baza Filipsa - konwersja

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Ciutnik
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Ciutnik » sobota 19 lipca 2008, 16:50

na SE K800i mam baze off-line :lol:
Witam. Też korzystam z bazy off-line na K800i ale od pewnego czasu mam problem z jej synchronizacją rsync'iem :( Pomimo, że wolnego miejsca na karcie mam mnóstwo, rsync zgłasza error związany z brakiem miejsca. Być może spowodowane jest to z tym, że z braku czytnika do Memory Sticków, używam telefonu w trybie transferu danych?
Póki co radzę sobie w ten sposób, że synchronizuję na PC a potem Total Commanderem przerzucam całość na kartę telefonu, z zaznaczoną opcją "Nadpisuj tylko starsze pliki". Poza tym wszystko śmiga, ze aż miło! :)
[size=75][color=olive]Maciej 'Ciutnik' Wozniak [XVS650A + 276c + Vista HCx][/color][/size]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » sobota 19 lipca 2008, 17:02

Ciutnik pisze:rsync zgłasza error związany z brakiem miejsca
A sa tam pliki o wielkosci 0 ?

Awatar użytkownika
Ciutnik
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Ciutnik » sobota 19 lipca 2008, 17:26

Bas pisze:A sa tam pliki o wielkosci 0 ?
Sprawdziłem - nie ma. Ale przy okazji znalazłem coś innego: animowanego gifa 270 kB i kilka obrazków, w najgorszym z możliwych formacie bmp, o łącznej wadze 1 MB :)

EDIT: Ale pytasz o katalog OC czy w ogóle na karcie? Bo przed chwilą zauważyłem, ze w katalogu głównym faktycznie siedzą dwa "zerowe", ukryte pliczki: MEMSTICK.IND i MSTK_PRO.IND. Zaraz je wywalę i zobaczę co się stanie :D

EDIT2: Nadal to samo...

Kod: Zaznacz cały

receiving file list ...
14460 files to consider
oc/
oc/0003.html
rsync: write failed on "/cygdrive/f/other/OC/oc/0003.html": No space left on device (28)
rsync error: error in file IO (code 11) at receiver.c(258) [receiver=2.6.9]
rsync: connection unexpectedly closed (587800 bytes received so far) [generator]

rsync error: error in rsync protocol data stream (code 12) at io.c(453) [generator=2.6.9]
[size=75][color=olive]Maciej 'Ciutnik' Wozniak [XVS650A + 276c + Vista HCx][/color][/size]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » sobota 19 lipca 2008, 17:48

taak, niektore obrazki sa duze...

myslalem, ze system nie pozwala na zaladowanie obrazka o wielkosci >100kB, a tymczasem nie ma takiego graniczenia?

Ktos to wyjasni??
np. w skrzynce OP0DDF jest plik BC2AB868-2B26-5D24-AA32-D23919970DAA.bmp

- na www plik ma 100x100 pikseli i wielkosc 30kB
- w bazie Filipsa 250x250 pikseli i wielkosc 188kB

:?:

______________________________

Pliki wielkosci 0 - tylko w folderze OC

Awatar użytkownika
Ciutnik
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Ciutnik » sobota 19 lipca 2008, 18:49

Już się wyjaśniło skąd błąd braku miejsca... z braku miejsca! :oops:
Okazało się, że w trakcie moich ostatnich zabaw z batchami, wskazałem jako miejsce docelowe pamięć telefonu a nie kartę! Teraz jest już OK. A pomyłka wzięła się stąd, że wraz z aktualizacją bazy html, aktualizuję sobie bazę punktów do użycia w TMJ, którą to dla odmiany trzymam właśnie w pamięci telefonu. Ot, z rozpędu i bezmyślnie przepisałem literkę dysku :oops:
[size=75][color=olive]Maciej 'Ciutnik' Wozniak [XVS650A + 276c + Vista HCx][/color][/size]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » sobota 19 lipca 2008, 18:56

