[Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Wszystko co może pomóc w rozwoju serwisu opencaching.pl, sugestie, pomysły, także zauważone błędy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
deg
Forumator
Posty: 580
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował: 110 razy
Otrzymał podziękowania: 184 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Postautor: deg » sobota 12 sierpnia 2017, 00:56

rredan pisze:Na stronie "Moje skrzynki" po dodaniu i skasowaniu pierwszego logu typu "Znaleziona" wartość w kolumnie "Ostatnio znaleziona" nie powraca do "nieznaleziona", lecz w dalszym ciągu liczy czas od skasowanego znalezienia.

Co robi deg wieczorem? Oczywiście, że poprawki do kodu OC.
Załatane. Błąd był zupełnie gdzie indziej. Wszystkie statystyki keszy zostały przeliczone i powinno wszystko pokazywać OK.
Obrazek

parlando
Forumator
Posty: 581
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował: 191 razy
Otrzymał podziękowania: 94 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Postautor: parlando » niedziela 13 sierpnia 2017, 21:31

Podczas pisania tego posta viewtopic.php?f=9&t=4802&p=137883#p137883
użyłem wyszukiwarki, żeby zrobić screena, przy czym posortowałem wyniki po dacie ukrycia i zauważyłem brak tej skrzynki
https://opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=42015
Później posortowałem wg odległości i skrzynka się pojawiła z datą 2015, a to jest data utworzenia waypointa.

W ogóle chyba problem jest bardziej złożony, bo np. stara skrzynka ze zmienioną datą ukrycia na bieżącą wskoczy na główną portalu, na listę najnowszych skrzynek.
Jeżeli dobrze pamiętam, to także przy nowym waypoincie, kiedy data ukrycia jest wcześniejsza, to taką skrzynkę i tak pokaże w nowych z datą utworzenia OP, a nie datą ukrycia. Żeby było ciekawiej, to w Mojej okolicy taka skrzynka będzie wyświetlona już z inną datą - datą ukrycia:)

parlando
Forumator
Posty: 581
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował: 191 razy
Otrzymał podziękowania: 94 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Postautor: parlando » poniedziałek 14 sierpnia 2017, 17:41

Edytor tekstu w opisie kesza - jeśli jest link, a chcę zastosować indeks górny (pewnie w dolnym jest podobnie), to zwykły tekst zostanie pomniejszony, ale hiperłącze pozostaje w domyślnym rozmiarze.

Awatar użytkownika
deg
Forumator
Posty: 580
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował: 110 razy
Otrzymał podziękowania: 184 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Postautor: deg » poniedziałek 14 sierpnia 2017, 20:52

parlando pisze:Edytor tekstu w opisie kesza - jeśli jest link, a chcę zastosować indeks górny (pewnie w dolnym jest podobnie), to zwykły tekst zostanie pomniejszony, ale hiperłącze pozostaje w domyślnym rozmiarze.

Taki już jest HTML i CSS :)

Jeśli chcesz zrobić indeks, który będzie jednocześnie linkiem, NAJPIERW dany tekst zrób jako INDEKS, a dopiero potem z tego indeksu zrób link.
Albo alternatywnie w edytorze kodu zrób koniecznie w takiej kolejności:

Kod: Zaznacz cały

<a cośtam><sub>Tekst</sub></a>

Tzn. sub to dolny indeks. dla górnego - sup.

Propozycja piętro wyżej trafiła tutaj: https://github.com/opencaching/opencach ... ssues/1136
Obrazek

parlando
Forumator
Posty: 581
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował: 191 razy
Otrzymał podziękowania: 94 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Postautor: parlando » środa 16 sierpnia 2017, 09:58

Nie działa scroll zoom na mapach v2 i mapie logów.

Awatar użytkownika
AER
Nowy na forum
Posty: 17
Rejestracja: piątek 08 maja 2015, 14:04
Podziękował: 10 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Postautor: AER » środa 16 sierpnia 2017, 12:40

eee... Mam nadzieję że trafiam w dobry temat (zawsze mam z tym problem):

Pierdoła w sumie, ale informacyjnie: loguję nieznalezienie keszo i odpala mi się możliwość automatycznego zalogowania geoKretów w nieznalezionej skrzynce. To tak się powinno zadziewać...?

