GSAK >> HTML - pełne dane o cache na PDA / tel w kilka minut

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Krzychu Blues
Stały bywalec
Posty: 101
Rejestracja: środa 20 sierpnia 2008, 16:58
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy

GSAK >> HTML - pełne dane o cache na PDA / tel w kilka minut

Post autor: Krzychu Blues » środa 05 listopada 2008, 09:05

GSAK przygotowanie HTML do przejrzenia na PDA / w telefonie

Prosty, szybki, pewny sposób na załadowanie wszystkich danych o interesujących nas cache do PDA (lub telefonu).

1. Pobieramy z OCPL aktualny plik .gpx. Np. wszystkie cache 100km od naszego domu. Zajmie to maks.5 minut.
2. Plik ten importujemy do GSAK-a. 1 minuta.

3. W GSAku uruchamiamy opcję pobrania wszystkich zdjęć do interesujących nas cache:
Klikamy "Database" a w otwartym okienku zaznaczamy "Force use grabbed immages in HTML". Klikamy "Grab images".
Mamy już oczywiście otwarte połączenie internetowe, pobieraliśmy przed chwilą pliki z OCPL.
W zasadzie lepiej mieć zaznaczone "Grab new images" - jeśli bowiem ściągamy obrazki pierwszy raz, to i tak pobierze wszystkie, a jeśli operacja jest ponawiana, będzie trwała krócej.
Otwiera się okno informujące o postępie operacji.

Obrazek

Po pobraniu obrazków wyświetla się komunikat o czasie pobierania itp.
Pierwsze obieranie pliku ok. 400 cache przez łącze internetowe trwa około 10 minut. Telefonem komórkowym - godzinę.Ponowne połaczenia - uzupełnienia obrazków - trwają zazwyczaj poniżej minuty.

Obrazek

4. Następnie opcją FILE >> EXPORT >> HTML File uruchamiamy export do wybranego przez nas katalogu na dysku.

Zaptaszkowujemy "Create subfolder 'cache' ", co daje w efekcie załadowanie wszystkich plików HTML i zdjęć do jednego katalogu "cache". Będzie je stąd łatwo skopiować na kartę SD do PDA (telefonu).

Jeśli jednak uzupelniamy tylko brakujące obrazki, nie tworzymy subfolderu "Cache", a wskazujemy folder z ostatniej kwerendy dla danego pliku .gpx ( gdzie już są pliki .html i zdjęcia).

Obrazek

5. Klikamy na zakładkę Advanced , odptaszkowujemy "Use defaults" i koniecznie zaznaczamy "Use grabbed images" i "Convert and copy files...." Proponuję resztę - na początek - też ustawić tak jak na obrazku:

Obrazek


6. Czekamy 1- 2 minuty, aż utworzą się wszystkie potrzebne pliki. Jeśli w zakładce exportu zaznaczyliśmy "Show HTML index when finished" - na końcu pokazuje się okno HTML z indeksem. Możemy to sobie przejrzeć na PC (choćby dla treningu), albo zamknąć okno i nie zawracać sobie tym głowy.

7. Kopiujemy zawartość katalogu "Cache" z PC do dowolnego utworzonego w tym celu katalogu na karcie SD z PDA (telefonu). Dla pliku zestawu o wielkości 90MB (+-400cache) trwa to minutę.

8. W PDA (Telefonie) klikamy na plik "_1INDEX.htm" ( jest on na samym początku) , otwiera się nasza domyślna przeglądarka internetowa i przeglądamy sobie cache wybierając je według dowolnych kryteriów:

Obrazek

Mamy do dyspozycji wszystkie aktualne informacje ze zdjęciami włącznie. Przeglądanie jest niezwykle proste i intuicyjne, zdjęcia duże i wyraźne:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek


Cała operacja trwa kilka minut + czas potrzebny na pobranie zdjęć z OCPL. Czas ten, przy opcji pobrania tylko nowych zdjęć dla nowych cache też trwa kilka minut.

Myślę, że taki zestaw może być przydatny w szczególności dla osób, które poszukują cache garminem, a na PDA (telefonie) chcą mieć pełen zbiór informacji o cache znajdujących się np. w promieniu 100km.
Także dla osób, które nie używają OziExplorera i baza Filipsa nie jest im konieczna.

Pozdrawiam Krzysztof
Ostatnio zmieniony środa 11 sierpnia 2010, 21:37 przez Krzychu Blues, łącznie zmieniany 1 raz.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Krzychu Blues za post (razem 3):
kwietoagzimfredzio
60CSx, Colorado, FS Loox N560 <> "soko" na Garniaku
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1294][img]http://geokrety.org/statpics/1294.png[/img][/url] [url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=5446][img]http://www.opencaching.pl/statpics/5446.jpg[/img][/url]

kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Lokalizacja: Warszawa

Re: GSAK >> HTML - pełne dane o cache na PDA w kilka m

Post autor: kwieto » sobota 08 listopada 2008, 09:51

Właśnie próbuję i jak na razie wychodzi mi, że trzeba się troszkę nagimnastykować.
Np. Nie bardzo idą duże bazy, próbowałem z pełną bazą OC i "poległem" - wyskoczył komunikat o braku pamięci.
Potem ograniczyłem bazę do około 1700 punktów i poszło...
Problem w tym, że nie mogę w bazie narzucić filtru pt. "Ogranicz skrzynki do x sztuk", ale muszę korzystać z ograniczeń pt. odległość od wybranego punktu. W ten sposób ograniczanie zakresu listy odbywa się trochę "na czuja", co nie jest zbyt wygodne.
A z drugiej strony, mając GSAK preferuję przechowywanie całej bazy w jednym miejscu, co ułatwia filtrowanie czy przeszukiwanie listy oraz przygotowywanie punktów do wgrania do odbiornika.
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]

Krzychu Blues
Stały bywalec
Posty: 101
Rejestracja: środa 20 sierpnia 2008, 16:58
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Krzychu Blues » sobota 08 listopada 2008, 14:08

Pod GSAKiem chodzi wyśmienicie pełna baza (wtorkowa) ze strony TEDa. Ta ściągana jako całość z OCPL ma jakąś wadę chyba dla GSAKa. Mniejsze zestawy ściągane na bieżąco z OCPL - bez wad.

Cały zestaw zdjęć z OCPL spod bazy TEDa GSAK ściąga bez problemu. Trochę to trwa, choć wydaje mi się, że krócej niż zestaw Filipsa. Obecnie to coś koło 1GB prawie. Za to uzupełnianie, chwila.
W zasadzie wystarczy raz ściągnąć wszystkie zdjęcia, jeśli już ktoś musi aż tyle, a potem tylko aktualizować pliki .gpx w GPS.

Dzięki za uwagę ( na Garniaku), że pliki w Colorado mogą mieć 2000cache. Nie wiedziałem. W ten sposób można miec w Colorado cały OCPL w 3 plikach, tyle, że tylko jeden moze mieć koncówkę .gpx. Ale od czego palmtop i szybka zmiana z np. .gpy na .gpx . :lol:

Może też byłoby warto w wątku o makrach do Colorado (Twojego autorstwa) dać krótką wzmiankę na koniec, że starczy juz tylko jedno makro ( no + ew. to do ładowania do Colorado). Ja bowiem cały czas przepuszczałem przez te wszystkie makra ( krzaczki, HTML itp.), bo o tym nie wiedziałem. Szkoda, że takie instrukcje , jak Twoja nie są "przypięte"

Jeśli chodzi o ograniczanie zakresu listy, to wg mnie jedynym sensownym sposobem na GSAKa jest dać w Locations punkt centralny zbioru i wyeksportować te 1999 waypointów ( z aktualnych 5100) do osobnego pliku .gpx. I po założeniu nowej bazy pobrać ten plik z 1999 waypointami i na nim zrobić sobie opisaną procedurę pobrania zdjęć.
Dla takich 3 "Locations" - powiedzmy Poznań, Lublin, Białystok - po 1999 cache, masz pokrytą całą OCPL. Jak na razie.

To tyle uwag. Polecam na początek krótsze wprawki na powiedzmy 300- 400 cache.

Dodane (09/11/2008) : jak eksportujesz z GSAKa plik GPX/LOC , masz opcję "maksimum waypoints to generate" i tam wpisujesz taką wartość jaką chcesz.

Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado, FS Loox N560 <> "soko" na Garniaku
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1294][img]http://geokrety.org/statpics/1294.png[/img][/url] [url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=5446][img]http://www.opencaching.pl/statpics/5446.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36

Re: GSAK >> HTML - pełne dane o cache na PDA w kilka minut

Post autor: pawelko » piątek 23 lipca 2010, 21:32

Przez ostatnie dni po pobraniu pliku *.gpx i próbie wczytania go do GSAK pojawia się taka informacja :"This file does not pass XML validation and will be ignored" pod spodem ścieżka do pliku. Co się stało z generowaniem plików gpx na oc-pl?

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36

Re: GSAK >> HTML - pełne dane o cache na PDA w kilka minut

Post autor: pawelko » niedziela 25 lipca 2010, 21:03

Sam już mogę sobie odpowiedzieć na zadane pytanie, może w złym miejscu zadane. Otóż jedna skrzynka ze złym opisem zawierającym błędy wśród setek dobrych skrzynek psuje cały pobierany plik gpx i gpx gc. Skrzynkę przy wielkiej pomocy sp2ong namierzyłem i niestety, żeby działało muszę ją ignorować.

Awatar użytkownika
wjacek
Nowy na forum
Posty: 20
Rejestracja: sobota 01 marca 2008, 17:11
Lokalizacja: Poznań / okolice

Re: GSAK >> HTML - pełne dane o cache na PDA w kilka minut

Post autor: wjacek » poniedziałek 26 lipca 2010, 10:06

A mógłbyś podpowiedzieć co to za skrzynka, bo też nie mogę wczytać gpx do GSAKa.

pozdrwaiam, jacek
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=212][img]http://www.opencaching.pl/statpics/212.jpg[/img][/url] [url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=835][img]http://geokrety.org/statpics/835.png[/img][/url] [url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36

Re: GSAK >> HTML - pełne dane o cache na PDA w kilka minut

Post autor: pawelko » poniedziałek 26 lipca 2010, 19:39

Autor niestety nie zareagował, zakłada kolejne kesze, a błędów w opisie nie usunął. Oto ten feralny waypoint OP1A05 a link jest taki http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=6663.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 26 lipca 2010, 20:14 przez pawelko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1906
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Re: GSAK >> HTML - pełne dane o cache na PDA w kilka minut

Post autor: krystiant » poniedziałek 26 lipca 2010, 20:04

Kiedyś rzuciłem propozycję żeby ktoś wiedzący opublikował listę znaków sprawiających problemy... najlepiej gdyby była wyświetlana obok pola "nazwa" przy zakładaniu...
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36

Re: GSAK >> HTML - pełne dane o cache na PDA w kilka minut

Post autor: pawelko » poniedziałek 26 lipca 2010, 20:10

usunięty
Ostatnio zmieniony czwartek 21 listopada 2013, 20:17 przez pawelko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36

Re: GSAK >> HTML - pełne dane o cache na PDA w kilka minut

Post autor: pawelko » poniedziałek 26 lipca 2010, 20:38

usunięty
Ostatnio zmieniony czwartek 21 listopada 2013, 20:17 przez pawelko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 887
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: GSAK >> HTML - pełne dane o cache na PDA / tel w kilka minut

Post autor: Rob » środa 12 stycznia 2011, 08:40

Odgrzewajac temat.
Powyzszy sposob na tworzenie wlasnej bazy jest to czego szukalem. Lecz jak to bywa nie ma wad.
Mianowicie jezeli chodzi o aktualizacje bazy to GSAK nowego GPX'a aktualizuje bez problemu, tzn znajduje roznice
i je aktualizuje i prezentuje. Natomiast zupelnie nie rozumiem generowania wszystkiego od nowa do htmla. Nie ma jakiegos sposobu zeby modyfikowal tylko zmienione pliki html. Nawet nazwy wszystkich zdjec zmienia (bodajrze wstawia date w nazwie). Przez co całą baze po takiej aktualizacji trzeba wgrywac od nowa do telefonu.
ObrazekObrazek

Krzychu Blues
Stały bywalec
Posty: 101
Rejestracja: środa 20 sierpnia 2008, 16:58
Lokalizacja: Poznań

Re: GSAK >> HTML - pełne dane o cache na PDA / tel w kilka minut

Post autor: Krzychu Blues » sobota 12 marca 2011, 19:45

Na kartę podłączoną do PC-ta wgrywanie kilkuset cache trwa chwilę, a posiadanie tego wszystkiego w telefonie - to duże ułatwienie.

Screenshoty z Nokii E75 (mały telefonik Symbian):
Obrazek Obrazek

Posta piszę jednak głównie dlatego, że w GSAK-u jest nowa funkcja przydatna dla PDA ( w więc też dla telefonów z Windows), umożliwiająca grupowanie opisów cache w katalogach po kilkadziesiąt opisów, co ułatwia pracę na PDA z tak dużą ilością plików.

Obrazek
If you check this option GSAK will split all the HTML files into separate sub folders. You can control how many files will be placed in each folder via the "Files per folder" box. In addition, all images are placed in the sub folder "images".


Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado, FS Loox N560 <> "soko" na Garniaku
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1294][img]http://geokrety.org/statpics/1294.png[/img][/url] [url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=5446][img]http://www.opencaching.pl/statpics/5446.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36

Re: GSAK >> HTML - pełne dane o cache na PDA / tel w kilka minut

Post autor: pawelko » czwartek 21 listopada 2013, 21:24

Po ostatnich zmianach dostosowano pliki gpx do najnowszych wersji GSAK i mój stary program nie dawał im rady.
Zaktualizowałem więc wersję GSAK do najnowszej 8.3.0.1
I taki jest problem - dawniej w generowanych plikach offline'owych na górze opisu skrzynki były dwa linki do powrotu do bazy skrzynek "Master Index" i obok "Nearest caches". Na tym pierwszym szczególnie mi zależy, bo nowy GSAK tych linków przy generowaniu htm już nie tworzy.
Co zmienić w ustawieniach GSAK'a, żeby pojawiły się te odnośniki... Szukałem w instukcji i na forach , ale nic z tego.
Załączniki
nowa wersja.jpg
nowa wersja.jpg (100.27 KiB) Przejrzano 3502 razy
stara wersja.jpg
stara wersja.jpg (136.45 KiB) Przejrzano 3502 razy

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36

Re: GSAK >> HTML - pełne dane o cache na PDA / tel w kilka minut

Post autor: pawelko » środa 18 kwietnia 2018, 21:28

Znalazłem skrzynkę brojarza, która ma błędy pewnie w html. 6 lat temu pomógł sp2ong. Kto może teraz coś pomóc, poprawić? Taki kesz psuje całego gpx'a jak się znajdzie w obszarze wyszukiwania. Namierzenie zajęło mi ok. godzinkę.
https://opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=60697
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
deg
Forumator
Posty: 1048
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31

Re: GSAK >> HTML - pełne dane o cache na PDA / tel w kilka minut

Post autor: deg » środa 18 kwietnia 2018, 22:08

@pawelko - napisz proszę do Założyciela, by zmienił waypoint GC z GC7GH&E na GC7GH7E

Ja z mojej strony wrzuciłem issue, by tego typu błędy były automatycznie naprawiane w przyszłości. Link do śledzenia: https://github.com/opencaching/opencach ... ssues/1503
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę" Antoni de Rivarol
Obrazek

ODPOWIEDZ