czołem,
zainspirowany pewnym keszem (http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=5485, którego nota bene nie udało mi się rozkodować) dodałem możliwość załączania QR kodów do etykietek geokretów. Po odkodowaniu telefonem komórkowym w terenie, będziemy mogli od razu (on line) zalogować zabranie bądź wrzucenie kreta z/do skrzynki. Niezbędne dane kreta będą zakodowane w QR kodzie, więc tylko trzeba podać waypoint i ew napisać komentarz.
Jak dla mnie, genialne Brawa Filipie za pomysł i wykonanie. Ja wspomnianą skrzynkę już złupiłem i byłem pod wrażeniem. Coś o tych kodach słyszałem, ale nie miałem pojęcia, że tak łatwo z nich można korzystać. Jak widać zastosowań mogą mieć wiele.
Potestowałem i działa doskonale, szkoda że nie można skrzynek logować w ten sposób (poprzez przyklejony kod, byłoby to świetne. Wielki szacun dla Filipa !
trojmiasto pisze:Coś pięknego . Przychodzi Wam jakieś przydatne zastosowanie dla skrzynek? Whatever wspomniał o jednym - logowanie znalezień.
Jest to wykonalne jak najbardziej, jeno zakładający musiał by znać zawczasu waypoint (mieć odpowiednią naklejkę z zakodowanym waypointem) - co w wielu przypadkach chyba by się nie sprawdziło. Aczkolwiek opcję można dodać jak najbardziej, bo wszak naklejkę można dokleić później, przy np serwisowaniu skrzyneczki.
Co do QR i Geokretów - ciekaw jestem Waszych uwag "z terenu". Ale to chyba jeszcze trochę, zanim etykietki z kodem się rozpowszechnią...
Dzisiaj odebrałem ze skrytki na poczcie f-rę z PGNiG-e za gaz, na której właśnie ma zastosowanie QR Code. Niestety jest wielkości 15 x 15 mm i nie udało mi się go rozkodować.
Ale jak widać kody powoli się rozpowszechniają i być może niedługo będą u nas tak samo popularne jak w Japoni. Sami zastanawiamy się jakie może mieć zastosowanie w naszej firmie.
Jest też QuickMark na Symbiana i Windows Mobile. Działa pięknie z kamerą w nokii, ma wbudowany zoom (teoretycznie można odczytywać nawet małe obrazki), pozwala wygodnie zapisywać odkodowane notki.
tboniasty pisze:Testował to już ktoś na papierze (czy komórka bez makro da radę odczytać odpowiednio mały kod)?
Ja testowałem - SE 750i odczytuje kody w różnych położeniach, pod różnymi kątami i w różnej odległości od wydruku. Co ciekawe, programy do dekodowania (i-nigma np) nie używają aparatowego autofocusa, czyli obraz jest dodatkowo "nieostry". Ale działa zadziwiająco dobrze.
coza pisze:Dzisiaj odebrałem ze skrytki na poczcie f-rę z PGNiG-e za gaz, na której właśnie ma zastosowanie QR Code. Niestety jest wielkości 15 x 15 mm i nie udało mi się go rozkodować.
Są różne kody dwuwymiarowe - może ten akurat nie był QR kodem?
Wszedlem na reader.kaywa.com spod Nokii E61i (S60v3) i po wybraniu modelu tel. zainstalowala sie aplikacja. Dziala
Testowalem tez wydruki (uzywajac generatora na stronie kaywa) i z tego co widze im wiecej info tym wiekszy kod sie robi. Drukowalem to bezposrednio ze strony i ze wszystkim sobie czytacz poradzil (nawet jak celowo, czesciowo zakrywalem fragmenty).
Testowalem tez na kodzie z dowodu rej. ale widac to nie ten standard (nawet po powiekszeniu 400% za pomoca ksera)...