Zmiany w mapach - zauważone błędy

Wszystko co może pomóc w rozwoju serwisu opencaching.pl, sugestie, pomysły, także zauważone błędy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 75
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36
Podziękował: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 16 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: pawelko » czwartek 02 sierpnia 2018, 06:29

jedrek pisze:
czwartek 02 sierpnia 2018, 00:33
Na mapie nie wyświetlają się najnowsze skrzynki (np. powstałe wczoraj).
Trzeba zaznaczyć kratkę " pokaż również skrzynki bez oceny".
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi pawelko za post (razem 2):
limejedrek

Awatar użytkownika
lime
Bywalec
Posty: 43
Rejestracja: sobota 16 lipca 2016, 22:27

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: lime » czwartek 02 sierpnia 2018, 07:18

Nie dawno założyłem skrzynkę (OP8R9F), która nie jest widoczna na mapach - błąd mapy, czy mój?
Obrazek

jedrek
Bywalec
Posty: 38
Rejestracja: niedziela 10 października 2010, 16:43
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: jedrek » czwartek 02 sierpnia 2018, 12:55

pawelko pisze:
czwartek 02 sierpnia 2018, 06:29
jedrek pisze:
czwartek 02 sierpnia 2018, 00:33
Na mapie nie wyświetlają się najnowsze skrzynki (np. powstałe wczoraj).
Trzeba zaznaczyć kratkę " pokaż również skrzynki bez oceny".
Rzeczywiście, widocznie po zmianach w mapach zmieniły się domyślne ustawienia lub ja niechcący kliknąłem.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
lime
Bywalec
Posty: 43
Rejestracja: sobota 16 lipca 2016, 22:27

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: lime » czwartek 02 sierpnia 2018, 14:46

Raczej zmieniły się ustawienia domyślne, bo u mnie było to samo.
Teraz wszystkie skrzynki widoczne.
Obrazek

Awatar użytkownika
AER
Stały bywalec
Posty: 80
Rejestracja: piątek 08 maja 2015, 14:04

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: AER » poniedziałek 06 sierpnia 2018, 12:23

Nieśmiało się przypomnę (choć na pewno nad tym pracujecie): nie sztymuje mapa w "mojej okolicy" plus w geoŚcieżkach (zarówno zbiorczo, jak i w pojedynczych seriach).

Może na początek można zachować przycisk wyboru mapy w jej prawym górnym rogu i wtedy jak google nie działa, to ręcznie (póki co) będziemy sobie przełączać?

ÆternumRegnum
----------------------------
ars est celare misterium


Obrazek

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1652
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 206 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: brasia » poniedziałek 06 sierpnia 2018, 14:33

AER pisze:
poniedziałek 06 sierpnia 2018, 12:23
Może na początek można zachować przycisk wyboru mapy w jej prawym górnym rogu i wtedy jak google nie działa, to ręcznie (póki co) będziemy sobie przełączać?
Nie znam się na informatyce, ale odpowiem. ;)
Nie można, nie chodzi tutaj o samą mapę tylko o cały silnik, czyli oprogramowanie mapy (v3), które nie działa bo google wyłączyło. Ta mapa, którą teraz widzisz (v4) to silnik napisany od nowa.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi brasia za post (razem 2):
AERstasiekm
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
deg
Forumator
Posty: 1009
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: deg » środa 08 sierpnia 2018, 12:34

Piszę na szybko, bo sam jestem na małym urlopie ;)
WSZYSTKIE mapy musimy przepisać od nowa. Obecnie działa kilka map, cała reszta czeka na przeróbkę - jest to temat priotytetowy, ale jakby nie patrzeć - trwa sezon urlopowy, także w OC. W każdym razie dzięki za wszystkie zgłoszone błędy - wszystko skrzętnie zapisuję. Proszę o następne.

Nie da się przywrócić przełącznika map tam gdzie nie działa - trzeba wszystko przepisać od nowa. Google wyłączyło nam nie tylko mapy, ale cały mechanizm, który mapami zarządza (jak pisał Brasia)
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę" Antoni de Rivarol
Obrazek

parlando
Forumator
Posty: 867
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: parlando » środa 08 sierpnia 2018, 13:59

Czy dałoby się dodać mapki esri?
Całkiem ciekawe i dokładne mapy.
Tu przykład World Imaginery (to samo co bing) oraz Topo (w mojej okolicy widzę parę dróg, których nie ma nawet na OSM)
https://www.arcgis.com/home/webmap/viewer.html

W mapie foto bing wkurza wczytywanie pustych kafelków, kiedy zoom jest zbyt duży. Dlaczego po prostu nie blokują ostatniego możliwego powiększenia? Nie wiem czy z poziomu OC można tym zarządzać? W esri nie ma tego problemu.