ÆternumRegnum
----------------------------
ars est celare misterium


Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
deg
Forumator
Posty: 580
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował: 110 razy
Otrzymał podziękowania: 184 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Postautor: deg » środa 16 sierpnia 2017, 23:59

parlando pisze:Nie działa scroll zoom na mapach v2

Mapa v2 nie jest rozwijana i to jeszcze cud, że jest w menu. Im szybciej o niej zapomnicie, tym lepiej dla Was ;)

parlando pisze: i mapie logów.

"U mnie działa". I to zarówno v2 jak i mapa logów. Sprawdzane w Chrome i Firefoxie.
Sprawdź inną przeglądarkę, wyczyść ciastka i zobacz ponownie.

AER pisze:Pierdoła w sumie, ale informacyjnie: loguję nieznalezienie keszo i odpala mi się możliwość automatycznego zalogowania geoKretów w nieznalezionej skrzynce. To tak się powinno zadziewać...?

Logowanie geokretów zostało jakiś czas temu odblokowane do wszystkich typów logów (kiedyś było tylko przy znalezieniach). Odblokowane zostało ... na prośbę użytkowników. Bo przecież można np. wykonać serwis i powymieniać geokrety. Równie dobrze potrafię sobie wyobrazić "Kret odwiedził" na nieznalezionej skrzynce ;). W każdym razie nie jest to błąd systemu, tylko uwzględnienie prośby użytkowników.
Obrazek

parlando
Forumator
Posty: 581
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował: 191 razy
Otrzymał podziękowania: 94 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Postautor: parlando » czwartek 17 sierpnia 2017, 09:14

deg pisze:Sprawdź inną przeglądarkę, wyczyść ciastka i zobacz ponownie.

Sprawdziłem na nowej Operze, firefoxie, vivaldi, starej operze i wszędzie to samo.
Do mapek z tym felerem jeszcze dorzucam mapę geościeżek.

Na vivaldim ponadto wyczyściłem cookie, oraz sprawdziłem w trybie prywatnym (bez dodatków i rozszerzeń) i też to nie pomogło.
CAM04709-geo-640Q70.jpg
CAM04709-geo-640Q70.jpg (29.45 KiB) Przejrzano 293 razy

Awatar użytkownika
deg
Forumator
Posty: 580
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował: 110 razy
Otrzymał podziękowania: 184 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Postautor: deg » czwartek 17 sierpnia 2017, 11:16

Qrde - teraz doczytałem, że chodziło Ci o scroll zoom. Wyszukałem w stercie starego sprzętu jakąś myszkę ze scrollem, podpiąłem do laptopa i... SOA#1. Na wszystkich mapach.

Czy mógłby ktoś jeszcze potwierdzić, że ma problem ze zoomem na mapach?

Mapa v2 ma stare API Google v2 w dodatku w wersji eksperymentalnej. Ale to API nie jest już rozwijane przez Google i pewnie tam nic się nie zmieniło.
Pozostałe mapy mają różne wersje Google Map API (widzę, że będzie to trzeba ujednolicić) i w niektórych wersje mogły się niedawno zmienić, ale ciężko mi to zdiagnozować, bo "u mnie działa" :).
Obrazek

parlando
Forumator
Posty: 581
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował: 191 razy
Otrzymał podziękowania: 94 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Postautor: parlando » czwartek 17 sierpnia 2017, 11:52

Nawet wyłączenie i włączenie kompa nie pomogło...
Na innym kompie też mam to samo.

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1783
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowania: 262 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Postautor: krystiant » czwartek 17 sierpnia 2017, 17:56

SOA#1. Aktualny firefox win10 - działa - na v3 sam scroll, na v2 i mapie logów z ctrl
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
deg
Forumator
Posty: 580
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował: 110 razy
Otrzymał podziękowania: 184 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Postautor: deg » czwartek 17 sierpnia 2017, 19:24

Trochę dzisiaj namieszałem w mapach ;)
1) Mapa najnowszych logów:
- wywaliłem ramkę wokół mapy (zabierała miejsce)
- rozszerzyłem w obu kierunkach mapę (jest teraz ponad 20% większa)
- totalnie zmieniłem markery - z pinezek, na typowe dla logów OC. Ciekawe czy mnie za to zabijecie ;)
- odchudziłem "chmurki" - mniej słów, ta sama treść
- poprawiłem błędy HTMLa i teraz pięknie się waliduje (HTML5)
- zoptymalizowałem zapytania do bazy danych (ale tego raczej nie zobaczycie ;) )
map1.png
map1.png (142.15 KiB) Przejrzano 260 razy

