Baza filipsa na telefonie

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

starypatyk
Wyjadacz
Posty: 244
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Warszawa

Baza filipsa na telefonie

Post autor: starypatyk » niedziela 06 kwietnia 2008, 01:10

Witam wszystkich!

Czy ktoś używa bazy filipsa na telefonie komórkowym? Chodzi mi o wykorzystanie w trybie off-line, z karty pamięci. Jakie macie doświadczenia? Czy to się sprawdza? Na jakich modelach telefonów?

A telefon z modułem GPS przez Bluetooth?

Właśnie przymierzam się do wymiany telefonu i zastanawiam się, czy warto rozważać jakieś urządzenie, które potencjalnie mogłoby zastąpić mój obecny sprzęt - teraz chodzę z GPSem Garmina (najprostszym, bez mapy), bazą filipsa na PDA no i oczywiście telefonem (również najprostszym, takim co to tylko dzwoni i obsługuje SMSy).

Jakie macie sugestie?

Pozdrawiam, Darek

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » niedziela 06 kwietnia 2008, 01:48

Tak na szybko przed snem:

Korzystam z gps 76CS, PDA i mam Nokie N80. W PDA baza Filipsa.
Probowalem korzystac z bazy w N80, ale wydaje mi sie, ze telefon dziala wolniej... (pisalem tu gdzies o tym).
Lacze sie N80 z gps Nokia LD-3W - bez problemow. Moze faktycznie awaryjnie jest to rozwiazanie do szukania skrzynek, ale zdecydowanie bardziej wole samodzielny gps garmina.
To oczywiscie moje odczucia - moze Twoj wybor bedzie dla Ciebie lepszy...
:)

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Re: Baza filipsa na telefonie

Post autor: zyr » niedziela 06 kwietnia 2008, 10:11

starypatyk pisze: [...] no i oczywiście telefonem (również najprostszym, takim co to tylko dzwoni i obsługuje SMSy)
A są jeszcze takie ???? :)

No nic - ja mam SonyEricsona k800i i sobie bardzo chwalę. Baza chodzi bez problemów. Mam też w telefonie program TMJ mobile - który najlepiej zna shchenka - on go na sieci wynalazł i praktycznie używa.
+ wszystko w jednym (plus GPS bluetooth) Czyli dwa urządzenia i wiesz wszystko co potrzeba.
- przełączanie się z bazy na aparat fot. czy TMJ mobile - męczące i wymaga kilku kliknięć - nie da się zminimalizować aplikacji. I to w zasadzie dyskwalifikuje takie połączenie - chyba że ma się sporo czasu i cierpliwości. Ja nie mam.

Odradzam wynalazki oparte na systemie operacyjnym - Nokie ostatnie. Małżonka z takiego korzysta i w pracy koledzy. Porażka. Telefony po kilka razy w serwisie lądowały bo się wyłączały w trakcie rozmowy, a system operacyjny strasznie spowalnia pracę. Jedyną zaletą jaką w symbianie widzę to działanie SmartGPX, o którym pisał Waldek-Sp2ong.

Osobiście telefon mam do przeglądania bazy, GPS 60CSx do kierowania. Także noszę przy sobie jedno dodatkowe urządzenie. Tak jak w przypadku telefonu a GPS na bluetooth. :)

Acha, jeszcze jedno - obrazki w bazie Filipa są przystosowane do nieco niższej rozdzielczości niż oferują nowe telefony +mniej zajmują -czasem trzeba dzwonić do kogoś przy kompie z pytaniem o co chodzi w spoilerze :)

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 92 razy
Kontakt:

Re: Baza filipsa na telefonie

Post autor: filips » niedziela 06 kwietnia 2008, 10:51

ZYR pisze:Acha, jeszcze jedno - obrazki w bazie Filipa są przystosowane do nieco niższej rozdzielczości niż oferują nowe telefony +mniej zajmują -czasem trzeba dzwonić do kogoś przy kompie z pytaniem o co chodzi w spoilerze :)
Możemy zwiększyć obrazki (powiedzmy nie wszystkie ale od bieżącego) - ale jaki rozmiar byłby optymalny?
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi filips za post:
coza

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Re: Baza filipsa na telefonie

Post autor: Bas » niedziela 06 kwietnia 2008, 11:14

ZYR pisze:Odradzam wynalazki oparte na systemie operacyjnym - Nokie ostatnie. Małżonka z takiego korzysta i w pracy koledzy. Porażka. Telefony po kilka razy w serwisie lądowały bo się wyłączały w trakcie rozmowy, a system operacyjny strasznie spowalnia pracę. Jedyną zaletą jaką w symbianie widzę to działanie SmartGPX, o którym pisał Waldek-Sp2ong.
Telefonow na Symbianie uzywam od kilku lat, bo daja niesamowite mozliwosci... Mozna np. zainstalowac Mobile XT Garmina i mape UMP - nawigacja jest plynna. Moze ten model felerny jakis jest? Do Symbiana nie mam zastrzezen, ale niektore "ulatwienia" Nokii sa upierdliwe.
Rozdzielczosc N80: 352 x 416

Awatar użytkownika
Mela
Bywalec
Posty: 31
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 52° 15.108' E 021° 04.770'

Post autor: Mela » niedziela 06 kwietnia 2008, 12:18

Ja mam Sony Ericcsona K750i i też chodzi z bazą bez problemu. Ostatnio zapakowałam tam kartę 2 gb (512 zaczęła się robić za mała) i co ciekawe, jako że 2gb jest oryginalną kartą sony, chodzi szybciej (mimo pojemności) od 512 która była SanDisk'a. Generalnie urządzenie się sprawdza w trudnych, geocacherskich warunkach :)
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=319][img]http://www.opencaching.pl/statpics/319.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=101][img]http://geokrety.org/statpics/101.png[/img][/url][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=4b54bba2-332e-449d-aa57-a6e6b757f96c][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Abroad+and+GCoins+only&uid=4b54bba2-332e-449d-aa57-a6e6b757f96c[/img][/url]

Awatar użytkownika
Ciutnik
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Re: Baza filipsa na telefonie

Post autor: Ciutnik » niedziela 06 kwietnia 2008, 13:15

ZYR pisze:- przełączanie się z bazy na aparat fot. czy TMJ mobile - męczące i wymaga kilku kliknięć - nie da się zminimalizować aplikacji
Witam. Tak się składa, że od niedawna również korzystam z K800i + TMJ Mobile + GPS BT. Według mnie nie ma problemu z szybkim przełączaniem się pomiędzy TMJ a bazą HTML. Wystarczy, że najpierw uruchomisz TMJ, zminimalizujesz go, a następnie uruchomisz bazę Filipsa we wbudowanej przeglądarce. Przełączanie się pomiędzy tymi dwoma programami to już tylko dwa kliknięcia :) Dodatkowo, aby przyspieszyć uruchamianie bazy Filipsa ustawiłem ją jako stronę startową, dzięki czemu wywoływana jest jednym naciśnięciem klawisza. Naprawdę rozwiązanie wygodnie, niekłopotliwe i skuteczne - wczoraj znalazłem z jego pomocą 3 skrzynki :) Choć oczywiście Vista lepiej się do tego nadaje - głównie z powodu wbudowanego kompasu ;)
Ps. Przykro mi z powodu poznańskiej rany szarpanej Twojej ręki ;)
filips pisze:Możemy zwiększyć obrazki (powiedzmy nie wszystkie ale od bieżącego) - ale jaki rozmiar byłby optymalny?
320 x 240 nadal chyba pozostaje standardem dla PDA a zaczyna być dla telefonów :)
[size=75][color=olive]Maciej 'Ciutnik' Wozniak [XVS650A + 276c + Vista HCx][/color][/size]

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4283
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Re: Baza filipsa na telefonie

Post autor: shchenka » niedziela 06 kwietnia 2008, 20:44

ZYR pisze: - przełączanie się z bazy na aparat fot. czy TMJ mobile - męczące i wymaga kilku kliknięć - nie da się zminimalizować aplikacji. I to w zasadzie dyskwalifikuje takie połączenie -
Ja przedtem używałem SE K600i, teraz używam Nokii, i na jednym i drugim spokojnie można przełączać między aplikacjami, tak że w czasie poszukiwania skrzynek mam włączoną przeglądarkę i TMJ mobile, a w pewnych sytuacjach (np. brak zasiegu) także smartGPS lub baze filipsa i moim zdaniem działa to świetnie.

Żeby jeszcze w telefonie wbudowany był trochę lepszy gps, to bym nie musial blutusowego nosić. A tak to muszę mieć jeszcze jedną baterię w kieszeni na zmianę.

Ale to i tak lepiej niż nosić kilka różnych urządzeń.

Ostatnio przestałem też praktycznie używać notebooka do keszowania, zawsze mnie to denerwowało, że włączenie go i podłączenie się do sieci wymagało trochę czasu. Poza tym człowiek biegający z włączonym notkiem po lesie wyglada trochę hmm, tego ... podejrzanie.

