Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Re: Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych

Post autor: Hern »

Na szybko sprawdzone do indeksu 0Axx: W opisach nie mam polskich znaków w ogóle, natomiast krzaki pojawiają się w logach.
Poza tym pliki html nie zawierają charsetu, nie wiem czy tak ma być.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Posty: 1353
Rejestracja: czwartek 12 lutego 2009, 22:31
Podziękował;: 31 razy
Otrzymał podziękowań: 55 razy

Re: Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych

Post autor: Highlander »

Potwierdzam, po dzisiejszej aktualizacji również wszędzie w bazie mam krzaki lub znaki zapytania, po kilka w miejsce każdego polskiego znaku.
ObrazekObrazekObrazek

MardoQ
Wyjadacz
Posty: 276
Rejestracja: niedziela 26 lipca 2009, 15:25
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy
Kontakt:

Re: Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych

Post autor: MardoQ »

Filips coś z plikami do update namieszało się oc-update.bat i oc-regiony.bat są identyczne.
Dotyczy pełnej wersji baza.zip

PS
czy można by poprawić linki do:

Kod: Zaznacz cały

Pobierz uaktualnienia bazy
(spakowane zip)
2 dni [+obr -obr]
5 dni [+obr -obr]
10 dni [+obr -obr]
Obrazek
Michał vel. MardoQ | Krytykuję krytykowanie innych
Jeżeli ktoś pomógł Ci w Twoim temacie - kliknij Obrazek To nic nie kosztuje

duperel
Bywalec
Posty: 53
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych

Post autor: duperel »

Problem krzaków jest bolesny :-/. Są one w tytułach skrzynek w pliku gpx - i niestety np. gpsbabel się wywala na takim pliku jak się go "tłumaczy" dla Oziego :-(. Pół biedy jak jest to "ó" zamienione na "??" - to przechodzi. Ale inne kończą się komunikatem "GPSBabel error: GPX: XML parse error at line 175 of 'oc-public.gpx' : not well-formed (invalid token)". Można poprawiać ręcznie... tylko to ciut upierdliwe ;-).
---- spinaczom i pinezkom w skrzynkach stanowcze NIE! ----
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=1510][img]http://www.opencaching.pl/statpics/1510.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1972
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55
Podziękował;: 120 razy
Otrzymał podziękowań: 403 razy

Re: Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych

Post autor: krystiant »

duperel pisze:Można poprawiać ręcznie... tylko to ciut upierdliwe ;-).
Jeżeli "krzaki" są indywidualne dla różnych znaków to można np. w notatniku robić znajdź i zamień... trochę to zautomatyzuje, ale i tak lepsze byłoby rozwiązanie problemu przy generacji pliku.
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
Kontakt:

Re: Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych

Post autor: filips »

Jak tylko znajdę chwilę to zajmę się problemem krzaków i synchronizacji. Myślę, że to ten tydzień.

duperel
Bywalec
Posty: 53
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych

Post autor: duperel »

krystiant pisze:
duperel pisze:Można poprawiać ręcznie... tylko to ciut upierdliwe ;-).
Jeżeli "krzaki" są indywidualne dla różnych znaków to można np. w notatniku robić znajdź i zamień... trochę to zautomatyzuje, ale i tak lepsze byłoby rozwiązanie problemu przy generacji pliku.
Można, można ;-) - chociaż chyba nie tylko "ó" jest zamieniane na "??" ale to niby pikuś.
Po prostu wcześniej nie było tego problemu i wszystko się pięknie konwertowało.
---- spinaczom i pinezkom w skrzynkach stanowcze NIE! ----
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=1510][img]http://www.opencaching.pl/statpics/1510.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
Kontakt:

Re: Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych

Post autor: filips »

Problem jest taki, że dotychczasowe algorytmy przestały sobie radzić z rozmiarem bazy (a w zasadzie pliku pobieranego z oc:). Ale spoko, nie traćcie wiary.

duperel
Bywalec
Posty: 53
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych

Post autor: duperel »

filips pisze:... nie traćcie wiary.
Przynajmniej ja - nigdy :-). Zwłaszcza w tym wypadku :-)
---- spinaczom i pinezkom w skrzynkach stanowcze NIE! ----
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=1510][img]http://www.opencaching.pl/statpics/1510.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
snp
Stały bywalec
Posty: 145
Rejestracja: wtorek 21 kwietnia 2009, 12:05
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Re: Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych

Post autor: snp »

Zdaje się, że skrzynki typu podcast nie są widoczne w "najnowsze paczki"...
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
Kontakt:

Re: Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych

Post autor: filips »

A czy są widoczne w ogóle?

Awatar użytkownika
snp
Stały bywalec
Posty: 145
Rejestracja: wtorek 21 kwietnia 2009, 12:05
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Re: Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych

Post autor: snp »

filips pisze:A czy są widoczne w ogóle?
Po waypoincie, chowaczu skrzynki i ostatnich logach widać.
ObrazekObrazek

KamilDG
Nowy na forum
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek 25 października 2010, 20:52
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych

Post autor: KamilDG »

Czy mozna poprawic linki na stronie do zaczynu? Bo pierwsza strona nie wchodzi a na drugiej nie ma.

Awatar użytkownika
DigitalBrothers
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: piątek 15 października 2010, 18:25
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych

Post autor: DigitalBrothers »

Też podpinam się pod prośbę, tyle że proszę o odświeżenie obu linków :)
Ew. jeśli ktoś ma "czyściocha" może mi podesłać na maila ;)
A kto wychowuje Twoje dziecko ?
[] Kotek ?
[] Brokatowy, lakier do włosów ?
[] Pudelkowa gwiazda popu ?

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
Kontakt:

Re: Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych

Post autor: filips »

Problem jest natury technicznej. Baza była mirrorowana na dwóch serwerach, z których oba padły/skończyły się/... Szukam nowego, ale może ktoś z Was miałby miejsce u siebie, żeby trzymać "zaczyn" bazy?
Konieczne jest konto szelowe, rsync, cron no i serwer www. Ja nie muszę mieć dostępu do szela, podeślę instrukcje, co i jak.

czołem,
F

ODPOWIEDZ