InfoNarzędzia dla geokeszera

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Lokalizacja: Bytom

Post autor: Hern » środa 13 sierpnia 2008, 00:38

filips pisze:Słuchajcie, wyłania się obraz taki, że:
1) nowi users niech sobie ściągną jednorazowo zipa (normalnie, przez www)
2) a potem sobie po staremu dosysają rsyncem różnice
To miałem na myśli pisząc posta ok. 3 tygodnie temu. Ściągnięcie wszystkiego nie mają nic u siebie jest o wiele szybsze zipem niż rsyncem.
Wystarczy komunikat: jeśli nie masz bazy, skorzystaj z zipa, jeśli już masz i chcesz uaktualnić: rsynca.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » środa 13 sierpnia 2008, 23:03

Wow, jaka paczka z rsynca dzisiaj- 5MB, a rozpakowana 10MB. I mnostwo obrazkow, choc update robilem wczoraj.
- cache- update 1317
- nowe skrzynki 12
- nowe obrazki 285
- razem 10 MB

albo cos mi sie omsknelo, albo wieksze zmiany?

co oznaczaja literki w logu:
f+++++++++ oc/1102.html
f..t...... oc/0002.html
f.st...... oc/004E.html
f.stp..... oc/103D.html ?

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » czwartek 14 sierpnia 2008, 08:24

hej,
zmian żadnych nie czyniłem, może odległości się przeliczyły wczoraj akurat?

Te literki w logu - nie wiem. A gdzie występują?

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » czwartek 14 sierpnia 2008, 23:45

w logu przy aktualizacji kolejnych plikow - sa przy plikach html i obrazkach:
2008/08/13 22:39:56 [3292] >f.st...... oc/10D4.html
2008/08/13 22:39:56 [3292] >f.st...... oc/10D5.html
2008/08/13 22:39:56 [3292] >f..t...... oc/10D6.html
2008/08/13 22:39:56 [3292] >f..t...... oc/10D7.html

Myslalem o odleglosciach, ale zmiany dotyczyly 1/3 bazy. Dodatkowo rsync zaktualizowal 285 obrazkow.
W kazdym razie wszystko pieknie dziala ;)
Pytalem z ciekawosci.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » wtorek 09 września 2008, 19:34

cos posypalo sie w bazie...

w skrzynkach brak... tekstu (opisow, wpisow, wskazowek) i obrazkow, choc w OC jest. Sprawdzilem wyrywkowo, ale lista z grubsza wyglada tak:

