Użycie grafiki wygenerowanej przez A.I. na OCPL

Wszystko co nie mieści w innych tematach...

Moderator: Moderatorzy

Jawor1OCF
Bywalec
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Użycie grafiki wygenerowanej przez A.I. na OCPL

Post autor: Jawor1OCF »

W aktualnościach krzyczy obrazek z nagłówkiem "Pożegnanie wakacji".
20250826_063738.jpg
20250826_063738.jpg (359.56 KiB) Przejrzano 86 razy
Już na pierwszy rzut oka cuchnie on A.I., aczkolwiek nie rzucałbym takimi pustymi oskarżeniami na forum. Tak się jednak składa, że narzędzie wykrywające obrazy A.I. potwierdza moje zdanie. :mrgreen:
Screenshot_20250826_063333_DuckDuckGo.jpg
Screenshot_20250826_063333_DuckDuckGo.jpg (405.82 KiB) Przejrzano 86 razy
Mnie osobiście tak to uderza, że wolałbym brak jakiegokolwiek obrazka od tej, za przeproszeniem, pokraki. Jak dla mnie używanie obrazów ze sztucznej inteligencji w taki sposób jest odpychające. Czy naprawdę trzeba zniżać się aż tak nisko?

edit: literówka
Ostatnio zmieniony niedziela 31 sierpnia 2025, 07:13 przez Jawor1OCF, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Podziękował;: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Re: Użycie grafiki wygenerowanej przez A.I. na OCPL

Post autor: krystiant »

"De gustibus non est disputandum"
Komuś się podoba, komuś nie... Nie uważam korzystania z dostępnych narzędzi za jakieś zniżanie. Ale to też tylko moja opinia ;-)
Za ten post autor krystiant otrzymał podziękowania (total 2):
maciej.rutecki200e200w
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11, 12 i 13

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)
Awatar użytkownika
bartek-111
Wyjadacz
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 41 razy

Post autor: bartek-111 »

Canva + DallE. Mój wzór :) I co ci się w nim nie podoba? Mnie się podoba.
Kup mix sałat. Wyrzuć mix sałat. Powtórz!
Jawor1OCF
Bywalec
Kontakt:

krystiant pisze: wtorek 26 sierpnia 2025, 10:26 De gustibus non est disputandum.
Komuś się podoba, komuś nie.
Nie stwierdziłem, że obrazek nie podoba mi się wizualnie, że nie trafia w mój gust. (Nie jest piękny, ale nie to jest meritum). Moim zdaniem używanie sztucznie wygenerowanych treści w taki sposób jest niewłaściwe dla zasady.
krystiant pisze: wtorek 26 sierpnia 2025, 10:26 Nie uważam korzystania z dostępnych narzędzi za jakieś zniżanie.
Sam fakt, iż narzędzie jest dostępne i łatwe w użyciu nie oznacza, że należy go używać. Czy dlatego, że A.I. jest dostępne, należy zastąpić baner albo tło strony obrazkiem sztucznie wygenerowanym? Co z tekstem? Przecież LLM-y są dostępne, a ich użycie trwa krócej niż własnoręczne pisanie tekstu. Czy więc treść aktualności powinna pochodzić z takich źródeł? Może też użyć ich w artykułach na wiki?

Jak dla mnie dość oczywiste jest, że odpowiedź, zwłaszcza na te ostatnie pytania, brzmi nie. W takim razie, dlaczego użycie modela A.I. do generowania obrazków w aktualnościach nie budzi takiego sprzeciwu? Ja dowodzę, że powinna.

Poza tym, użycie takich ilustracji skutkuje pogorszeniem stanu aktualności. Taka ilustracja, nawet jeśli nie ma niższych walorów estetycznych od "prawdziwej", to niezależnie od czyichś gustów odciąga uwagę od samych aktualności, a zatem degraduje je w taki czy inny sposób. Niech dowodem będzie fakt, że zdecydowałem się na ten temat napisać post.
Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Podziękował;: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: krystiant »

Jawor1OCF pisze: sobota 30 sierpnia 2025, 07:27 Moim zdaniem używanie sztucznie wygenerowanych treści w taki sposób jest niewłaściwe dla zasady.
Jawor1OCF pisze: sobota 30 sierpnia 2025, 07:27 Poza tym, użycie takich ilustracji skutkuje pogorszeniem stanu aktualności. Taka ilustracja, nawet jeśli nie ma niższych walorów estetycznych od "prawdziwej", to niezależnie od czyichś gustów odciąga uwagę od samych aktualności, a zatem degraduje je w taki czy inny sposób.
Zdecyduj się czy problemem twoim zdaniem jest sposób pozyskania grafiki, czy w ogóle jej użycie w tym miejscu...

Z jakiegoś powodu w internetach często spotykam wpisy z dopiskiem "obrazek dla przyciągnięcia uwagi", a w naszej wiejskiej gablocie informacje urzędowe z gminy są tylko tekstem, ale np. program dożynek to już plakat okraszony grafiką.
Czyli jednak obecność obrazka coś wnosi :wink:

Kilkanaście lat pracy w branży powiązanej z tworzeniem grafiki pozwoliło mi zapoznać się z "tworzeniem" od kuchni. Najczęściej "biologiczna inteligencja" korzystając z biblioteki zdjęć i clipartów tak długo modyfikowała te "klocki", aż projekt był zaakceptowany.
Podobnie było tu, tylko zamiast grafika z agencji "klocki" modyfikował program AI pod dyktando bartek-111. Gdybym jako klient miał zapłacić komuś za dyktowanie Ai wytycznych jak ma wyglądać zamówiona grafika to pewnie wolałbym sam "pogadać" z AI. Chyba że szkoda byłoby mi tego czasu. Ale tu nie kupowałeś tego obrazka, tylko bartek-111 postanowił ozdobić wpis.
Kiedyś OC było prawie tylko tekstowe, ale pojawiły się narzekania, że jej wygląd jest "archaiczny" i trzeba ją uatrakcyjnić.

I nie piszę tego żeby Cię przekonywać, tylko żeby uświadomić, że mogą być różne punty widzenia. Autor wpisu tak chciał i ma do tego prawo. Opisy keszy też są albo z samym tekstem, albo z obrazkami i nic nam do tego...
A mi się wpis podobał z obrazkiem i nic mi nie przeszkadzał w odbiorze informacji - co innego, gdyby tekst był na obrazku, jak to czasem się zdarza na FB :?
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11, 12 i 13

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)
Jawor1OCF
Bywalec
Kontakt:

Gwoli wyjaśnienia, nie twierdzę, że obrazek odciąga uwagę od tekstu per se. Obrazki kierują uwagę w swoją stronę i, w konsekwencji, w stronę treści, tudzież treści aktualności. Natomiast ponieważ obrazek jest sztucznie wygenerowany, uwagę najbardziej przyciąga on do samego siebie. Na przykład, ja, gdy zobaczyłem ową wiadomość, byłem uderzony przez obrazek z A.I. do tego stopnia, że napisałem o tym post. Doskonale też pamiętam sam obrazek, ale już nie pamiętam samych aktualności.

Obrazek, który przyciąga do siebie uwagę kosztem postu, nie powinien się tam znaleźć.
Za ten post autor Jawor1OCF otrzymał podziękowanie:
Wandula
ODPOWIEDZ