Bywa i tak :)
Ciutnik pisze: aktualizuję sobie bazę punktów do użycia w TMJ, którą to dla odmiany trzymam właśnie w pamięci telefonu.
Masz moze jakas mapke (skan, jpg) do TMJ skalibrowana ? Chetnie bym podejrzal jak to wyglada :)
Zrzuty z Europy nawet w kilku powiekszeniach (juz wiem jak to robic :) ) mam ale nie wiem, jak podejsc do tej kalibracji plikow graficznych
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Ciutnik
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Ciutnik » sobota 19 lipca 2008, 19:15

ted69 pisze:Masz moze jakas mapke (skan, jpg) do TMJ skalibrowana ?
Prawdę mówiąc nie mam bo nie używam map w TMJ. Na początku zabawy z tym programem próbowałem przekonwertować mapy z zestawu 3CD ale konwerter sypał się na nich więc odpuściłem temat. Natomiast skalibrowane skany (głównie 3CD i WIG100) trzymam na Palmie TX i czasem sięgam do nich w programie PathAway.
[size=75][color=olive]Maciej 'Ciutnik' Wozniak [XVS650A + 276c + Vista HCx][/color][/size]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » sobota 19 lipca 2008, 19:35

A ja mam znowu troche roznych skanow skalibrowanych pod Oziego. Szkoda - moze gdzies jakas taka mapke skalibrowana pod TMJ znajde - albo naprawia mi mojego pocketa - albo kupie nowego :)
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Ciutnik
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy

Post autor: Ciutnik » sobota 19 lipca 2008, 20:21

Ted, a spróbuj wgrać ten plik do TMJ (okolice Supraśla): n_34_107_b_czarna_bialostocka.tmj
Ciekawe czy coś z tego wyjdzie. Pobrałem jeszcze raz konwerter map do TMJ i już się nie wysypuje na sztabówkach 3CD :)
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Ciutnik za post:
ted69
[size=75][color=olive]Maciej 'Ciutnik' Wozniak [XVS650A + 276c + Vista HCx][/color][/size]

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Lokalizacja: Bytom

Post autor: Hern » sobota 19 lipca 2008, 20:26

ted69 pisze:i ......... tylko 3 godziny i juz masz cala baze na karcie :)
hyhy :) zapuściłem przed 14-tą, teraz ma do końca 8 tys plików, czyli nawet nie połowa. Dzisiaj się chyba nie doczekam :)

PS:
Gdzieś koło 15-tej dwa razy się wysypał, od tego czasu bangla.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » sobota 19 lipca 2008, 20:56

Ciutnik pisze:Ted, a spróbuj wgrać ten plik do TMJ (okolice Supraśla):
Super - dziala i wyglada na bardzo dobrze skalibrowana, patrzac na skrzynki w Czarnej - dzieki :)
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » niedziela 20 lipca 2008, 01:05

wracajac do glownego tematu:
dziwna sprawa, ale teraz w telefonie dziala ten sam link "pietro wyzej", ktory dzialac nie chcial. Restart telefonu pomogl?? W kazdym razie z pliku skrzynki mozna wejsc od razu do indeksu z dowolnego poziomu (obrazki, najblizsze, opis, itd) - teraz jest komunikacja w bazie w obie strony. Ukrycie obrazkow tez wyszlo systemowi na dobre, bo wszystko chodzi jak burza.
Tak wiec Symbian ma sie dobrze i baza Filipsa na razie tez 8)

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » niedziela 20 lipca 2008, 10:46

Hej,
piszę, żeby zaznaczyć, że uważnie czytam o wszystkich problemach z synchronizacją, ale nie mam poglądu, skąd mogą wynikać... czasem próbuję na siłę coś zagmatwać, żeby i u mnie nie działało, ale niestety ;) wszystko śmiga...

Ja synchronizuję bezpośrednio na karę w telefonie (gdzie jest rsync.exe i oc.bat), a po podłączeniu telefonu karta widoczna jest normalnie jako dysk.

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » niedziela 20 lipca 2008, 10:48

Ja dzisiaj rano zapuszczalem dokladnie tak jak pisze Filip i bezposrednio na dysk PC. Obie synchronizacje poszly bez problemow.
Obrazek . Obrazek

ODPOWIEDZ