Dwa pytanka

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1719
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Dwa pytanka

Post autor: brasia » wtorek 14 października 2008, 21:29

1. Jak można korzystać z bazy na palmtopie (z PalmOs), oprócz rozwiązań typu Isillo. Szukam jakiś szybszych i prostych rozwiązań.
2. Czy "okolice" i "rejony" powinny się też synchronizować ? Synchronizacja przebiegła bez problemu, a w tych folderach są stare dane.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » wtorek 14 października 2008, 21:44

Normalnie - tj. pobierasz:
- bazę (w zipie, potem sobie rsynkujesz odpowiednio), rozpakowujesz na kartę pamięci - (może być przydatny polecany przez Teda program ktory uwidacznia palmtopa jako dysk usb http://freewareppc.com/communication/wm5torage.shtml )
- otwierasz plik index.html dowolną przeglądarką (np operą mobile)

kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kwieto » wtorek 14 października 2008, 22:20

filips pisze:- otwierasz plik index.html dowolną przeglądarką (np operą mobile)
Lub wbudowanym WebBrowserem (przynajmniej jeśli mówimy o PlamOS 5.x
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » środa 15 października 2008, 07:39

Lub dowolną przeglądarką - html jest prosty, więc każda (nawet wiekowa NCSA Mosaic (http://pl.wikipedia.org/wiki/Mosaic) da radę ;) Ale nie wiem, czy jest na pocketa...

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » środa 15 października 2008, 07:42

Kazdy Windows Mobile (2002, 2003 i nastepne) ma wbudowany IE w wersji pocketowej, ktory sobie doskonale radzi z baza filipsa.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1719
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Post autor: brasia » środa 15 października 2008, 09:14

Dzięki, oczywiście chodziło o PalmOS, konkretnie 4.5.2P, co podkreśliłem wcześniej.
Nie wiedziałem, że blazer ma możliwość czytania plików z karty, nie było takiej potrzeby wcześniej. Teraz już wszystko śmiga, dzięki.
Pytanie dotyczące okolic miast i rejonów pozostaje otwarte.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » środa 15 października 2008, 09:24

brasia pisze:Pytanie dotyczące okolic miast i rejonów pozostaje otwarte.
Może nic się w nich nie zmieniło, więc nie było potrzeby uaktualniania?

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1719
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Post autor: brasia » środa 15 października 2008, 14:10

Nie wiem jak gdzie indziej, ale w Poznaniu się zmieniło. Założyliśmy dwie nowe skrzynki, i chyba dwie nowe powstały (jedna nawet wisi na głównej). Wszystkie pliki w kartotekach okolice, rejony mają datę 20.09.2008. Ponadto plik puszcza+kampinowska jest w jednej i drugiej kartotece, ale lepiej więcej niż mniej ;)
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » środa 15 października 2008, 15:05

A czy tu http://oc.achjoj.info/oc/oc/okolice/Poznan.html są te skrzynki wymienione czy też nie ma?

PS: ulzyło mi, bo już myślałem że na prawdę jest Puszcza Kampinowska ;)

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1719
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Post autor: brasia » środa 15 października 2008, 16:26

filips pisze:A czy tu http://oc.achjoj.info/oc/oc/okolice/Poznan.html są te skrzynki wymienione czy też nie ma?
Są np. Park Drweskich.
Czyli jakiś błąd z synchronizacją ? Skrzynki wg waypointa (np. 13B7) są, natomiast ani według miast, ani chowaczy nie ma :(
filips pisze:PS: ulzyło mi, bo już myślałem że na prawdę jest Puszcza Kampinowska ;)
:oops: Przepraszam za pomyłkę, pewnie dlatego że nigdy tam nie byliśmy ;-)
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1719
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Post autor: brasia » środa 15 października 2008, 16:34

Nie wiem czy coś robiłeś, ale teraz po synchronizacji jest OK. Dzięki :)
Temat chyba można zamknąć.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Zablokowany