Wyszukiwanie cache'y wzdłuż trasy.
Moderator: Moderatorzy
Wyszukiwanie cache'y wzdłuż trasy.
Niech mi ktoś podpowie jak wyszukać skrzynki wzdłuż zaplanowanej trasy.
Wiem że na stronie jest stosowne narzędzie ale albo ono nie działa albo ja jestem tępy i czegoś nie ogarniam. Zaplanowanie trasy na zawartej tam mapce przyprawia mnie o palpitacje serca i chęć wyburzenia ściany działowej w mieszkaniu. Natomiast próby wczytania jakiegokolwiek KMLa nie dają żadnego efektu (długość trasy 0km, 0 znalezionych skrzynek).
Macie jakieś inne sposoby na takie planowanie poszukiwań?
Wiem że na stronie jest stosowne narzędzie ale albo ono nie działa albo ja jestem tępy i czegoś nie ogarniam. Zaplanowanie trasy na zawartej tam mapce przyprawia mnie o palpitacje serca i chęć wyburzenia ściany działowej w mieszkaniu. Natomiast próby wczytania jakiegokolwiek KMLa nie dają żadnego efektu (długość trasy 0km, 0 znalezionych skrzynek).
Macie jakieś inne sposoby na takie planowanie poszukiwań?

Re: Wyszukiwanie cache'y wzdłuż trasy.
Niestety od kilku lat wgrywanie kml nie działa. Można jedynie zaplanować trasę i wyszukać kesze tym narzędziem na stronie, gdzie jest chyba tylko jeden punkt pośredni.
Cześć,
"moje trasy" nie są narzędziem idealnym ale da się coś tam wyszukać - warto też zauważyć, że nie koniecznie trzeba klikać w mapkę - jeśli trasa jest samochodowa można też wpisać po prostu nazwy miejscowości początkowej, końcowej i mijanych (jeśli chcemy jakoś modyfikować trasę).
Następnie na zapisanej trasie wyszukiwarka jako-tako działa.
Co do KML-i: zdaje się, że kod OC w tym zakresie wspiera jedynie jakieś specjalne kml-e - nie umiem stwierdzić dokładnie, ale jakiś tam kml wygenerowany z google myMaps nie laduje się, bo nie zawiera obiektów, jakich szuka w nim kod "moich tras" - albo zawiera ale format się nie zgadza
Moduł "moje trasy" jest napisany w sposób mocno utrudniający jego jakiekolwiek przeróbki i niestety przy masie pracy jaką mamy obecnie w RT raczej nie jest wysoko na liście naszych priorytetów - bazowa funkcjonalność jest dla nas o wiele ważniejsza, a i na to wcale nie mamy nadmiaru mocy przerobowych
Co więcej mogę wam powiedzieć, że prawdopodobnie w okolicy najbliższego poniedziałku (16.07.2018) "moje trasy" w ogóle przestaną działać, bo Google zmienia politykę i generalnie odcina "nie płacących" za mapy - jak to w praktyce będzie nie do końca wiadomo, ale w każdym razie po naszej stronie (RT) trwają intensywne prace nad przeniesieniem głównych map na inne API. Moje trasy na pewno nie doczekają się szybkiej reanimacji jeśli w nast. tygodniu przestaną działać - no chyba, że znajdzie się ktoś kto się za to weźmie, ale na razie nie widać chętnych
Docelowo chcielibyśmy zupełnie przepisać "moje trasy" ale kiedy to nastąpi trudno oszacować.
Pozdrowienia!
"moje trasy" nie są narzędziem idealnym ale da się coś tam wyszukać - warto też zauważyć, że nie koniecznie trzeba klikać w mapkę - jeśli trasa jest samochodowa można też wpisać po prostu nazwy miejscowości początkowej, końcowej i mijanych (jeśli chcemy jakoś modyfikować trasę).
Następnie na zapisanej trasie wyszukiwarka jako-tako działa.
Co do KML-i: zdaje się, że kod OC w tym zakresie wspiera jedynie jakieś specjalne kml-e - nie umiem stwierdzić dokładnie, ale jakiś tam kml wygenerowany z google myMaps nie laduje się, bo nie zawiera obiektów, jakich szuka w nim kod "moich tras" - albo zawiera ale format się nie zgadza