OP1275 w> Szlaki Wanogi XVI - Partyzantom na przeleczy Przyslo
OP1276 w> Szlaki Wanogi XXII - Bacowka pod Beresnikiem by Wano
OP127C Potoki by duperel
OP127D Lakowe Slupki by Cofo
OP127E Cache wsrod pol by Krzychu Blues
OP127F Rakieta by szym86
OP1280 Pamieci Powstancow 1863 r. by Krzychu Blues
OP1281 Plac Lelewela by PUG II BIELANY
OP1283 ted189_Sokolka by Ted69
OP1284 w> Szlaki Wanogi XXIV - skarb z lackich ogrodow by Wano
OP1285 ted190_kolejki_lesne by Ted69
OP1286 Szlaki Wanogi VII - Bacowka nad Wierchomla by Wanoga
OP1288 Szlaki Wanogi XVII - Pusta Wielka by Wanoga
OP1289 w> Pozycja Odry by Smara72
OP128A Niezwyczajna kapliczka by irudzin76
OP128B Szlaki Wanogi XV - nad potokiem Magurycznym Niznym by W
OP128C Nieloty IV by mambik08
OP128D Szlaki Wanogi XIX - Okraglik by Wanoga
OP128E Szlaki Wanogi XXI - Duzy Skaleniec by Wanoga
OP128F Przy mrowisku by mimi31
OP1290 Jak w Holandii - wiatraki by Kiko
OP1291 Na rozwidleniu by mimi31
OP1293 Nad Biebrza pod Sztabinem by 3po3
OP1294 Kumialka_1 by 3po3
OP1296 Wedrowki po Powiecie Swidnickim -05- Dolina Krzyzy by l
OP1297 Wedrowki po Powiecie Swidnickim -06- Nepomuk by lukas&m
OP1298 Wedrowki po Powiecie Swidnickim -07- Kosciol w Kaweczyn
OP1299 Szlaki Wanogi XX - Wierch nad Lazem by Wanoga
OP129A w> Bunkry Kochlowickie by Crooger
OP129B w> Szlaki Wanogi XXV - Latarnia Wagabundy w Woli Michow
OP129C Dark Territory by szym86
OP129E Pamieci Pomordowanych by N_EM_O
OP12A0 Sladami Krola Lokietka by miiisio
OP12A3 w> Malbork - wieza zamkowa by lukas&malgos team
OP12A4 w> Malbork- dziedziniec by lukas&malgos team
OP12A6 w> Dzwony spizowe by Matatos
OP12A7 Olaf 2: Korzeniowy Dol
OP12A8 04 Most wsrod pol by luminol
OP12AC Nieloty V by mambik08
OP12AE Miedzy Reda a Wejherowem by irudzin76
OP12AF Chwalecin- mala Sw. Lipka by nubes
OP12B0 Tajemnice Dzikowa Ilawieckiego by nubes
OP12B1 *> PRUSKI POLIGON by Plusz
OP12B2 Drewniany Most Miastkow Stary By Avisa81(Magda) by avis
OP12B3 Dwa Krzyze by Avisa81(Magda) by avisa81(Magda)
OP12B4 01: Sprijezdom by Imacandi by imacandi
OP12B7 Na Slupy by miblebun
OP12B8 Magda i Wojtek by hanss1000 team
OP12B9 Rybaczowka Wygonin by Tybot
OP12BB Przerwana droga do Piekla by Cook
OP12BC SNEZKA DWA by pokerbrains.net
OP12BD Skalnik by pokerbrains.net
OP12BE Czarnow1 cache by pokerbrains.net
OP12BF w> Wichrowy Diablak by olo_olecki
OP12C0 Rzyki - Park Linowy by mambik08
OP12C1 w> Cmentarz Zydowski ul. Lotnicza by wedge
OP12C2 BIELSZCZANIN by Kopytek
OP12C3 Pod Krzyzem by frydzielson
OP12C4 Polecam.org 001 by maxon25
OP12C5 Magdash 002/2008
OP12C6 Czarna Manka by wasek224
OP12C7 Magdash 003/2008
OP12C9 w> Akademia by gad
OP12CA Bialy Palac by Tusial.
OP12CB Oboz Auschwitz, filia Gleiwitz by Saracen
OP12CC Cache wsrod pol 2 by Krzychu Blues


Dodatkowo:
jesli w nazwie skrzynki jest cudzyslow, to jest kodowany tekstem jako "&_quot;"

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » piątek 12 września 2008, 15:38

Braki w skrzynkach poprawione. Miłego i keszownego weekendu!

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: zyr » wtorek 16 września 2008, 12:22

małe pytanko. Wiem, że było, ale nie umiem znaleźć a nie pamiętam odpowiedzi. Aktualizując bazę dochodzą nowe obrazki. Jednakowoż stare sienie kasują. Rsync tego nie potrafi, czy jest to zabieg celowy? Było kilka przypadków, że przez to ktoś kesza nie znalazł, bo w bazie był spoiler nieaktualny.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » poniedziałek 06 października 2008, 22:12


Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » poniedziałek 06 października 2008, 22:28

już działa, dzięki za cynk.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » piątek 10 października 2008, 01:04

Przy okazji prac nad formatem gpx okazalo sie, ze w bazie Filipsa brakuje odwolan do obrazkow, np. cache OP1339 - skrzynka stara i autor zamiescil 6 obrazkow, ale plik html w bazie zna tylko jedno odwolanie.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » piątek 10 października 2008, 18:37

Spojrzalem glebiej i jest swietnie.
Jakis pechowy plik wpadl mi w rece na poczatku, bo niemal wszedzie obrazki w bazie sa. Namierzylem tylko takie pozycje:

OP1339
brak 8A3827F7-8202-1F4F-8E82-90424EACADED.jpg
brak E05480D6-2CDA-AB77-AC47-4688349C2C8C.jpg
brak B3B30D30-8FD0-8DF7-B533-9643627990FE.jpg
brak B3F86178-5C09-DD6C-BFC0-AD758B133DE1.jpg
brak 5F8458FA-0BB8-52EB-4676-8B0C696F0EE1.jpg

OP1332 - brak pliku html

OP131C
brak 6839DB8B-9930-474D-7220-222109E3E611.jpg
brak 3736DB57-9715-78B7-AFDA-C6E5B0F5A56C.jpg
brak D5ACEAB0-292D-8219-D0D9-83283753A457.jpg
brak A9E6F9DB-73F5-3B0D-7E19-B3691C29FFD6.jpg
brak 88701340-7973-18E6-6512-D8CEC1E47029.jpg

