpics/6610.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
Kontakt:

Post autor: filips »

leniwce.gora pisze:to jak to z telefonami marki SE? nie ma żadnego sensownego sposobu? (c702, biedniejszy brat c902 ;-) )
a co jest nie tak, bo nie pamiętam? znam wiele SE i wszędzie śmiga aż miło :)

Awatar użytkownika
JohnDoe
Wyjadacz
Posty: 279
Rejestracja: środa 11 marca 2009, 13:28
Podziękował;: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: JohnDoe »

Baza w telefonie (SE C902)działa bez problemów, jedynym problemem jest zamulanie się telefonu po włożeniu karty, przeglądanie multimediów po prostu indeksowanie zdjęć. Zanim telefon zindeksuje te ok 16k obrazków to trooochę trwa.
Po pierwszych próbach ze zmianą atrybutu plików (za pomocą kompa, w TC) katalog z zawartością np zdjęć nie jest widoczny, w "Menadżerze plików" ale nadal jego zawartość jest indeksowana. Po wejściu przez menu "Multimedia" fotki nadal są widoczne.
Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