u810 pisze:
Nowy iFone ma mieć czytnik, więc pewnie pojawi się masowo w innych smartfonach/PDA
Wiecej o tym
tutaj.
Tylko z tego co widać zasięg wynosi kilka cm. Ale pewnie zabawki mają malutkie tagi ze zintegrowaną anteną.
W skrzynce jest wystarczająco dużo miejsca żeby porządną zewnętrzną antenę do taga zrobić.
u810 pisze:
Po informacji o Chirp-ie ja próbowałem testować RFID z czytnikiem magazynowym. Niestety 10-15 centymetrowa warstwa ziemi skutecznie utrudnia już działanie. Ale dla znaczników Q5 można kodować waypointy i można hasłować, to znaczy zwróci dane, tylko jeśli prześlesz prawidłowe hasło

Jak stanie się popularniejsze to zrobię multi - drzewa zaczną mówić.
Ja też testowałem tagi ( Unique 125kHz ) i faktycznie zasięg 10 cm to już ciężko było uzyskać.
Ale np
takie tagi ( zasieg 2-4m ) wyglądają całkiem obiecująco. Z iphonem nie będą działać bo to chyba inny standard ( który wymaga sporej mocy TRX'a żeby taki zasięg uzyskać ) ale rozwiązanie jest w zasięgu ręki...
u810 pisze:
Inna sprawa że z wykrywaczem nie można chyba sobie swobodnie biegać po lasach, kiedyś ścigali ludzi z wykrywaczami, było o tym dość głośno. Jakieś pozwolenia trzeba mieć.
USTAWA z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami mówi ,że ( Art. 36. )
1. Pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków wymaga:
... (12) poszukiwanie ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych, w tym zabytków archeologicznych, przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania.
I wszystko jasne - nas to nie dotyczy. Nie chowamy w skrzynkach zabytków. Chyba że za 50 lat pierwsze skrzynki będą traktowane jak obiekty zabytkowe