krystiant pisze: wtorek 26 sierpnia 2025, 10:26
De gustibus non est disputandum.
Komuś się podoba, komuś nie.
Nie stwierdziłem, że obrazek nie podoba mi się wizualnie, że nie trafia w mój gust. (Nie jest piękny, ale nie
to jest meritum). Moim zdaniem używanie sztucznie wygenerowanych treści w taki sposób jest niewłaściwe
dla zasady.
krystiant pisze: wtorek 26 sierpnia 2025, 10:26
Nie uważam korzystania z dostępnych narzędzi za jakieś zniżanie.
Sam fakt, iż narzędzie jest dostępne i łatwe w użyciu nie oznacza, że należy go używać. Czy dlatego, że A.I. jest
dostępne, należy zastąpić baner albo tło strony obrazkiem sztucznie wygenerowanym? Co z tekstem? Przecież LLM-y są dostępne, a ich użycie trwa krócej niż własnoręczne pisanie tekstu. Czy więc
treść aktualności powinna pochodzić z takich źródeł? Może też użyć ich w artykułach na wiki?
Jak dla mnie dość oczywiste jest, że odpowiedź, zwłaszcza na te ostatnie pytania, brzmi
nie. W takim razie, dlaczego użycie modela A.I. do generowania
obrazków w aktualnościach nie budzi takiego sprzeciwu? Ja dowodzę, że powinna.
Poza tym, użycie takich ilustracji skutkuje pogorszeniem stanu aktualności. Taka ilustracja, nawet jeśli nie ma niższych walorów estetycznych od "prawdziwej", to niezależnie od czyichś gustów odciąga uwagę od samych aktualności, a zatem degraduje je w taki czy inny sposób. Niech dowodem będzie fakt, że zdecydowałem się na ten temat napisać post.