Nowa wersja bazy

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Maliniak
Forumator
Posty: 664
Rejestracja: sobota 27 grudnia 2008, 02:22
Lokalizacja: Sopot

Post autor: Maliniak » czwartek 29 stycznia 2009, 23:42

mam takie pytanko odnośnie miejsca zajmowanego przez bazę, poniżej zrzut właściwości folderu gdzie jest baza:
Obrazek

i jest duża różnica jest miedzy rozmiarem a rozmiarem na dysku - ponad 2,5 raza. Czym jest to spowodowane oraz czy da się temu jakoś zapobiec, zoptymalizować?
ObrazekObrazekObrazekObrazek
...Mówię Tobie: "Wiarę miej!
W drodze swojej nie ustawaj!
Żebyś doszedł dokąd chcesz!
Niech marzenia staną się Twoją nocą, Twoim dniem!
Głosem serca w życiu kieruj się!"...

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » piątek 30 stycznia 2009, 00:06

"Problem" zwiazany jest z istnieniem duzej ilosci malych plikow w bazie.

Kazdy dysk (karta pamieci) sklada sie z malych komorek pamieci - klastrów. Zwykle taki klaster ma 4kB, choc ta wielkosc mozna zmienic i w ten sposob wplynac na gospodarke plikami. Jesli plik ma 4 kB to zajmuje 1 taki klaster, a jesli ma 5kB, to zajmuje 2 klastry, z czego jeden wypelnia w calosci, a drugi tylko troszke, ALE juz NIC wiecej nie mozna tam zmiescic, czyli plik 4.5kB zajmuje 8kB, a jesli 1,2kB, to zajmuje 4kB. Jesli jest mnostwo plikow, to drastycznie wzrasta ilosc takich "niepelnych" klastrow...

Awatar użytkownika
Maliniak
Forumator
Posty: 664
Rejestracja: sobota 27 grudnia 2008, 02:22
Lokalizacja: Sopot

Post autor: Maliniak » piątek 30 stycznia 2009, 00:26

dzięki Bas za wyjaśnienie
przeglądałem tą kartę i wyczytałem że klaser u niej ma 32 KB, a pamięć w telefonie 4 KB, różnica jest niesamowita...
ObrazekObrazekObrazekObrazek
...Mówię Tobie: "Wiarę miej!
W drodze swojej nie ustawaj!
Żebyś doszedł dokąd chcesz!
Niech marzenia staną się Twoją nocą, Twoim dniem!
Głosem serca w życiu kieruj się!"...

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 92 razy
Kontakt:

Post autor: filips » piątek 30 stycznia 2009, 07:50

Możesz spróbować sformatować kartę z mniejszym rozmiarem klastra - ja tak zrobiłem i jest dużo lepiej. Ponoć spada szybkość odczytu, ale niezauważalnie, na mój gust.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi filips za post:
Maliniak

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » piątek 30 stycznia 2009, 16:52

Przy duzych klastrach korzystnie wygladaja transfery duzych plikow, choc nie pamietam, zeby mnie te parametry rzucily na kolana, gdy sprawdzalem kilka lat temu. W bazie mamy bardzo duzo malych plikow, wiec jedynym wyjsciem jest wgranie czesci bazy lub... trzeba poczekac ;)

Kilka testow dla plikow roznej wielkosci (rozmiar w kB).
Wyniki testow w kolejnosci: pendrive gorszy, pendrive lepszy, twardy dysk.
(trzeba uwazac na skale)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widac z malymi plikami musi byc wolniej.

Awatar użytkownika
Maliniak
Forumator
Posty: 664
Rejestracja: sobota 27 grudnia 2008, 02:22
Lokalizacja: Sopot

Post autor: Maliniak » piątek 30 stycznia 2009, 22:43

filips pisze:Możesz spróbować sformatować kartę z mniejszym rozmiarem klastra - ja tak zrobiłem i jest dużo lepiej.
poszedłem za Twoim głosem i oto wynik:
Obrazek

dzięki wielkie za radę :)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
...Mówię Tobie: "Wiarę miej!
W drodze swojej nie ustawaj!
Żebyś doszedł dokąd chcesz!
Niech marzenia staną się Twoją nocą, Twoim dniem!
Głosem serca w życiu kieruj się!"...

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » sobota 31 stycznia 2009, 11:28

Maliniak pisze:
filips pisze:Możesz spróbować sformatować kartę z mniejszym rozmiarem klastra - ja tak zrobiłem i jest dużo lepiej.
poszedłem za Twoim głosem i oto wynik:
dzięki wielkie za radę :)
Cieszę się! A pamiętasz jakie parametry dokładnie użyłeś? A jakbyś miał chwilkę to może opisz wszystkie kroki tutaj na forum, będzie pro memoriam na przyszłość, bo temat co i rusz powraca...

