Słuchajcie, mam dobrą wiadomość dla posiadaczy urządzeń z systemem iOS. W ciągu kilku godzin w AppStore będzie dostępna nowa wersja programu GeoCaches - ta wersja (1.4.4.) wspiera OKAPI - czyli po włączeniu odpowiedniej opcji (patrz niżej) i zalogowaniu się z kontem opencaching.pl zobaczymy na mapie wszystkie skarby z opencaching.pl.
Dla multisystemowców oddzielna dobra wiadomość - geocaching.com jest również wspierany - więc na jednej mapce widzimy wszystkie keszyki ze wszystkich serwisów.
A więc, możliwości programu:
* Wsparcie API następujących portali: opencaching.pl, geocaching.com, geocaching.su (wybieracie się do Rosji?

* Przechowywanie informacji o keszykach na urządzeniu (zasada zobaczyłem=pobrałem) czyli jeśli otworzymy opis jakiegoś skarbu - to ten opis jest przechowywany na urządzeniu - możemy na przykład pobrać dane w domu przez szybki wifi i zaoszczędzić czas/kasę w terenie
* Wyświetlanie pełnej informacji o keszykach - opis, logbook, hint, zdjęcia (zdjęcia spoilerowe na razie nie są wyświetlane)
* Tryb 'search' - możemy zobaczyć kierunek/odległość do wybranego keszyka
* Logowanie znalezień w terenie - możemy po wpisaniu się do fizycznego logbook'a zalogować znalezienie (albo DNF

* Podstawowe filtry - możemy usunąć z mapy już znalezione lub nieaktywne kesze (w przyszłości będzie więcej możliwości, ale na razie tak)
* Punkty dodatkowe - możemy dodawać dla keszyków dodatkowe punkty - na przykład współrzędne kolejnego etapu Multicache, miejsce gdzie zostawiliśmy samochód, i t d
* Eksport - jeśli mamy na urządzeniu program Waze lub Yandex.Maps - możemy wyeksportować współrzędne keszyka żeby było łatwiej dojechać samochodem. (jeśli znacie jakiś inny fajny program do nawigacji który udostępnia API - dajcie znać)
* Wsparcie iPhone i iPad w jednej aplikacji, wsparcie architektury arm64 na nowych urządzeniach.
Jak włączyć opencaching.pl:
1) Instalujemy program
2) Otwieramy ustawienia urządzenia (program Settings - tam gdzie wszystkie ustawienia) i wybieramy 'GeoCaches'.
3) Włączamy/wyłączamy potrzebne serwisy (czyli włączamy przełącznik naprzeciwko opencaching.pl)
4) Po uruchomieniu aplikacji pojawi się stronka opencaching.pl - należy załogować się i zezwolić dostęp dla aplikacji.
Jeśli nie używacie geocaching.com albo geocaching.su - polecam wyłączyć te serwisy - zaoszczędzimy przez to traffic oraz prąd z baterii.
Program jest bezpłatny, ale stosuje model 'donationware' - czyli możemy bezpłatnie pobrać/używać aplikację, ale jeśli chcemy to możemy przekazać darowiznę. Pieniędzy z darowizny w całości idą na rozwój aplikacji (głównie opłata AppStore).
Jak na razie jest wspierany tylko opencaching.pl, ale jeśli wszystko będzie działać poprawnie - w kolejnej wersji będzie wsparcie innych serwisów posiadających OKAPI (opencaching.de, opencaching.us, etc)
Wszystkie błędy, pomysły, pytania i tak dalej - możecie zgłaszać tutaj, to jest mój własny projekt który robię dla przyjemności poza pracą, więc staram się żeby był jak najfajniejszy

Link do AppStore