I tu jeszcze dodatkowa zaleta używania telefonu. Mogę się spokojnie w niego gapić i klikać, a i tak nikomu nie przyjdzie do głowy, że własnie namierzam skrzynkę, bo z boku to wygląda jakbym sobie SMSy wysyłał.
Ostatnio zmieniony niedziela 06 kwietnia 2008, 22:05 przez shchenka, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Re: Baza filipsa na telefonie

Post autor: ted69 » niedziela 06 kwietnia 2008, 20:47

shchenka pisze: Poza tym człowiek biegający z włączonym notkiem po lesie wyglada trochę hmm, tego ... podejrzanie.
He he he he - a niby dlaczego ? :lol:
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4283
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Re: Baza filipsa na telefonie

Post autor: shchenka » niedziela 06 kwietnia 2008, 22:08

ted69 pisze:
shchenka pisze: Poza tym człowiek biegający z włączonym notkiem po lesie wyglada trochę hmm, tego ... podejrzanie.
He he he he - a niby dlaczego ? :lol:
No nie wiem, ale zawsze czułem się wtedy przynajmniej jak spieg z krainy deszczowców. Ostatnio na bagnach nad Biebrzą jeszcze musiałem machać notkiem na różne strony, żeby złapał zasięg. Dobrze, że mnie nikt nie widział. No i dobrze, że mi nie wpadł do wody, po poziom był tym razem zaskakująco wysoki (wody).

Poprzednio mało co nie utopiłem sobie lustrzanki na bagnach (ja w woderach, w jednym ręku kij, w drugim aparat, na plecach notebook, zaplątałem się w lornetkę, a bagno wciąga bezlitośnie ... ;-)
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » niedziela 06 kwietnia 2008, 22:13

Ja czesto mam notebooka w plecaku ale glownie uzywam Pocketa. Ale bywalo juz ze muslalem siegnac do innych zasobow czy skorzystac z wiekszego ekranu i wtedy wlasnie wyciagalem swojego notebooka. I musze przyznac ze slicznie to wyglada :lol:
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4283
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: shchenka » niedziela 06 kwietnia 2008, 22:55

ted69 pisze:musze przyznac ze slicznie to wyglada :lol:
Notebook wśrod sosen na mchu ? :-) Miodzio.
Trzeba tylko uważać, żeby mrówki go nie porwały.

Ojej, znowu gadam nie na temat.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
Mela
Bywalec
Posty: 31
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 52° 15.108' E 021° 04.770'

Post autor: Mela » poniedziałek 07 kwietnia 2008, 13:42

ted69 pisze:Ja czesto mam notebooka w plecaku ale glownie uzywam Pocketa. Ale bywalo juz ze muslalem siegnac do innych zasobow czy skorzystac z wiekszego ekranu i wtedy wlasnie wyciagalem swojego notebooka. I musze przyznac ze slicznie to wyglada :lol:
Na pewno byś robił jeszcze większe wrażenie, gdybyś miał Pceta z monitorem kineskopowym i akumulatorem z ciężarówki 8) Nie myślałeś o tym? :lol:
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=319][img]http://www.opencaching.pl/statpics/319.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=101][img]http://geokrety.org/statpics/101.png[/img][/url][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=4b54bba2-332e-449d-aa57-a6e6b757f96c][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Abroad+and+GCoins+only&uid=4b54bba2-332e-449d-aa57-a6e6b757f96c[/img][/url]

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » poniedziałek 07 kwietnia 2008, 21:24

Mela pisze:
ted69 pisze:Ja czesto mam notebooka w plecaku ale glownie uzywam Pocketa. Ale bywalo juz ze muslalem siegnac do innych zasobow czy skorzystac z wiekszego ekranu i wtedy wlasnie wyciagalem swojego notebooka. I musze przyznac ze slicznie to wyglada :lol:
Na pewno byś robił jeszcze większe wrażenie, gdybyś miał Pceta z monitorem kineskopowym i akumulatorem z ciężarówki 8) Nie myślałeś o tym? :lol:
Ewentualnie mały dizelek jako źródło prądu... :)

Awatar użytkownika
Magnoom
Stały bywalec
Posty: 93
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Magnoom » czwartek 10 kwietnia 2008, 19:41

Osobiście w terenie używam (używałem, bo mam dłuższą przerwę) Garmina GPSMap60CS, a bazę filipsa wpakowałem do telefonu komórkowego Nokia 9300i. Sprawdzają się wyśmienicie.
Na samym początku miałem problem z niektórymi obrazkami w bazie danych, ale okazało się, że był to problem karty i procesu zapisywania na niej. Kartę ostatnio wymieniałem na większą, więc teraz problemów nie zauważam.

Proste telefony służące jedynie do dzwonienia i smsowania na szczęście nadal istnieją. Przykładem może być dyskusja na garniaku, którą zacząłem: Poszukiwany mały telefon komórkowy. Ostatecznie padło na LG KG275, który używany jest przeze mnie prawie jak pager (jedna, dwie rozmowy dziennie).

Z laptopem w lesie czy górach też mi się zdarzało wędrować. Dowód na avatarku, akcjach STORATu czy pierwszych próbach odnalezienia skarbów geocache, np. To Scottish-Polish Borders. Do 4 godzin wytrzyma na baterii.
Pozdrawiam Damian Gałka
[b]GPS38[/b]; [b]Rino530HCX[/b]; [b]GPSMap 60CS[/b] + GA27C, Topo_PL_100, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
[b]Nuvi 760[/b], GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL

ODPOWIEDZ