Moduł "moje trasy" jest napisany w sposób mocno utrudniający jego jakiekolwiek przeróbki i niestety przy masie pracy jaką mamy obecnie w RT raczej nie jest wysoko na liście naszych priorytetów - bazowa funkcjonalność jest dla nas o wiele ważniejsza, a i na to wcale nie mamy nadmiaru mocy przerobowych

Co więcej mogę wam powiedzieć, że prawdopodobnie w okolicy najbliższego poniedziałku (16.07.2018) "moje trasy" w ogóle przestaną działać, bo Google zmienia politykę i generalnie odcina "nie płacących" za mapy - jak to w praktyce będzie nie do końca wiadomo, ale w każdym razie po naszej stronie (RT) trwają intensywne prace nad przeniesieniem głównych map na inne API. Moje trasy na pewno nie doczekają się szybkiej reanimacji jeśli w nast. tygodniu przestaną działać - no chyba, że znajdzie się ktoś kto się za to weźmie, ale na razie nie widać chętnych

Docelowo chcielibyśmy zupełnie przepisać "moje trasy" ale kiedy to nastąpi trudno oszacować.
Pozdrowienia!
Dzięki za kompletną odpowiedź.
Co do wyszukiwania to zdaje się że GSAK ma takie możliwości. Cóż chyba jednak nie ominie mnie zakup tego programu bo alternatywy chyba nie ma.
A może?
Co do wyszukiwania to zdaje się że GSAK ma takie możliwości. Cóż chyba jednak nie ominie mnie zakup tego programu bo alternatywy chyba nie ma.
A może?

- bacza
- Nowy na forum
- Kontakt:
Jest fajny, rodzimy, projekt https://www.geocentral.pl/.
Na razie appka potrafi sprawnie pologować kesze, ale zawsze możesz napisać do autora i poprosić o nową funkcjonalność

Czyli chciałeś napisać "hej. Mój program nie ma takiej funkcji ale Ci go polecam!"??bacza pisze: ↑poniedziałek 13 sierpnia 2018, 16:27Jest fajny, rodzimy, projekt https://www.geocentral.pl/.
Na razie appka potrafi sprawnie pologować kesze, ale zawsze możesz napisać do autora i poprosić o nową funkcjonalność![]()
Nie sądzisz że delikatnie przeginasz z reklamą swojej aplikacji?
Wprowadź możliwość, o której jest tutaj mowa i dopiero potem reklamuj...
- bacza
- Nowy na forum
- Kontakt:
Nie, chciałem odpowiedzieć na rozterkę laszlo, który pytał, czy jest jakaś alternatywa dla płatnego GSAK-a i poinformować, że owszem jest - nowy, rodzimy projekt z perspektywą rozwoju, którego autor (tak, to ja) jest otwarty na wszelkie prośby o nową funkcjonalność.krcr pisze: ↑poniedziałek 13 sierpnia 2018, 17:22Czyli chciałeś napisać "hej. Mój program nie ma takiej funkcji ale Ci go polecam!"??bacza pisze: ↑poniedziałek 13 sierpnia 2018, 16:27Jest fajny, rodzimy, projekt https://www.geocentral.pl/.
Na razie appka potrafi sprawnie pologować kesze, ale zawsze możesz napisać do autora i poprosić o nową funkcjonalność![]()
Nie wiem, dlaczego dopatrujesz się złych intencji tam, gdzie ich nie ma.
Szczerze? to raczej odbieram Twoją reakcję, jako odrobinę przesadzoną i niepotrzebnie zaczepną.
Jeśli będzie większe zainteresowanie tą funkcją, to z przyjemnością wprowadzę.
Właśnie dlatego dopisałem się w tym wątku, aby wybadać temat.
Przyszedł do nas na forum człowiek znający się na programowaniu, daje nam do dyspozycji efekt swojej pracy, jest skłonny ewentualnie dodać funkcjonalność, którą uznamy za potrzebną i nawet się pyta czego byśmy potrzebowali, a Ty go próbujesz zniechęcić pisząc, że przegina z reklamą... Nieładnie...krcr pisze: ↑poniedziałek 13 sierpnia 2018, 17:22Czyli chciałeś napisać "hej. Mój program nie ma takiej funkcji ale Ci go polecam!"??bacza pisze: ↑poniedziałek 13 sierpnia 2018, 16:27Jest fajny, rodzimy, projekt https://www.geocentral.pl/.
Nie sądzisz że delikatnie przeginasz z reklamą swojej aplikacji?
Wprowadź możliwość, o której jest tutaj mowa i dopiero potem reklamuj...
Czy mógłby prosić autora o dodanie wyszukiwania keszy wzdłuż trasy?

Poczytaj zanim się zapytasz
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów

Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów

Ja tam fanem apek do masowego logowania nie jestem - skoro kesze zazwyczaj są unikalne, to wypadałoby zalogować je w sposób unikalny. Bez zbędnej zwłoki. Jakoś nikt nigdy nie pomyślał o apce do zakładania keszy o tych samych opisach:)
Natomiast jeżeli by się pojawiła apka, witryna (najlepiej w ramach OC) do wyszukiwania keszy wzdłuż trasy byłoby super. Myślę, że wielu użytkowników ucieszyłoby się z możliwości pobierania keszy z wybranego obszaru (np. wnętrze narysowanego wielokąta).
Nie wiem, jakoś ta kwestia nie jest paląca na OC, a wydaje się naturalna przy takim rodzaju aktywności jak szukanie skrzynek. Tym bardziej dziwne, że chyba nie ma apki, z której można łatwo korzystać w terenie i wyświetli trasę, oraz skrzynki online (to byłoby już coś).
No, ale nie ma co wymyślać koła od nowa - zaawansowani użytkownicy i tak pewnie korzystają z locusa i do niego pewnie chcieliby wgrywać trasy i kesze wzdłuż niej.
A marzenie to chyba połączenie takiej funkcjonalności z Awaryjniejszym gpx-em, czyli klikam na trasę i w dymku miałbym "pobierz kesze wzdłuż trasy":)
Natomiast jeżeli by się pojawiła apka, witryna (najlepiej w ramach OC) do wyszukiwania keszy wzdłuż trasy byłoby super. Myślę, że wielu użytkowników ucieszyłoby się z możliwości pobierania keszy z wybranego obszaru (np. wnętrze narysowanego wielokąta).
Nie wiem, jakoś ta kwestia nie jest paląca na OC, a wydaje się naturalna przy takim rodzaju aktywności jak szukanie skrzynek. Tym bardziej dziwne, że chyba nie ma apki, z której można łatwo korzystać w terenie i wyświetli trasę, oraz skrzynki online (to byłoby już coś).
No, ale nie ma co wymyślać koła od nowa - zaawansowani użytkownicy i tak pewnie korzystają z locusa i do niego pewnie chcieliby wgrywać trasy i kesze wzdłuż niej.
A marzenie to chyba połączenie takiej funkcjonalności z Awaryjniejszym gpx-em, czyli klikam na trasę i w dymku miałbym "pobierz kesze wzdłuż trasy":)
Cześć. W tym wątku padło pytanie o wynajdywanie keszy wzdłuż trasy. O ile dobrze zrozumiałem Twój program nie oferuje takiej opcji. Dlatego nie rozumiem co robi dyskusja o nim w tym wątku...
Założyłeś już przecież wątek o swoim programie (i super).
Poza tym jakoś nie widzę w Twoich postach (w tym wątku) badania tematu, a raczej próbę reklamy.
I nie traktuj proszę krytycznych słów jako zaczepki.