Awatar użytkownika
Maliniak
Forumator
Posty: 664
Rejestracja: sobota 27 grudnia 2008, 02:22
Lokalizacja: Sopot

Post autor: Maliniak » sobota 31 stycznia 2009, 13:23

filips pisze:Cieszę się! A pamiętasz jakie parametry dokładnie użyłeś? A jakbyś miał chwilkę to może opisz wszystkie kroki tutaj na forum, będzie pro memoriam na przyszłość, bo temat co i rusz powraca...
oczywiście, niech będzie dla potomnych:
  1. podłączam kartę do kompa
  2. otwieram "Zarządzanie komputerem" (Start->Narzędzia administracyjne->Zarządzanie komputerem) (jeśli nie ma tego w Starcie to klikamy w Uruchom i wpisujemy: %SystemRoot%\system32\compmgmt.msc /s )
    albo klikam prawym przyciskiem myszy na "Mój komputer" i wybieram "Zarządzaj" by Bas
    Obrazek lub Obrazek
    albo Obrazek
  3. przechodzę do zakładki "Zarządzanie dyskami"
  4. klikam prawym przyciskiem myszy na naszą kartę i wybieram "Formatuj..."
    Obrazek
  5. otwiera się kolejne okienko, gdzie znajduję "Rozmiar jednostki alokacji", i wybieram z listy pożądaną wartość (ja wybrałem 4096 B co daje 4 KB, o których mowa w postach wyżej)
    Obrazek
  6. i klikam "OK"
Ostatnio zmieniony środa 04 lutego 2009, 22:10 przez Maliniak, łącznie zmieniany 3 razy.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
...Mówię Tobie: "Wiarę miej!
W drodze swojej nie ustawaj!
Żebyś doszedł dokąd chcesz!
Niech marzenia staną się Twoją nocą, Twoim dniem!
Głosem serca w życiu kieruj się!"...

Awatar użytkownika
trojmiasto
Administrator
Posty: 1945
Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2008, 20:45
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: trojmiasto » sobota 31 stycznia 2009, 14:11

Ładna instrukcja. Proponuję przykleić, żeby była zawsze widoczna.
Jest co prawda gorzej niż było, ale za to lepiej niż będzie.

Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Lokalizacja: Tuchola/Bydgoszcz

Post autor: loslos » środa 04 lutego 2009, 20:05

Baza odpalona na SE c-702.
hula :D

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4283
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: shchenka » środa 04 lutego 2009, 21:18

Dodam jeszcze, że formatowanie systemu pliku z mniejszym rozmiarem bloku teoretycznie odrobinę zmniejsza jego pojemność (bo trochę więcej miejsca potrzeba na "metainformacje"), więc dobrze jest dobrać rozmiar bloku do przewidywanego rozmiaru plików, tzn. nie warto zmniejszać go ponad miarę (także ze względu na wydajność, o czym wspominał Bas, ale przy niedużych systemach plików to ma mniejsze znaczenie). Ponadto system plików z mniejszymi blokami jest bardziej podatny na fragmentację, ale za to teoretycznie bardziej odporny na awarie.

W uniksowych systemach plików odpowiednikiem tego jest określenie stosunku liczby inodów do bajtów przy tworzeniu filesystemu.

P.S. Dobrze jest czasem powymądrzać się bez sensu, choćby odrobinkę :oops:
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
Maliniak
Forumator
Posty: 664
Rejestracja: sobota 27 grudnia 2008, 02:22
Lokalizacja: Sopot

Post autor: Maliniak » środa 04 lutego 2009, 22:09

Bas pisze:A ja jestem ciekawy jaki #$@^%% skasowal post ze skrotem do zarzadzania dyskami, bo wchodzi sie tam z pulpitu jednym kliknieciem zamiast przedzierac sie przez menu...
Bas uzupełniłem instrukcję o Twoją wersję również

btw:
on jest w innym temacie ;) http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?p=47986#47986
ObrazekObrazekObrazekObrazek
...Mówię Tobie: "Wiarę miej!
W drodze swojej nie ustawaj!
Żebyś doszedł dokąd chcesz!
Niech marzenia staną się Twoją nocą, Twoim dniem!
Głosem serca w życiu kieruj się!"...

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4283
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: shchenka » czwartek 05 lutego 2009, 09:12

Maliniak pisze:jestem za, taki OT powstał o ważne aby tematy były przejrzyste a posty związane z tematem
Usunąłem tutaj kilka nieistotnych postów OT.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Dlugi
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: wtorek 06 stycznia 2009, 10:24

Post autor: Dlugi » poniedziałek 16 lutego 2009, 07:41

Szukalem odpowiedzi ale nie znalazlem a jest taki problem. Jak sie da wyszukiwanie w bazie po rejonach, wyswietla sie lista skrzynek z danego rejonu ale nie mozna juz zadnej skrzynki z tej listy wyswietlic - jest bledne odwolanie do skrzynek. Prosze o sprawdzenie.

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » poniedziałek 16 lutego 2009, 07:49

Rzeczywiście, poprawię.

Dzięki za cynk.

ODPOWIEDZ