deg pisze: ↑poniedziałek 16 kwietnia 2018, 10:09
nie wypowiedzieli się jeszcze
@ Deg cierpliwości. Od założenia wątku minęła raptem doba + kilka godzin. Niektórzy w weekend spędzają czas z rodziną/znajomymi , a nie na forum
- jaką masz wizję ożywienia lokalnej Społeczności? Eventy? Geościeżki? Jak chcesz zachęcać i motywować do zakładania nowych skrzynek i poszukiwań istniejących?
Nie wiem, czy moje plany można nazwać wizją - po prostu w miarę swoich możliwości działam. Mam już w Lubelskim dwie geościeżki, które będę rozbudowywał i kilka "luźnych" keszy np w Lublinie. Zorganizowałem sylwestra w Zamościu, gdzie ludzie z całej Polski mieli okazje poznać Grafena, który był naszym przewodnikiem po mieście. Kilka razy keszowałem z Tubylcami np. Zamość z Grafenem, Chełm z Piżmakiem, Lubartów z Andrzejem&Polą, Lublin m.in. z Tsalariothem. Jemu też - obecnie jeden z najbardziej aktywnych keszerów w województwie - pomagałem jako przewodnik, przy jego pierwszych skrzynkach. Najbliższe plany to nowa Geościeżka "Dookła Poleskiego Parku Narodowego" i weekendowy event na mojej działce, która leży w jego otulinie (muszę jeszcze prąd ogarnąć, ale już zapraszam
- czy zamierzasz aktywnie współpracować z Lasami Państwowymi, Samorządami Terytorialnymi, organizacjami pozarządowymi i innymi tego typu podmiotami. Aktywnie, to znaczy, że to Ty do nich się zwracasz w celu promocji Opencachingu i podjęcia wspólnych działań.
Współpraca z takimi organami jest trudna dla "zwykłego śmiertelnika", acz wcale nie niemożliwa. Nie uważam, że członek COG jest jakoś specjalnie powołany do tej roli (ktoś tu pisał o grupie przedstawicieli specjalnie do tych celów, jednak jeśli nadarzy się okazja i będzie potrzeba, nie widzę problemu, by się do takich instytucji zwracać. Podczas sylwestra w Zamościu parafia udostępniła nam w dniu wolnym od pracy dzwonnicę kościelną. Na event na otwarcie Geościeżki "Dookoła PPN" chciałbym mieć rowery z wypożyczalni PPN - trzymajcie kciuki, by udostępnili
- co myślisz o zniesieniu limitu 500 skrzynek potrzebnych do założenia geościeżki? Uzasadnij odpowiedź.
Jestem za, a nawet przeciw. 500 skrzynek, to dobry próg, by poznać grę, rodzaje skrzynek, maskowania, sposoby ukrycia. Do tej pory się to sprawdzało. Ale trzeba też wziąć pod uwagę ogólną ilość skrzynek w województwie. W Warszawie, Poznaniu, czy na Pomorzu zebranie 500 skrzynek, to chwila, ale np w warmińsko-mazurskim, to "pół województwa". Mamy mentorów, ale też nie każdy chce takim być i firmować swoim nickiem nieznane kesze młodego keszera. Może w takim wypadku pozwolić zakładać geościeżki bez limitu 500, pod warunkiem, że każdy ścieżkowy kesz będzie weryfikowany, jak trzy pierwsze?
- czy satysfakcjonuje Cię zasada 3xDNF jeśli chodzi o przestawianie nieznalezionych skrzynek w stan tymczasowo niedostępna? Czy na podstawie udokumentowanego, pewnego JEDNEGO nieznalezienia - nadal trzeba skrzynkę utrzymywać jako dostępna czasami przez kilka lat - ze względu na brak kolejnych DNFów?
Tak, satysfakcjonuje, choć faktycznie jeden DNF i lata ciszy, to problem, nad którym trzeba się zatrzymać. Może "ruszmy" tutaj przewodników. Jeśli COGowicz nie jest w stanie sprawdzić sam miejsca, pisze do lokalnego przewodnika z prośbą o sprawdzenie miejscówki. Ten jedzie, sprawdza, robi zdjęcia, pisze raport

i mówi jak jest. Wszystko odbywa się przez oficjalnego maila COGu. Nie ma obawy, że wyjdą jakieś spojlery/zdjęcia miejsc ukrycia/itp i każdy członek ma szansę zgłosić ewentualne uwagi, jeśli takie będą. Oczywiście pierwszy kontakt z założycielem, ale jeśli ten nie logował się od pół roku - patrz wyżej.
- co myślisz o łączeniu stanowisk RT i COG. Dlaczego jest takie Twoje zdanie?
RT i COG to dwa różne ciała zajmujące się różnymi sprawami, nie widzę więc przeszkód, ani "konfliktu interesów" w łączeniu funkcji. Pamiętajmy jednak, że bycie członkiem każdego, zajmuje czas prywatny. Istnieje obawa, że komuś zabraknie tego czasu, by efektywnie "pracować" i tu i ty, co ostatecznie spowoduje zawalenie obowiązków albo w COGu, albo w RT. Druga sprawa, to "problem techniczny". Nie każdy COGowicz zna się na programowaniu stron, ale każdy RTowicz już tak. Każdy COGowicz (z założenia) umie rozpatrzeć zgłoszenie, a czy umie to każdy RTowicz?
- co myślisz o wprowadzeniu transparentności zgłoszeń rozpatrywanych przez COG? Pamiętaj, że w procesie obsługi zgłoszeń mogą pojawić się informacje, których publikacja psuje zabawę innym keszerom (miejsce i sposób ukrycia skrzynki, zdjęcia itp).
Jestem przeciwny. W czasie zgłoszeń pojawiają się spojlery, miejsca ukrycia, wycieczki prywatne, opowieści dziwnej treści, czy słynne ostatnio ...burze. Po co mają to czytać wszyscy? Po co psuć zabawę innym - wystarczy tego, co dzieje się na forum. COG jest od tego, by rozpatrywać zgłoszenia. Jeśli byłyby upublicznione i każdy miałby do nich dostęp, to po co nam COG?
- co myślisz o zasadzie nieomylności COG. Obecnie od decyzji COG nie da się w żaden sposób odwołać. Czy widzisz jakąś metodę rozwiązania tego problemu?
Podobno nieomylny jest tylko papież. COG składa się ze zwykłych ludzi i każdy ma prawo się mylić, ale też COG z założenia to ludzie, którzy "więcej się orientują" i ze względu na to są wybierani. Jeśli ktoś zwraca się do COGu, to liczy na pomoc/radę/zdanie właśnie tego "więcej się orientującego". Nie wiem, czy niemożność odwołania się od decyzji COG jest problemem. Pojadę z grubej rury - Nad Sądem Najwyższym też nie ma niczego/kogo, a mimo to, ludzie się do niego zwracają.
- jak zareagowałbyś, gdyby jeden z COGowiczów nie wypełniał swoich obowiązków przez kilka tygodni/miesięcy (pytanie jest realne - jeden z obecnych COGowiczów olewał sprawy przez długie miesiące). Jaki masz konkretny pomysł na zapobieganie tego typu patologiom w przyszłości?
Nie dajmy się zwariować, bo COG to nie kołchoz, a każdy jest tu wolontariuszem i poświęca swój prywatny czas. Z drugiej strony kandydat/członek zdaje sobie sprawę, że ten czas będzie musiał poświęcić Jeśli użytkownik ma 7 dni na odpowiedź do COGu (punkt 4 Regulaminu), to niech COG ma tyle samo. Jeśli bez podania przyczyny, nie zajmuje się sprawą przez 7 dni, lub zostawia wcześniej podjęte zgłoszenie i/lub użytkownik wysyła "reklamację" na jego pracę, dany COGowicz dostaje upomnienie. Trzy upomnienia - usunięcie z COGu. Mamy XXI wiek, więc nie widzę niemożliwości powiadomienia kogokolwiek innego z COGu, ze nie ma czasu na zajęcie się sprawą (@, fb, sms list)
- czy uważasz, że zasady wyborów do COG powinny być stałe i niezmienne? Kiedy i na jakich zasadach powinny być wprowadzane do nich poprawki? O ile wcześniej niż odbywają się same wybory?
Tak, uważam, że zasady wybory powinny być stałe, a już na pewno nie zmieniane co roku, tuż przed wyborami i nie ustalane przez sam COG. W tym roku "mleko się rozlało". Postulowałem na FB założenie wątku na forum "wyznaczanie zasad wyboru COG". W razie "wyższej konieczności" będzie można zmienić zasady wyboru, ale jeśli głosować mogą osoby, które zarejestrowały się w serwisie 90 dni przed ogłoszeniem wyborów, to niech ewentualne poprawki też będą wprowadzone max do 90 dni przed ogłoszeniem wyborów.
- co z eventami "wirtualnymi" - spotkaniami w necie? Powinny być zakazane? A może definicja w Wiki powinna być rozszerzona o tego typu spotkania? Jeśli tak - jak przeciwdziałać patologiom, że 2 osoby spotykają się na Skype i robią z tego event ciesząc się +1?
- co myślisz o prowadzeniu regularnych webminarów? Jak często? OC DE (mniejsza od nas Społeczność) robi je co 2 tygodnie. O czym byłyby webminary i kto miałby je prowadzić? Kto odpowiadałby za ich organizację?
Tu odpowiem na dwa pytania jednocześnie: jestem przeciwny wszelkim wirtualnym formom tej zabawy. Patologii wspomnianych w pytaniu nie da się uniknąć, ale to jest tylko oszukiwanie samego siebie. Pomysł webinarów: jak najbardziej tak. Pomysły na tematy webów już padały (maskowania, etykieta keszowania itp). Mi przychodzi jeszcze jeden: web z regulaminu i wikipedii. Nie jest tak źle, że bawią się tylko starzy gracze. Co jakiś czas przychodzą nowi. Załóżmy, że raz na kwartał będzie stały webinar zwracający szczególną uwagę na regulamin, definicje skrzynek, rozmiary. I postulat przy okazji: Nowy gracz będzie musiał uczestniczyć w takim webinarze i wtedy dostaje możliwość zakładania skrzynek bez weryfikacji. Bez webinaru wszystkie jego skrzynki będą weryfikowane.
- co myślisz o blogu OC na głównej stronie? Wywalić ze strony głównej? Ożywić? Jak?
Zostawić, ale ułatwić możliwość wpisów. Niech blog będzie przyjaźniejszy użytkownikowi. Ja sam chciałem kiedyś opisać przeżyty ewent, czy odczucia z danej geościeżki, ale odbiłem się od ściany trudnego dostępu.
- Dodatkowo, dla kandydatów, którzy byli w poprzedni(ej/ich) kadencjach dodałbym pytanie o to jakie działania, po za obsługą codzienną skrzynek (akceptacja/zawieszanie/odwieszanie/ itp.) podjąłeś na rzecz popularyzacji/rozwoju/itp. OC podczas swoich poprzednich kadencji. (areckis)
Nigdy nie byłem w COGu, więc nie do końca pytanie mnie dotyczy, ale o popularyzacji/rozwoju/itp pisałem wyżej.
- Co myślisz o zasadzie (w kontekście wyborów do COG): 1 keszer - 1 głos ? (triPPer)
Wybierając prezydenta, mamy jeden głos niezależnie od ilości kandydatów, ale ta kwestia powinna być rozpatrywana przez (mityczną już) Społeczność OC. Najprościej zrobić ankietę i niech wypowiedzą sie gracze. W końcu prezydenta też wybiera całe społeczeństwo.
- czy masz jakąś wizję wykorzystania serwisów społecznościowych (Facebook, Twitter, Instagram i inne) w swojej pracy jako COG?
Nie wiem jak instagram może mi pomóc w ewentualnej pracy w COGu? FB: grupa dla członków, messanger - komunikacja. Nie wydaje mi się, że te media są niezbędne. Mogą ułatwić, ale ich brak nie zaszkodzi.
- czy ktokolwiek oprócz Ciebie będzie miał dostęp do Twojego konta? Jeśli stanowisz team - napisz.
Nie. Obecnie Sasza (moja druga połówka) ma c:geo na swoim telefonie podłączone pod moje konto. Nie ma swojego konta, keszujemy razem i nie zna hasła do mojego profilu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Nie ma za co
Przepraszam za literówki