JavaScript w urządzeniach przenośnych

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

JavaScript w urządzeniach przenośnych

Post autor: filips » środa 24 września 2008, 09:31

Macie może pogląd: jak jest z obsługą javascriptu (nie javy) w urządzeniach przenośnych? U mnie w telefonie se k750i zupełnie nie działa, ale może nowsze telefony i palmtopy obsługuja JS? Można by wtedy znacząco uprościć wyszukiwanie odpowiedniego waypointa w bazie...?

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4283
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: shchenka » środa 24 września 2008, 09:50

Wydaje mi się, że jeśli obsługują, to nie silnik na poziomie systemu operacyjnego telefonu tylko raczej w przeglądarce www, więc zależy to nie tyle od telefonu tylko od tego jakiej przeglądarki kto używa ?
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » środa 24 września 2008, 10:21

Oczywiście, to był skrót myślowy. Np w moim se ani przegladarka telefonu, ani inna dostępna na rynku (no opera) nie umiała by korzystać z bazy+javascript...

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » środa 24 września 2008, 10:30

Roznie z JS jest w roznych aparatach - totalna niepewnosc. Tez zastanawialem sie, czy wyszukiwania waypointow w bazie sobie nie uproscic ;)
Skonczylo sie rozbudowaniem indeksu o linku do "podgrup".
Mozna sprobowac - jako alternatywny sposob i zdamy relacje u kogo i na jakim sprzecie dziala.

Awatar użytkownika
fck
Wyjadacz
Posty: 337
Rejestracja: środa 23 kwietnia 2008, 22:14
Lokalizacja: Festung Breslau
Kontakt:

Post autor: fck » środa 24 września 2008, 10:31

filips, w programach na bazie javy każda wyszukiwarka używa js? Bo mam mapę swojego miasta z wyszukiwarką ulic etc. i hula na moim starym W200. Może bym Ci podesłał do rozgryzienia kodu źródłowego? :P
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » środa 24 września 2008, 10:45

No dobrze, przygotuję wyszukiwareczkę i podeślę celem wypróbowania.

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Lokalizacja: Bytom

Post autor: Hern » środa 24 września 2008, 11:42

Obawiam się, że nie ma urządzenia mobilnego z przeglądarką z poprawną, pełną obsługą java script. Może mobilny FireFox to zmieni, ale nie mam pojęcia kiedy w końcu się pokaże.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » środa 24 września 2008, 11:47

Hern pisze:Obawiam się, że nie ma urządzenia mobilnego z przeglądarką z poprawną, pełną obsługą java script. Może mobilny FireFox to zmieni, ale nie mam pojęcia kiedy w końcu się pokaże.
Mozliwe ze calkiem niedlugo :)
http://palmtop.pl/view.php?news_id=12816
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Lokalizacja: Bytom

Post autor: Hern » środa 24 września 2008, 12:03

hehehehehe :)
Za DWA lata ! Przed wakacjami było "lada chwila", w lutym było "2,3 miesiące" :)
Z nim to tak jak z Duke Nukem Forever :)
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » środa 24 września 2008, 13:18

Bas pisze:Mozna sprobowac - jako alternatywny sposob i zdamy relacje u kogo i na jakim sprzecie dziala.
Dobra, to tak na szybko, bo ciekaw jestem co wyjdzie. Działa to u mnie na kompie, ale na komórce już nie. Skrypt należy zapisac w pliku np szukaj.html w katalogu głównym (tam gdzie index.html) i po wpisaniu waypointa (np 05E5) kliknąć "OK".

Kod: Zaznacz cały

<html><meta http-equiv='Content-Type' content='text/html;  charset=utf-8'>
<script language="JavaScript" type="text/javascript">
function wczytaj(form){
document.location.href="oc/"+form.wpt.value+"." + 'html';}
</script>
<body>
<form onSubmit="wczytaj(this.form)" name="form">
OP<input size="4" MAXLENGTH="4" type="text" name="wpt">
<input type="button" name="ok" value="ok"  onClick="wczytaj(this.form)">
</form>
</body>
</html>

Awatar użytkownika
fck
Wyjadacz
Posty: 337
Rejestracja: środa 23 kwietnia 2008, 22:14
Lokalizacja: Festung Breslau
Kontakt:

Post autor: fck » środa 24 września 2008, 14:07

Kupa. Same kwadraciki, niezależnie od włączonej/wyłączonej obsługi Javascript na SE W200i.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4283
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: shchenka » środa 24 września 2008, 18:31

U mnie na "firmowej" przeglądarce prawie działa mapka skrzynek, tzn. mapka się pokazuje i pozwala nawigować, ale wszystkie skrzynki zrzutowane są na równik.
Natomiast w operze coś nie bardzo.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

ODPOWIEDZ