OP12FB - brak pliku

OP106B
brak C1E4FA20-6CE9-2906-5270-B1F4C82D93E4.jpg

OP104F
brak AC94E418-A67E-FE18-8734-43456C3ED42A.jpg
brak D2CCF2DB-F8E2-8D4F-1DDD-4012002E860E.jpg

OP0D9E - brak pliku

OP0C61
brak 87486429-AE28-DDC8-BC6A-4B0C3330D618.jpg
brak 64A4D555-05E9-A6E7-BD1F-6E5739129D4C.jpg

OP0C60
brak 43679783-245A-ED24-EF6F-DCED97E57DF1.jpg

OP017B
brak 96B3CA61-DB9D-BE79-15B7-100587460BDC.jpeg

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » piątek 10 października 2008, 21:03

Już dobrze.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » środa 29 października 2008, 20:34

Moze tylko u mnie, ale kilka razy mialem taka sytuacje:
- w jednym komputerze w miare regularnie aktualizuje baze i jest ok.
- w drugiej maszynie rzadziej, ale pomyslalem, ze skoro jest w jednej aktualne, to zrobie kilka krokow i zaktualizuje w drugiej, a tu klapa. Rsync mieli i zglasza blad. Probowalem tak kilka razy, ale bez skutku (w ciagu powiedzmy godziny), choc dopiero co synchronizowalem dane w pierwszym komputerze. W koncu poprosilem go grzecznie, zeby synchronizowal bez obrazkow i wtedy poszlo. W drugim etapie pobral z obrazkami - juz bez problemow.

Za duzo plikow do synchronizacji bylo w drugiej maszynie?
Mozna pobrac pliki gpx zmienione np. w ciagu ostatniego tygodnia w jednej paczce?

Awatar użytkownika
sebastiank
Nowy na forum
Posty: 13
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 14:27
Lokalizacja: Głuszyca/Legnica

Post autor: sebastiank » piątek 28 listopada 2008, 11:57

W wątku jest wielokrotnie poruszany temat map ze skrzynkami. Próbowałem zainstalować mapke Flipsa w MapSource programem MapSetToolKit. Wszystko niby jest ok ale. Rozpoczynam proces instalacji i podczas pracy nagle program konczy działanie. Mapy w MapSource nie ma. Nie ma też sladu w rejestrach aby coś się działo. Nie wiem co jest bo "czarne okno" zamyka się i nie mogę zobaczyć błędu. Miał może ktoś już podobny problem?
[b]Sebastian[/b]
[b]Hardware:[/b] GPSmap60CSx [b]Software:[/b] GPMapa2008.2, UMP-pcPL, TOPO_100_PL and other
[url=http://www.sebastiank.za.pl]Podziemna Galeria[/url]
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=4077][img]http://www.opencaching.pl/statpics/4077.jpg[/img][/url]

Krzychu Blues
Stały bywalec
Posty: 101
Rejestracja: środa 20 sierpnia 2008, 16:58
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Krzychu Blues » piątek 28 listopada 2008, 12:07

O instalacji w MSource się nie wypowiem, bo po prostu mam:
1. na osobnej karcie SD ten plik .img
2. skompilowany pod GMapToolem cały zestaw kilkunastu map , w tym też mapka cache.

Ponieważ widzę, że masz kilka map, więc może najprościej by było wszystkie dać na jeden plik gmapsupp.img przy pomocy GMapToola? I nie tracić później czasu na zabawy z MapSourcem?

================
Mapka cache ma też ten plus, że możesz ją sobie ściągnąć w kilka sekund nawet palmtopem ( w terenie) na osobną kartę SD. Wtedy wkładasz do GPSa i widzisz, czy przybyły nowe cache dla danej okolicy. "Stare" cache są widoczne w normalnym trybie, jako zamknięte (lub otwarte, czy inne tam) skrzynki. "Nowe" cache są malutkimi rombami ( w każdym razie tak się prezentują w Colorado):
Obrazek
Widać nową skrzynkę error500 i starą Ciutnika (a także otwartą - na podziałce 3km)
To tak przy okazji.


Krzysztof
Ostatnio zmieniony piątek 28 listopada 2008, 12:27 przez Krzychu Blues, łącznie zmieniany 2 razy.
60CSx, Colorado, FS Loox N560 <> "soko" na Garniaku
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1294][img]http://geokrety.org/statpics/1294.png[/img][/url] [url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=5446][img]http://www.opencaching.pl/statpics/5446.jpg[/img][/url]

ODPOWIEDZ