Nowa wersja bazy

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
trojmiasto
Administrator
Posty: 1945
Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2008, 20:45
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 88 razy

Post autor: trojmiasto »

Skok w szybkości otwierania zdjęć i htmli jest niesamowity, gdy pliki nie są w jednym katalogu. Świetna sprawa :)
Jest co prawda gorzej niż było, ale za to lepiej niż będzie.

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: Hern »

filips pisze:
Przy rozpakowaniu ZIPa plikom został nadany "inny" właściciel
Rozumiem, że to przypadłość visty? Zip był tworzony na linuxie, a tam są nieco inne oznaczenia praw i własności, więc nie sadzę, żeby się to przeniosło na vistę... ale nie wiem, nie zbadane sa wyroki windowsów :)
Myślę że tylko Vista, może win2003, ale tego w domu raczej mało kto używa.
Trzeba zaznaczyć cały katalog i nadać sobie prawa do plików.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 141 razy

Post autor: zyr »

No, piwo zasłużone :) Obrazki wyświetlane o wiele szybciej. Serdeczne dzięki.

Jedną uwagę dodam od siebie. Nie doczytałem, że katalog Rsync powinien również mieścić się na karcie i stamtąd być odpalany i nadpisałem oc-update stary. A to duży błąd. Właśnie odzyskuję stracone dane :( Bo mi taką czystkę w katalogu zrobił, że aż strach.
Ale to chyba mój błąd więc nie mam żalu. Zresztą od dawna porządek na kompie próbuję zrobić, a teraz już nie muszę :D

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
Kontakt:

Post autor: filips »

Racja, dziś napiszę jakiś konkretniejszy manual jak to zrobić, żeby się nie pogubić.

To miłego użytkowania _w terenie_ ;)
Za ten post autor filips otrzymał podziękowanie:
Calineczka

Awatar użytkownika
Saracen
Forumator
Posty: 1443
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 46 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Saracen »

Spostrzeżenia: vista nie przeszkadza;-) wszystko śmiga jak trzeba!
Pytanie: czy pod nową wersję bazy można by podpiąć POI, bardzo się przydają;-)

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
Kontakt:

Post autor: filips »

Saracen pisze:Pytanie: czy pod nową wersję bazy można by podpiąć POI, bardzo się przydają;-)
A co masz na myśli?

Awatar użytkownika
Saracen
Forumator
Posty: 1443
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 46 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Saracen »

filips pisze:
Saracen pisze:Pytanie: czy pod nową wersję bazy można by podpiąć POI, bardzo się przydają;-)
A co masz na myśli?
A, żeby był jeszcze jeden folderek w bazie, synchro jednym batem teraz jest osobno bat do GPX i POI, a ostatnio coś się w POI posypało, więc może przy okazji naprawy przesunąć go do bazy?

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: Hern »

Saracen pisze:Spostrzeżenia: vista nie przeszkadza;-) wszystko śmiga jak trzeba
Zależy czym i jak rozpakujesz zipa ...
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
Saracen
Forumator
Posty: 1443
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 46 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Saracen »

Hern pisze:
Saracen pisze:Spostrzeżenia: vista nie przeszkadza;-) wszystko śmiga jak trzeba
Zależy czym i jak rozpakujesz zipa ...
więc to packer a nie vista? :wink:

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

filips pisze:aby nie pobierać obrazków należy dodać parametr --exclude='*.jpg' (nie testowałem)
Dzieki. Spojrze na to jak przybedzie kilka obrazkow ;)

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: Hern »

Saracen pisze:
Hern pisze:
Saracen pisze:Spostrzeżenia: vista nie przeszkadza;-) wszystko śmiga jak trzeba
Zależy czym i jak rozpakujesz zipa ...
więc to packer a nie vista? :wink:
1. nie paker tylko unpaker ;-)
2. Jednak Vista, choć niezupełnie.
3. Ten sam efekt prawdopodobnie może wystąpić w XP z dyskami TYLKO NTFS - tu głowy nie dam, bo jednak Vista z filesystemem poszła dalej.
4. Jeśli przy wypakowaniu zachowywane są WSZYSTKIE atrybuty plików oryginalnych, to trzeba mieć dużo szczęścia aby mieć ID takie samo jak ID pakującego ;-) Rozwiązanie jest banalne, które podałem.

PS:
A w ogóle to ja chce do domu
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
Whatever
Wyjadacz
Posty: 418
Rejestracja: środa 14 maja 2008, 09:22
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Whatever »

Hern pisze: 3. Ten sam efekt prawdopodobnie może wystąpić w XP z dyskami TYLKO NTFS - tu głowy nie dam, bo jednak Vista z filesystemem poszła dalej.
Nie stwierdzono ;)
Jedyny problem, a raczej utrudnienie, w przypadku nowej bazy to mniej wygodne ukrywanie obrazków, we wszelkich nokiach N-series.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=3306][img]http://www.opencaching.pl/statpics/3306.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=976][img]http://geokrety.org/statpics/976.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Propozycja:
warto dolaczyc link do skoku "na gore" rowniez na poczatku pliku html. Obecnie sa linki w kazdej sekcji, ale znaczek @ moglby byc rowniez na poczatku pliku

Nazwa skrzynki
@ [Inf|Opis|Log|Tip|Obr|N]

[Info] ^ @
[Opis] ^ @
[Wpisy w logu] ^ @
[Tipy] ^ @
[Obrazki] (tu) ^ @
[Najblizsze] ^ @

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Zauwazylem, ze nie mam obrazkow do skrzynek (od 25 listopada?):
OP1527
OP1529
OP152A
OP152B
OP152C
OP152D
OP152E
OP152F
OP1531
OP1532
OP1533
OP1534
OP1537
OP1538
OP1539
OP153A
OP153B
OP153C
OP153D
OP153E
OP153F
OP1540
OP1541
OP1542
OP1543
OP1544
OP1545
OP1546
OP154B
OP154E
OP154F
OP1553
OP1556


Nie wiem tylko, czy to lokalnie u mnie tak jest, czy powszechnie - zerkniecie? Latwo sprawdzic, bo obrazki zaczynaja sie od numeru skrzynki. Po skrzynce OP1526 juz nie mam zadnego nowego obrazka. Synchronizacje wykonuje ostatnio codziennie - przed chwila tez ;)
=====

Wyszukiwanie plikow wg javy dziala wg starej bazy (oc), w starych strukturach.
=====

Pytanie:
na www wisi wersja "oc" bazy z mniejszymi niz w nowej bazie "op" obrazkami. Czy beda tam wieksze fotki - takie jak obecnie w bazie op?

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: Hern »

Bas pisze:Zauwazylem, ze nie mam obrazkow do skrzynek (od 25 listopada?)
[...]
Po skrzynce OP1526 juz nie mam zadnego nowego obrazka.
Zgadza się, to ostatnia skrzynka z obrazkami.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

ODPOWIEDZ