Poboczny temat, kiedyś był poruszany, ale można przy okazji wrócić do niego:)
Na stronie kesza, pod mapką są linki do różnych map - ten szukacz jest zbędny, więc proponuję wstawić coś innego, albo po prostu zwolnić to miejsce.

rapotek
Stały bywalec
Posty: 162
Rejestracja: piątek 26 lutego 2016, 11:54
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 63 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: rapotek » środa 08 sierpnia 2018, 15:50

parlando pisze:
środa 08 sierpnia 2018, 13:59
Czy dałoby się dodać mapki esri?
Całkiem ciekawe i dokładne mapy.
Tu przykład World Imaginery (to samo co bing) oraz Topo (w mojej okolicy widzę parę dróg, których nie ma nawet na OSM)
https://www.arcgis.com/home/webmap/viewer.html
Nie wiem jak wygląda licencja używania map ESRI (nie analizowałem), ale technicznie nie ma z tym problemu.

parlando pisze:
środa 08 sierpnia 2018, 13:59
W mapie foto bing wkurza wczytywanie pustych kafelków, kiedy zoom jest zbyt duży. Dlaczego po prostu nie blokują ostatniego możliwego powiększenia? Nie wiem czy z poziomu OC można tym zarządzać? W esri nie ma tego problemu.
Jeżeli żądany efekt miałby być taki, że maksymalne dostępne powiększenie byłoby "rozciągane" przy większych przybliżeniach zamiast braku zdjęcia, dałoby się to bardzo prosto zrobić.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi rapotek za post:
parlando

Awatar użytkownika
AER
Stały bywalec
Posty: 80
Rejestracja: piątek 08 maja 2015, 14:04

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: AER » piątek 10 sierpnia 2018, 21:13

Pytam - ale tylko pytam bo się nie znam... :)

Czy aktualne prace nad mapami to dobry moment, żeby np. umożliwić wyświetlanie tylko skrzynek założonych przez danego użytkownika? Czy też wyświetlanie skrzynek na mapach to odrębny temat niż wyświetlanie map jako takich?

...bo póki co widzę swoje skrzynki tylko wspólnie z keszo "jeszcze nieznalezionymi". A jak ukrywam zarówno znalezione jak i nieznalezione i (niby) nie ukrywam własnych, to mapa jest absolutnie pusta. Analogicznie przy przeglądaniu profili innych użytkowników.

ÆternumRegnum
----------------------------
ars est celare misterium


Obrazek

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 75
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36
Podziękował: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 16 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: pawelko » piątek 10 sierpnia 2018, 22:28

Mam takie spostrzeżenie. W poprzedniej wersji zmiana mapy była dostępna w kilku ułożonych obok siebie przyciskach, obecnie, to jest rozwijane pole wyboru. Moim zdaniem wcześniej było wygodniej - jeden klik, teraz trzeba dwa razy kliknąć, żeby zmienić mapę.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi pawelko za post:
parlando

parlando
Forumator
Posty: 867
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: parlando » sobota 11 sierpnia 2018, 12:07

Podbiję prośbę (żeby wskoczyła oczko wyżej na liście priorytetów:)) o przywrócenie zachowania mapy na stronie kesza - po kliknięciu na mapę działają filtry z normalnej mapy, tymczasem lepiej było, jak widoczne były wszystkie skrzynki.

Awatar użytkownika
Moris299
Bywalec
Posty: 57
Rejestracja: poniedziałek 30 grudnia 2013, 20:54
Podziękował: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 21 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: Moris299 » sobota 11 sierpnia 2018, 21:16

Jeszcze jedno - obecnie na mapie na stronie kesza wyświetlają się wszystkie kesze a mapa jedynie centruje się na środku i jak jest kilka keszy obok siebie to nie wiadomo który to jest ten którego właśnie przeglądamy... :)
Ciężko by było zrobić tak, by na mapie wyświetlał się tylko interesujący nas kesz? Tak jak to jest na gc.com


Próbowałem sam obczaić to w kodzie, ale niestety temat map jest dla mnie zbyt ciężki (i chodźbym chciał pomóc to nie potrafię :( )
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Moris299 za post:
rapotek
Obrazek Obrazek

parlando
Forumator
Posty: 867
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: parlando » niedziela 12 sierpnia 2018, 12:30

Moris299 pisze:
sobota 11 sierpnia 2018, 21:16
Jeszcze jedno - obecnie na mapie na stronie kesza wyświetlają się wszystkie kesze a mapa jedynie centruje się na środku i jak jest kilka keszy obok siebie to nie wiadomo który to jest ten którego właśnie przeglądamy... :)
Ciężko by było zrobić tak, by na mapie wyświetlał się tylko interesujący nas kesz? Tak jak to jest na gc.com


Próbowałem sam obczaić to w kodzie, ale niestety temat map jest dla mnie zbyt ciężki (i chodźbym chciał pomóc to nie potrafię :( )
Heh, a ja właśnie pisałem, żeby były widoczne wszystkie kesze bez filtrów:P (tak jak wcześniej).
Samo miejsce można obczaić na mapach OSM, UMP, Google Maps, Szukacz po kliknięciu na linka pod mapką.

rapotek
Stały bywalec
Posty: 162
Rejestracja: piątek 26 lutego 2016, 11:54
Lokalizacja: Pomorze

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: rapotek » niedziela 12 sierpnia 2018, 16:27

parlando pisze:
niedziela 12 sierpnia 2018, 12:30
Heh, a ja właśnie pisałem, żeby były widoczne wszystkie kesze bez filtrów:P (tak jak wcześniej).
Samo miejsce można obczaić na mapach OSM, UMP, Google Maps, Szukacz po kliknięciu na linka pod mapką.
Przez to, że widoczne były wszystkie kesze, mapa klikana ze strony kesza była dla mnie praktycznie bezużyteczna. Po kliknięciu musiałem szukać danego kesza w gąszczu innych, a przecież interesuje mnie lokalizacja tylko tego konkretnego, bo z jego strony kliknąłem na mapę. Inne skrzynki w okolicy mogę sobie pooglądać na mapie ogólnej, ze strony danej skrzynki powinna być widoczna tylko ona, to wg mnie byłoby zgodne z logiką.

ODPOWIEDZ