2) Mapa w Geościeżkach:
- trochę inaczej ułożyłem ją na stronie i rozciągnąłem na maxa
- teraz jest o niemal 50% większa, nie zabierając żadnej powierzchni roboczej
- wywaliłem ramkę (tak, nie lubię ramek ;) )
map2.png
map2.png (108.24 KiB) Przejrzano 260 razy

3) Mapa v3
- tu zauważycie prawdopodobnie tylko wyrównanie mapy w górnej części - była krzywo, a jest prosto ;)
- z tego co nie zobaczycie - praktycznie przepisałem niemal cały HTML na nowo. Pięknie się waliduje (HTML5). Wcześniej była tam tabelka zagnieżdżona w tabelce, a w tej zagnieżdżonej tabelce poszczególne pozycje były robione... divami, a nie td...
map3.png
map3.png (76.49 KiB) Przejrzano 260 razy

@parlando - żadna z tych zmian nie powinna mieć wpływu na Twoje problemy. Ale mam pewną koncepcję. Mam prośbę zatem - wejdź na stronę z mapą geościeżek - taką, która Ci nie działa, ale proszę - na mapę JEDNEJ geościeżki, a nie zbiorczą dla wszystkich. Następnie kliknij prawym klawiszem i "Wyświetl źródło strony". Zapisz całego HTMLa, wrzuć do jakiegoś pliku tekstowego i wyślij go mailem do mnie. Mój adres mailowy znajdziesz na PW.

PS: Dla wariatów podglądaczy: https://github.com/opencaching/opencach ... 1141/files :)
Obrazek

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1441
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 91 razy
Otrzymał podziękowania: 137 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Postautor: brasia » czwartek 17 sierpnia 2017, 23:12

deg pisze:Trochę dzisiaj namieszałem w mapach ;)

Deg - wspaniała robota.
Na mapie v3 brakuje mi (było kiedyś w v2, teraz jakby nie działa) zliczenia ile keszy jest wyświetlane. Na mapie opencaching.de jest :)
Obrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
deg
Forumator
Posty: 580
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował: 110 razy
Otrzymał podziękowania: 184 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Postautor: deg » piątek 18 sierpnia 2017, 00:00

brasia pisze:Na mapie v3 brakuje mi (było kiedyś w v2, teraz jakby nie działa) zliczenia ile keszy jest wyświetlane. Na mapie opencaching.de jest :)

Ale pojechałeś po ambicji ;).
https://github.com/opencaching/opencach ... ssues/1142
Obrazek

parlando
Forumator
Posty: 581
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował: 191 razy
Otrzymał podziękowania: 94 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Postautor: parlando » piątek 18 sierpnia 2017, 04:47

krystiant pisze:SOA#1. Aktualny firefox win10 - działa


krystiant pisze:na v2 i mapie logów z ctrl

¯\\\_(ツ)\_/¯
czyli nie działa;) O mapie v3 nie wspominałem. Może nie do końca precyzyjnie napisałem, ale chodzi właśnie o konieczność wciśnięcia ctrl, żeby działało zoomowanie rolką. Wcześniej tego nie było. No ale dzięki, że potwierdziłeś:)
deg pisze:Trochę dzisiaj namieszałem w mapach

super!
deg pisze:- totalnie zmieniłem markery - z pinezek, na typowe dla logów OC. Ciekawe czy mnie za to zabijecie

też super, ale lepiej bym to widział (dosłownie), gdyby obwódka bardziej kontrastowała z tłem mapy (np. logi "znaleziona" nad obszarami zielonymi). Wcześniej był czarny kontur i razem z wypełnieniem znacznika było wg mnie to bardziej czytelne.
Edycja: jeszcze jakby dymek znikał po kliknięciu na pusty obszar mapy...

Wracając do mapek, za chwilę wyślę plik.
Ostatnio zmieniony piątek 18 sierpnia 2017, 07:59 przez parlando, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Opencaching.pl - pomysły, błędy, propozycje”




  Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości