Synchronizacja logów OC z GC
Moderator: Moderatorzy
- laszlo
- Bywalec
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Synchronizacja logów OC z GC
Witajcie,
Czy istnieje narzędzie którym mógłbym automatycznie i hurtowo skopiować moje logi z opencaching.pl do tych samych keszy opublikowanych na geocaching.com?
Czy istnieje narzędzie którym mógłbym automatycznie i hurtowo skopiować moje logi z opencaching.pl do tych samych keszy opublikowanych na geocaching.com?

- kacperogps
- Nowy na forum
- Otrzymał podziękowań: 0
- kacperogps
- Nowy na forum
- laszlo
- Bywalec
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Re: Synchronizacja logów OC z GC
Jak to mówią "nadzieja matką głupich". Ale z 2 strony umiera ostania.
Swoją drogą mądre głowy mogły by coś wymyślić. Przykładowo aplikacja mogła by działać na zasadzie porównań. Jeśli współrzędne i nazywa się zgadzają można uznać że to ten sam cache.
Ewentualnie jeszcze opis. Przeważnie są one kopiowane między serwisami więc można uznać że jeśli, dajmy na to, 25% opisu też się zgadza to jest to kolejne potwierdzenie że dany cache na GC i OC to ten sam cache.
Oczywiście mi się tylko łatwo mówi. Jedyne co w życiu zaprogramowałem to pralka. I to tylko dlatego że mam instrukcję i żonę która mi pokazała.
Swoją drogą mądre głowy mogły by coś wymyślić. Przykładowo aplikacja mogła by działać na zasadzie porównań. Jeśli współrzędne i nazywa się zgadzają można uznać że to ten sam cache.
Ewentualnie jeszcze opis. Przeważnie są one kopiowane między serwisami więc można uznać że jeśli, dajmy na to, 25% opisu też się zgadza to jest to kolejne potwierdzenie że dany cache na GC i OC to ten sam cache.
Oczywiście mi się tylko łatwo mówi. Jedyne co w życiu zaprogramowałem to pralka. I to tylko dlatego że mam instrukcję i żonę która mi pokazała.

- deg
- Rada Techniczna
- Podziękował;: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Cytując Twój awatar:laszlo pisze:Witajcie,
Nie. Bo nie.
- Karls
- Forumator
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Zależy od regionu. Tam gdzie miałem okazję szukać większość wypełniała to pole. Gdyby było coś co sprawdza moją listę znalezień i przez api GC synchronizuje to był by już progres. Ktoś ogarnia api obu serwisów by coś takiego napisać?Silent A pisze:Sparować można tylko po kodzie GC wpisanym w opisie skrzynki na OC, niestety mało kto wypełnia to pole.
- Rob
- Forumator
- Podziękował;: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Trzeba by mieć konto premium, żeby sciagnąć sobie gpx'a z danego obszaru. Reszta to raczej prosta sprawa.laszlo pisze: Swoją drogą mądre głowy mogły by coś wymyślić. Przykładowo aplikacja mogła by działać na zasadzie porównań. Jeśli współrzędne i nazywa się zgadzają można uznać że to ten sam cache.
- Karls
- Forumator
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
No nie wiem, c:geo jakoś nie potrzebuje premium by zorientować się, które skrzynki masz zalogowane czy też by pobrać ich opis. Ideał to było by takie narzędzie w którym logujesz się na oba konta jak w c:geo i pokazuje możliwe porównania znalezień po współrzędnych, nazwach i waypointach (waypoint gc wpisany na stronie oc). Myślę, że to była by na prawdę przydatna sprawa bo pewnie nie jednemu zdarzyło się już szukać skrzynki a potem zorientować się, że w sumie to już ją znalazłeś na drugim systemie ileś tam czasu temu i nie zauważyłeś, że ma odpowiednik w drugim systemie, albo co popularniejsze - później została tam dodana. Tej drugiej sytuacji nie sposób uniknąć więc puszczenie takiego synchro raz na miesiąc ułatwiło by sprawę zamiast ręcznego porównywania mapy by zachować porządek w znalezionych.
- Rob
- Forumator
Idę o zakład, że c:geo ma jakąś umowę z GroundSpeak'kiem. GS głupi nie jest, żeby udostępniać za darmo bazę. Jeżeli c:geo działałoby półlegalnie to GS już dawno zorientowałby się, po ruchu na serwerach, że ktoś podbiera dane cichaczem.
Podobnie jest np z geocaching.pl gdzie choć nie ściągniesz gpx'a to funkcjonalność jest o wiele większa niż na geocaching.com.
Podobnie jest np z geocaching.pl gdzie choć nie ściągniesz gpx'a to funkcjonalność jest o wiele większa niż na geocaching.com.
-
- Wyjadacz
- Podziękował;: 32 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Akurat c:geo nie korzysta z zamkniętego API gc.com, tylko „zdrapuje” dane bezpośrednio ze strony: http://www.cgeo.org/faq.html#why-no-api
Dzięki temu obchodzi przy okazji poronione restrykcje ichniego API — np. bez premium da się tylko kesze tradycyjne pobierać i tylko 3 (!) pełne opisy dziennie (!). No ale tak to jest jak się chce użytkowników doić na każdym kroku.
Dzięki temu obchodzi przy okazji poronione restrykcje ichniego API — np. bez premium da się tylko kesze tradycyjne pobierać i tylko 3 (!) pełne opisy dziennie (!). No ale tak to jest jak się chce użytkowników doić na każdym kroku.

Ostatnio zmieniony poniedziałek 09 maja 2016, 21:48 przez azhag, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rob
- Forumator
Muszą przecież jakoś wiązać koniec z końcemazhag pisze: Dzięki temu obchodzi przy okazji poronione restrykcje ichniego API — np. bez premium da się tylko kesze tradycyjne pobierać i tylko 3 (!) pełne opisy dziennie (!). No ale tak to jest jak się chce użytkowników doić na każdym kroku.

-
- Nowy na forum
No cóż... chyba niestety jeszcze nie.
(Chyba, że jest ktoś, kto na ten temat wie więcej ode mnie)